• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχείο η Τουριστική Επιτροπή. Μάλλον του Δήμου Καβάλας (δεν έχει ξεκαθαρίσει το όνομα της επιτροπής κι αν είναι του Δήμου μόνο). Συμμετέχουν ένα σωρό άμεσα ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, θέμα της συνεδρίασης είναι η σύνταξη σχεδίου τουριστικής προβολής για τη χρονιά που έρχεται. Εφόσον η πόλη μας αποφάσισε την ανάπτυξη της να την «αναζητήσει» μέσω του τουρισμού (απόφαση απόλυτα σωστή), τόσο η επιτροπή όσο κι αυτά που σήμερα θα την απασχολήσουν είναι θέματα σημαντικά. Αναπτυξιακά.

 

Παρένθεση. Δεν θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και η Περιφέρεια ΑΜΘ; Συνεδρίασε από τον Σεπτέμβρη έως σήμερα κάποια παρόμοια επιτροπή τουρισμού; Κλήθηκε ώστε να παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση που ήδη αναφέραμε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης; Έχουμε πολύ καιρό να μάθουμε νέα του. Πάρα πολύ καιρό έχουμε να ακούσουμε ότι βρέθηκε στη Καβάλα. Η σιωπή κι η απουσία τους αρχίζουν να μας ενοχλούν περισσότερο απ’ ότι αρχικά. Βλέπετε αυτά τα γεγονότα δικαιώνουν τις αρχικές μας επιφυλάξεις κι ανησυχίες.

 

Επανερχόμαστε στο θέμα μας. Σήμερα η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας πρέπει να ξεκαθαρίσει (επιτέλους) τον ρόλο που θα αναλάβει να παίξει. Να μην είναι μία ακόμη επιτροπή. Να μην συνεδριάζει έτσι για να περνάμε την ώρα μας. Αυτά συνέβαιναν πριν. Τώρα πρέπει η ιστορία να σοβαρέψει, η επιτροπή να έχει αρχή- μέση- τέλος. Ένα πρόγραμμα επί του οποίου θα βαδίσει.

 

Ζητάμε πολλά από αυτή την επιτροπή και καλώς κάνουμε. Πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός κι ένας προγραμματισμός δράσεων. Μια συγκεκριμένη απόφαση για το τι κάνουμε τώρα τον Χειμώνα, τι περιμένουμε το Καλοκαίρι, πως δρούμε την Άνοιξη. Είναι σαφώς θετικό ότι στη σημερινή της συνεδρίαση η επιτροπή θα αποφασίσει και θα υιοθετήσει κανονισμό λειτουργίας της. Υποθέτουμε ότι μέχρι τώρα δεν είχε…

 

Οι βουλευτές της ΝΔ πληροφόρησαν την ΝΟΔΕ ότι πρέπει να ετοιμάζεται για εκλογές. Κι επειδή οι βουλευτές ποτέ δεν κάνουν λάθος, ήρθαν τα νέα εξ Αθηνών. Κομματικό κλιμάκιο θα περιοδεύσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μέσα στο πρόγραμμα είναι να κάνει στάση και στη Καβάλα. Έτσι για να «ζεστάνει» τις προεκλογικές μηχανές…

 

Απόλυτα προσγειωμένος εμφανίστηκε προχθές ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος σε σχέση με την επένδυση στα Λουτρά των Ελευθερών. Ενημερωμένος αλλά και συγκρατημένος περιμένει νέα του επενδυτή την Άνοιξη. Ας θυμηθούμε την ιστορία. Ξεκίνησε πανηγυρικά τον Απρίλιο του 2012. Σταμάτησε, ξαναξεκίνησε, σταμάτησε δεύτερη φορά και τώρα προσπαθεί να βρει τη τελική ευθεία ώστε τουλάχιστον να τελειώνει με τη γραφειοκρατία.

 

Το γήπεδο φαίνονταν έτοιμο αλλά δεν ήταν. Ο επενδυτής έλεγε ότι είναι αποφασισμένος μα έμπλεξε στις μελέτες και στα σχέδια. Με αυτά και με αυτά χάθηκαν 2,5 χρόνια. Το καλό είναι ότι ο επενδυτής δεν αποχώρησε. Είναι εδώ κι επιμένει. Το κακό είναι ότι αν δεν δούμε συγκεκριμένα πράγματα δεν πολυπιστεύουμε αφού κουραστήκαμε να περιμένουμε. Κάπως έτσι φαίνεται να προσεγγίζει το θέμα και ο νέος Αντιπεριφερειάρχης. Για να δούμε στο τέλος τι θα δούμε.

 

Δύο ειδήσεις από τη Δράμα. Η Μαρίνα Φιλιππίδου, παρά τα όσα δηλώνει σε βάρος της ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, ήταν τη περασμένη Δευτέρα στη γειτονική πόλη για εκδήλωση αφιερωμένη στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η εκδήλωση έτυχε θερμής υποδοχής, η παρουσία της κ. Φιλιππίδου οφείλονταν στο ότι σε αυτή συμμετείχε το παράρτημα Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ.

 

Η δεύτερη είδηση αφορά τους φορείς της Δράμας. Πρόσφατα συζήτησαν μία ακόμη φορά ποιο οδικό έργο προκρίνουν ώστε η πόλη της Δράμας να συνδεθεί με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Το δελτίο τύπου γράφει τι αποφάσισαν, αυτή την φορά οριστικά: «Τον οδικό άξονα Ε61 ο οποίος είναι συνέχεια του άξονα Ε69 ενέκριναν ως πρώτη προτεραιότητα για τον Νομό Δράμας οι τοπικοί παράγοντες. Ο Ε69 ξεκινά από τις Σέρρες και μέσω Μεσοράχης καταλήγει στην Μπάφρα. Στην συνέχεια ενώνεται με τον περιφερειακό της Δράμας, ο οποίος καταλήγει στην ΕΟ Δράμας Καβάλας».

 

Όλοι οι τοπικοί φορείς και παράγοντες έχουν πολλές φορές δεσμευτεί να βοηθήσουν τα ΑμΕΑ ώστε να λύσουν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Καβάλα. Σε συνέχεια των δεσμεύσεων οι ίδιοι φορείς και παράγοντες έκαναν διάφορες προσπάθειες, έκαναν πράξη όσα υποσχέθηκαν. Παρόλα αυτά τα ΑμΕΑ έχουν παράπονα. Κι έχουν δίκιο που έχουν παράπονα. Ας δούμε το πιο απλό. Το παρκάρισμα ή την κίνηση σε ένα πεζοδρόμιο ειδικά κεντρικού δρόμου.

 

Ότι κι αν κάνει ο Δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος ακόμη κι ο Αστυνομικός Διευθυντής είναι θέμα όλων των υπόλοιπων πολιτών να σέβονται τους βασικούς κανόνες. Να μην σταθμεύουν σε θέσεις ΑμΕΑ, να μην παρκάρουν πάνω στα κίτρινα πλακάκια- «οδηγοί όδευσης τυφλών», να αφήνουν τις ράμπες ελεύθερες για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Δεν είναι θέμα επιβολής προστίμου. Είναι θέμα παιδείας. Την οποία ,όσο κι αν ισχυριζόμαστε το αντίθετο, αποδεικνύεται ότι δεν την έχουμε.

 

Όλες αυτές οι εκδηλώσεις που έγιναν χθες, γίνονται συχνά όλο το χρόνο, πρέπει κατά συνέπεια να έχουν πρωταρχικό στόχο την κοινωνία. Τους ανθρώπους. Οι αιρετοί έμαθαν, κατάλαβαν, ευαισθητοποιήθηκαν, παραμένουν ευαίσθητοι. Αυτό δυστυχώς δεν είναι αρκετό. Τούτη τη φορά το πρόβλημα είναι αλλού. Έτσι είναι δυσκολότερο να λυθεί.

 

Για την ημέρα των ΑμΕΑ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης σημείωσε χθες στο διαδίκτυο: «Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.Η ισότιμη συνύπαρξη και η κατοχύρωση του δικαιώματός των αναπήρων να μετακινούνται, να μορφώνονται, να εργάζονται, να ψυχαγωγούνται, να αθλούνται με αξιοπρέπεια, είναι δείκτης πολιτισμού.Συνήθως δεν συνειδητοποιούμε πόσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω κάποιας αναπηρίας, ούτε πόσα προβλήματα έχουν στην καθημερινότητά τους. Είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους και ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ να κάνουμε τα αυτονόητα για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία».

 

Δύο ημέρες πέρασαν από την αξιολόγηση των αιτήσεων για την πρόσληψη προσωπικού στο Δημοτικό Ωδείο. Και χθες η διαδικασία φαίνονταν «παγωμένη» ενώ η διοίκηση του Ωδείου έπρεπε να εργαστεί για το αντίθετο. Τώρα που έγινε το δύσκολο, είναι δυνατόν να αργούμε στο εύκολο; Ας ελπίσουμε σήμερα να ανακοινωθεί επίσημα το αποτέλεσμα δηλαδή η απόφαση της επιτροπής κι άλλος χρόνος να μην χαθεί. Δύο περίπου μήνες οι καθηγητές του ωδείου εργάζονται εθελοντικά. Δικαιούνται να μάθουν γρήγορα την απόφαση για τη πρόσληψη τους, ταυτόχρονα η διοίκηση του ωδείου να βρει τρόπο να τους πληρώσει για τους δύο μήνες που πέρασαν. Αυτό περίπου είχε συμφωνηθεί αρχές Οκτώβρη, αυτό πρέπει να γίνει αμέσως. Πλέον όλοι κοιτούν προς τη διοίκηση του Δημοτικού Ωδείου. Την περιμένουν πως και πως…

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες στενός συνεργάτης του Σώρρα, ο κ. Καλογερόπουλος από το Ναύπλιο. Όπως είπε οι φίλοι του Σώρρα στην Καβάλα συγκεντρώνουν πάλι υπογραφές προκειμένου (μέσω και του Παράσχου Αγανικόλα) να επαναφέρουν την πρόταση του στο δημοτικό συμβούλιο. Η διαδικασία είναι η γνωστή, ο Δήμος ψάχνει επενδυτή κι ο Σώρρας παρουσιάζεται ως τέτοιος. Θυμίζουμε ότι η απόφαση που σήμερα ζητούν οι φίλοι του Σώρρα από το Δημοτικό Συμβούλιο πάρθηκε νωρίτερα φέτος. Έγινε η ανακοίνωση για ενδιαφερόμενο επενδυτή αλλά δεν υπήρξε καμιά συνέχεια. Μήπως δεν χρειάζεται νέα απόφαση αλλά ενεργοποίηση της προηγούμενης διαδικασίας;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης