μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Όλη η προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ δύσκολη για τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καβάλας. Κυρίως αυτούς που ασχολούνταν με τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Όλα ξεκίνησαν στις 2 Γενάρη με την εσωκομματική ψηφοφορία. Τα σενάρια, οι ζυμώσεις, το παρασκήνιο συνεχίστηκαν σε καθημερινή βάση μέχρι που το πρωί της Παρασκευής (προχθές) επιτέλους το τοπίο ξεκαθάρισε. Ήδη το ψηφοδέλτιο είναι γνωστό, αποδεκτό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτά που προηγήθηκαν δυστυχώς δεν είναι ξεχασμένα. Δεν θα ξεχαστούν καθόλου εύκολα αφού δημιούργησαν σκηνικό κρίσης (εσωτερικής μάλιστα) σε μια ομάδα ανθρώπων που ποτέ δεν είχε τέτοια βάσανα. Γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έλεγαν- όταν τα αυτά τα προβλήματα κυριαρχούσαν- ότι παλιότερα που το κόμμα είχε μικρά ποσοστά ήταν καλύτερα! Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να δείξουν πόσο τα πράγματα άλλαξαν, διαφοροποιήθηκαν με αποτέλεσμα εκτός από τα καλά (την προοπτική νίκης στις εκλογές που πλησιάζουν) να υπάρξουν και άσχημα γεγονότα. Τα οποία τους βρήκαν απροετοίμαστους.

Δεν εννοούμε τις περιπτώσεις μη μελών που ήθελαν να μπουν στο ψηφοδέλτιο. Το ενδιαφέρον του Εμινίδη και του Τάσου Τσαλδαρίδη ένωσε τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς τους ήθελε από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Γύρω από αυτή την άρνηση ενώθηκαν. Άλλα ήταν όσα τους χώρισαν. Προσωρινά, λένε αυτοί που γνωρίζουν λεπτομέρειες.

Από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας θα εκλεγούν βουλευτές οι δύο, τρεις ή και τέσσερις πρώτοι. Αυτό ήταν εξ αρχής γνωστό. Αυτή η προοπτική «εύκολης» εκλογής έκανε τους πάντες να ενδιαφερθούν για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου. Κάποιοι έδειξαν τις βιαστικές αλλά και μεγάλες τους φιλοδοξίες. Άλλοι –παλαιότεροι- έκριναν ότι ήρθε η ώρα της δικαίωσης. Καλώς ή κακώς το ψηφοδέλτιο δεν ήταν δυνατόν να τους χωρέσει όλους. Κι έτσι το πράγμα άρχισε να στραβώνει.

Δημιουργήθηκαν ομάδες, εκδηλώθηκαν συμπάθειες κι αντιπάθειες. Έγιναν συμμαχίες και συνεργασίες. Υπό αυτές τις συνθήκες διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Το οποίο στην πορεία άλλαξε διότι στη κάλπη της Χρυσούπολης διαπιστώθηκαν παρατυπίες. Κάπου ανάμεσα σε αυτή τη φασαρία αρκετοί αναπολούσαν τις προηγούμενες εποχές. Του μικρού ΣΥΡΙΖΑ. Τότε για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο γίνονταν κανονική επιστράτευση. Παρακάλια και πιέσεις ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής παρουσία του κόμματος στην Καβάλα αλλά και η ποσόστωση.

Από σήμερα οι συζητήσεις για τα πρόσωπα τελειώνουν. Αρχίζει η κανονική προεκλογική περίοδος. Ο ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καβάλας έχει την ευκαιρία να επουλώσει τις πληγές του. Αυτό φαίνεται δύσκολο να συμβεί. Αν θεωρήσουμε ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει ότι στα άλλα μεγάλα κόμματα, οι σύντροφοι θα πρέπει να συνηθίσουν. Να προσαρμοστούν. Από εδώ και πέρα έτσι θα κυλά η εσωκομματική καθημερινότητα. Στις εκλογές και όχι μόνο. Κι όποιος αντέξει.

*Ίδιες καταστάσεις και εσωκομματικά προβλήματα με αυτά της Καβάλας διαπιστώθηκαν και σε άλλες περιοχές κι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης δεν μπήκε τελικά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Παρά τον αποκλεισμό του έδωσε στη δημοσιότητα μια ενωτική δήλωση που μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Η απόφαση των οργάνων του κόμματος ήταν να μην συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο του νόμου μας. Σέβομαι απολύτως την κρίση των οργάνων που είμαι βέβαιος πως ολοκληρώθηκε με γνώμονα το σύνολο των ιδανικών που πρεσβεύει η κοινωνία της Ξάνθης και το συμφέρον του νομού και, ως εκ τούτου, αποδέχομαι και στηρίζω το ψηφοδέλτιο που καταρτίστηκε. Εύχομαι και ελπίζω να φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα για την αλλαγή που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας .Ανεξάρτητα από τις προσωπικές, ιδεολογικές τοποθετήσεις του κάθε πολίτη, θα επιμείνω ενωτικά δίχως  ταμπέλες και χαρακτηριςμους , αθόρυβα, με ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία και τον τόπο μας και όχι με κορώνες, παφλασμούς και άσκοπες κινήσεις που θα ακύρωναν τις προθέσεις μου και την αξιοπιστία μου .Είμαι αποφασισμένος να συνδράμω ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα αλλά επιμένει να εργάζεται δυναμικά και να είναι προσανατολισμένο στη συνεργασία για το μέλλον του τόπου μας, για την ενίσχυση των θεσμών της κοινωνίας μας, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις ανάγκες όλων μας».

 

 

Υποψήφιος βουλευτής

Ένας από τους πολλούς υποψήφιους βουλευτές του Νομού Καβάλας ξεχωρίζει. Τους τελευταίους μήνες βρίσκονταν αρχικά στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά στο Ποτάμι. Τελικά στις εκλογές της 25ης Γενάρη είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Παπανδρέου! Αναφερόμαστε στον επαγγελματία από τη Νέα Καρβάλη Γιάννη Θωμαϊδή. Ο οποίος σε χρονικό διάστημα 12 μηνών άλλαξε τρία κόμματα!

Ο Γιάννης Θωμαίδης αρχικά ήταν στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο κάποια στιγμή ήθελε να είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Επιμελητηρίου Καβάλας. Λόγω της οικονομικής κρίσης άρχισε να παίρνει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ. Ως που τον είδαμε στο στέκι της Νέας Πόλης. Παρακολούθησε από κοντά τη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μάη του 2014. Μετά τις τοπικές εκλογές του Μάη τον είδαμε στο Ποτάμι Καβάλας. Ούτε στο Ποτάμι προχώρησε το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος βουλευτής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ποτάμι στην Καβάλα έχει 5 υποψήφιους βουλευτές αφού 6ος κατάλληλος δεν βρέθηκε.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Γιάννης Θωμαίδης μετακινήθηκε πολιτικά μία ακόμη φορά. Πήγε στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Μέσω αυτού του κόμματος είναι υποψήφιος βουλευτής.

 

Θα παραιτηθούν;

Μόλις το 2012 ο Ντίνος Κλειτσιώτης μπήκε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ κι απέκτησε τον τίτλο του υποψήφιου βουλευτή παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος Καβάλας. Μόνο η υποψηφιότητα του ήταν αρκετή για να παραιτηθεί. Σήμερα δεν κάνουν το ίδιο ένα σωρό άλλοι, αυτοδιοικητικοί και ταυτόχρονα υποψήφιοι βουλευτές. Θα παραιτηθούν μόνο αν εκλεγούν βουλευτές. Διαφορετικά θα επανέλθουν και θα επικεντρωθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτή τη κατηγορία είναι ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Κώστας Μορφίδης, ο Βαγγέλης Παππάς, ο Χρήστος Ποτόλιας, η Κατερίνα Γεροστεργίου και άλλοι. Αν εκλεγεί βουλευτής ο Κώστας Μορφίδης θα αντικατασταθεί στο περιφερειακό συμβούλιο από υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο του Έβρου. Αν εκλεγεί βουλευτής ο Ηλίας Ιωαννίδης θα τον αντικαταστήσει στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας ο υπεύθυνος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας καθηγητής Νίκος Μουρτασάγας.

 

Περήφανος υποψήφιος βουλευτής

Αργά το βράδυ της Παρασκευής που το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Καβάλα οριστικοποιήθηκε ο Δημήτρης Παπουτσής το ανακοίνωσε και το στήριξε. Εκτός από τον κ. Παπουτσή όλοι οι άλλοι είναι υποψήφιοι βουλευτές πρώτη φορά: «Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο του αγώνα για τη Καβάλα, συνάνθρωποι, που έχω την τιμή να συμμετέχω: Βαβαλέσκος Αριστοτέλης, Βερτζαμάνης Παναγιώτης, Παπουτσής Δημήτρης, Τζιτζιός Κρυστάλλης, Χειμώνα Μελίνα, Χοροζίδης Ιορδάνης. Οι συνυποψήφιοι μου συμμετέχουν για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Είναι περήφανοι γι αυτό, όπως κι εγώ μαζί τους. Καλόν Αγώνα, λοιπόν».

 

Συμπαραστάτης του Δημότη

Αμέσως μετά τις εκλογές του Μάη οι νέοι δήμαρχοι άκουσαν συμβουλές για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη. Ενός νέου καλλικρατικού θεσμού που ελάχιστα «περπάτησε» σε όλη τη χώρα από το 2011 και μετά. Ακόμη κι εκεί που υπήρξαν Συμπαραστάτες κατάφεραν ελάχιστα πράγματα.

Μετά τις πρώτες φήμες βάσει των οποίων παντού θα προκηρύσσονταν η θέση υπήρξε μεγάλη περίοδος σιωπής. Ως που ο Δήμος Δράμας έκανε το πρώτο βήμα από τους Δήμους της περιοχής μας. Στο Δήμο Καβάλας δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες για κάτι ανάλογο. Η ανακοίνωση του Δήμου Δράμας έχει ως εξής: Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας. Υποψηφιότητες υποβάλλονται με δηλώσεις που κατατίθενται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου κατά την έναρξη της διαδικασίας επιλογής, η οποία θα λάβει χώρα σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Δράμας τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 13:00. Ως συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής. Ως προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του Ν.3852/10. Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών. Πληροφορίες παρέχονται καθ’όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από το γραφείο του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Αιμιλίου Αθανασίου, τηλέφωνο 25213-50688

 

Διαβάστε επίσης