μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε. Έτσι ήταν χθες η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Καβάλα. Μια επίσκεψη 30 μόνο λεπτών, αρκετή ωστόσο για τις προεκλογικές ανάγκες της εποχής. Τα κομματικά στελέχη κι οι σίγουροι ψήφοι έμειναν στην άκρη. Άφησαν ελεύθερο το πεδίο προκειμένου τον πρόεδρο κι αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει ο απλός κόσμος. Αυτός ο κόσμος της πόλης που τώρα πρώτη φορά θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ (τουλάχιστον κάτι τέτοιο ισχυρίζεται).

 

Έτσι και έγινε. Άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το κόμμα, άνθρωποι που ποτέ δεν παρακολούθησαν εκδήλωση ή προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν στον κ. Τσίπρα. Με λίγα λόγια του είπαν τον πόνο τους. Ο κ. Τσίπρας με την απαραίτητη υπομονή και το κλασικό προεκλογικό χαμόγελο άκουσε και συμπαραστάθηκε. Στο τέλος σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα. Η προεκλογική προσπάθεια συνεχίζεται, τους είπε με τον τρόπο του. Μπήκε στο αυτοκίνητο κι αναχώρησε για την πόλη της Δράμας.

 

Αν δει κάποιος προσεκτικά τις σχετικές φωτογραφίες, τα πλάνα των τηλεοπτικών σταθμών θα διαπιστώσει αυτό το πράγμα. Ένας άλλος κόσμος- όχι αυτός του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ- υποδέχθηκε χθες το πρωί στη πλατεία Καπνεργάτη τον κ. Τσίπρα. Ένας κόσμος που έως και πρόσφατα σύχναζε σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, ψήφιζε φανατικά ΝΔ. Τέτοιοι άνθρωποι φώναξαν χθες υπέρ του Αλέξη. Εντάξει, δεν ήταν πολλοί. Για τη κοινωνία μας ήταν συγκεκριμένοι. Μήνυμα για την εκλογική διεύρυνση του κόμματος στην τοπική κοινωνία.

 

Πιο υπομονετικοί κι έμπειροι οι υποψήφιοι βουλευτές περίμεναν πιο πίσω. Τα γνωστά κομματικά στελέχη μπήκαν μέσα στο σπιτάκι. Είχαν κι αυτοί την ευκαιρία τους να του πουν δύο λόγια. Σε αυτές όμως τις περιπτώσεις –μετά από όσα είχαν προηγηθεί- τα λόγια είναι περιττά. Περίπου 200 άνθρωποι ήταν χθες στη πλατεία Καπνεργάτη. Κάποιοι θεωρούν το νούμερο μικρό. Σίγουρα πάντως ήταν ένα ενθουσιώδες κοινό, οι περισσότεροι από τους οποίους «ανακάλυψαν» τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα. Με αφορμή την μνημονιακή πολιτική όσων υπόσχονταν το ακριβώς αντίθετο. Αυτών που έλεγαν «λεφτά υπάρχουν», αυτών που το 2012 έταζαν (μα δε έκαναν) μαχητική επαναδιαπραγμάτευση.

 

Το αδύνατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον συγκεκριμένο. Το γήπεδο και η ΑΕΚ. Από νωρίς οι αστυνομικοί συνοδοί του κ. Τσίπρα κοιτούσαν όλη τη περιοχή ψάχνοντας κίτρινο χρώμα. Περίμεναν αντιδράσεις από οπαδούς της ΑΕΚ, στο τέλος επιβεβαιώθηκαν. Ζήτησαν από τους συναδέλφους τους της Καβάλας οι οπαδοί της ΑΕΚ να είναι όσο το δυνατό πιο μακριά. Να μην ακουστούν καθόλου. Οι περίεργοι της πλατείας Καπνεργάτη- αυτοί που ως συνήθως παρακολουθούν τα πάντα από απόσταση- ξαφνιάστηκαν από τη διαμαρτυρία. Ακόμη περισσότερο οι θαμώνες των καφετεριών. Διότι οι λίγοι οπαδοί της ΑΕΚ αφού έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην πλατεία μετά έκαναν πορεία στους πεζόδρομους!

 

Το ρεπορτάζ από την πόλη της Δράμας αναφέρει 40λεπτη βόλτα του κ. Τσίπρα στην αγορά της πόλης. Αμέσως μετά κινήθηκε προς τη Κομοτηνή όπου το μεσημέρι γευμάτισε. Χθες το απόγευμα έκανε εκεί την κεντρική (για την ΑΜΘ) πολιτική του ομιλία.

 

Με αυτά και με αυτά πέρασε στην ιστορία η επίσκεψη Τσίπρα στην Καβάλα. Ποιος θα είναι ο επόμενος; Σίγουρα όχι ο Πάνος Καμμένος. Προεκλογικά δεν βγαίνει το πρόγραμμα κι έτσι δεν θα μας επισκεφθεί. Αντίθετα ακούγονται φήμες για «πέρασμα» από την Καβάλα του Γιώργου Παπανδρέου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη φορά που Παπανδρέου θα είναι στην πόλη μας αλλά το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας δεν θα ασχοληθεί καθόλου!

 

Η άτιμη η ζωή τα έφερε έτσι που ο πρώην Πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις φιλοδοξίες του. Στο τέλος αυτές επικράτησαν με συνέπεια να δημιουργήσει γεγονός διάσπασης στο κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Το αποτέλεσμα; Έως τώρα οι δημοσκοπήσεις του δίνουν (στη καλύτερη περίπτωση) 3 με 3,5%. Όπως λεφτά υπήρχαν έτσι υπάρχουν… ενθαρρυντικά ποσοστά!

 

Θα μπορούσε κάποιος να του μιλήσει απλά. Να του πει το ελληνικότατο «Που πας ρε Καραμήτρο με αυτά τα ποσοστά;» .Άδικος χαμένος κόπος. Τούτο το διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ακούει κανέναν. Έβαλε μπρος τη μηχανή και δουλεύει. Κρίμα, αν έδειχνε τον ίδιο ζήλο ως Πρωθυπουργός της χώρας σήμερα ίσως να μην ήμασταν εδώ που είμαστε. Όταν όμως εξελέγη πανηγυρικά Πρωθυπουργός της χώρας περίμενε 7 μήνες μέχρι να δράσει. Να αντιληφθεί το πρόβλημα και να μας βάλει στο ΔΝΤ.

 

Η στήλη εκφράζει πλήρη συμπαράσταση στον περιφερειακό σύμβουλο Τάσο Τσαλδαρίδη. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ (όχι στην Καβάλα) του υποσχέθηκαν βουλευτική υποψηφιότητα. Ο συμπαθής Τάσος έφαγε το… παραμύθι, στο τέλος δέχθηκε κλήση στο κινητό του να είναι υποψήφιος βουλευτής με τον Γ.Α.Π. Ευτυχώς είπε όχι. Αν δέχονταν θα είχαμε δεύτερη περίπτωση Θωμαίδη! Τώρα ο Τάσος Τσαλδαρίδης «ψάχνεται» πολιτικά. Θέλει το χρόνο του και θα επανέλθει δριμύτερος. Κάθε εμπόδιο σε καλό.

 

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Κώστας Ευθυμιάδης πήρε τους δρόμους.Παρίσταται σε κάθε συνέντευξη τύπου υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ. Άρχισε με τον Καλαντζή, χθες ήταν στου Κλειτσιώτη, σήμερα αναμένεται στη συνέντευξη τύπου του Λάζαρου του Τσαταλμπασίδη. Αδυνατούμε να καταλάβουμε τον λόγο. Το 2012 είχε κάνει κάτι σαφώς καλύτερο. Αυτός (ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας) είχε οργανώσει συνέντευξη τύπου στην οποία είχαν κληθεί κι είχαν παραστεί και οι 6 υποψήφιοι βουλευτές.

 

Αθόρυβα μα ουσιαστικά οριστικοποιήθηκε η βελτίωση των σχέσεων του Δήμου Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένα. Οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά. Είναι βέβαιο ότι θα συνεργαστούν στενά, σε κάθε ευκαιρία. Ακόμη και στην από κοινού αξιοποίηση των αποθηκών στο κτίριο του Τελωνείου. Αυτό το τελευταίο μας το είπε –με τον τρόπο του- προχθές ο Γιώργος Καλαντζής. Ήταν μια σύντομη αλλά χρήσιμη αναφορά που έκανε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Ίσως μετά τις εκλογές να μάθουμε περισσότερα για τη νέα εποχή στις σχέσεις Δήμου Καβάλας- ΟΛΚ.

 

Νέα επιτυχία του ΤΕΙ Καβάλας. Ένα απόφοιτος του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ: Τσακίρης Παύλος, απόφοιτος του ελληνογαλλικού κολλεγίου ΔΕΛΑΣΑΛ και του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Καβάλας. Μιλά αγγλικά και γαλλικά. Από το 2004 δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα, στην παραγωγή αβγών βιολογικής γεωργίας και την καλλιέργεια βιολογικών σιτηρών.

 

Μέσα σε αυτή τη προεκλογική δραστηριότητα η Περιφέρεια ΑΜΘ ανακοίνωσε ότι δέχεται αιτήσεις από πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στην προβλεπόμενη από το νόμο επιτροπή διαβούλευσης. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:  Προκειμένου να συγκροτηθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (άρθρο 178, Ν. 3852/2010) για την τρέχουσα περίοδο της Περιφερειακής Αρχής η οποία έχει συσταθεί με την αριθμ ΔΔοικ.5997/29-10-2014 απόφαση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ  καλούνται οι δημότες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων) και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτή, να υποβάλλουν σχετική αίτηση αναφέροντας το Δήμο και την Εκλογική Περιφέρεια εντός της οποίας ασκούν τα εκλογικά τους καθήκοντα, τηλέφωνο επικοινωνίας και αριθμό Δελτίου Ταυτότητας για τη συμμετοχή τους σε κλήρωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέχρι την 14 -1-2015.  Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν α) στο γραφείο 5 της Περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γ.Κακουλίδου 1 69100 Κομοτηνή (αρμόδια υπάλληλος: κ. Δέσποινα Μαρούση τηλ: 2531352117  ), και  β) στα γραφεία των Αντιπεριφερειαρχών ΄Εβρου, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.Μετά τη λήξη της παραπάνω διαδικασίας θα διενεργηθεί κλήρωση, μεταξύ των ενδιαφερομένων δημοτών, ώστε με βάση τα αποτελέσματά της, να οριστούν τα μέλη – δημότες που θα μετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

 

Διαβάστε επίσης