• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Περίπου 10 μέρες έμειναν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Η προεκλογική περίοδος στην πόλη και το Νομό εξελίσσεται ομαλά αλλά και ιδιαίτερα ήσυχα. Ο δε πρωταγωνιστής των έως σήμερα τοπικών προεκλογικών γεγονότων δεν είναι κάποιος υποψήφιος βουλευτής. Πρωταγωνιστής (με διαφορά από τον δεύτερο) είναι ο πρόεδρος των αγροτών του Δήμου Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης. Αυτό το διάστημα συνάντησε κι ενημέρωσε για την ανάγκη άλλης όδευσης του αγωγού ΤΑΡ και τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα! Και οι δύο του απάντησαν περίπου το ίδιο πράγμα. Εφόσον υπάρχει σχέδιο εναλλακτικής όδευσης αυτή θα υλοποιηθεί, είπαν.

 

Η πιο πάνω (προεκλογική) δέσμευση των δύο υποψήφιων Πρωθυπουργών δικαιώνει την προσπάθεια του συλλόγου των αγροτών, την προσπάθεια του κ. Καλπακίδη. Δικαιώνει επίσης όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν αυτή τη κινητοποίηση. Απομένει αμέσως μετά τις εκλογές είτε ο κ. Σαμαράς, είτε ο κ. Τσίπρας να κάνουν πράξη αυτό που πρόσφατα υποσχέθηκαν. Με την προϋπόθεση φυσικά να είναι στα πράγματα. Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τα δύο αυτά κόμματα θα είναι. Είτε μόνα τους, είτε σε συνεργασία (και συμμαχική κυβέρνηση) με άλλα.

 

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Δεν θα μπορούσαν τα προεκλογικά γεγονότα περί της όδευσης του ΤΑΡ να είχαν συμβεί πολύ πριν; Το ζήτημα της όδευσης είναι επίκαιρο εδώ και δύο χρόνια. Γιατί ο Σαμαράς αλλά και ο Τσίπρας δεσμεύτηκαν μόλις προ λίγων ημερών για το αυτονόητο; Η απάντηση είναι εύκολη. Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όλα είναι αλλιώς. Η Κυβέρνηση (του κ. Σαμαρά) τόσο καιρό έλεγε άλλα ως προς το ζήτημα της όδευσης. Η δε αξιωματική αντιπολίτευση απαξίωνε το πρόβλημα, με το οποίο ασχολούνταν μόνο τα τοπικά στελέχη. Ως που προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές.

 

Τα δεδομένα άλλαξαν. Όλοι τα υπόσχονται όλα. Ακόμη κι αυτά που πριν αποκλείονταν! Στις συνεντεύξεις τους οι βουλευτές της ΝΔ θεωρούν το ζήτημα λυμένο κι έτσι αυτό που τόσο μας δυσκόλεψε λύθηκε στο άψε σβήσε. Εκτός αν μετά τις εκλογές τα πράγματα επανέλθουν στην προηγούμενη τους κατάσταση. Κι αυτό είναι πιθανό. Ζούμε στην Ελλάδα, η οποία δεν αλλάζει. Ούτε φυσικά θα είναι αφετηρία μεγάλων αλλαγών η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Γενάρη. Ακόμη κι αυτοδυναμία να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποια ζητήματα και νοοτροπίες ελάχιστα θα επηρεαστούν. Ελπίζουμε σε αυτά να μην είναι η όδευση του αγωγού.

 

Ο πρωτοεμφανιζόμενος υποψήφιος βουλευτής τα λέει πάντα με τρόπο ξεχωριστό. Τα λέει αλλιώς κι ας επαναλαμβάνει απόψεις που είναι ήδη γνωστές λόγω του ότι εκφράζονται κι από άλλα στελέχη του ίδιου κόμματος. Υπό αυτή την έννοια η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Λάζαρου Τσαταλμπασίδη είχε ενδιαφέρον. Πρώτη φορά μας μίλησε τόσο πολύ για τον εαυτό του. Πρώτη φορά εξήγησε τους λόγους της υποψηφιότητας του, τι ζητά από τη προεκλογική διαδικασία.

 

Έχει τη φρεσκάδα του νέου υποψήφιου ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης που σε καιρούς πολύ δύσκολους αποφάσισε να συμπεριφερθεί ως στέλεχος της ΝΔ. Θα μπορούσε να διαλέξει κάτι πιο μοντέρνο και συμφέρον, π.χ. την ανεξαρτησία όποιου σήμερα ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Για δες καιρό που διάλεξε ο κ. Τσαταλμπασίδης να αφήσει την αυτοδιοίκηση στην άκρη, να προτάξει και να προβάλλει τα ιδεολογικά. Δύσκολα θα το έκανε άλλος που θα ήταν στη θέση του.

 

Προσπάθησε να «σφάξει» τον ΣΥΡΙΖΑ με το βαμβάκι. Στο τέλος θύμισε αρκετά την κριτική που κάνει στο ίδιο κόμμα ο Γιώργος Καλαντζής. Με τη διαφορά που είναι λογικό να υπάρχει ανάμεσα σε έναν έμπειρο και σε έναν που πρώτη φορά είναι υποψήφιος βουλευτής. Το κυριότερο; Ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης δεν κούρασε τους δημοσιογράφους σε «τηλεοπτικό» μονόλογο μεγάλης διάρκειας. Τους έδωσε σημασία αφού άφησε για αυτούς χώρο και χρόνο ώστε να κάνουν τις ερωτήσεις τους. Κάπως έτσι η χθεσινή συνέντευξη τύπου ήταν συνέντευξη τύπου.

 

Λάθος γράψαμε προχθές ότι ο Πέτρος Πετρόπουλος είναι γραφείο τύπου του Λάζαρου Τσαταλμπασίδη. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.

 

Μια ευχάριστη έκπληξη στο facebook για τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λάκη Τζιτζιό. Ένας παλιός φίλος και συμμαθητής του έγραψε το ακόλουθο κείμενο: «Ο Λάκης είναι συμμαθητής μου και από τα καλύτερα παιδιά της σειράς μου (54η Ικάρων). Αν και εγώ ανήκω σε διαφορετικό πολιτικό χώρο από αυτόν του Λάκη, αξίζει ο άνθρωπος αυτός να μπει στη βουλή γιατί τον διακρίνει, το ήθος, η ανιδιοτέλεια, η αγάπη του για την Ελλάδα, η εργατικότητα και κυρίως το γεγονός ότι δούλεψε και πρόσφερε πολλά στην Αεροπορία και κατ΄ επέκταση στην Πατρίδα, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των πολιτικών μας που δεν έβγαλαν έστω και ένα ευρώ με τη δουλειά τους και τον ιδρώτα τους. Οι συμπολίτες του στην περιφέρεια που θέτει υποψηφιότητα, εκτιμώ ότι θα αναγνωρίσουν το ήθος και τα προσόντα του και θα τον στείλουν στη βουλή. Επιτέλους να υπάρχει στη βουλή και ένας από την οικογένεια της Π.Α, ο οποίος είναι σίγουρο ότι με τη φωνή του θα μας αντιπροσωπεύει επάξια, όπως επίσης και τους συμπολίτες του. Τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η βουλή, ανεξάρτητα σε ποιόν πολιτικό χώρο ανήκουν. Λάκη ΟΛΟΨΥΧΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ, από ένα συμμαθητή σου που δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ».

 

«Τώρα τι κάνουμε αρχηγέ;» ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές που ήταν στην Καβάλα. Είχε φθάσει στην είσοδο του εκλογικού κέντρου στη πλατεία Καπνεργάτη κι έπρεπε κάποιος να του εξηγήσει το υπόλοιπο της διαδικασίας. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον αρχηγό! Απευθύνονταν στον Κώστα Μορφίδη – αυτός όπως αποδείχθηκε ήταν ο αρχηγός- ο οποίος του είπε ότι τώρα πρέπει να μιλήσει στον κόσμο. «Πώς να μιλήσω; Δεν έχουμε έστω μια ντουντούκα;» επέμενε ο original αρχηγός του κόμματος. «Όχι» του είπε ο Μορφίδης. Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στο παγκάκι και από ένα μικρό ύψος που αυτό του εξασφάλισε μίλησε χωρίς μικρόφωνο, χωρίς ντουντούκα.

 

Στην πόλη μας έγινε μια μικρής έκτασης διαμαρτυρία προς τον κ. Τσίπρα από φιλάθλους της ΑΕΚ. Την Τρίτη το βράδυ που ο κ. Τσίπρας μιλούσε στη Κομοτηνή απαγορεύτηκε στους οπαδούς της ΑΕΚ να βγουν από τα γραφεία του συνδέσμου τους και να κινηθούν προς τον χώρο της εκδήλωσης! Αυτό ισχυρίζεται η οργάνωση οπαδών ΑΕΚ Κομοτηνής. Στην ανακοίνωση τους γράφουν ότι η Αστυνομία τους ανακοίνωσε ότι ή θα επανέλθουν στα γραφεία τους ή αν επιχειρήσουν να κινηθούν προς το σημείο της ομιλίας θα οδηγηθούν στο κρατητήριο!

 

Προκαλεί με τη χθεσινή του δήλωση- ανακοίνωση ο κ. Σάββας Εμινίδης (δημοσιεύεται ολόκληρη στη 4η σελίδα). Σε γενικές γραμμές δηλώνει υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην «κεντροαριστερά» (που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει ποτέ και πουθενά), κατηγορεί και τα τοπικά στελέχη αλλά και μέσα ενημέρωσης. Γράφει ότι όλα ξεκίνησαν όχι με δική του πρωτοβουλία αλλά με πρόταση που του έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας!

 

Δεν είναι καιρός κατάλληλος να επεκταθούμε. Σημειώνουμε ότι τα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν και λένε ότι οι πιέσεις της Αθήνας για τον κ. Εμινίδη σταμάτησαν αρκετά νωρίτερα απ’ ότι αναφέρει στην ανακοίνωση του ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο οποίος από εδώ και πέρα υπολογίζεται ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ με προοπτική σύντομα να γίνει στέλεχος του κόμματος στη Καβάλα. Συνεχίζουμε να περιμένουμε αυτή τη στιγμή. Να τον δούμε στο Στέκι της Νέας Πόλης!

 

Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση του κ. Εμινίδη ιστοσελίδα των Αθηνών έγραφε πάνω κάτω τα ίδια αλλά με σαφή υπερβολικό τρόπο: Ο κ. Εμινίδης είχε δεχτεί πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος πολύ καιρό πριν την προκήρυξη των εκλογών. Ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε αποδεκτή την πρόταση αλλά τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολέμησαν λυσσαλέα την υποψηφιότητα και απείλησαν θεούς και δαίμονες προκειμένου να την αποτρέψουν, κάτι που τελικά το κατάφεραν.Η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σαφές μήνυμα στα κεντρικά του κόμματος ότι αν τυχόν τοποθετηθεί ο κ.Εμινίδης στα ψηφοδέλτια, τότε αυτοί θα αποχωρούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ. Εμινίδης, που έχει φύγει από το ΠΑΣΟΚ διαφωνώντας με τις επιλογές του Βενιζέλου, θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αλλά είναι σίγουρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απολέσει μερικές εκατοντάδων ή χιλιάδων ψήφων. Αν λάβουμε υπόψη ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και σε αρκετές άλλες περιοχές δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι μια ενδεχόμενη απώλεια της αυτοδυναμίας ή μιας μεγάλης διαφοράς από την ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ θα οφείλεται αποκλειστικά στην στενοκεφαλιά των κομματικών του στελεχών και στην αδυναμία τους να αντιληφθούν ότι το άνοιγμα στην κοινωνία δεν μπορεί να γίνει με ένα κόμμα ερμητικά κλειστό σε αυτήν και περιχαρακωμένο στα στελέχη του πάλαι ποτέ 4%. (Logia starata)

 

 

Διαβάστε επίσης