• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, λέει συχνά ο λαός μας. Σε μια τέτοια κατάσταση φαίνεται να βρίσκει την τοπική αυτοδιοίκηση στην Καβάλα η νέα κυβέρνηση. Ειδικά τώρα, μετά τις πρώτες δηλώσεις των νέων Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών. Χθες που κυβερνητικοί βουλευτές και Δήμαρχος προσπάθησαν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πλαίσιο διεκδικήσεων «άνοιξε» μεγάλος κατάλογος και δεν έλεγε να κλείσει! Στον κατάλογο αυτόν τα βρίσκουμε όλα. Ακόμη κι αυτά που προ ετών απωλέσαμε, νομίζαμε οριστικά.

 

Όταν όμως η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνει αυτές τις διαθέσεις (μετά από μια συγκεκριμένη προεκλογική περίοδο) γιατί η Καβάλα και η κάθε Καβάλα να μην τα ζητήσει όλα; Τουλάχιστον θα προσπαθήσει για τα πάντα, κι ότι βγει. Πριν εξετάσουμε τα αιτήματα που προετοιμάζονται, ας δούμε τα χαρακτηριστικά που φαίνεται ότι θα έχει η προσπάθεια. Βασικό το ότι θα πηγαίνουν όλοι μαζί. Όπως φαίνεται η εποχή που κάθε βουλευτής έκανε τη δική του προσπάθεια πέρασε. Τώρα οι βουλευτές μαζί (συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Παναγιωτόπουλου) θα πηγαίνουν με τους δημάρχους στον κάθε κυβερνητικό παράγοντα.

 

Αυτή η ενότητα αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Αυτή η ενότητα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για να είναι βασικό πλεονέκτημα με τον κάθε συνομιλητή. Αυτή η ενότητα να υπάρχει ακόμη κι όταν άπαντες θα βρίσκονται στην Καβάλα. Αυτή η ενότητα που δεν υπήρχε τόσα χρόνια (χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ίσως να είναι το μυστικό της επιτυχίας.

 

Τι διεκδικούμε αλήθεια; Η δήμαρχος (ολίγον πρόχειρα, όπως κι ίδια αναγνώρισε) έβαλε ένα πρώτο πλαίσιο. Στο οποίο αναφέρονται: Όλα τα ενεργειακά (LNG, TAP, φυσική αποθήκη φυσικού αερίου). Τα Στρατόπεδα. Η αποθήκη του Τελωνείου. Μια σωστή Περιμετρική. Τα δύο αεροδρόμια (γιατί όχι και τα λιμάνια;), ο τρόπος καθορισμού του αριθμού των δρομολογίων από και προς Θάσο.

 

Και πολλά ακόμη, θα συμπληρώναμε. Η διαδικασία σωστά παρατηρήθηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να αρχίσει από το δημοτικό συμβούλιο. Εκεί χωρίς τη παρουσία των βουλευτών θα καταρτιστεί ο πρώτος κατάλογος. Αμέσως μετά θα πρέπει να κληθούν οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς. Όταν κι αυτοί συμπληρώσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεων τότε θα έρθει η ώρα των βουλευτών. Με λίγα λόγια μια Καβαλιώτικη συμφωνία, μια στενή συνεργασία και μια Καβαλιώτικη προσπάθεια προς το αθηναϊκό κράτος. Όσο πιο γρήγορα γίνεται.

 

Το κακό είναι ότι στον ίδιο βηματισμό βρίσκονται όλοι οι Δήμαρχοι, όλα τα Δημοτικά Συμβούλια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Διαβάσαμε χθες επιστολή του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης που θέτει υπόψη των νέων βουλευτών Έβρου σειρά θεμάτων που πρέπει να προωθηθούν. Μεταξύ αυτών και τα ακόλουθα: Η επένδυση της επεξεργασίας απορριμμάτων των νομών Έβρου και Ροδόπης.Το υγροποιημένο φυσικό αέριο με μηδενική αποδεδειγμένα προσβολή στο περιβάλλον, δημιουργεί 130 θέσεις εργασίας. Θα ενθαρρύνετε τον επενδυτή, ή θα λειτουργήσετε για την μη δημιουργία αυτής της επένδυσης; Η προηγούμενη Κυβέρνηση διά του υπουργού υποδομών και δικτύων κ. Χρυσοχοΐδη, αποφάσισε και ανακοίνωσε α) την κατασκευή περιφερειακού για την σύνδεση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ με το λιμάνι και την ΒΙΠΕ, β) την απομάκρυνση της σιδηροδρομικής γραμμής που διατρέχει την Αλεξανδρούπολη και γ) την ηλεκτροκίνηση των τραίνων Θεσσαλονίκης – Ορμενίου.  Ολόκληρη η δυτική χερσαία ζώνη του λιμανιού, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πόλης και δεν συνέχεται, δεν ωφελεί και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του λιμανιού, αλλά άλλες χρήσεις (λούνα παρκ – πάρκινγκ κτλ). Εξάλλου, ήδη ο Δήμος δαπανά χρηματικά ποσά για μελέτες και κατασκευές ανάπλασης της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού. Ο χώρος αυτός όπου γεννηθήκαμε και ζήσαμε, ανήκει δικαιωματικά στο Δήμο. Ζητάω την μεταβίβαση της κυριότητας του, στο Δήμο μας.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επηρέασε θετικά τους δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικά αυτούς. «Ακούμε διάφορα. Μακάρι να τα κάνουν» σχολίασε ο πρόεδρος του τμήματος ΑΔΕΔΥ Καβάλας Τάσος Ιωαννίδης. Η διοίκηση του τμήματος αναμένεται να συνεδριάσει πρώτη φορά μετά τις βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Πολύ καλό φάνηκε να είναι το κλίμα μεταξύ των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εντυπώσεις αυτές δημιουργήθηκαν από τη χθεσινή επίσκεψη τους στο γραφείο της Δημάρχου. Ήρθαν και οι 3 μαζί. Περίμεναν όλοι μαζί (παρέα με τους δημοσιογράφους) τα λίγα λεπτά που η κ. Δήμητρα Τσανάκα χρειάστηκε προκειμένου να ολοκληρώσει τη συζήτηση της με τον Μάκη Παπαδόπουλο και να τους δεχθεί.

 

Η κ. Τσανάκα κράτησε στη συνάντηση με τους βουλευτές και τον Μάκη Παπαδόπουλο, άλλωστε τα θέματα ήταν ίδια. Ότι συζήτησε με τον κ. Παπαδόπουλο, συζήτησε με τους βουλευτές. Ο δε Μάκης Παπαδόπουλος αποδείχθηκε ότι στη συνάντηση του με την κ. Δήμαρχο είχε σωστό τάιμινγκ. Προηγήθηκε ελαφρώς των βουλευτών, έμεινε όσο έπρεπε στην παρέα και μετά αποχώρησε. Όπως και οι δημοσιογράφοι. Η κουβέντα της Δημάρχου με τους 3 βουλευτές έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

 

Θα κλείσει το βουλευτικό γραφείο του ο Ντίνος Κλειτσιώτης. Αντίθετα ο Γιώργος Καλαντζής θα το κρατήσει σε λειτουργία. Σκοπεύει μάλιστα να βρίσκεται στην Καβάλα πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό ίσως να ήταν το νόημα της φράσης που χρησιμοποίησε στη γνωστή μετεκλογική του δήλωση. Το «I will be back» του Γιώργου Καλαντζή αφορά και το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις επόμενες εκλογές.

 

Άρχισαν ήδη οι φήμες στο Νοσοκομείο για το ποιος μπορεί να είναι ο νέος διοικητής. Βιαστικά πράγματα, λόγια χωρίς καμία απολύτως βάση. Τη… νύφη την πληρώνει ο Άρης Βέρρος. Ως ΣΥΡΙΖΑ και εργαζόμενος στο Νοσοκομείο είναι αυτός που αναφέρεται συχνότερα στα σενάρια. Όχι μόνο αυτός. Ακούγονται κι άλλα ονόματα. Όλα προερχόμενα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

 

Η νέα Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αλλάξει εκτός από τον διοικητή του Νοσοκομείου, τον πρόεδρο του ΟΛΚ αλλά και την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ. Όλα αυτά βέβαια είναι πιθανόν να συμβούν αλλά μακροπρόθεσμα. Η νέα Κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες και καλά κάνει.

 

Έγινε χθες στο Τριμελές Καβάλας. Εκφωνήθηκε υπόθεση, κλήθηκε να δηλώσει τη παρουσία του ο κατηγορούμενος. Τότε από τις θέσεις του ακροατηρίου ακούστηκε μια πολύ δυνατή φωνή που τους τρόμαξε όλους. Ακόμη και τους δικαστές. «Παρόν» βροντοφώναξε ο κατηγορούμενος, λες και ήταν σε στρατιωτικό λόχο κι έδινε αναφορά. Στην εξέλιξη της η ίδια υπόθεση δεν είχε άλλα απρόοπτα. Άλλωστε ο μηνυτής απουσίαζε αφού τα είχε βρει με τον κατηγορούμενο.

 

Η βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του ΟΛΚ έγινε αντικείμενο θετικού σχολιασμού μέσων ενημέρωσης της Αθήνας. Πρόσφατα παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των περιφερειακών λιμανιών, μια σύγκριση της κατάστασης του 2013 με το 2014. Προκύπτει ότι ο Οργανισμός της Καβάλας τα κατάφερε και με το παραπάνω κατά το 2014.

 

Ο πρώην αντιδήμαρχος Σάββας Εμφιετζής αποφάσισε -οριστικά αυτή τη φορά- να εμπλακεί σε νέο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα σχέδια είναι έτοιμα, υλοποιούνται, η επιχείρηση θα λειτουργήσει σύντομα βάζοντας από την πρώτη στιγμή ψηλά τον πήχη. Θα βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία. Καλή επιτυχία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης