• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

«Αν αποδειχθεί ότι μπορούσαν να κάνουν διαπραγμάτευση και δεν την έκαναν θα είναι για ξύλο» είπε πρόσφατα ένας απλός άνθρωπος, επαγγελματίας της τοπικής αγοράς. Σε αυτή την απορία φαίνεται ότι κατέληξε από τις πρώτες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ στη Κυβέρνηση. Άρχισε να υποψιάζεται ότι όντως μπορούσαν να διαπραγματευτούν (Σαμαράς και άλλοι) μα δεν το έκαναν. Έρχεται λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και προς το παρόν φαίνεται να επιβεβαιώνει το προεκλογικό σενάριο, αυτό της πραγματικής επαναδιαπραγμάτευσης.

 

Θα αντιστρέψουμε το πιθανό συμπέρασμα: «Αν αποδειχθεί ότι μπορούσαν να μην είναι τόσο απόλυτοι και κακώς επέμεναν συνεχώς σε μέτρα θα είναι για ξύλο». Εννοούμε τους δανειστές μας. Όλους αυτούς που συζητούσαν τα προηγούμενα 2,5 χρόνια με την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.

 

Η εβδομάδα που πέρασε δεν μας έκανε ιδιαίτερα σοφότερους. Δεν δικαίωσε ή διέψευσε κάποια από τις εμπλεκόμενες στο θέμα πλευρές. Βγάλαμε κάποια πρώτα συμπεράσματα, τα οποία ίσως δικαιωθούν. Ίσως όχι. Πρέπει να περιμένουμε μέχρι οι απορίες μας να απαντηθούν. Ήδη «γεννιούνται» πολλές κι ενδιαφέρουσες.

 

Έχουμε πάντως τις ίδιες υποψίες που διατύπωσε ο συμπολίτης μας. Μήπως μπορούσαν να είναι πιο σκληροί μα το απέφευγαν; Μήπως μπορούσαν να είναι πιο ήπιοι αλλά δεν το έκαναν; Οι υποψίες αυτές αφορούν την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Η κυβέρνηση στη χώρα άλλαξε, να δούμε πόσο αυτό το γεγονός θα αλλάξει τα προηγούμενα δεδομένα. Δεν ήρθε ακόμη η ώρα των οριστικών συμπερασμάτων. Βρισκόμαστε στις πρώτες συναντήσεις- γνωριμίες των μεν με τους δε.

 

Την ίδια περίπου ώρα στην Ισπανία οι πλατείες γεμίζουν από τους οπαδούς του Podemos. Δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ Ισπανίας. Βλέπουν οι Ισπανοί τι έγινε και τι πάει να γίνει στην Ελλάδα, αποκτούν θάρρος, έχουν σύντομα εκλογές, προσπαθούν να καταφέρουν ότι στην πατρίδα μας πέτυχε το κόμμα Τσίπρα. Μοιάζουμε σε πολλά με τους Ισπανούς και την Ισπανία. Δεν είμαστε σε όλα ίδιοι.

 

Οι δανειστές ανησυχούν, είναι φανερό. Δεν έχουν αποφασίσει ακόμη την τακτική που θα ακολουθήσουν. Είναι πάντως έτοιμοι για μια πρώτη αναδίπλωση. Μετά θα πράξουν ανάλογα με τις ελληνικές προτάσεις. Ναι, την προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε κάποιες γενικότητες από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης. Πήραμε μια πρώτη γεύση. Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στη διαδικασία της προθέρμανσης. Το ματς δεν άρχισε ακόμη.

 

Η πόλη μας την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε σε ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ. Καθοριστικό ρόλο για αυτό έπαιξαν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές. Αφού την Δευτέρα πανηγύρισαν, από την Τρίτη και μετά βγήκαν από το στενό κομματικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκονταν. Απευθύνθηκαν σε όλη τη κοινωνία, συνδέθηκαν με αυτή, έμαθαν κι άλλα προβλήματα που υποσχέθηκαν να λύσουν. Όσο η κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη τόσο οι απαιτήσεις από τους 3 βουλευτές αυξάνονται. Χαμογελαστοί κι ορεξάτοι δεν δείχνουν να κουράζονται. Δεν πτοούνται. Αρχίζουν μια νέα περιοδεία στο Νομό. Μέχρι την Τετάρτη να αναχωρήσουν για την Αθήνα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και μόδα. Την οποία όλοι θέλουν να παρακολουθήσουν. Την οποία όλοι αποδέχονται. Όλοι θέλουν να πάρουν μια μικρή έστω μυρωδιά. Παρακολουθούμε ανθρώπους άλλων κομμάτων στην περιοχή μας. Κι αυτοί αφού ξέχασαν γρήγορα τους σφοδρούς προεκλογικούς καυγάδες, άνοιξαν την αγκαλιά τους για χάρη των 3 νέων βουλευτών. Κάπως έτσι προκύπτει να πνέει ένας νέος άνεμος. Όχι ο νοτιάς που όλα τα «πληγώνει». Ο άνεμος αυτός ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα κοπάσει τόσο εύκολα, τόσο γρήγορα.

 

Για μια στιγμή. Όλα αυτά δεν σας θυμίζουν κάτι; Κάτι από το παρελθόν. Έτσι δεν ήταν τα πράγματα όταν το 2004 κέρδισε τις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής με τη ΝΔ; Κάπως έτσι δεν ήταν η κατάσταση όταν το 2009 κέρδισε ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ; Ευχόμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ακολουθήσει το κακό παράδειγμα τόσο του 2004 όσο και του 2009. Δεν θέλουμε να αποδειχθεί φούσκα αυτό που από τις 26 Γενάρη ζούμε. Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει κι η κακόμοιρη Ελλάδα δεν αντέχει μια ακόμη αποτυχία.

 

Υπάρχουν κι ιδιωτικές στιγμές για τους 3 νέους βουλευτές του Νομού Καβάλας. Μια εξ αυτών- ακούμε- αφορά την γκαρνταρόμπα τους. Λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που θα έχουν από αυτή την εβδομάδα στη Βουλή έσπευσαν να την ενισχύσουν. Ήταν απλοί άνθρωποι κι έγιναν βουλευτές. Όφειλαν να προετοιμαστούν, να αλλάξουν έστω ρούχα. Αν οι άνδρες αγόρασαν και γραβάτες, δε το γνωρίζουμε. Το αποκλείουμε βάσει των ενδυματολογικών συμπεριφορών των νέων Κυβερνόντων.

 

Ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας είπε ενδιαφέροντα πράγματα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη. Το συνηθίζει. Πρόβλημα- προς το παρόν-  είναι ότι υπάρχει μια απόσταση των λόγων και των έργων του. Φαίνεται αυτό. Μιλά και περιγράφει αλήθειες, τις οποίες αφήνει να εννοηθεί ότι θα διορθώσει. Κι ο καιρός περνά μα οι αναμενόμενες διορθώσεις δεν εμφανίζονται ποτέ. Δεν θέλουμε να τον απογοητεύσουμε. Είναι ολοφάνερο αυτούς τους 5 μήνες ότι για τον κ. Λυχούνα ισχύει ότι και με τον κούκο. Ένας δεν φέρνει την Άνοιξη.

 

Είπε την Πέμπτη ότι το χρονοδιάγραμμα στην Ουνέσκο για την εξέταση του γνωστού αιτήματος (ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία που αυτή θα προστατεύει) αναφέρεται σε διαδικασίες που θα γίνουν τουλάχιστον το δεύτερο 6μηνο του τρέχοντος έτους. Καλά έκανε και το διευκρίνισε. Πρέπει να ξέρουμε τι έγινε, τι θα γίνει και κυρίως πότε θα γίνει με αυτή τη προσπάθεια. Άλλοι πολλές φορές δημιούργησαν εντελώς αντίθετη εικόνα, έδωσαν άλλη πληροφόρηση. Επέμεναν ότι το αίτημα στην Ουνέσκο θα κριθεί …από μέρα σε μέρα.

 

Πολλές φορές κάποιοι βιάζονται. Μας «φέρνουν» πολύ νωρίτερα τα ευχάριστα νέα. Με αυτόν τον τρόπο μας μπερδεύουν, μας παραπληροφορούν. Επιθυμούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να φτιάξουν καλύτερη εικόνα περί του προσώπου τους. Στο τέλος χρησιμοποιούν μια ολόκληρη σοβαρή και δύσκολη πρωτοβουλία για δικό τους όφελος. Υπό αυτές τις συνθήκες νομίζαμε ότι σύντομα θα ενταχθεί ή δεν θα ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στα μνημεία που θα προστατεύει η Ουνέσκο. Αμ δε. Προβλέπουμε η υπόθεση να κρίνεται σε έναν χρόνο από σήμερα. Ίσως και περισσότερο. Μέχρι τότε ας μιλούν για το θέμα μόνο όσοι ξέρουν. Οι υπόλοιποι καλό είναι να σταματήσουν να φλυαρούν.

 

Ένας από τους πιο καλούς συμπαραστάτες και φίλους του Θόδωρου Μαρκόπουλου αποδεικνύεται ότι είναι ο Τάσος Μεταξάς. Συχνά τον συνοδεύει στις διάφορες εκδηλώσεις που ο Αντιπεριφερειάρχης είναι καλεσμένος. Δεν μένει μόνο σε αυτό. Τον φωτογραφίζει κιόλας, «ανεβάζει» γρήγορα τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Κάτι σαν άτυπο γραφείο τύπου. Εθελοντικά φυσικά.

 

Ο Θόδωρος Καλλιοντζής εκφράζει πολιτική απορία σχετική με την πολύ πιθανή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόταση που αν αληθεύουν οι πληροφορίες αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Γράφει ο πρώην Νομάρχης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μνημονιακό; Ανθρωπο που ψήφισε τα μνημόνια; Δεν μπορώ να το αναλύσω».

 

Ο Νίκος Χατζηχρήστου και ο Τάσος Τσαλδαρίδης ήταν την Κυριακή στην τακτική γενική συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας κι όπως λέγεται ενέκριναν τον απολογισμό που παρουσίασε το διοικητικό συμβούλιο. Ο θεσμός (το έχουμε ξαναγράψει) έχει «εξαφανιστεί» αλλά κάποιοι δεν βρίσκουν τίποτα το περίεργο και διαφορετικό… Ευχόμαστε λοιπόν να μην εγκρίνουν τον απολογισμό μόνο αλλά να ψηφίσουν κιόλας την απερχόμενη διοίκηση ώστε να συνεχίσει το έργο της! Εντός του έτους το ΕΥΚ έχει και εκλογές.

 

Διαβάστε επίσης