• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Την προηγούμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου άπαντες συμφώνησαν ότι τώρα είναι η κατάλληλη ώρα. Η κατάλληλη στιγμή για μια τοπική συνεννόηση, συνεργασία, συντονισμό ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουν από τη νέα κυβέρνηση όσα η πόλη μας αξίζει. Δόθηκε πανηγυρικός χαρακτήρας στην συμφωνία για το τι πρέπει να ακολουθήσει. Πέρασε μία εβδομάδα, το δημοτικό συμβούλιο έμεινε στα λόγια.

Σε αντίθεση με αυτά τα λόγια υπάρχουν οι πράξεις. Ο Γιάννης Πασχαλίδης αν και δεν είναι βουλευτής, ταξίδεψε στην Αθήνα όπου συνάντησε τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας. Έθεσε υπόψη του θέματα του Νομού, τον ενημέρωσε για αυτά που στην περιοχή πρέπει να γίνουν. Είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Πασχαλίδης τους πρόλαβε όλους. Τους κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους αυτοδιοικητικούς, τους λοιπούς σημαντικούς τοπικούς φορείς. Έδρασε μόνος του αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι κάτι έκανε.

Η πρωτοβουλία του κ. Πασχαλίδη είναι ένα ακόμη ξυπνητήρι. Ήχος ενοχλητικός μα και απαραίτητος για όλους αυτούς που βάζουν τον πήχη ψηλά και μετά περιμένουν. Η αναμονή αυτή μπορεί να κρατήσει μέρες, βδομάδες, μήνες. Ως που στο τέλος θα εξουδετερώσει ότι άλλο (κι αντίθετο) έχει προηγηθεί. Οφείλουν λοιπόν να επανέλθουν στα όσα συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Να προλάβουν όλους τους άλλους Δήμους- βουλευτές- φορείς που απ’ όλη την Ελλάδα κάνουν το ίδιο. Συνεννοούνται μεταξύ τους για να ταξιδέψουν οργανωμένα στην Αθήνα.

Συζητούσαμε πρόσφατα με στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Επέμενε σε αυτό ακριβώς το σημείο. Η νέα κυβέρνηση- έλεγε- σε σχέση με την Καβάλα έχει μικρό χρονικό περιθώριο προσαρμογής. Συμφωνούσε ότι η δράση των καβαλιωτών πρέπει να είναι άμεση. Κοιτούσε προς την πλευρά των βουλευτών. Αφού σήμερα ορκιστούν και το χαρούν, αμέσως μετά πρέπει στους διαδρόμους της Βουλής να αναζητήσουν αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν εκ της θέσεως που κατέχουν τον Νομό μας. Την πόλη μας.

Χθες ο Δήμαρχος Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε ότι την Δευτέρα ταξιδεύει στην Αθήνα προκειμένου να ασχοληθεί με την ανάγκη να ιδρυθεί παράρτημα του ΕΚΑΒ στο νησί. Πολύ καλά θα κάνει. Θεωρούμε ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι ο κατάλληλος χρόνος ώστε η Καβάλα να κάνει αισθητή τη παρουσία της στην Αθήνα. Αν αυτό γίνει οργανωμένα τότε ακόμη καλύτερα.

Αθωώθηκε χθες στη Κομοτηνή (στο Εφετείο) ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, κατηγορούμενος γιατί επί των ημερών του δεν έκλεισε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλία. Υπεράσπιση είχε από τον Απόστολο Αγελαράκη, μάρτυρα υπεράσπισης τον Χριστόδουλο Μιχαλάκη. Η αθώωση ήταν άμεση μετά από μια πολύ σύντομη διαδικασία. Κατά τον κ. Σιμιτσή η χθεσινή δίκη ήταν η τελευταία για θέματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Χθες κατά σύμπτωση κατέθεσε υπόμνημα απολογίας για μια πιο πρόσφατη καταγγελία που αφορά την ανακύκλωση στον Δήμο Καβάλας. Ο πολίτης που έκανε την καταγγελία στην Εισαγγελία δεν αρκέστηκε στο να καταγγείλει μόνο τον κ. Σιμιτσή. Κατά πληροφορίες στρέφεται και κατά της κ. Τσανάκα. Αν αυτή η υπόθεση φθάσει στο ακροατήριο- που δεν είναι σίγουρο καθώς υπάρχει πάντα ενδεχόμενο να τεθεί στο αρχείο- θα είναι μαζί κατηγορούμενοι. Η δήμαρχος και ο πρώην δήμαρχος.

Κάηκαν στο χυλό, φυσούν και το γιαούρτι! Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας πέραν των 4 διμοιριών ΜΑΤ που κινητοποίησε χθες το πρωί στο δικαστικό μέγαρο και στο κέντρο της πόλης, διατήρησε την φρούρηση των γραφείων της Χρυσής Αυγής ακόμη και στις 5 χθες το απόγευμα! Τα μέτρα ασφαλείας από τον Δημοτικό Κήπο μέχρι το Δικαστικό Μέγαρο ήταν κάτι παραπάνω από δρακόντεια. Μια υπερβολή στην οποία οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης κατέφυγαν μάλλον συνειδητά, φοβούμενοι επανάληψη των επεισοδίων της περασμένης Κυριακής. Η χθεσινή δίκη αναβλήθηκε για τις 12 Φεβρουαρίου, ένας Θεός ξέρει τι μέτρα θα ληφθούν εκείνη την ημέρα που στο δικαστήριο θα είναι παρόντες όχι μόνο αντιεξουσιαστές αλλά και οι καταγγέλλοντες το αρχικό περιστατικό από τη Δράμα.

Ο κόσμος που δεν είχε σχέση με την υπόθεση –αλλά είχε δουλειά να κάνει στο δικαστήριο- έμπαινε χθες στο κτίριο κι υποβάλλονταν σε σωματικό έλεγχο. Ακόμη και δικηγόροι νεαροί, όχι ιδιαίτερα γνωστοί, δέχονταν ξαφνιασμένοι αυτόν τον έλεγχο. Κι όταν οι πολίτες έμπαιναν στο ισόγειο (αίθριο) του κτιρίου έβλεπαν αστυνομικούς κι ελάχιστους διάδικους. Αυτό δεν ήταν δικαστικό μέγαρο αλλά το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας!

Όλα αυτά πρέπει αλήθεια να μας παραξενεύουν ή αντίθετα πρέπει να αρχίσουμε να τα συνηθίζουμε; Στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας αυτές οι καταστάσεις είναι συνηθισμένες. Μόνιμες. Μια επιφυλακή διαρκείας για κάθε ενδεχόμενο. Μέχρι πρόσφατα η Καβάλα είχε την ησυχία και την ηρεμία της. Τώρα αυτό φαίνεται ότι κινδυνεύει να αλλάξει. Για πολλούς και διάφορους λόγους.

Το απόγευμα της Τρίτης ασθενοφόρο κλήθηκε να συνδράμει πολίτη που δεν ήταν σε καλή κατάσταση, στην παραλία. Το όχημα έφθασε στο σημείο αλλά έφυγε χωρίς να παραλάβει τον πολίτη. Λίγο αργότερα το ασθενοφόρο επανήλθε, αυτή την φορά τον μετέφερε στο Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μεθυσμένο που αρχικά δήλωσε στο πλήρωμα του ασθενοφόρου ότι δεν θέλει καμία βοήθεια. Όταν όμως παρενέβη στην υπόθεση και η Αστυνομία ο άνδρας μπήκε στο ασθενοφόρο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου έμεινε μέχρι να συνέλθει.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για τις προσεχείς ημέρες αναφέρει σενάριο χιονόπτωσης στο Νομό και στη πόλη της Καβάλας για την ερχόμενη Δευτέρα! Τους δύο προηγούμενους ήπιους Χειμώνες είχαμε ελάχιστη χιονόπτωση, στη πόλη της Καβάλας σχεδόν καθόλου. Φέτος που ο Χειμώνας είναι διαφορετικός, ποιος ξέρει ίσως δούμε μια… άσπρη μέρα.

Την βοήθεια του Δήμου Καβάλας ζήτησε προ λίγων ημερών η διεύθυνση του 1ου Γυμνασίου επειδή ο αέρας μετακίνησε κεραμίδια της στέγης. Ενημερώθηκε και η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής, η οποία προώθησε το πρόβλημα (ώστε να επιλυθεί) στον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Η καθημερινότητα είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα σχολεία. Και για την τοπική αυτοδιοίκηση που πρέπει να λύνει μικρά και μεγάλα προβλήματα που συνεχώς ανακύπτουν.

Ο Ηλίας Ιωαννίδης με τη βουλευτική του ιδιότητα ήταν στην εκδήλωση της Λέσχης Ποντίων Καβάλας. Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης παρακολούθησε κοπή βασιλόπιτας συλλόγου στη Νέα Πέραμο. Οι νέοι βουλευτές αλλάζουν, προσαρμόζονται σιγά σιγά στις νέες τους κοινωνικές υποχρεώσεις.

Κανονικά κατέπλευσε χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Καβάλας το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος». Το περασμένο Σάββατο το πλοίο δεν μπόρεσε να έρθει λόγω της κακοκαιρίας και των νοτιάδων.

Μια είδηση από την Κομοτηνή. Αν ερευνηθεί το ίδιο θέμα και στη Καβάλα τα συμπεράσματα θα είναι ακριβώς ίδια. Αντιγράφουμε λοιπόν: Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά στη χώρα μας άλλαξαν πολλές συνήθειες, ακόμη και εκείνες που σχετίζονται με την υγεία ή με την γέννηση ενός παιδιού. Ο Ζαφείρης Χατζηθεοφάνους, μαιευτήρας-γυναικολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής μιλά στις «Daily-Stories» για την αύξηση των τοκετών που φιλοξενήθηκαν στο Σισμανόγλειο. Νοσοκομείο, αύξηση που οφείλεται στην κρίση, καθώς εγκαταλείφθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές. Αύξηση που αγγίζει το 30%.Αλλά και στην μείωση  συνολικά των γεννήσεων καθώς, πάλι λόγω χρημάτων, πολλά ζευγάρια αναβάλουν την πολυπόθητη γέννηση ενός παιδιού.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης