• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φράση του Παύλου

Ο Παύλος Βουλγαρίδης εργάστηκε πολλά χρόνια στο εργοστάσιο. Τα περισσότερα από αυτά ήταν και συνδικαλιστής, προωθώντας όσο μπορούσε τις απόψεις και τις ιδέες του ΠΑΜΕ. Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην κοπή πίτας (μαζί με γενική συνέλευση) του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας. Όχι μόνο παρακολούθησε την εκδήλωση, ήταν ένας από τους λίγους του ακροατηρίου που ζήτησε να μιλήσει. Το αίτημα του έγινε δεκτό, μίλησε σύντομα και περιεκτικά. Προσπάθησε να σχολιάσει μέσα σε λίγο χρόνο τα προβλήματα της χώρας, των συνταξιούχων, των εργαζόμενων (μόνιμων και συμβασιούχων) της ΒΦΛ. Απευθύνονταν σε ένα ακροατήριο που με τα προβλήματα της ΒΦΛ είχε ελάχιστη σχέση και ενημέρωση. Αυτό δεν επηρέασε καθόλου τα λόγια που ακούστηκαν από το στόμα του.

Σε μια αποστροφή των λόγων του είπε για τους εργαζόμενους της ΒΦΛ ότι δουλεύουν μέσα στον καρκίνο! Ακόμη και τότε οι συνταξιούχοι απλώς παρακολουθούσαν. Δεν φάνηκε να του δίνουν μεγάλη σημασία. Ήταν τέτοια η στιγμή, ήταν τέτοια η σύνθεση του ακροατηρίου που τα λόγια του Παύλου Βουλγαρίδη ακούστηκαν μεν, δεν φάνηκε να γίνονται αντιληπτά δε. Συμβαίνει αυτό στις διάφορες εκδηλώσεις. Ειδικά όταν το κοινό που παρακολουθεί έχει άλλα στο μυαλό του.

Δεν συνηθίζεται ένας πρώην εργαζόμενος της ΒΦΛ να μιλά με αυτόν τον τρόπο για το εργοστάσιο. Τα περί καρκίνου τα ακούμε συχνά αλλά από αυτούς που αντιπαθούν τη ΒΦΛ. Παλαιότερα τέτοιους αφορισμούς τους ακούγαμε συχνότερα. Όπως επίσης και τις εσπευσμένες απαντήσεις των εκπροσώπων της εταιρίας.

Αν ο Παύλος Βουλγαρίδης ξέρει κάτι ας το πει ολοκληρωμένο. Αν αντίθετα ήθελε με αυτή τη φράση του να εντυπωσιάσει αυτούς που τον παρακολουθούσαν τότε ας βρει έναν άλλο τρόπο. Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν. Ούτε με τη ΒΦΛ, ούτε με τον καρκίνο. Ειδικά τώρα. Τώρα που και η επιχείρηση έχει προβλήματα και οι εργαζόμενοι πολλά περισσότερα.

 

Καταπολέμηση κουνουπιών

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός της Περιφέρειας ΑΜΘ για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους 5 Νομούς την επόμενη διετία. Πρόκειται για μια δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία που έχει πάντα την ίδια αγωνία. Θα υπάρξει κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα ή θα αρχίσουν οι ενστάσεις της μιας εταιρίας κατά της άλλης; Όλοι εύχονται να συμβεί το πρώτο αφού το δεύτερο σενάριο θα βάλει σε κίνδυνο την ουσία της υπόθεσης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάστηκαν κι εργάζονται πολύ προσεκτικά γνωρίζοντας ότι τα χρήματα του έργου είναι πολλά, οι ενδιαφερόμενοι αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουν όλα. Κι ενώ όλα αυτά αφορούν το τυπικό της υπόθεσης στην αγορά λέγεται το εξής. Αν το έργο μοιραστεί σε όλες τις εταιρίες που κατέθεσαν πρόταση (κι έχουν τις προϋποθέσεις να το υλοποιήσουν) τότε μάλλον θα υπάρξει καλό τέλος. Αν αντίθετα προτιμηθεί μία πρόταση για όλο το έργο τότε θα αρχίσουν οι ενστάσεις.

Ξέρουμε ότι τα λόγια της αγοράς είναι και αυθαίρετα και εκτός διαδικασίας. Δεν πρέπει ωστόσο να τα αναφέρουμε;

Αυτή την εβδομάδα θα μάθουμε αν είναι αλήθεια όσα φημολογούνται για τις συνεργαζόμενες εταιρίες (κοινοπραξίες) που κατέθεσαν προσφορά. Άλλες μόνο για την επίγεια καταπολέμηση, άλλες μόνο για την εναέρια κι άλλες και για τις δύο δράσεις.

 

Νέα μικρή παράταση

Παρασκευή απόγευμα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου έμαθε τα νέα. Ο νέος Υπουργός έδωσε νέα παράταση για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να προετοιμάσει τις υποδομές των γηπέδων μέχρι τον Ιούνιο. Επιπλέον χρόνος 5 περίπου μήνες. «Περιμέναμε μεγαλύτερη παράταση» σχολιάζει ο κ. Φιλόσογλου. Έχει δίκιο. Οι αρχικές εξ Αθηνών πληροφορίες αναφέρονταν σε παράταση ως το τέλος του 2015.

 

Κοινή συνέντευξη τύπου

Οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στην Αθήνα, δεν γνωρίζουν πότε θα καταφέρουν να πάρουν το αεροπλάνο για να γυρίσουν στην Καβάλα. «Η επιστροφή μας είναι ανοιχτή» είπε ο Τάκης Εμμανουηλίδης. «Μόλις γυρίσουμε θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια κοινή συνέντευξη τύπου» δήλωσε ο Ηλίας Ιωαννίδης. Ο κ. Ιωαννίδης συμφώνησε με τις εκτιμήσεις Εμμανουηλίδη. Περιμένει και ο Ηλίας θετική εξέλιξη αυτές τις ημέρες στο θέμα των συμβασιούχων της ΒΦΛ. Τσανάκα- Εμμανουηλίδης- Ιωαννίδης είχαν την Πέμπτη σχετική συζήτηση με τους Τσάρα, Μπεχράκη. Οι βουλευτές μιλούσαν για τους συμβασιούχους της ΒΦΛ, οι Τσάρας Μπεχράκης για την ανάγκη κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Κάθε πλευρά τον πόνο και τον καημό της.

 

Στις εκδηλώσεις της Ξάνθης

Άρχισαν την περασμένη Παρασκευή οι εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης για το Καρναβάλι. Τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα. Στην μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση συμμετέχει και φέτος ο σύλλογος Kavalatino. Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμμετέχουν δύο σύλλογοι του Νέστου. Ο Σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης με τη χορωδία του και ο Σύλλογος Αγιάσματος με το χορευτικό του συγκρότημα.

 

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Αυτό το διάστημα τα πράγματα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι σχετικά καλά. Μοιράστηκαν τρόφιμα –χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται κρέας- υπάρχει σιγουριά ότι σύντομα θα μοιραστούν πάλι. Οι δωρεές μειώθηκαν αλλά κι αυτό είναι αναμενόμενο μετά την φυσιολογική αύξηση που διαπιστώθηκε την περίοδο των εορτών.

Προβλήματα αντίθετα υπάρχουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Δράμας. Η παράταξη του κ. Κυριάκου Χαρακίδη εξηγεί με ανακοίνωση της τον λόγο: «Η σημερινή δημοτική αρχή, αδυνατώντας να λειτουργήσει τις κοινωνικές δομές που δημιούργησε η παράταξή μας ως δημοτική αρχή (είναι ανικανότητα ή σκόπιμη επιλογή;), αποφάσισε τον αποκλεισμό από το Κοινωνικό Παντοπωλείο όσων έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 4.200 ευρώ. Με την απόφαση αυτή, την οποία ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο οι σύμβουλοι της παράταξης του Δημάρχου και κανείς από την αντιπολίτευση, θέτει εκτός ενισχύσεων του Κοινωνικού Παντοπωλείου πολλούς άπορους συνδημότες μας, που μέχρι χθες ήταν δικαιούχοι, αφού το όριο εισοδήματος έφθανε τα 6.800 ευρώ. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση που λήφθηκε από τη δημοτική αρχή στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, μιας παράταξης που εκλέχθηκε υποσχόμενη ενίσχυση της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής. Ήρθε λοιπόν η ώρα να δείξουν το έργο τους και πώς εφαρμόζουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στους Δραμινούς. Οι αποφάσεις μιλάνε μόνες τους. Αντί να βάλουν κάποια λιθαράκια στο οικοδόμημα κοινωνικής αλληλεγγύης που στήθηκε από την παράταξή μας (με σημαντικές δομές και μεγάλες υποδομές) γκρεμίζουν σιγά-σιγά και ό,τι ήδη λειτουργούσε σε όφελος των Δραμινών.

Σε ένα λοιπόν προϋπολογισμό του Δήμου των 50 εκατομμυρίων ευρώ του Δήμου, δυστυχώς η δημοτική αρχή αδυνατεί να βρει 50 χιλιάδες ευρώ από περιττές δαπάνες για να ανακουφίσει συμπολίτες που αδυνατούν να παρέχουν στις οικογένειες τους τα βασικά είδη διαβίωσης. Κρίμα….».

*Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής προσπαθεί να ενισχύσει με τρόφιμα οικονομικά αδύναμες οικογένειες της Ροδόπης. Η ανακοίνωση του έχει ως εξής: Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής συμμετέχει στη μεγάλη εθελοντική δράση ενεργών κοινωνικά φορέων, συλλόγων, ομάδων και πολιτών της Κομοτηνής, που έχει ως στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων για τους άπορους συμπολίτες μας. Οι εκδηλώσεις της δράσης «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα» ξεκινούν στο Καφέ Μπαρ Οχτώ με την παράσταση του τμήματος ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με θεατρικοποιημένα ποιήματα του Δημήτρη Παπαδίτσα, σε απόδοση και σκηνοθεσία της Άννυς Μαχαιροπούλου.Προσφέρετε τρόφιμα αντί εισιτηρίου….είσοδος και προσφορά ελεύθερη

 

Μείωση αφίξεων από τη Ρωσία

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής καθώς πληροφορούνται μεγάλη μείωση αφίξεων φέτος το Καλοκαίρι από τη Ρωσία. Οικονομική κρίση και στη χώρα του Πούτιν, λιγότεροι Ρώσοι θα κάνουν διακοπές εκτός της πατρίδας τους. Η Χαλκιδική πλήττεται αρκετά αφού δέχεται τους περισσότερους Ρώσους που έρχονται στην Ελλάδα, η δε μείωση αφίξεων περιγράφεται ότι θα ξεπεράσει το 50% σε σχέση με πέρσι!

Όλα αυτά βεβαίως και μας αφορούν. Καβάλα και Θάσος είναι δημοφιλείς νέοι προορισμοί των Ρώσων. Τους προσκαλέσαμε, ήρθαν, τους άρεσε, υποσχέθηκαν να ξανάρθουν. Μέχρι και πτήσεις στο αεροδρόμιο της Καβάλας ετοιμάζονταν. Ως που τα πράγματα άλλαξαν. Ιδού η σχετική είδηση στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής: «Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους τουρίστες, οι προκρατήσεις αυτήν τη στιγμή έχουν κατρακυλήσει περίπου στο 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. «Το τοπίο με τους Ρώσους είναι απόλυτα… παγωμένο. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, κυρίως λόγω της συνεχούς διολίσθησης του ρουβλίου», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ), Γρηγόρης Τάσιος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι για τους Ρώσους ο πιο φτηνός προορισμός στην Ευρώπη, κυρίως στο «all inclusive».

Ίδια ανησυχία και στην Ρόδο. Η εφημερίδα Δημοκρατική της Ρόδου σημειώνει μεταξύ των άλλων: Καθόλου ευχάριστα δεν είναι τα μηνύματα που έρχονται από τη ρωσική τουριστική αγορά, με τους ξενοδόχους να εκτιμούν πλέον πως ο αριθμός των Ρώσων που θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τις 700 χιλ. Σε περίπτωση που οι παραπάνω προβλέψεις επιβεβαιωθούν κατά τη διάρκεια της σεζόν, θα πρόκειται για μια μείωση του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία που ξεπερνά το 38%, καθώς πέρσι ο αριθμός των Ρώσων είχε φτάσει τα 1,141 εκατ.

Διαβάστε επίσης