• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Ηλίας Ιωαννίδης (θα το γράφουμε και θα το ξαναγράφουμε μέχρι να συνηθίσουμε την νέα ιδιότητα του συμπαθέστατου Ηλία) είπε στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Παρασκευής ότι επιβάλλονται οι αλλαγές στον Καλλικράτη. «Όχι στους δήμους τέρατα» συμπλήρωσε κι έφερε αμέσως συγκεκριμένο «κοντινό» μας παράδειγμα. Τον σημερινό Δήμο Παγγαίου.

 

«Ανοίγει» πολύ μεγάλη συζήτηση ο Ηλίας Ιωαννίδης. Μία ακόμη, εδώ που έφθασαν τα πράγματα. Ο χρόνος δεν είναι κατάλληλος (προέχουν άλλες εκκρεμότητες), παρόλα αυτά αποδεχόμαστε την πρόκληση. Πέρασαν «γεμάτα» 4 χρόνια από την εφαρμογή του Καλλικράτη, ο οποίος ένωσε όσα δεν ενώνονταν με τίποτα. Το παράδειγμα είναι όντως χαρακτηριστικό. Τεράστιος Δήμος, αυτός του Παγγαίου. Δύσκολα να τον παρακολουθήσεις, να τον βάλεις σε μια σειρά. Οι νικητές των εκλογών αρνούνται (μέχρι τώρα) ότι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Ο πρώην αντίθετα- που το έζησε- το αναγνωρίζει. Κι οι κάτοικοι το ίδιο.

 

Ήταν λάθος- όλοι τώρα το παραδέχονται- ο τρόπος που ο Καλλικράτης εφαρμόστηκε στον Νομό Καβάλας. Δεν είναι μόνο το Παγγαίο. Είναι κι η Θάσος. Βορράς με Νότο διαφέρουν σε πολλά. Όσο κι αν το επιθυμούν οι αιρετοί του νησιού, δεν μπορούν να τα προλάβουν όλα. Αν αντίθετα το νησί είχε δύο δήμους τώρα όλα θα ήταν εκεί εντελώς διαφορετικά.

 

Ή μήπως ενώθηκαν ομαλά ο Δήμος Καβάλας με τον Δήμο Φιλίππων; Και σε αυτή την Καλλικρατική περίπτωση ακούμε γκρίνιες και παράπονα. Σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε εκδήλωση, σε κάθε πρόβλημα. Το οποίο πρώτα θα λυθεί στην πόλη κι αμέσως μετά στα χωριά του πρώην Δήμου Φιλίππων.

 

Δεν πιστεύουμε ότι τα σφάλματα του 2010 μπορούν να διορθωθούν. Πέρασε καιρός, χάθηκαν χρήματα, χρήματα δεν υπάρχουν για να … γυρίσει πίσω το ποτάμι. Μας αρκεί ,από την άλλη, να παραδεχθούν τις λάθος επιλογές όσοι το 2010 τις υποστήριξαν και τις προκάλεσαν. Τότε στην Καβάλα υπήρχαν θερμοί υποστηρικτές των 4 δήμων. Που να είναι άραγε αυτοί οι άνθρωποι; Πως σχολιάζουν την μεγάλη απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης;

 

Πώς μετά από 4 χρόνια να μην έρχεται ο Ηλίας Ιωαννίδης- ο κάθε Ηλίας Ιωαννίδης- και να χαρακτηρίζει Δήμο τέρας τον Δήμο Παγγαίου; Έχει απόλυτο δίκιο αλλά που μπορεί να το βρει; Σήμερα ο νέος υπουργός περί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει κάνει δικαιολογημένα μια άλλη ιεράρχηση των προβλημάτων που παρέλαβε. Χρόνος να σχεδιαστεί από την αρχή ο Καλλικράτης δεν υπάρχει. Ούτε και διάθεση για επιπλέον φασαρία με τα τοπικιστικά ζητήματα που θα ανακύψουν σε όλη τη χώρα. Ως εκ τούτου προχωράμε πάνω σε λάθος σχεδιασμό, σε λάθος αποφάσεις. Ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα συνηθίσουμε κι όχι θα διορθώσουμε τα λάθη.

 

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα προβάλλει τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Καβάλα όπως και τα λόγια τους (την περασμένη εβδομάδα) περί σίγουρης αλλαγής της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Καλά κάνει η ιστοσελίδα και δίνει σημασία σε μια σημαντική λεπτομέρεια του ΤΑΡ ως προς τους Αθηναίους. Για μας το ζήτημα της όδευσης ήταν και παραμένει μείζον. Η ανάρτηση έγινε χθες.

 

Ένα άλλο ρεπορτάζ για τους βουλευτές που δεν εξελέγησαν στις εκλογές του Γενάρη συναντά συχνά κάποιος σε πολλές ιστοσελίδες. Των Αθηνών και της επαρχίας. Σε αυτό το κείμενο (είναι παντού ίδιο) ο Γιώργος Καλαντζής εμφανίζεται τυχερός αφού όπως αναφέρεται επανέρχεται στο φαρμακείο του, το οποίο τον περιμένει στην Καβάλα.

 

Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερα σοβαρός λόγος η πανίσχυρη στο εσωτερικό νέα Κυβέρνηση (της Αριστεράς) να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Αβραμόπουλο; Από πολιτικής πλευράς απολύτως κανένας. Ο χώρος της Αριστεράς, πολύ περισσότερο της Κεντροαριστεράς, διαθέτει πολλούς καταλληλότερους του «κυρίου Τίποτα». Πέραν των άλλων θα πρόκειται για την δικαίωση ενός μνημονιακού πολιτικού, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να βάλει στα ψηφοδέλτια του στις πρόσφατες εκλογές ακόμη κι αυτούς που… λίγο ακούμπησαν τα μνημόνια. Θα προτείνει Πρόεδρο κάποιον που τα ψήφισε και με πάθος τα υποστήριξε; Εκτός αν γίνει ότι το 1985. Τότε ο Ανδρέας άφηνε να διαρρέει το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή μα στο τέλος πρότεινε Σαρτζετάκη.

 

Πρόβλεψη: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει Αβραμόπουλο και οι τρεις της Καβάλας θα τον ψηφίσουν. Αυτή η πρόβλεψη αφορά τα δεδομένα που ίσχυαν και ισχύουν έως και σήμερα. Υπό «κανονικές» συνθήκες δηλαδή ο Αβραμόπουλος θα στηριχθεί πανηγυρικά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο από τους δικούς μας αλλά κι από πολλούς άλλους.

 

Ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν χθες οι δημοσιογράφοι για τη συνεργασία του Νοσοκομείου με την Εγνατία Οδό Α.Ε. Ήθελαν να μάθουν πότε θα πρέπει να περιμένουμε τα νεότερα, πότε η μελέτη του νέου παρκινγκ θα είναι έτοιμη. Ο ευγενικός πρόεδρος της Εγνατίας κ. Σκόδρας απέφευγε να δεσμευτεί. Στο τέλος είπε ότι όλα θα γίνουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες! Με αυτό το υπερβολικό σενάριο «ξέφυγε» των δημοσιογραφικών πιέσεων. Τι να πει; Ότι σε λίγο θα αντικατασταθεί κι ότι επί των δίκαιων ερωτημάτων κατάλληλοι να απαντήσουν είναι όσοι θα τον διαδεχθούν; Αυτά δεν λέγονται. Εννοούνται.

 

Είναι πάρα πολύ πιθανό την επόμενη φορά που θα μας απασχολήσει το συγκεκριμένο θέμα αυτό να γίνει υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Ούτε ο Κοπατσάρης θα είναι διοικητής, ούτε ο Σκόδρας πρόεδρος. Και οι δύο κατάφεραν να βάλουν το … νερό στο αυλάκι. Το Νοσοκομείο χρειάζεται μεγαλύτερο παρκινγκ όποιος κι αν είναι διοικητής του.

Διαβάστε επίσης