• 20 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Κυβέρνηση δέχεται κριτική. Από παντού. Από τα δεξιά κι από τα αριστερά. Πρόωρη κριτική. Βιαστική κριτική. Αρκετά άδικη κριτική. Τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών υποδέχονται και περιποιούνται την κριτική με χαρά. Κι ανακούφιση ορισμένα. Την ώρα που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «μετακινείται» σε σχέση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις ανακύπτουν ένα σωρό παρατηρητικοί, εύστοχοι, χαρούμενοι να σημειώσουν αυτή την αλλαγή. Μα δε ήταν αναμενόμενο ο προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι ίδιος ακριβώς με αυτόν που σήμερα κυβερνά;

 

Το ήξεραν και το περίμεναν οι πάντες. Τώρα όμως που αυτό συμβαίνει, τώρα είναι αλλιώς. Έκαναν μια άλλη διαπραγμάτευση (με το… θηρίο), φαίνεται ότι εξασφάλισαν κάποια πράγματα που η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε καν στην ατζέντα της. Αυτή η πρώτη μικρή επιτυχία μπαίνει στο μικροσκόπιο των ειδικών. Κι ενώ είναι επιτυχία αντιμετωπίζεται ως κολοτούμπα. Παίζει ρόλο τι κολοτούμπα θα κάνεις, πως θα φθάσεις σε αυτή, ο τρόπος που θα την υλοποιήσεις. Η Κυβέρνηση διακρίνεται από μια λεπτότητα, μια διακριτικότητα στις κινήσεις της. Έκανε κάποιες αναμενόμενες μικρές κολοτουμπίτσες. Ε και;

 

Αν τη νέα διαπραγμάτευση αναλάμβανε ο Αντώνης Σαμαράς σήμερα θα ήμασταν αλλού. Θα είχαμε το success story ενώ τα μέτρα θα συνεχίζονταν. Οι πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ για κάτι άλλο. Το οποίο δεν είχε γίνει από κανέναν και κυρίως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ας κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή. Ποιος ξέρει, στο τέλος οι βιαστικοί μπορεί να διαψευστούν. Όχι απόλυτα αλλά ίσως αρκετά.

 

Οι μόνοι που δικαιούνται να μιλούν (κι αυτοί όχι τώρα) είναι οι της Αριστεράς. Όσοι ήταν στο κόμμα- και το ψήφιζαν- πριν το 2010. Κι αυτοί αλήθεια δεν θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένοι; Παρασύρονται, είναι ανθρώπινο. Πέφτουν στη παγίδα του συστήματος, είναι φυσιολογικό. Θαρρείς και ως μάντεις κακών προσπαθούν εγκαίρως να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω. Αν αυτό είναι στήριξη στη Κυβέρνηση τότε…

 

Σημασία έχει η στάση των πολιτών. Αυτών που έδωσαν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν αυτοδυναμία. Όσο ο Σαμαράς καταγγέλλει κι ο Γλέζος παραπονείται, οι πολίτες σιωπούν και περιμένουν. Σοφή αντίδραση από έναν κόσμο που δεν έχασε ακόμη την ελπίδα του. Συνεχίζει να την διατηρεί ισχυρή παρά τις εκ των έσω και των έξω αντιδράσεις.

 

Στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Περικλής Κοροβέσης- αρθρογράφος μία φορά την εβδομάδα- περιγράφει την Κυβέρνηση Τσίπρα ως κεντροαριστερά. Ασκεί κριτική, γράφει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Στον πρώτο μήνα ζωής της νέας κυβέρνησης, με τα δείγματα γραφής που μας έχει δώσει, δεν θα την έλεγα κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά κράτος στο όνομα της Αριστεράς. Και για να ακριβολογήσω θα επιστράτευα ένα νεολογισμό: «Αριστερός καραμανλισμός» κατά το αντίστοιχο «Αριστερός περονισμός». Οι ομοιότητες Τσίπρα-Περόν είναι εκπληκτικές. Απόλυτα κυρίαρχος ενός κόμματος, που δεν δείχνει να έχει οποιαδήποτε σχέση με δημοκρατικές διαδικασίες, λατρεία για την εξουσία και έξω από οποιονδήποτε έλεγχο. Και βέβαια, μεγάλα ιδανικά ή μεγάλα λόγια. Ο Παυλόπουλος έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον άνθρωπο τον εκτιμώ και τον σέβομαι. Αλλά είμαστε από άλλους κόσμους. Χάθηκε κάποιο γεροντάκι από το ΕΑΜ γι’ αυτό το αξίωμα; ΄Η μήπως αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού εντάσσεται στην αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος; Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη σκηνή και τον ρόλο του τον πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. του Σαμαρά, όπως ο ίδιος την εξέφραζε, ήταν το «πλατύ όργανο» της Χ.Α. Αρα, ο αποκεφαλισμός του είναι θέμα χρόνου. Η Κεντροδεξιά χωρίς Σαμαρά και η Κεντροαριστερά του Τσίπρα έχουν ήδη διαύλους επικοινωνίας. Ο ένας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο άλλος οι ΑΝ.ΕΛΛ., που ουδέποτε αποχωρίστηκαν τη δεξιά τους ταυτότητα. Και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γυρίσουν στο κόμμα-μητέρα.

 

Την ίδια ώρα η Καβάλα υποδέχεται αρκετούς τουρίστες σε ένα τριήμερο Χειμωνιάτικο, το οποίο ολοκληρώθηκε όπως πέρσι. Με μια βροχή την Καθαρή Δευτέρα. Παρόλα αυτά η τουριστική πλευρά της πόλης αντέχει. Επανέρχεται δριμύτερη περιμένοντας από την ΕΜΥ επιτέλους καλά νέα και προβλέψεις. Φέτος ο δύσκολος Χειμώνας απομάκρυνε προσωρινά την τουριστική προοπτική της πόλης, του Νομού. Μας έκανε να ξεχάσουμε γρήγορα τα διαφορετικά και ωραία της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Σφάλουμε πιστεύοντας ότι όλο το χρόνο θα βρέχει, θα κάνει κρύο. Μία εβδομάδα του έμεινε του Χειμώνα. Μετά η Άνοιξη δεν μπορεί, θα κάνει αισθητή την παρουσία της.

 

Την Κυριακή το μεσημέρι με βροχή και συννεφιά ένας στόλος τουριστικών λεωφορείων είχε σταθμεύσει στην παραλία. Από το ΝΟΚ ως το παρκινγκ του Τελωνείου. Οι Καβαλιώτες άφαντοι. Ο κακός καιρός τους κράτησε σπίτι. Οι επαγγελματίες όμως της ίδιας περιοχής «αισθάνθηκαν» αυτή την κίνηση. Γέμισαν καφετέριες, ταβέρνες. Αγοράστηκαν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Ήταν ωραίο να βλέπεις έλληνες βούλγαρους τούρκους να φωτογραφίζονται συνεχώς στη παραλία, σε ένα σκηνικό εντελώς Χειμωνιάτικο. Αυτή είναι η δύναμη και η προοπτική της Καβάλας. Οι λαοί των Βαλκανίων. Αυτοί θα αλλάξουν σύντομα το κλίμα. Θα επανέλθουν δριμύτεροι δικαιώνοντας όσους συνεχίζουν να επενδύουν στον τουρισμό.

 

Αυτή την εβδομάδα οι φορείς της Καβάλας θα αποφασίσουν για την πραγματοποίηση ή την αναβολή του αεροπορικού σόου. Του 4ου στη σειρά, αν μετράμε καλά τα προηγούμενα. Πρώτη φορά η διοργάνωση- η οποία κατά γενική ομολογία βοηθά τον τόπο- κινδυνεύει. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτό που την απειλεί. Πάντως το σόου πιθανότερο είναι να μην γίνει.

 

Μαρκόπουλος και Τσανάκα παραδέχθηκαν τις ευθύνες τους για την καθυστέρηση στην έναρξη των προετοιμασιών, δίνουν περισσότερα χρήματα αλλά ο Π. Γεωργιάδης συνεχίζει να είναι θυμωμένος κι απρόθυμος.  Δεν συμφωνεί στους όρους που του προτείνουν. Οι οποίοι δεν είναι αναλυτικά γνωστοί. Οικονομικά ωστόσο του δίνουν περισσότερα «εφόδια».

 

Μέχρι και προχθές ο κ. Γεωργιάδης έλεγε στο περιβάλλον του ότι το σόου δεν θα γίνει γιατί δεν συμφωνεί με τις προϋποθέσεις. Είναι καιρός για τέτοια; Όσα δίκια κι αν έχει (που σαφώς έχει) οφείλει να επανέλθει δριμύτερος στη δουλειά που ξέρει να κάνει καλά. Στο κάτω κάτω της γραφής ας πει το «ναι» βάζοντας πάνω απ’ όλα το Καβαλιώτικο φιλότιμο και συμφέρον. Τα άλλα τα βρίσκουμε.

 

Παππούς έγινε ο Στάθης Εριφυλλίδης. Η νύφη του (σύζυγος του γιου του Άγγελου) έφερε τις προηγούμενες μέρες στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τον πρώην Δήμαρχο της Καβάλας. Εξ αυτού του λόγου ο κ. Εριφυλλίδης πέρασε το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας στην Αθήνα, κοντά στο νεογέννητο και τους γονείς του.

 

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα έγινε στην ανακαινισμένη αίθουσα της Κομοτηνής. Σε όλους άρεσε το αποτέλεσμα των αλλαγών, η αίθουσα θυμίζει (σε μικρογραφία φυσικά) το κοινοβούλιο. Χωριστά κάθονται ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες.

 

Ο κ. Γιώργος Παυλίδης συνεχίζει να ζητά από τους κατασκευαστές του ΤΑΡ εξασφάλιση υποδομών (αναμονών όπως τις περιγράφει) προκειμένου η Περιφέρεια ΑΜΘ να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο για οικιακή χρήση. Παραλείπει ο κ. Παυλίδης το εξής σημαντικό. Και οι 5 νομοί δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο ακόμη κι αν ο ΤΑΡ τους το εξασφαλίσει. Ακόμη κι αν τους το κάνει δώρο!

 

Δεν υπάρχει και δυστυχώς δεν προγραμματίζεται η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου. Πρώτα πρέπει το κράτος (μέσω ιδιωτών) να δρομολογήσει αυτό το ακριβό και χρονοβόρο έργο, μετά θα βρούμε φυσικό αέριο να «στείλουμε» στα σπίτια. Είτε από τον ΤΑΡ, είτε από άλλους αγωγούς. Χωρίς δίκτυο τι να το κάνεις το φυσικό αέριο; Να το έχεις να το βλέπεις;

 

Με αγκαλιές και φιλιά υποδέχθηκαν τον Τέρενς Κουίκ στο Νοσοκομείο, το μεσημέρι του Σαββάτου, η Αλεξάνδρα Τσανάκα και ο Ηλίας Ιωαννίδης. Τόσο θερμές εκδηλώσεις που κάποιοι μπερδεύτηκαν, νόμιζαν ότι άπαντες προέρχονταν από το ίδιο κόμμα. Ευτυχώς, ο Γλέζος δεν ήταν εκεί να παρακολουθήσει τις σκηνές.

 

Δεν παραβλέπουμε το γεγονός της περιοδείας Κουίκ στην ΑΜΘ, η πρώτη από εκπρόσωπο της νέας Κυβέρνησης. Απ’ την άλλη σε αυτό που έκανε ο κ. Κουίκ δεν υπήρχε ουσία. Προσπάθησε ο υφυπουργός να δώσει αξία στις επαφές του αλλά στο τέλος τέτοια δεν ανέκυψε. Μείναμε με τις εντυπώσεις (χωρίς αυτό να συμβαίνει πρώτη φορά).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης