μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με τη χθεσινή συνέντευξη του ο Πάνος Γεωργιάδης «φώτισε» σε μεγάλο βαθμό την υπόθεση της ματαίωσης του σόου, «αθώωσε» αρκετά την αργοπορία των αιρετών. Για αυτόν προτεραιότητα είχε και έχει η εξεύρεση χορηγών. Η συνέντευξη του κ. Γεωργιάδη δημοσιεύεται στην σελίδα 2 της σημερινής Πρωινής. Δηλώνει ξεκάθαρα ότι αρνείται να οργανώσει την εκδήλωση με δημόσιο χρήμα,  ζητά χορηγίες από ιδιωτικές εταιρίες! Οι οποίες για να βρεθούν (αν βρεθούν) χρειάζεται χρόνος. Όπως επίσης  κι ένας καλοπληρωμένος επαγγελματίας που θα ψάξει εκεί που πρέπει. Στην Αθήνα.

 

Ο κ. Γεωργιάδης είναι διαφορετικός, ρομαντικός αλλά κι απόλυτος. Πραγματοποίηση της εκδήλωσης μόνο με χρήματα χορηγών. Το ίδιο πράγμα –έχοντας χρόνο- επεδίωξε το 2013 και το 2014 (ετοιμάζοντας την εκδήλωση του 2014). Χορηγοί δεν βρέθηκαν. Τότε (και τότε) το σόου έγινε με χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως τώρα καταλαβαίνουμε, αυτή η συνηθισμένη κατά τα άλλα διαδικασία κάλυψε τα έξοδα του σόου τελευταία φορά το 2014. Πλέον ο κ. Γεωργιάδης το οργανώνει μόνο με χρήματα χορηγών.

 

Υπόθεση. Αν η διοργάνωση κοστίζει 100 με 150.000 ευρώ (αυτή η πρόταση κατατέθηκε φέτος) τότε με τις προϋποθέσεις Γεωργιάδη τα μισά και παραπάνω χρήματα πρέπει να προέρχονται από χορηγούς. Τα υπόλοιπα μάλλον είναι δεκτά ως επιχορήγηση του Δήμου Καβάλας και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Άρα ο κ. Γεωργιάδης ζητά πολλά. Στην εποχή της κρίσης μεγάλες εκδηλώσεις γίνονται μόνο με δημόσιο χρήμα. Οι χορηγοί ακόμη κι όταν βρεθούν δίνουν λίγα. Πολύ λίγα. Το γνωρίζουμε αυτό από πρόσφατα δικά μας ή κοντινά μας παραδείγματα.

 

Ως εκ τούτου δεν ισχύει το περιεχόμενο της κοινής ανακοίνωσης Τσανάκα- Μαρκόπουλου. Υποσχέθηκαν πραγματοποίηση του σόου του χρόνου. Ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι σίγουρος για αυτό. Κι αν δεν βρεθούν χορηγοί ούτε για το 2016; Ρωτήθηκε χθες κι απάντησε αρνητικά. Πρώτα θα αναζητηθούν σωστά κι οργανωμένα οι χορηγοί, θα βρεθούν, θα γίνει άθροιση των χορηγιών τους κι όταν αυτά τα χρήματα ξεπεράσουν τουλάχιστον το 50% του προϋπολογισμού της διοργάνωσης τότε αυτή θα γίνει. Διαφορετικά τα μόνα αεροπλάνα που θα βλέπουμε να πετούν θα είναι αυτά των τακτικών πτήσεων προς το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης. Τα Καλοκαίρια και των πτήσεων τσάρτερ.

 

Θα βλέπουμε συχνότερα τις γραμμές που σχηματίζονται στον ουρανό από τα καυσαέρια των διερχόμενων πτήσεων. Τότε ακριβώς θα αναρωτιόμαστε με επιμονή: Μας ψεκάζουν; Ποτέ δεν θα καταφέρουμε να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα. Όσο σίγουροι κι αν είμαστε ότι δεν μας ψεκάζουν, πάντα μέσα μας υπάρχει η υποψία. Αυτή την υποψία που ο Πάνος Καμμένος έκανε πολιτική θέση, πολιτική καταγγελία!

 

Φταίνε λοιπόν που άργησαν να ασχοληθούν μόνο επειδή χάθηκε χρόνος για την ανεύρεση χορηγών. Λες και όταν θα υπάρχει χρόνος θα βρεθούν άνετα οι χορηγοί… Σήμερα σε όλη την Ελλάδα γίνονται ένα σωρό εκδηλώσεις με δημόσιο χρήμα. Ξοδεύονται πολλά χρήματα για σημαντικές και ασήμαντες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των σόου. Κατά τον Παναγιώτη Γεωργιάδη το αεροπορικό της Καβάλας πρέπει να είναι η εξαίρεση. Δεκτή η άποψη του κ. Γεωργιάδη αλλά διαφωνούμε με αυτή. Περιμένοντας τους χορηγούς χάνουμε την ευκαιρία, πολλές φορές και την ουσία.

 

Με αυτά και με αυτά ξεπεράσαμε το πρώτο σοκ από την ματαίωση της σπουδαίας εκδήλωσης. Σιγά σιγά συνηθίζουμε. Ας είναι καλά ο κ. Γεωργιάδης. Με τις χθεσινές δηλώσεις του κατάφερε να υποστηρίξει και να ενισχύσει τη περίοδο της προσαρμογής. Με τρόπο κατάλληλο μας είπε ότι το περσινό πετυχημένο σόου ίσως να ήταν το τελευταίο. Εκτός αν κάποια άλλη περιοχή της χώρας αναλάβει να καλύψει το κενό. Πρόθυμοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες υπάρχουν πολλοί. Αυτοί δεν θα αναζητήσουν ιδιώτες χορηγούς. Θα το οργανώσουν με δημόσιο χρήμα, κανείς δεν θα τους πει τίποτα. Συγχαρητήρια θα τους δώσουν πολλά οι ψηφοφόροι τους κι έτσι ένας νέος θεσμός θα δημιουργηθεί. Αυτός που για την Καβάλα ήταν πουλάκι και πέταξε!

 

Χθες το μεσημέρι στην συνέντευξη τύπου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ακούσαμε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης. Ακούσαμε και τον κ. Γκόνη και την κ. Καραβία να ψάχνουν επιπλέον χρήμα (για τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων) από εκεί που έως τώρα δεν έχουν. Από την Περιφέρεια ΑΜΘ, στην οποία ήδη απευθύνθηκαν. Κακώς, κατά τον Παναγιώτη Γεωργιάδη. Πρέπει κι αυτοί αντί της εύκολης λύσης, να βγουν στην αγορά ψάχνοντας χορηγούς!

 

Κι όχι μόνο το ΔΗΠΕΘΕ, οι πάντες οφείλουν να ξεβολευτούν. Αντί των «έτοιμων» χρημάτων από την τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να απευθυνθούν όλοι στους ιδιώτες χορηγούς. Μόνο έτσι θα γίνει (κατά τον κ. Γεωργιάδη) το φεστιβάλ Wood Water Wild, ο λαϊκός αγώνας δρόμου στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και τόσα άλλα που προετοιμάζονται ήδη για την περιοχή μας (ποντάροντας πότε στα χρήματα του Δήμου, πότε σε αυτά που θα εξασφαλίσει ο Αντιπεριφερειάρχης μέσω της Κομοτηνής).

 

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Νέστου Περικλής Αμπεριάδης ζητά να υλοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει ο Καλλικράτης, ο Δήμος Νέστου να αποκτήσει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Το αίτημα που ως προειδοποίηση (επειδή σήμερα τελειώνει η προθεσμία) απευθύνει ο κ. Αμπεριάδης στον Δήμαρχο Νέστου μας θυμίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος άλλα ζητούσε όσο ήταν αντιπολίτευση και άλλα κάνει τώρα που είναι Κυβέρνηση.

 

Ας θυμηθούμε την ιστορία. Ο καταστροφικός για την αυτοδιοίκηση Καλλικράτης του 2010 είχε και αυτή τη… καινοτομία. Κάποιοι αιρετοί το… τσίμπησαν το δόλωμα. Λιγότεροι κατάφεραν με αποφάσεις του συμβουλίου τους να εκλέξουν Συμπαραστάτη. Παντού όπου υπήρξε ο νέος θεσμός απέτυχε. Θυμόμαστε τον Συμπαραστάτη του Δήμου Παγγαίου αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ. Είναι αυτό που εννοεί ο λαός μας χρησιμοποιώντας τη φράση «πέρασε και δεν ακούμπησε». Ο κ. Αμπεριάδης μάλλον δεν έχει στο μυαλό του όλα τα πιο πάνω. Επιμένει στον Συμπαραστάτη ενώ ήδη η Κυβέρνηση προετοιμάζει αλλαγές ή και κατάργηση του Καλλικράτη.

 

Ένα από τα άρθρα του Καλλικράτη που πρέπει να καταργηθούν είναι το συγκεκριμένο. Εκτός αν ο Συμπαραστάτης ενισχυθεί κι έχει ρόλο να παίξει. Δεν το βλέπουμε. Ποιος Δήμαρχος θέλει έναν Συμπαραστάτη στα πόδια του, με ενισχυμένο μάλιστα ρόλο; Ποιος Περιφερειάρχης μπορεί να δεχθεί ότι δεν είναι ο ίδιος πρώτος και καλύτερος συμπαραστάτης και του δημότη και της επιχείρησης; Ας μη χάνει χρόνο ο κ. Αμπεριάδης ασχολούμενος με το χθες. Αυτό που ψάχνει δεν θα το βρει στο νομοθέτημα του Καλλικράτη.

 

Ο Παύλος Σαββίδης συνεχίζει την προσπάθεια του προκειμένου να αποδείξει ότι άδικα απολύθηκε από την τότε ΕΤΑΝΑΛ (εργάζονταν στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας). Πρόσφατα ενημέρωσε για το πρόβλημα του τους τρεις νέους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

 

Την Τετάρτη το απόγευμα συνεδριάζει στη Κομοτηνή το Περιφερειακό Συμβούλιο, κυρίως για να εκλέξει Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι αν εκλεγεί Συμπαραστάτης άνδρας θα είναι ο Μιχάλης Τσοκτένογλου. Φαβορί ωστόσο φέρονται δύο γυναίκες που επίσης έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους για την ίδια θέση. Όλα θα κριθούν τελευταία στιγμή.

 

Μαθητές της Στ’ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου βρέθηκαν χθες στο Δημαρχείο. Τους υποδέχθηκε και τους ενημέρωσε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας. Μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές έδειξαν για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης