μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ΔΕΠΑ επιμένει στο πλωτό LNG

Λίγες μόνο ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Γενάρη ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Ανδριοσόπουλος μετείχε σε ευρωπαϊκό συνέδριο για τα θέματα της ενέργειας, συμπεριέλαβε στην ομιλία του τη γνωστή πρόταση της εταιρίας για το πλωτό LNG της Καβάλας. Τα συγκεκριμένα νέα μαθαίνονται τώρα, με αφορμή σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα Capital. Gr των Αθηνών.  Η ίδια ιστοσελίδα παρουσίασε όλη την ομιλία του αντιπροέδρου της ΔΕΠΑ όπου σε σχετικό χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα που προτείνεται το πλωτό LNG (στον κόλπο της Καβάλας).  Υπάρχουν επίσης κάποια τεχνικά του χαρακτηριστικά, μια πρώτη περιγραφή του. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριοσόπουλο οι μελέτες του έργου θα ήταν έτοιμες στο τέλος του 2014. Άρα το σενάριο εξελίσσεται, είναι άγνωστο πόσο επηρεάζεται από την αλλαγή της Κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με την επιστολή προς τον κ. Λαφαζάνη την προηγούμενη εβδομάδα (βασικό θέμα της οποίας είναι η αλλαγή της όδευσης του ΤΑΡ) έθιξε κι αυτό το σενάριο. Δήλωσε την αντίθεση της στο πλωτό LNG που η ΔΕΠΑ συνεχίζει να προωθεί για τον κόλπο της Καβάλας.

Η είδηση στην ιστοσελίδα Capital. Gr αναφέρει τα ακόλουθα: Η ΔΕΠΑ συμμετείχε στο συνέδριο European Export Showcase, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 20 Ιανουαρίου. Την εταιρεία εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Δρ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος. Η ομιλία του είχε ως θέμα τον ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη νέων ενεργειακών οδών τροφοδοσίας του Ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος με φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριοσόπουλο, η ΔΕΠΑ αντιδρά στις διεθνείς και εγχώριες προκλήσεις που εμφανίζονται στην αγορά αερίου με την βελτίωση της αποδοτικότητάς της, με την ενίσχυση της οργάνωσης, με την προσαρμογή της εμπορικής πολιτικής στις νέες πραγματικότητες και με τις βελτιωμένες εμπορικές προσφορές. Επίσης, ο κ. Ανδριοσόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία του αγωγού East Med και του Aegean LNG, δύο έργα που σχεδιάζει η ΔΕΠΑ ώστε να καταστήσει την Ελλάδα κόμβο στο φυσικό αέριο. Αναφορικά με τον αγωγό East Med, είπε ότι έχουν γίνει κάποιες προμελέτες που δείχνουν ότι το έργο είναι εφικτό από τεχνικής άποψης.

*Τα χαρακτηριστικά του έργου όπως παρουσιάστηκαν στο συγκεκριμένο συνέδριο από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΠΑ είναι τα ακόλουθα: Ο τύπος του έργου: Μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης.  Τοποθεσία: Βόρεια Ελλάδα. Κατάσταση του έργου: μια συγκεκριμένη στρατηγική αξιολόγηση μελέτη και μια μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας έχουν έχουν ολοκληρωθεί από τη ΔΕΠΑ, ενώ η περιβαλλοντική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2014
Προτεινόμενο μέγεθος / χωρητικότητα: ένα πλοίο με 150,000m3  χωρητικότητα αποθήκευσης. Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: 2017. Επενδύσεις: 350.000.000 δολάρια. Δομή του έργου: Κοινοπραξία με 3- 4 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου ενός προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

Μετά την αναβολή του σόου

Στα μέσα ενημέρωσης της Καβάλας το θέμα της αναβολής του αεροπορικού σόου φαίνεται ότι εξαντλήθηκε. Η συζήτηση συνεχίζεται είτε στο facebook, είτε στα αθηναϊκά μέσα (όπου η απόφαση της αναβολής τώρα προβάλλεται). Στο διαδίκτυο διαβάσαμε και διαβάζουμε πολλά. Ο Κώστας Παπακοσμάς- ο πρώτος αιρετός που πίστεψε στην ιδέα του Π. Γεωργιάδη- με «μισόλογα» (σα να βρίσκεται σε κατάσταση αυτολογοκρισίας)  προσπαθεί από τη μια να κρύψει την απογοήτευση του, από την άλλη αυτό δεν το καταφέρνει. Αναρτά φωτογραφίες των πρώτων διοργανώσεων θεωρώντας ότι αυτές είναι η καλύτερη απάντηση στην είδηση της αναβολής. Άλλοι φθάνουν στο σημείο να ασκούν κριτική και στον Π. Γεωργιάδη (έλεος), άλλοι (που μάλλον δεν είναι ενημερωμένοι επαρκώς) θεωρούν την αναβολή της εκδήλωσης μικρής σημασίας νέο. Την Παρασκευή ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς σημείωσε: «Η απόφαση της μη πραγματοποίησης του αεροπορικού σόου προκαλεί θλίψη αλλά και απογοήτευση για τους θεσμούς και τη κοινωνία».

Επίσης την Παρασκευή τηλεγράφημα του ΑΠΕ γνωστοποίησε σε όλη την Ελλάδα την απόφαση των διοργανωτών. Είχε προηγηθεί μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα Πρώτο Θέμα. Το κείμενο του ΑΠΕ γραμμένο από τον ανταποκριτή του στην Καβάλα Βασίλη Λωλίδη σημειώνει:  Στην αναβολή της φετινής διοργάνωσης του αεροπορικού σόου επιδείξεων, με τον γενικότερο τίτλο Kavala Air Sea Show, κατέληξαν οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς, παρά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Αφενός μεν η αδυναμία εξεύρεσης των απαραίτητων χρηματικών πόρων για να στηριχθεί οικονομικά η φετινή διοργάνωση, αφετέρου δε η καθυστέρηση που υπήρχε στην έναρξη των απαραίτητων προετοιμασιών οδήγησαν στην απόφαση -αρχικά από μέρους του Δήμου Καβάλας και της Αντιπεριφέρειας και στη συνέχεια των άλλων εμπλεκόμενων φορέων, όπως το Επιμελητήριο Καβάλας και ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ)- ματαίωσης της φετινής διοργάνωσης. Με τη δέσμευση, ωστόσο, ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρχει καλύτερος και αποτελεσματικότερος συντονισμός δράσεων. Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι οι τελευταίες πολιτικές συγκυρίες σε συνδυασμό με μια σειρά οργανωτικά θέματα, στα οποία δεν υπήρχε επαρκής προετοιμασίας, αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης των επιπλέον απαραίτητων πόρων ώστε να μην κατέβει ο πήχης της διοργάνωσης “μας οδήγησαν στην απόφαση αναβολής της εκδήλωσης”. Από την πλευρά της, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα εξήγησε ότι “όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στη διοργάνωση συμφωνήσαμε, με τη συνδρομή και του επιχειρησιακού διευθυντή της εκδήλωσης, να ξεκινήσουν άμεσα οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του επόμενου Kavala Air Sea Show για το 2016, το οποίο θα πληροί εκείνες τις προδιαγραφές που είναι αντάξιες αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης”. Συμφωνήθηκε δε, σύμφωνα με την κ. Τσανάκα, να διπλασιαστεί το κόστος της διοργάνωσης, φθάνοντας τα 100.000 ευρώ περίπου, “ώστε να υπάρξουν και τα αναμενόμενα πολλαπλασιαστικά οφέλη από μια τέτοια διοργάνωση, στηρίζοντας έμπρακτα την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής”.

 

Μικρές ειδήσεις

*Λόγω αυξημένων υποχρεώσεων της Δημάρχου- στην Αθήνα και στη Κομοτηνή- αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να μη προλάβει να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο. Καταβάλλεται πάντως προσπάθεια να γίνει συνεδρίαση προς την Πέμπτη. Διαφορετικά την ερχόμενη εβδομάδα.

*Ο Κωστής Σιμιτσής θα είναι στην  Αθήνα το απόγευμα για την εκδήλωση του Δήμου Καβάλας. Το αναφέρει ο ίδιος στο διαδίκτυο όπου γράφει: «Τη Δευτέρα, 2/3, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα, Βασιλίσσης Σοφίας 9, στις 20.30΄ οργανώνεται εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα για την υποψηφιότητα των Φιλίππων σχετικά με την ένταξή τους στο κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ομιλητές η δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, υπουργοί που κλήθηκαν. Θα παραστούν οι βουλευτές και ενδεχομένως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είμαι κι εγώ εκεί, δεδομένου ότι η δήμαρχος είχε την ευγένεια να με καλέσει. Δείχνουμε πως όλοι οι Καβαλιώτες είμαστε ενωμένοι μπροστά στη σημαντική αυτή προοπτική. Συνδιοργανώτρια η “Ευρωπαϊκή Κίνηση”, πρόεδρος της οποίας είναι ο παλιός φίλος της Καβάλας Μιχάλης Αγγελόπουλος (νυν δήμαρχος Σάμου)».

*Αλλάζει η ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΚ. Ανατέθηκε σε ιδιώτη να την σχεδιάσει από την αρχή, να την κάνει πιο όμορφη, πιο λειτουργική, πιο χρήσιμη για τους πολίτες.

*Εντός του μήνα νέος προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Καβάλας αναλαμβάνει ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Σωτήρης Μπακαίμης. Ο κ. Μπακαίμης βρίσκεται ήδη στο Πρωτοδικείο της πόλης. Τις προσεχείς ημέρες αποχωρεί με μετάθεση η κ. Ζαπάρτα, η οποία τον Γενάρη αντικατέστησε την κ. Σχοινοποιού. Με λίγα λόγια ο κ. Μπακαίμης θα είναι ο τρίτος προϊστάμενος του Πρωτοδικείου στη διάρκεια του δικαστικού έτους. Προχθές στο Τριμελές Καβάλας όταν εμφανίστηκε να καταθέσει μάρτυρας με κασκόλ (κρέμονταν από το λαιμό του περίπου ως τα γόνατα του)ο κ. Μπακαίμης σταμάτησε τον συνήγορο υπεράσπισης που συνέστησε στο μάρτυρα να καταθέσει χωρίς αυτό. «Τώρα το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει χωρίς γραβάτες, το κασκόλ δεν μας πειράζει» σχολίασε ο Πρόεδρος του δικαστηρίου (και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου).

*Ο Υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Νίκος Τόσκας (υποστράτηγος τεθωρακισμένων ε.α.) είναι αυτός που πρότεινε στο ΚΥΣΕΑ για αρχηγό Γ.Ε.Σ. τον καταγόμενο από το Κοκκινόχωμα αντιστράτηγο (επίσης των τεθωρακισμένων) Βασίλη Τελλίδη. Ο κ. Τόσκας μέχρι το 2009 ήταν συνεργάτης του κ. Μπεγλίτη (στο ίδιο υπουργείο). Στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ τον προώθησε ακόμη περισσότερο. Πρώτα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, μετά στο κυβερνητικό σχήμα.

*Την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη και σημαντική εκδήλωση με θέμα την ενδοσχολική βία. Πολλοί τοπικοί φορείς συνεργάζονται από μέρες για να υπάρξει επιτυχία. Γίνονται διάφορες συσκέψεις αφού τα παιδιά που θα βρίσκονται στην πλατεία (μαθητές σχολείων) την ίδια μέρα θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη για το θέμα ενημέρωση. Εξ αυτού του λόγου ένα τουλάχιστον σπιτάκι παραμένει ακόμη στην πλατεία (από τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων). Θα χρησιμοποιηθεί την Παρασκευή.

*Ο Θόδωρος Κοκκινίδης δικαιώνεται στο διαδίκτυο. Η είδηση της ολοκλήρωσης του κέρινου ομοιώματος του Οδυσσέα Ελύτη «ανάγκασε» τις ιστοσελίδες των Αθηνών να ξανακοιτάξουν την μεγάλη του προσπάθεια. Να προβάλλουν πάλι το μουσείο στα Κηπιά. Διαβάζουμε κείμενα για τη δουλειά του παντού. Είναι κι αυτό (εκτός από δικαίωση) επιτυχία. Μπράβο του.

*Τώρα που οι εκδηλώσεις με τις βασιλόπιτες τέλειωσαν, οι απόκριες πέρασαν, οι εκλογές ολοκληρώθηκαν, οι σύλλογοι έχουν νέο στόχο. Οι περισσότεροι ετοιμάζουν εκδήλωση με αφορμή την ημέρα της γυναίκας.  Την Κυριακή 8 Μαρτίου ή εκεί γύρω. Καλή επιτυχία στα γλέντια και στις ομιλίες που «έρχονται».

 

Διαβάστε επίσης