• 20 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δώρα του Μάρτη οι πρώτες του μέρες με καλό καιρό, ο ήλιος κι η άνοδος της θερμοκρασίας που τόσο έλειψαν από την πόλη και τον Νομό μας. Τι κι αν στο τέλος της εβδομάδας προβλέπονται βροχές, προσωρινές θα είναι. Από τις τελευταίες της χειμερινής περιόδου που φεύγοντας θέλει πάλι να κάνει αισθητή τη παρουσία της. Χθες το μεσημέρι – όταν ο ουρανός καθάρισε κι ήλιος φάνηκε ολόκληρος- όλοι επηρεάστηκαν θετικά. Γεγονότα που αφορούν τον καιρό, δικαίως λογίζονται ως τα πρώτα μηνύματα της Άνοιξης. Η οποία όντως δεν ήρθε ακόμη. Ωστόσο φαίνεται να είναι σχεδόν έξω από την πόρτα μας.

 

Οι ειδήσεις των 8 συνεχίζουν το δικό τους …τροπάριο, μιλούν για πιθανή οικονομική ασφυξία και πιστωτική κρίση. «Τσαλακωμένος» από τις πιέσεις και την κριτική ο Βαρουφάκης δεν έχει την φρεσκάδα των πρώτων ημερών. Πάλι όμως εκπέμπει μια αισιοδοξία αληθινή, μηνύματα ότι στο τέλος θα βρεθούν τα χρήματα να πληρωθούν τα δανεικά.

 

Βήματα σημειωτόν λίγο πριν το μεγάλο πήδημα. Το τεράστιο άλμα. Ελπίζουμε προς τα εμπρός. Στην Καβάλα οι τράπεζες ακόμη και χθες είχαν κόσμο, μεγάλες ουρές κι αναμονή. Αυτό το πράγμα (κάθε τέλος του μηνός, αρχές του επόμενου) δεν συνηθίζεται αλλά και δεν αλλάζει. Ζούμε στην Ελλάδα, κάτι τέτοιες «συνήθειες» είναι το σήμα κατατεθέν της πατρίδας μας.

 

Κατά τα άλλα; Κατά τα άλλα η αρχή της εβδομάδας μας βρήκε στις θέσεις μας να ανταλλάσουμε ευχές. «Καλημέρα», «καλή εβδομάδα», «καλό μήνα» λέγαμε χθες προκειμένου να προσεγγίσουμε θετικά το γεγονός της έναρξης της νέας μέρας, της νέας εβδομάδας και του Μάρτη. Κανονικά κάθε καινούργιος μήνας έπρεπε να αρχίζει μέρα Δευτέρα. Αυτό δε συμβαίνει συχνά. Όταν όμως συμπίπτει η αρχή της νέας μέρας με αυτή της εβδομάδας και του μήνα τότε έχουμε να πούμε και να ευχηθούμε πολλά. Πολλά που δυστυχώς δεν βγαίνουν στην πράξη, δεν ισχύουν στην καθημερινότητα.

 

Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, Κυριακή απόγευμα, στη Στέγη. Οι μαθητές του 5ου Λυκείου έχουν εκδήλωση. Οι περισσότεροι καθηγητές τους είναι στο πεζοδρόμιο. Έξω από την αίθουσα της εκδήλωσης. Περικύκλωσαν τον πρώην συνάδελφο τους, νυν βουλευτή, Τάκη Εμμανουλίδη. Του μιλούσαν για την πολιτική κατάσταση, τον ρωτούσαν για τη νέα κυβέρνηση και το μνημόνιο. Χαμογελαστός τους έλυνε τις απορίες.

 

«Υπάρχει κι ένα όριο στις κολοτούμπες» φάνηκε να τους προειδοποιεί. Κι αν αυτό δεν το είπε έτσι ακριβώς στην συναδελφική ομήγυρη προχθές το απόγευμα, σίγουρα το είπε το Σάββατο στη συνάντηση των κομματικών στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Εκεί που συμφωνούσαν όσοι ήταν δίπλα του. Ο Ηλίας Ιωαννίδης κι η Αλεξάνδρα Τσανάκα.

 

«Οι συνηθισμένοι γκρινιάρηδες» σχολιάζει ο Κώστας Μορφίδης άρτι αφιχθείς από τη διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος. Εννοεί όσους δύο ημέρες έκαναν (εκ του ασφαλούς) κριτική.  Αν μη τι άλλο η οργάνωση της Καβάλας φαίνεται να στηρίζει ποικιλοτρόπως την έως τώρα κυβερνητική πορεία. Αυτό γίνεται τόσο στην Καβάλα (κυρίως εδώ) αλλά και στην Αθήνα. Θα δούμε πόσο ακόμη… Η πρόθεση τους είναι για πολύ. Για πάντα. Αρκεί να βοηθήσει κι άλλη πλευρά.

 

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα γράφει στο facebook πάνω κάτω όλα όσα περιγράψαμε πιο πάνω: «Δόθηκε μια σκληρή μάχη. Ο πόλεμος δεν τελείωσε. Να βοηθήσουμε το λαϊκό κίνημα για να μας βοηθήσει. Και ας μη βιαζόμαστε να καταδικάζουμε! Ας πιέζουμε προς ριζοσπαστικές λύσεις και ας είμαστε αντικειμενικοί όταν κρίνουμε. Και να ξέρουμε ότι το ρεφορμιστικό πρόγραμμα χρειάζεται χρήμα και το χρήμα το έχει ο εχθρός. Κριτική, ναι! Αλλά σοβαρή, επιστημονική και δημιουργική. Αν πέσει η κυβέρνηση, θα ξανάρθουν οι καταστροφείς της Ελλάδας. Και από κοντά, το φίδι της Χρυσής Αυγής. Έγινε ένα λειψό βήμα. Ας βοηθήσουμε το επόμενο».

 

Επιστρέφουν πρωί πρωί από την Αθήνα οι εκπρόσωποι μας. Χθες σε ειδική εκδήλωση πρόβαλαν την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, ο οποίος αξίζει να ενταχθεί στα μνημεία που προστατεύει η Ουνέσκο. Κακώς επιστρέφουν. Έπρεπε να μείνουν εκεί τουλάχιστον και σήμερα. Η Δήμαρχος θα έπιανε από το χέρι τους τρεις βουλευτές, μαζί τους θα πήγαινε στον Καμμένο (για το στρατόπεδο), στον Λαφαζάνη (για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ). Αν ήταν χρήσιμο, όλοι μαζί μπορούσαν να κινηθούν και σε άλλα υπουργεία.

 

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Οι βουλευτές συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι οι Υπουργοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι για τέτοιες συναντήσεις, για τέτοιους επισκέπτες. Μας θυμίζει την περίοδο που ήταν Υφυπουργός Εργασίας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όποτε ήταν στην Αθήνα η τρόικα ο συμπολίτης βουλευτής ήταν άφαντος. Τώρα τα κυβερνητικά στελέχη περιγράφονται  απρόσιτα κι ας μην έχει έρθει η τρόικα.

 

Μπορεί να μην είναι θέμα των Υπουργών. Ίσως είναι θέμα απειρίας των δικών μας βουλευτών. Πάντως αργούμε. Καθυστερούμε να θέσουμε υπόψη της κυβέρνησης τις διεκδικήσεις μας. Τα αιτήματα μας. Αυτό θα μας βγει σε κακό αν συνεχιστεί. Κι όπως φαίνεται κάτι τέτοιο θα συμβεί. Μάλλον … μετά το Πάσχα οι 3 βουλευτές θα κρίνουν τον χρόνο κατάλληλο να επισκεφθούν για τα προβλήματα του τόπου όσους μπορούν είτε να τα επηρεάσουν θετικά, είτε να τα επιλύσουν.

 

Η Αυγή φιλοξένησε την περασμένη Κυριακή αφιέρωμα στους νέους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Διάλεξε αυτούς που εξελέγησαν πρώτη φορά τον Γενάρη κι είναι γύρω στα 30. Εξ αυτού του λόγου το αφιέρωμα δεν έχει κανέναν από τους Καβαλιώτες. Ή μήπως έχει; Ο βουλευτής Ξάνθης του κόμματος Στάθης Γιαννακίδης δηλώνει τόπο γέννησης Καβάλα. Η μητέρα του κατάγεται από το Νομό μας, άρα λογίζεται και Καβαλιώτης κι όχι μόνο Ξανθιώτης.

 

Πρωί Παρασκευής αιφνιδιαστική διακοπή νερού στη συνοικία του Βύρωνα λόγω νυχτερινής βλάβης. Ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της περιοχής. Ψάχνουν να βρουν τι συμβαίνει. Τηλεφωνούν στη ΔΕΥΑΚ, ζητούν πληροφορίες, στο τέλος μαλώνουν. Οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ που απαντούν σε αυτές τις τηλεφωνικές κλήσεις πρέπει να έχουν υπομονή. Μεγάλη υπομονή. Κι όχι να καυγαδίζουν με όσους δικαιολογημένα αγανακτούν καθώς πρωί πρωί δεν έχουν νερό να πλυθούν.

 

Παράπονα διατυπώνονται για την καθαριότητα και το κλάδεμα των δέντρων στα δημοτικά κοιμητήρια. Κάτι οι βροχές, κάτι η κακή συμπεριφορά και των πολιτών (αφήνουν τα σκουπίδια τους όπου βρουν) συχνά δημιουργούν άσχημες εικόνες. Χθες πάντως που βρεθήκαμε στην περιοχή που περιγράφεται ως βρώμικη όλα ήταν πεντακάθαρα.

 

Οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με τα θέματα των αγροτών συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη σημασία στο σπαράγγι του Νέστου και στις πρώτες εξαγωγές που λόγω καιρού θα αργήσουν. Η ιστοσελίδα agrenda σημειώνει σε χθεσινή της ανάρτηση: Όπως είπε στην Agrenda ο ∆ηµήτρης Πατσίδης, πρόεδρος του Συσκευαστηρίου Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Χρυσοχωρίου Καβάλα Α.Ε., η συγκοµιδή του κύριου όγκου της παραγωγής φαίνεται να καθυστερεί φέτος τουλάχιστον 10 µέρες σε σχέση µε πέρυσι, που ξεκίνησε 3 – 4 Μαρτίου, καθώς µε τις βροχές η θερµοκρασία του εδάφους είναι χαµηλότερη από 12 βαθµοί Κελσίου, στους οποίους ξυπνάει το ρίζωµα. Έτσι, εγείρονται ανησυχίες στους Έλληνες παραγωγούς και παράγοντες της αγοράς για το ενδεχόµενο να συµπέσει το ελληνικό σπαράγγι µε το αντίστοιχο της Γερµανίας, όπου διοχετεύεται το ελληνικό προϊόν κατά 98%. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνεταιρισµού Σπαραγγιών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Willy Kreienbaum, φέτος αναµένεται στη Γερµανία αύξηση των τιµών και κατά 8% χαμηλότερη παραγωγή από πέρυσι, που σημειώθηκε υπερπαραγωγή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης