μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Χρήματα στο ΔΗΠΕΘΕ;

Ο Υπουργός Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα απόφαση επιχορήγησης 6 ΔΗΠΕΘΕ. Ανάμεσα τους και το ΔΗΠΕΘΕ της Καβάλας. Κάθε ένα ΔΗΠΕΘΕ θα λάβει από το Υπουργείο ποσό 46.000 ευρώ. Είναι άγνωστο πότε θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων μιας κι ανάμεσα στην υπουργική απόφαση και την ουσία μεσολαβούν ίσως και εβδομάδες! Εκτός από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας χρήματα θα πάρουν τα ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Βέροιας Αγρινίου. Τα χρήματα αυτά αφορούν τη συμβατική υποχρέωση του κράτους να επιχορηγεί τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα. Μια υποχρέωση που το δημόσιο τηρεί όποτε …θυμάται κι όποτε έχει χρήματα.

 

Πάλι για το σόου

Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Παπακοσμάς επιμένει να σχολιάζει ηλεκτρονικά την αναβολή του αεροπορικού σόου φέτος τον Ιούνιο. Μαζί με τα σχόλια του «ανεβάζει» κάποιες από τις πολλές φωτογραφίες των προηγούμενων εκδηλώσεων. Ειδικότερα ο Κ.Παπακοσμάς σημειώνει: Έχουν γραφτεί πολλά για την διοργάνωση του Air Show στην Καβάλα . Την ιδέα, την συμμετοχή, τις δυσκολίες, την ωφελιμότητα του για την πόλη κ.α. Το Air Show ξεκίνησε το 2011. Τον Μάρτιο του 2011 έγινε η πρώτη επαφή με την εταιρεία εκπαίδευσης πιλότων , που ήταν καθοριστικός παράγοντας για την υλοποίηση της ιδέας. Η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού – Τουρισμού Α.Μ.Θ. ανέλαβε τον συντονισμό όλων εμπλεκομένων φορέων. Ο εθελοντής συνεργάτης της Αντιπεριφέρειας Παναγιώτης Γεωργιάδης είχε τον συντονισμό της πρωτοπόρας προσπάθειας. Δήμος Καβάλας, Οργανισμός Λιμένα, Ξενοδόχοι , Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος ήταν οι πρώτοι που υποστήριξαν το εγχείρημα. Σε τρεις μήνες , τον Ιούνιο του 2011, οι Αεροπορικές Επιδείξεις έγιναν. Η Καβάλα υποδέχθηκε σε μια μέρα 20.000 κόσμο. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του…..
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι μερικές από τις χιλιάδες που βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο, ΣΗΜΕΡΑ για εκείνο το γεγονός. Απεικονίζουν την παρουσία υδροπλάνων στην Καβάλα αλλά και τα δημοσιεύματα για την προσπάθεια εκείνη.

 

Μικρές ειδήσεις

*36 μαθητές της Γ’ τάξη του Γενικού Λυκείου Ποδοχωρίου ετοιμάζονται για 5νθημερη εκδρομή στη Ρώμη. Σε αντίθεση με άλλα Λύκεια που είναι ήδη εκδρομή (ή μόλις επέστρεψαν από αυτή), οι μαθητές του Ποδοχωρίου αναχωρούν στις 29 Μαρτίου κι επιστρέφουν 3 Απριλίου. Εκδρομή στο ΚΠΕ Φιλίππων προετοιμάζεται να κάνει εντός των ημερών το 1ο Γυμνάσιο της Κέρκυρας.

*Ποδοσφαιρική ομάδα δημιουργούν οι μηχανικοί του ΤΕΕ ΑΜ. Πρόκειται να λάβουν μέρος στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα των μηχανικών. Υπεύθυνος για τη συγκρότηση της ομάδας (και προπονητής;) είναι ο Παντελής Ζηνάς. Μέλος της ομάδας (με το περιβραχιόνιο του αρχηγού;) φαίνεται ότι θα είναι ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.

* Η χορωδία της Αδελφότητας Ηρακλειτσιανών έψαλλε στους Β’ χαιρετισμούς στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ακροβούνι Παγγαίου Καβάλας. Αμέσως μετά προσφέρθηκε τσάι στα μέλη της χορωδίας στην αίθουσα τελετών του ιερού ναού.

*Σε εκπομπή της τηλεόρασης της Βουλής εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Συζήτησε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης. Την συζήτηση συντόνισε η Αλεξία Κουλούρη. Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο είναι ο κ. Κώστας Ζαχαριάς.

*Εκδήλωση για τα φυτοφάρμακα οργανώνουν τοπικοί φορείς με πρώτο τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Καβάλας. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα της Ιατρικής Εταιρίας την Κυριακή 15 Μαρτίου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Ιατρικός Σύλλογος, το τμήμα ΑΜ του ΓΕΩΤΕΕ. Ομιλητές δύο ειδικοί επιστήμονες.

* Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη ο πρόεδρος Κώστας Αντωνιάδης ανέλαβε να κοινοποιήσει στα μέσα ενημέρωσης τις κυριότερες αποφάσεις και ενέργειες της διοίκησης. Στο τέλος (αφού έδωσε ένα σωρό συνεντεύξεις, όχι μόνο στην Καβάλα) έγραψε την ακόλουθη περίληψη στο διαδίκτυο: «Την Τετάρτη συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο και ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου προβλέπει, μεταξύ άλλων έργων, και την δημιουργία ενός Περιφερειακού Φεστιβάλ με τίτλο Via Egnatia που έχει ως στόχο την ανάδειξη της αρχαιολογικής, θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτισμικής αξίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος, καθώς το φεστιβάλ θα αφορά πραγματοποίηση δράσεων κατά μήκος της Αρχαίας Εγνατίας, κάτι που σημαίνει ότι θα πραγματοποιούν δράσεις σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜ-Θ, όπως στην Καβάλα, στο χώρο των Φιλίππων, στη Δράμα στο Καλαμπάκι, στη Ξάνθη στα στενά του Νέστου, στη Ροδόπη στο ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής και στο Έβρο στην Τραιανούπολη. Η αρχαία Εγνατία οδός είναι ένα ιστορικό έργο που ενώνει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και μας βοηθάει να αποκτήσουμε μια ενιαία Περιφερειακή Συνείδηση».

*Τελικά η όδευση του αγωγού ΤΑΡ ποιανού αρμοδιότητα είναι; Του Λαφαζάνη ή του Τσιρώνη ή και των δύο; Η είδηση αναφέρει: Το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων περιβάλλοντος και χωροταξίας, πλην της αρμοδιότητας για το Πράσινο Ταμείο ανέλαβε και επισήμως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης αρμοδιοτήτων που δημοσιεύτηκε χθες, ο κ. Τσιρώνης θα αναλάβει από κοινού με τον υπουργό Παν. Λαφαζάνη τα θέματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διαχείριση της γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος. Ο κ. Λαφαζάνης κρατά την αρμοδιότητα του Πράσινου Ταμείου, ενώ ο κ. Τσιρώνης θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για το κτηματολόγιο.

*Η ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ «κυκλοφορεί» σα δελτίο τύπου σε μέσα ενημέρωσης της Θράκης. Ο κ. Στυλιανίδης είναι σφόδρα αντίθετος στον Αντώνη Σαμαρά. Απόσπασμα του ίδιου κειμένου δείχνει την πρόταση του Κομοτηναίου βουλευτή για πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου «ανοιχτού» σε όλα: «Όχι σε μια επικοινωνιακού τύπου εθνική συνδιάσκεψη που δε μπορεί να λάβει αποφάσεις, αλλά σε ένα έκτακτο συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα. Σε ένα Έκτακτο Συνέδριο, που θα δικαιούται βάσει των κανόνων Εσωκομματικής Δημοκρατίας να αποφασίσει για πρόσωπα και πολιτικές, αποκαθιστώντας τον ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό της παράταξης. Θα καλεί πίσω όσους έφυγαν ή όσους διώξαμε και θα ζητά απ’ τους πολίτες να πάψουν να είναι οπαδοί και να αναλάβουν ενεργό ρόλο».

 

Χθες το απόγευμα η βροχή έδειχνε –επιτέλους- ότι σταματά. Κι αυτό δεν ήταν εύκολο, απλό όπως άλλες φορές. Η διαδικασία (μέχρι να σταματήσει 100% η βροχή) διήρκεσε αρκετή ώρα. Μια βροχή που είχε αρχίσει το απόγευμα της Πέμπτης. Μετρήστε. Περίπου 52 ώρες συνεχούς βροχόπτωσης. Αυτά ούτε στο σημερινό Λονδίνο δεν συμβαίνουν! Έγιναν ωστόσο τις προηγούμενες μέρες στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Μεταξύ μας, η κατάσταση στη Θράκη είναι ακόμη χειρότερη σε σχέση με την Ανατολική Μακεδονία.

 

Στη διάρκεια του βροχο-τριήμερου (ίσως και 4ήμερου) καταγράφηκαν ένα σωρό περιπτώσεις υδάτων που στην πορεία τους προς τη θάλασσα συνάντησαν διάφορα εμπόδια. Έμειναν στάσιμα δημιουργώντας προβλήματα. Οι άνθρωποι με τις ενέργειες τους εμπόδισαν τη ροή των νερών της βροχής προς τη θάλασσα. Οι άνθρωποι προσπάθησαν και προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα αυτά. Προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι. Για παρηγοριά των Καβαλιωτών πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε όλη την Ελλάδα επικρατεί ίδια κατάσταση. Αυτές τις μέρες έβρεξε στα μέρη μας, φάνηκαν τα δικά μας προβλήματα.

 

Τα οποία άραγε θα τα λύσουμε από σήμερα που φτιάχνει (λέμε τώρα) ο καιρός; Ή θα τα ξεχάσουμε, περιμένοντας την επόμενη βροχή; Πιθανότερο είναι το δεύτερο. Καθώς (όπως ισχυριζόμαστε) «τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε» θα αφήσουμε στην άκρη όσα μπορούν να μας απασχολήσουν και αργότερα. Με αυτόν τον «ωραίο» τρόπο δεν θα αλλάξει τίποτα εκεί που αυτές τις ημέρες δημιουργήθηκε ακόμη και κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος. Θα ανατείλει ο ωραίος ελληνικός ήλιος κι όλα όσα τρεις μέρες ήταν τα βάσανα μας θα τα βάλουμε με χαρά στην άκρη.

 

Ελλάς το μεγαλείο σου, είναι η φράση που συνήθως χρησιμοποιούμε. Ταιριάζει απόλυτα και σε αυτή την περίπτωση. Τελικά, από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κάποιος ασχολούμενος με την πατρίδα. Βρέχει, έχουμε προβλήματα. Χιονίζει, το ίδιο. Κάνει καλό καιρό, πάλι μπελάδες. Σα να μην κάναμε απολύτως τίποτα  σωστά επί δεκαετίες. Ανακύπτουν εκκρεμότητες ακόμη κι όταν όλα είναι απολύτως ήσυχα και φυσιολογικά!

 

Παρασκευή απόγευμα ο Αρναούτογλου (ο μετεωρολόγος) προβλέπει τον καιρό των επόμενων ημερών σε εκπομπή του στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα. Επικεντρώνεται στην περιοχή της ΑΜΘ όπου όπως αναφέρει θα έχουμε τις περισσότερες βροχές. Εξηγεί και αναλύει. Σαν μια προειδοποίηση που δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς. Σκεφτόμαστε: κι άλλες φορές έλεγαν τα ίδια. Τότε η κακοκαιρία μας είχε περάσει ξώφαλτσα. Οι ειδικοί είχαν διαψευστεί.

 

Αυτή τη φορά δεν ήμασταν θεατές στο ίδιο έργο. Αυτή τη φορά επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Ποιος όμως πίστευε την Παρασκευή (όταν άκουγε κι έβλεπε τον Αρναούτογλου) ότι θα μεσολαβούσε τόσο βροχερό Σαββατοκύριακο; Ποιος πιστεύει ότι σήμερα θα ξυπνήσουμε με λαμπρό ήλιο, όπως ανέφερε στη δική του (χθεσινή) εκτίμηση ο Αρνιακός του Αντένα;

 

Με μεγάλη καθυστέρηση τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν όπως έπρεπε τα προβλήματα που δημιούργησε ο κακός καιρός στην ΑΜΘ. Τα δελτία ειδήσεων αλλά και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες έδιναν μεγάλη προτεραιότητα στον Βαρουφάκη και στα άλλα πολιτικοοικονομικά. Χθες το απόγευμα άρχισε το πράγμα να αλλάζει, πρώτα από τις ιστοσελίδες. Αυτή του Έθνους «ανακάλυψε» ότι σε μια γωνιά της Ελλάδας έπεσε πολύ νερό.

 

Έγραψε το Έθνος στην σελίδα του χθες το απόγευμα: Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στην πεδιάδα των Τεναγών όπως επίσης και στην πεδιάδα του Νέστου στον ομώνυμο Δήμο όπου υπάρχει μεγάλη διοχέτευση υδάτων στα αρδευτικά κανάλια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσου χιλιάδες στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Στην πόλη της Καβάλας λόγω της έντονης βροχόπτωσης παρουσιάστηκε μεγάλο πρόβλημα στα δημοτικά κοιμητήρια που κυριολεκτικά πλημμύρισαν καθιστώντας αδύνατη την μετακίνηση του κόσμου μέσα σε αυτά, ενώ από την πτώση ενός μεγάλου κυπαρισσιού προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε τάφους. Προβλήματα επίσης υπάρχουν σε ορεινούς οικισμούς της Π.Ε. Καβάλας όπου υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης και χρειάστηκε η συνδρομή μηχανημάτων για τη διάνοιξη του επαρχιακού οδικού δικτύου ώστε η ΔΕΗ ν’ αποκαταστήσει τις βλάβες. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καβάλας. Τέλος, μικρής έκτασης κατολισθήσεις παρατηρηθήκαν σε περιοχές της Θάσου όπως την Καλλιράχη και τις Μαριές.

 

Στα υπόλοιπα τοπικά θέματα, επηρεασμένα όλα από την βροχή, έχουμε και λέμε. Οι βουλευτές ήταν στην Καβάλα το Σαββατοκύριακο αλλά με τόση βροχή τι να πρωτοκάνουν; Ετοιμάστηκαν για τις υποχρεώσεις τους στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, παρακολούθησαν τις λίγες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες. Παραμένουν «μουδιασμένοι» οι κυβερνητικοί βουλευτές. Είναι άχαρο να ζητούν χρόνο, κι άλλο χρόνο, προκειμένου οι συνομιλητές τους στην Αθήνα (δηλαδή η Κυβέρνηση) να ετοιμαστεί για να μπορεί να αντιμετωπίζει, να λύνει τοπικά μικροπροβλήματα.

 

Μικροπροβλήματα εννοούμε όλα τα δικά μας. Τον πλοηγό, την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, τα στρατόπεδα. Μεγάλα προβλήματα αντίθετα είναι αυτά της ελληνικής οικονομίας, της ρευστότητας, του σημερινού Γιούρογκρουπ κτλ. Η μισή Κυβέρνηση ασχολείται με τα οικονομικά μπας και βρει λύση κι άλλη μισή δεν είναι έτοιμη ακόμη. Για αυτό και οι πρώτες μέρες των Καβαλιωτών στην Αθήνα είναι μέρες χωρίς ειδήσεις. Τόσο για την πόλη όσο και τον Νομό. Ο κόσμος της Καβάλας τους αναζητά, τους ενημερώνει, ζητά τη βοήθεια τους. Αυτοί όμως αδυνατούν!

 

Ακούγοντας την Αλεξάνδρα, τον Ηλία και τον Τάκη καταλαβαίνουμε ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί κι άλλο. Οι υπουργοί δεν έχουν εμπειρία, δεν έχουν προσαρμοστεί, δεν έχουν χρόνο να λύσουν όσα τους θέτει επίμονα και επιτακτικά η επαρχία. Η Καβάλα, για να πλησιάσουμε κοντά στα δικά μας. Ο δε Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει σαφώς πιο εύκολο έργο. Η αντιπολίτευση έχει τα τυχερά της…

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση «έτρεχε» το διήμερο λόγω των καιρικών προβλημάτων. Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις προβάλει (και καλά κάνει) τα όρια της. Είναι εδώ παρούσα αλλά οι δυνατότητες της δεν είναι αυτές που ξέραμε. Παντού οι δήμαρχοι έχουν διάθεση, φιλότιμο, σπεύδουν να δουν το πρόβλημα από κοντά. Μπορεί αλήθεια ο Αντιπεριφερειάρχης να λύσει το ζήτημα των πλημμυρισμένων Τεναγών των Φιλίππων; Από πολύ καιρό αυτά τα ζητήματα ξεπερνούν το μπόι ενός Δήμάρχου κι ενός Αντιπεριφερειάρχη.

 

Ήταν παρόντες οι αιρετοί της Τ.Α. εκεί που χρειάστηκε. Διέθεσαν τα μηχανήματα του φορέα τους. Κινητοποίησαν το ελάχιστο προσωπικό τους. Διαπίστωσαν την πολυπλοκότητα των καταστάσεων αφού επί σειρά ετών δεν έγινε τίποτα προκειμένου 3 μέρες βροχής να μην φέρουν την καταστροφή… Κάπου την έφεραν. Ο ήλιος των επόμενων ημερών θα την πάρει πίσω. Προσωρινά φυσικά.

 

Παρά την βροχή, την Παρασκευή το πρωί γέμισε κόσμο το γραφείο του Αστυνομικού Διευθυντή Καβάλας, ταξίαρχου Αβραάμ Κοσκερίδη. Όλοι κινήθηκαν προς την Διεύθυνση, ανέβηκαν στον 4ο όροφο του κτιρίου να τον συγχαρούν και να του ευχηθούν. Σπάνια μαζεύεται τόσος κόσμος στο γραφείο του Διευθυντή. Ο οποίος φανερά χαρούμενος δέχθηκε όλες τις ευχές κι έκανε το καθιερωμένο κι απαραίτητο κέρασμα.

 

Πετυχημένη η εκδήλωση του Μάκη Παπαδόπουλου το απόγευμα του Σαββάτου στο Μπάτη. Έξυπνη η ιδέα να προστεθεί σε αυτή η ομιλία της Ευθυμίας Πέγιου. Η οποία σαν «ευχαριστώ» στον κ. Παπαδόπουλο, αναγνώρισε στην ομιλία της το βασικό του επιχείρημα. Η επιχειρηματικότητα μπορεί να συνδεθεί με τη τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να βοηθηθεί η ίδια η πόλη. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

 

Χθες το μεσημέρι- που πάλι έβρεχε- ο Κωστής Σιμιτσής ήταν στην εκδήλωση των σκακιστικών αγώνων των σχολείων της πόλης. Εκεί ήταν και ο Βασίλης Λιόγκας. Πέρασε το βροχερό τριήμερο στην Καβάλα, άρχισε από συνέδριο της ΔΙΑΜΑΘ στην Ξάνθη (την Παρασκευή) όπου ήταν βασικός ομιλητής.

 

Ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος έκανε χθες το απόγευμα αναφορά στην Ημέρα της Γυναίκας, με τον συνηθισμένο για την εποχή μας τρόπο. Με ανάρτηση στο διαδίκτυο: «Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια μέρα της γυναίκας για να θυμίζει τον ξεσηκωμό των γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα , όταν ζήτησαν ίσα δικαιώματα από τους άνδρες ,καλύτερες συνθήκες ζωής και δικαίωμα ψήφου. Είναι η μέρα που θυμίζει σε όλους μας τη συμβολή της στην ανάπτυξη και την εξέλιξη . Θυμίζει τους αγώνες , τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις της μέσα από τον πολλαπλό της ρόλο , της μάνας, της συζύγου , της εργαζόμενης, της συνταξιούχου, της επιστημόνα. Μας θυμίζει όμως ακόμη την άνεργη γυναίκα, την αγωνίστρια, την γυναίκα θύμα ρατσισμού, θύμα trafficking , θύμα εκμετάλευσης. Της οφείλουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας όχι μόνο μια μέρα αλλά καθημερινά!

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης