• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με την ευκαιρία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η πόλη της Καβάλας τώρα που η μισή Παράκαμψη είναι εκτός λειτουργίας (φορτηγά διασχίζουν το κέντρο της πόλης), πρέπει να υπενθυμίσουμε στους κυβερνητικούς βουλευτές μια ακόμη βασική τους υποχρέωση. Να φροντίσουν ώστε στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. να υπάρχει Καβαλιώτης. Όχι σε θέση «διακοσμητική» αλλά σε θέση «πρώτης γραμμής». Όπως ήταν τόσο καιρό  (συνεχίζει για λίγο ακόμη) ο Μανώλης Κελαϊδάκης. Ο Νομός Καβάλας πρέπει να έχει εκπρόσωπο στην Εγνατία οδό. Είναι ένας Νομός τον οποίο ο συγκεκριμένος δρόμος διασχίζει. Τα συμφέροντα του τόπου επιβάλλουν κάτι τέτοιο. Οι βουλευτές πρέπει- επιτέλους- να δράσουν αφού επίκειται ο διορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου.

 

Θυμίζουμε ότι η Εγνατία Οδός Α.Ε. πέραν όλων των άλλων ασχολείται με την συνέχιση της Περιμετρικής, βοηθά την επικαιροποίηση της μελέτης για την αύξηση των θέσεων στάθμευσης στο Νοσοκομείο. Για όλα αυτά- και για άλλα που θα διεκδικήσουμε- πρέπει να υπάρχει εκπρόσωπος μας στο νέο συμβούλιο της εταιρίας.

 

Για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη της Καβάλας τα πλημμυρισμένα Τενάγη είναι μια ωραία εικόνα, μια ωραία φωτογραφία. Την οποία αρκετοί «τράβηξαν» από ψηλά, την προώθησαν αμέσως στο διαδίκτυο προκειμένου να προβάλουν την …ομορφιά (και τον εαυτό τους φυσικά). Για τους αγρότες του κάμπου δεν ισχύει το ίδιο. Τα πλημμυρισμένα Τενάγη είναι οικονομική καταστροφή. Αφορούν γη καλλιεργήσιμη, γη η οποία δεν θα σπαρθεί στην ώρα της. Εμείς της πόλης πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις ανοησίες, οφείλουμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα ως πρόβλημα.

 

Πρέπει ταυτόχρονα να μάθουμε (όσοι δεν το γνωρίζουμε) ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται κάθε Χειμώνα. Άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο. Δυστυχώς δεν μας πολυενδιαφέρει τι γίνεται μετά. Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Κάποιοι ωστόσο «πληρώνουν το μάρμαρο» καθώς εξ αιτίας της κρατικής αδράνειας το πρόβλημα έρχεται και ξανάρχεται. Μειώνοντας την παραγωγή άρα και το εισόδημα πολλών αγροτών.

 

Ας σοβαρευτούμε με τα Τενάγη κι ας αφήσουμε στην άκρη τις διάφορες εξυπνάδες. Πρόκειται για συμφορά του αγροτικού κόσμου, στον οποίο πρέπει να συμπαρασταθούμε. Να πιέσουμε κι εμείς ώστε να γίνουν τώρα όσα δεν έγιναν για δεκαετίες. Θυμόμαστε επισκέψεις αιρετών, φωτογραφίες τους, εξαγγελίες τους, νούμερα μεγάλα για έργα που θα έδιναν λύση. Είναι φανερό ότι δεν έγινε τίποτα. Πρέπει να γίνουν τώρα όλα όσα δεν έγιναν τόσο καιρό.

 

Για να συμβεί αυτό πρέπει να εμφανιστεί στη περιοχή το κράτος. Το δημόσιο. Ο Δήμαρχος δεν μπορεί. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση το ίδιο. Οι βουλευτές και πολιτευτές δεν έχουν την δυνατότητα. Μόνο κάτι μεγάλο κι ισχυρό μπορεί να δρομολογήσει εξελίξεις, οι οποίες τούτη τη φορά πρέπει να είναι θετικές.

 

Κοιτούμε πάλι προς την ίδια κατεύθυνση. Κοιτούμε τους βουλευτές της Κυβέρνησης διότι αυτοί θα πρέπει να πιέσουν. Αυτοί θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις δικαιολογίες που τους λένε. Όταν στην Καβάλα υπάρχει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όταν υπάρχει Κυβέρνηση εδώ και έναν μήνα δεν δικαιολογείται κανείς να δηλώνει ότι δεν είναι η ώρα κατάλληλη. Χαιρόμαστε που σήμερα οι 3 βουλευτές θα είναι στο γραφείο του Υπουργού. Περιμένουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και όχι λόγια. Αυτά μας τα είπαν οι προηγούμενοι και «χορτάσαμε».

 

Κατόπιν τούτου είναι άδικος χαμένος κόπος η κοινή συνεδρίαση την Δευτέρα των δύο δημοτικών συμβουλίων. Να κάνουν τι; Να βοηθήσουν με ποιόν τρόπο; Αντί οι δύο Δήμαρχοι να ταξιδέψουν τη Δευτέρα στην Αθήνα για να πάνε μαζί στον Υπουργό, οργανώνουν συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων. Λάθος. Όπως ήδη περιγράψαμε –προκύπτει από τα ίδια τα γεγονότα- το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από το μπόι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Την Κυριακή το βράδυ ολοκληρώθηκαν στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου οι παραστάσεις του έργου «Αυτοί οι άσχημοι» από την ομάδα «Άνω Θρώσκω». Πήγε πολύς κόσμος και χειροκρότησε τους ερασιτέχνες ηθοποιούς. Στη τελευταία παράσταση προσήλθε μαζικά το κοινό δημιουργώντας μια πολύ όμορφη εικόνα. Η τελευταία παράσταση αποδείχθηκε ότι ήταν αυτή με τον περισσότερο κόσμο.

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Καβάλας ανακοίνωσαν πρώτοι την επίσκεψη στην πόλη μας -λόγω της όδευσης του ΤΑΡ- του κ. Τσιρώνη (αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος). Οι ίδιοι μια μέρα μετά ανακοίνωσαν ότι η επίσκεψη αναβάλλεται. Νέα ημερομηνία  μετά από μία εβδομάδα. Σημειώνουμε ότι η είδηση της επίσκεψης για την προσεχή Παρασκευή προβλήθηκε και σε πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης. Ας ελπίσουμε ότι δεν μεσολάβησε κάτι άλλο, κάτι πονηρό. Τον περιμένουμε λοιπόν τον κ. Τσιρώνη στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης