• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με κοινή ανακοίνωση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Τάκης Εμμανουηλίδης, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα θέτουν θέμα παρέλασης στην πόλη μας. Ζητούν κάτι διαφορετικό, πιο κοντινό στις παραδοσιακές απόψεις της Αριστεράς. Μια άλλη παρέλαση όπου θα συμμετέχουν και άλλοι κι όχι μόνο μαθητές και σύλλογοι. Ζητούν επίσης να μην υπάρχει εξέδρα επισήμων ώστε όλοι από την ίδια θέση (χωρίς δηλαδή διακρίσεις) να παρακολουθήσουν το γεγονός.

 

Αναγνωρίζουν ταυτόχρονα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία με την ίδια ανακοίνωση τους πετούν το μπαλάκι. Δεν θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, άργησαν να καταθέσουν την πρόταση τους η οποία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν είναι προς λάθος κατεύθυνση. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοβουλία, αυτή την ανακοίνωση προκειμένου από τις παρελάσεις να φθάσουμε στην ουσία. Κακά τα ψέματα, για τα  τοπικά συμφέροντα η παρέλαση είναι το ελάχιστο. Το πλέον ασήμαντο. Προέχουν άλλα. Για τα οποία οι συγκεκριμένοι βουλευτές είτε δεν δείχνουν διαρκές ενδιαφέρον, είτε αυτό δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

 

Πριν λοιπόν ενδιαφερθούν για την παρέλαση της ερχόμενης εβδομάδας ας κάνουν κάτι άλλο. Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ τους ζήτησαν συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς. Πέρασαν 10 μέρες (και βάλε), δεν εξασφαλίστηκαν τα ραντεβού. Η πόλη μας διεκδικεί το στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Εκτός από μια πρώτη συνάντηση των τριών βουλευτών με τον κ. Ήσυχο δεν έγινε απολύτως τίποτα. Το θέμα είναι «παγωμένο» αν και άλλα μας υπόσχονταν. Υπάρχει επίσης το θέμα του παλαιού Νοσοκομείου. Δεν έκαναν τίποτα. Υπάρχουν πολλά «ανοιχτά» ζητήματα για τον τόπο. Καλό είναι η ιεράρχηση τους να είναι διαφορετική μπας και στην πόλη μας αλλάξουν τα πράγματα. Με την παρέλαση θα βρουν χρόνο να ασχοληθούν ώστε να τη διορθώσουν.

 

Ο 4ος βουλευτής –μοναδικός της αντιπολίτευσης- Νίκος Παναγιωτόπουλος ανάρτησε χθες την είδηση που τον αφορά: «Στη σημερινή (χθεσινή) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη των 4 αιρετών μελών που θα συμμετέχουν στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, των 6 συντονιστών των Ομάδων Διαρκούς Επιτροπής (ΟΔΕ) και των 21 υπευθύνων των Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου. Όπως θα δείτε στο σχετικό δελτίο τύπου, αναδείχθηκα συντονιστής της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων».

 

Ο Μανώλης Κελαϊδάκης ασχολήθηκε όσο κανείς με το πρόβλημα της Παράκαμψης, πιέζοντας εκ των έσω την Εγνατία Οδό Α.Ε. Τόσο τα λοιπά διοικητικά στελέχη όσο και τους εξωτερικούς της συνεργάτες. Με την ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος δια της αμφιδρόμησης σχολιάζει θετικά την συμβολή για την εξεύρεση λύσης του αστυνομικού διευθυντή Καβάλας Αβραάμ Κοσκερίδη. Τον ευχαριστεί για αυτή του την στάση.

 

Η αυριανή επίσκεψη Τσιρώνη στην Καβάλα θα είναι συνέχεια μιας περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Αναλυτικά το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του είναι το εξής: «Το προγραμματισμένο τριήμερο ταξίδι του στην Βόρεια Ελλάδα ξεκινά αύριο ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, επίκεντρο του ταξιδιού θα αποτελέσει η επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, προκειμένου ο Υπουργός Αναπληρωτής, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους φορείς, να έχει ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Αύριο το απόγευμα, με ενδιάμεσο σταθμό λίγων ωρών στην Βοιωτία (Θήβα και Λιβαδειά), ο Γιάννης Τσιρώνης θα αφιχθεί στην Θεσσαλονίκη όπου θα συναντήσει αιρετούς, εκπροσώπους φορέων και συλλογικότητες πολιτών στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.Μεθαύριο θα επισκεφθεί τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, και τις Σέρρες όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη Δημάρχων για την χωροθέτηση του Αγωγού ΤΑΡ. Επόμενοι σταθμοί του ταξιδιού η Δράμα και η Καβάλα όπου ο Υπουργός Αναπληρωτής θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Περιφέρειας και του αγροτικού κινήματος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει στο συνέδριο που διοργανώνεται από το ΤΕΙ Καβάλας με θέμα τα δάση. Σε κάθε προορισμό του ο κ. Γιάννης Τσιρώνης θα έχει παράλληλες συναντήσεις με αντιπροσωπείες των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων.

 

Είδηση ο Θοδωρής Αμπαζής. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας φαίνεται ότι αποχωρεί από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Με πρωτοβουλία του νέου Δημάρχου, Δημάρχου προερχόμενου από το ΚΚΕ. Ένα από τα πολλά υπέρ του Αμπαζή κείμενα – γραμμένο σε ιστοσελίδα της Πάτρας από την Γιώτα Κοντογεωργακοπούλου- αναφέρει τα ακόλουθα: «Προφανώς το ΚΚΕ, το οποίο κάποτε στήριζε με πάθος τον σκανδαλώδη Θέμη Μουμουλίδη γιατί τον νόμιζε  δικό του,  ετοιμάζεται να φυτέψει κάποιον χρωματισμένο κόκκινο  στο ΔΗΠΕΘΕ της πόλης, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο Αμπαζής είναι ίσως ο πιο επιτυχημένος καλλιτεχνικός διευθυντής των τελευταίων χρόνων, ο πιο δημιουργικός, ο λιγότερο σπάταλος, ο μόνος που αγκάλιασε την τοπική δημιουργία και χωρίς κορώνες, προκλήσεις  και παρενοχλήσεις, χωρίς δημόσιες σχέσεις, σεμνά και αθόρυβα έδωσε ουσία σε ένα θεσμό που είχε συνηθίσει να παραπατάει και να ακκίζεται με ελαφρότητες. Η δημοτική αρχή του ΚΚΕ, η  οποία χτυπώντας τον Αμπαζή κατάφερε να στρέψει εναντίον της την οργή όλων σχεδόν των παρατάξεων και των  κοινωνικών δικτύων όπου στήνει χορό η αγανάκτηση με καθόλου κολακευτικά σχόλια, για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι χρησιμοποιεί με τρόπο προκλητικό την Αυτοδιοίκηση και την πόλη, για να κάνει πολιτική χειραγώγηση.  Δεν ξέρω αν εκεί στη Μαιζώνος ονειρεύονται να κάνουν και το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας Φεστιβάλ της ΚΝΕ, όμως επιτέλους κάποιος πρέπει να τους πει χωρίς ωραιοποιήσεις ότι το 63% που τους ψήφισε, δεν αγοράζει κουπόνια για το κόμμα και απαιτεί η τρίτη πόλη της Ελλάδας να σέβεται τουλάχιστον τους ανθρώπους που δημιουργούν και προσφέρουν».

=================================================================================

 

Το Διεθνές Φόρουμ Καπνού πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα

Ο υποψήφιος  βουλευτής Καβάλας με το κόμμα «Το Ποτάμι» Γιάννης Εριφυλλίδης ζητά το διεθνές φόρουμ καπνού να πραγματοποιηθεί στην πόλη μας και όχι στην Κομοτηνή (όπως χθες ανακοίνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ). Διάβασε την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας του κ. Γιώργου Παυλίδη , ερεύνησε την υπόθεση (διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για ημερίδα) κι έγραψε από το εξωτερικό όπου εργάζεται, το ακόλουθο κείμενο:

Το Διεθνές Φόρουμ Καπνού πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα. Αν όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς της Καβάλας αντιδράσουν άμεσα, υπάρχει χρόνος για να αλλάξει η άδικη απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Με έκπληξη διάβασα στον τοπικό τύπο τα νέα για τη διεξαγωγή του επόμενου Διεθνούς Φόρουμ Καπνού στην Κομοτηνή στις 11 Σεπτεμβρίου 2015.

Δεν είμαι τοπικιστής, πιστεύω ότι βλέπω το ζήτημα αντικειμενικά και ψύχραιμα: η Καβάλα έχει δικαιωματικά τον τίτλο της «Μέκκας του Καπνού», στην πόλη της Καβάλας λειτουργεί το εξαιρετικό Μουσείο Καπνού, οι Καπναποθήκες της Καβάλας είναι αρχιτεκτονικά στολίδια, η Καβάλα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καπνεργατικό κίνημα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος) είναι απόγονοι καπνεργατών και καπνεργατριών.

Δεν βρέθηκε ένας εκπρόσωπος της Καβάλας στην Περιφέρεια να αναπτύξει επιχειρήματα υπέρ της υποψηφιότητας της πόλης μας ως έδρας για τη διοργάνωση του Διεθνούς Φόρουμ Καπνού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο; Δεν βρέθηκε κάποιος να διαβάσει το αχαρακτήριστο δελτίο τύπου της Περιφέρειας όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «ο καπνός για τις περιοχές ιδίως Ροδόπης και Ξάνθης αποτελεί στοιχείο παράδοσης και πολιτισμού» πριν σταλεί στις εφημερίδες για δημοσίευση;

Η απόφαση είναι λανθασμένη, άδικη και εμένα ως Καβαλιώτη με προσβάλλει.

Ωστόσο, επειδή διεπίστωσα ότι δεν έχει αναρτηθεί ακόμη καμία σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ένωσης Καπνοκαλλιεργητών, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η εκδήλωση ουσιαστικά είναι μια ημερίδα για το σχεδιασμό της οποίας ακόμη δεν φαίνεται να έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη το χρονικό περιθώριο να αλλάξει η απόφαση και να διοργανωθεί το φόρουμ στην Καβάλα.

Να μπουν μπροστά οι Βουλευτές, η Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και να ζητήσουν δυναμικά να αλλάξει η απόφαση. Σε μια εποχή όπου η κυβέρνηση έχει κάνει τους συμπολίτες μας να πιστεύουν ότι με δυναμικές παρεμβάσεις ο λαός μπορεί να σκίζει και μνημόνια, ας κινητοποιηθούμε εμείς εδώ στην Καβάλα για να αλλάξουμε μια λανθασμένη απόφαση τοπικής σημασίας η οποία ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της ανακοίνωσης και όχι της υλοποίησης.

Θα μπορούσε να μου πει κάποιος τι νόημα θα είχε μια τέτοια κινητοποίηση; Ούτε ξέρουμε ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο φόρουμ, τα θέματα που θα συζητηθούν, το γενικότερο πρόγραμμα της εκδήλωσης. Ωστόσο και σε συμβολικό επίπεδο η κινητοποίηση θα είχε εξαιρετική σημασία: το δελτίο τύπου της Περιφέρειας καταλήγει με τη φράση «στόχος να αναδείξουμε τα προβλήματα και να αγωνιστούμε ώστε να μην αδικηθούν οι καπνοπαραγωγοί και να μην πληγεί το προϊόν». Ε λοιπόν, στόχος της κινητοποίησης θα είναι εμείς οι Καβαλιώτες να αγωνιστούμε ώστε να μην αδικηθούν για μια ακόμη φορά οι Καβαλιώτες και να μην πληγεί για μια ακόμη φορά η Καβάλα.

Γιάννης Εριφυλλίδης

 

Κι άλλο δικαστήριο για την Έβδομη

Συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Καβάλας μία ακόμη υπόθεση που αφορά την εφημερίδα Έβδομη, το αν αυτή θα εκδίδεται καθημερινά μέχρι να εκποιηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία ή όχι. Η διορισμένη από προηγούμενο δικαστήριο σύνδικος και ο εκπρόσωπος της εταιρίας που επί σειρά ετών την εξέδιδε (αλλά στο μεταξύ χρεοκόπησε) υποστήριξαν ότι αυτό είναι αδύνατο εξ αιτίας οικονομικών και πρακτικών λόγων. Οι δημοσιογράφοι που πρόσφατα αλλά και παλαιότερα απολύθηκαν ισχυρίστηκαν το αντίθετο.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας- σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους- παρουσιάστηκε τεκμηριωμένα η άποψη ότι η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας που χρεοκόπησε δεν έγινε σωστά κι ολοκληρωμένα. Υπό αυτές τις συνθήκες (ισχυρίστηκαν οι δημοσιογράφοι) πιεστήριο και άλλος εξοπλισμός της Εβδόμης χρησιμοποιούνται για την έκδοση της εφημερίδας Έβδομη Μέρα. Εφημερίδα που εκδίδεται εδώ και λίγες μέρες από συγγενικό πρόσωπο του εκδότη της Έβδομης. Η άλλη πλευρά υποστήριξε ότι το πιεστήριο, υπολογιστές κτλ ανήκουν στην εταιρία συγγενικού προσώπου του εκδότη που υπάρχει από καιρό. Για το πιεστήριο ειδικότερα κατατέθηκε ότι αγοράστηκε από την εταιρία του συγγενικού προσώπου μεταχειρισμένο από τη Βουλγαρία αντί του ποσού των 800 ευρώ!

Εντύπωση προκάλεσε η κατάθεση μάρτυρα σύμφωνα με την οποία τμήμα της Έβδομης με αντικείμενο την είσπραξη λογαριασμών της ΔΕΗ στη Δημοτική Αγορά δεν καταγράφηκε καθόλου στην περιουσία της εταιρίας που χρεοκόπησε. Και εκεί- απάντησε η άλλη πλευρά- υπάρχει η εταιρία του συγγενικού προσώπου του εκδότη. Συνήγορος των πρόσφατα απολυμένων δημοσιογράφων της Εβδόμης είναι δικηγόρος Καβάλας που έχει συγγένια με άλλο εκδότη τοπικής ημερήσιας εφημερίδας. Μάλλον για αυτόν τον λόγο μάρτυρας που κατέθεσε στην υπόθεση υπέρ της μη επανέκδοσης της Έβδομης ισχυρίστηκε «Ξέρω ποιος είναι πίσω απ’ όλα αυτά. Ανταγωνιστές. Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω».  Η απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει γνωστή τις επόμενες ημέρες.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης