• 14 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στην διάρκεια της εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα» που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των παρουσιαστών με ελληνίδα, κάτοικο Μελβούρνης. Η συζήτηση λογικό ήταν να φθάσει στην καταγωγή της τηλεθεάτριας. Όπως είπε κατάγεται από την Καβάλα αλλά ζει στην Αυστραλία αρκετές δεκαετίες. «Τι θέλετε να κάνουμε για σας, μήπως κάποιο τραγούδι να μεταδώσουμε;» την ρώτησαν.  «Στην επόμενη σας εκπομπή τη Δευτέρα να δείξετε την Καβάλα μου» απάντησε. Η φράση της ήταν συγκινητική αφού τόνιζε πέραν το δέοντος το «μου»: «Την Καβάλα μου».
Με αυτή τη συμφωνία ολοκληρώθηκε το «Μένουμε Ελλάδα» της περασμένης εβδομάδας. Σήμερα που η εκπομπή μεταδίδεται πάλι θα αρχίσει με εικόνες από την πόλη μας. Αφιερωμένες στην Καβαλιώτισσα της Μελβούρνης. Ελπίζουμε ότι οι εικόνες της Καβάλας που θα μεταδοθούν θα της αρέσουν. Υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος, αυτό που έχεις στο μυαλό σου να μην είναι όπως το άφησες. Να έχει αλλάξει προς το χειρότερο.

 

Η Καβάλα μπορεί και να έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Με κατάλληλα σκηνοθετικά τρικ, με κλασικά πλάνα από το λιμάνι κτλ δείχνει πάντα ελκυστική κι όμορφη. Η όποια διαφορά δεν είναι σε αυτές, τις σταθερές αξίες. Η διαφορά και η πιθανή αλλαγή αφορά τις λεπτομέρειες. Τις οποίες ενώ τις ζούμε (και τις διαμορφώνουμε), ποτέ καμιά τηλεοπτική εκπομπή δεν  επικεντρώθηκε σε αυτές. Η τηλεόραση δείχνει πάντα τη μία από τις δύο όψεις του νομίσματος. Την καλή.

 

Γύρισε το Λύκειο των Ελληνίδων από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας αλλά τα μέλη της αποστολής μοιάζουν να είναι ακόμη εκεί. Φιλοξενούμε μέρος κειμένου που ανάρτησε στο διαδίκτυο χορευτής του Λυκείου, ο οποίος αφού επέστρεψε στην Καβάλα προσπάθησε όλα όσα έζησε να φέρει πάλι μπροστά του: «Να χορεύεις σε ένα κατάμεστο θέατρο με ανθρώπους που οι καρδιές τους χτυπούν ελληνικά 15 φορές περισσότερο από την δική σου. Να κλαις ενώ χορεύεις γιατί αυτό που χορεύεις σκορπίζει Ελλάδα σε όλους όσους σε παρακολουθούν εκ των οποίων οι περισσότεροι μπορεί να έχουν να πατήσουν σε ελληνικό χώμα 45 χρόνια. Το χειροκρότημα τους μια τεράστια αγκαλιά ,μια αγκαλιά που χωράει τους πάντες.  Όλα αυτά τα “πυρά αγάπης” τα δεχόμασταν καθημερινά από όποιον Έλληνα βρίσκαμε τυχαία στο δρόμο, στο τρένο, στη “μαρκέτα”..παντού!

 

Έχει η Κυβέρνηση τα σοβαρά της προβλήματα με τους δανειστές, έχει κι ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας τα δικά του. Χθες το απόγευμα επρόκειτο να γίνει συνέλευση για να αποφασιστεί να γίνει από την αρχή η διαδικασία για την εκλογή γραμματείας. Η πρώτη φορά που προσπάθησαν να κάνουν εκλογές σταμάτησε πρόωρα λόγω λαθών. Χθες έπρεπε να αποφασίσουν όλα να αρχίσουν από την αρχή μπας και με τη δεύτερη καταφέρουν να εκλέξουν 7μελή γραμματεία.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα μείνουν στην Καβάλα τις πρώτες μέρες της εβδομάδας που αρχίζει σήμερα. Η διακοπή δεν έχει συγκεκριμένη δραστηριότητα, οι 3 βουλευτές θα αξιοποιήσουν το χρόνο τους για επαφές και συναντήσεις ενός έδρας.

 

Εντελώς πρόχειρη η καταγγελία της αντιπολίτευσης (παράταξη Καραλίδη) για όσα έγιναν στο περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜΘ στη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης του Βουκουρεστίου. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης φέρεται να παρασύρθηκε από αναρτήσεις στο διαδίκτυο, τις οποίες κατά πάσα πιθανότητα ούτε ερεύνησε αλλά ούτε διασταύρωσε. Εκδήλωση στο περίπτερο που έκαναν οι Θάσιοι την παρεξήγησε και την «χρέωσε» στον Γιώργο Παυλίδη. Ούτε καν στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη τουρισμού.
Κατόπιν τούτου υπήρξε αναλυτική απάντηση- «αντεπίθεση» από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Στην οποία εξηγήθηκαν τα… ανεξήγητα. Συμπέρασμα: Όταν κάνεις κάτι πρόχειρα και στο πόδι, τότε κινδυνεύεις ενώ πηγαίνεις για μαλλί να βγεις κουρεμένος. Την επόμενη φορά ο κ. Καραλίδης να προσέξει ώστε όσα καταγγέλλει να είναι σωστά. Να φροντίσει επίσης οι ανακοινώσεις του να είναι κοντινές με τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται. Γιατί η έκθεση του Βουκουρεστίου έγινε 12 με 15 Μαρτίου κι η ανακοίνωση Καραλίδη 10 μέρες μετά.

 

Η εφημερίδα μας στο σύντομο της ρεπορτάζ αμέσως μετά το τέλος της έκθεσης του Βουκουρεστίου είχε αναφερθεί στο επίμαχο γεγονός που αλήθεια είναι ότι δεν άρεσε. Γράφαμε τότε ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία των εκπροσώπων της Θάσου, οι οποίοι θεώρησαν σωστή τουριστική προβολή στο Βουκουρέστι να οργανώσουν ένα λαϊκό γλέντι. Στο οποίο εκτός από μπουζούκια υπήρξαν και (συμβολικά) σπασίματα πιάτων. Αν αυτό ήταν άστοχο, τότε να το συζητήσουμε. Αφού αντιληφθούμε από ποιους έγινε.

 

Στο μεταξύ η ΠΕΔ ΑΜΘ εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση που είχαν οι Δήμαρχοι με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Αμοιρίδη. Αφού το κείμενο αναφέρει τα διαδικαστικά καταλήγει: «Ο κ.Αμοιρίδης με την σειρά του αφού άκουσε από τους Δημάρχους τα θέματα που απασχολούν τον κάθε Δήμο επισήμανε πως θα συνεργαστεί με τους Δημάρχους προς όφελος της Περιφέρειας. Έτσι η παρότρυνση προς τον κ.Αμοιρίδη από τους Δημάρχους και τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ να προσπαθήσει για το καλό της Περιφέρειας πιστεύουμε ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον τόπο μας». Πρόκειται για πολύ ευγενική, διακριτική, ήπια περιγραφή όσων σε αυτή τη συνάντηση ακούστηκαν από τους Δημάρχους που ήταν παρόντες.

 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη όλα τα έργα του ΕΣΠΑ πρέπει να τελειώσουν ως το τέλος του έτους. Με βάσει την πορεία των έργων αυτών στον Νομό μας, δεν θεωρούμε πιθανό όλα να προλάβουν να τελειώσουν τον Δεκέμβρη. Ορισμένα είναι πολύ αργοπορημένα, άλλα αργούν εξ αιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας και των βροχοπτώσεων. Ο κ. Σταθάκης αναφέρεται ταυτόχρονα και στα έργα «γέφυρες». Έργα που θα συνδέσουν το ΕΣΠΑ με το επόμενο ΕΣΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο μας θυμίζει τον Περιφερειάρχη Μιχάλη Αγγελόπουλο. Την εποχή του τέλειωνε το Γ’ ΚΠΣ κι άρχιζε το ΕΣΠΑ. Ανάμεσα στα δύο προγράμματα είχε εξαγγείλει σε ομιλία του στην Καβάλα, ότι η ολοκλήρωση της Περιμετρικής είναι έργο «γέφυρα» από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ.

 

Τώρα η συγκεκριμένη… γέφυρα επεκτείνεται. Από έργο του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ φθάνει στο επόμενο ΕΣΠΑ. Και μετά στο επόμενο κτλ. Τέτοιες «γέφυρες» δεν τις θέλουμε. Επιθυμία μας είναι τα έργα να αρχίζουν όταν πρέπει, να τελειώνουν μέσα στην προθεσμία της αρχικής σύμβασης. Χωρίς ούτε μία παράταση. Αυτό που κάποτε ήταν ο κανόνας, στην Ελλάδα της κρίσης (και των βροχών),είναι άπιαστο όνειρο. Κι όποιος αμφιβάλλει, τον προκαλούμε να μας πει ποιο δημόσιο έργο (από αυτά των τελευταίων 10 χρόνων) τέλειωσε στην ώρα του. Υπάρχει έστω ένα;

 

Αντίθετα υπάρχουν δημόσια έργα που παρατείνονται και παρατείνονται και δεν τελειώνουν ποτέ. Το χειρότερο; Αυτή η διαδικασία καλύπτεται πλήρως αφού εξασφαλίζονται όλες οι νόμιμες αποφάσεις και κατάλληλες δικαιολογίες που νομιμοποιούν την παράταση των εργασιών. Ας είναι καλά τα συμβούλια. Τα πάσης φύσεως συμβούλια που χορηγούν τις παρατάσεις εντός λίγων μόνο λεπτών. Να δούμε τι θα βρουν να κάνουν τώρα που οριστικά το ΕΣΠΑ τελειώνει τον Δεκέμβρη του 2015. Δεν μπορεί, κάτι θα σκαρφιστούν!

 

Κρατά την υπόσχεση του ο Βασίλης Ξουλόγης για αντιπολίτευση συχνή και αυστηρή. Το νέο του ηλεκτρονικό κείμενο αφορά τη διοίκηση του Δήμου Παγγαίου και τον Δήμαρχο Φίλιππο Αναστασιάδη: «Έκπληξη προκάλεσε η στάση του Φίλιππου Αναστασιάδη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, στην οποία πήρε πίσω τα όσα υποσχέθηκε στους 100 και πλέον πληγέντες αγροτες μας στο Δημαρχείο σχετικά με το μείζον πρόβλημα των Τεναγών Φιλίππων που έχουν μετατραπεί σε λίμνη (50.000 στρέμματα). Να θυμίσουμε πως είχε δεσμευτεί ότι ο Δήμος θα διαθέσει άμεσα 60.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν έργα αποστράγγισης των νερών. Στην προχθεσινή λοιπόν συνεδρίαση όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση των κ.κ. Β. Ξουλογη και Α. Καλλινικίδη είπε ξεκάθαρα πως ο Δήμος δεν θα βάλει αυτά τα χρήματα που υποσχέθηκε, αλλά θα ψάξει να βρει πόρους από αλλού!! Τώρα θα ψάξει. Τώρα που οι αγρότες του Δήμου μας καταστρέφονται θα μείνουν με τις εύκολες επικοινωνιακές υποσχέσεις! Λόγια λοιπόν αποδείχθηκε πως ήταν οι δεσμεύσεις του μπροστά στους αγρότες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης! Λόγια μεγάλα και ψεύτικα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης