μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Να κάνουμε κριτική στη Κυβέρνηση, καμία διαφωνία. Να είναι όμως αντικειμενική, όπως ήταν στις προηγούμενες. Να αποφύγουμε τις υπερβολές και τα ξεσπάσματα. Να κρατήσουμε το μέτρο αφού η ιστορία δεν είναι κατάλληλη να γίνει η αφορμή για να «βγάλει» ο κάθε πικραμένος τα απωθημένα του. Δυστυχώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο. Ότι έγινε και συνεχίζεται με τα χρήματα των Ο.Τ.Α. είναι η αφορμή προκειμένου κάποιοι να ξεσπάσουν. Κάποιοι που όπως φαίνεται τα «μάζευαν» καιρό για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Γράφαμε και χθες ότι αν κάτι είναι μεμπτό, αυτό είναι ο χειρισμός της υπόθεσης. Όχι η ουσία της. Κριτική να κάνουμε γιατί κράτησαν περίπου έναν μήνα μυστική την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Σε αυτό ναι, έκαναν λάθος.

 

Το άλλο, που αφορά τα χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιλαμβάνεται στην εντολή που έδωσε στο κόμμα ο ελληνικός λαός τον Γενάρη. Ο κόσμος ψήφισε μια άλλη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία αργεί. Σκεπτόμενη αμυντικά ως προς τις αντοχές στην ρευστότητα του κράτους, η Κυβέρνηση συγκεντρώνει ότι χρήματα είναι διαθέσιμα. Αν αυτό το έκανε ευθέως γνωστό όταν έπρεπε, όπως έπρεπε, σήμερα δεν θα υπήρχε είδηση ούτε ξεσηκωμός. Τίποτα το παράξενο. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Αντιγράφοντας η Κυβέρνηση πρακτικές των προηγούμενων διολισθαίνει επικίνδυνα. Πάει να τους μοιάσει. Αυτό είναι όντως ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δεχθεί κριτική.

 

Έλεγαν χθες οι αυτοδιοικητικοί ότι είναι άλλο πράγμα τα αποθεματικά (που δεν υπάρχουν στους περισσότερους Ο.Τ.Α.) κι είναι άλλο πράγμα τα ταμειακά διαθέσιμα. Εξηγούσαν ότι αυτά δεσμεύονται, αυτά μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Έλεγαν επίσης ότι από εδώ και πέρα για κάθε απαραίτητη πληρωμή θα πρέπει ο κάθε Δήμος να ζητά μέρος των χρημάτων του από την ΤτΕ που θα τα έχει. Η ΤτΕ θα τα δίνει αμέσως, απαντούν κυβερνητικά στελέχη. Ας μην είμαστε τόσο σίγουροι, σημειώνουμε. Ειδικά για το διάστημα που η συμφωνία συνεχίζει να είναι ζητούμενο. Όσο δηλαδή η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται τα χρήματα μάλλον θα βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

 

Επιτέλους ας προσεγγίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, ας αφήσουμε την καταγγελία στην άκρη. Η Κυβέρνηση για να έχει πιθανότητες επιτυχίας ώστε να φθάσει σε μια άλλη συμφωνία με τους ξένους προσπαθεί να βρει τόσο επιχειρήματα όσο και αντοχές. Χρήματα να μπορεί να πληρώνει στο εσωτερικό. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται εκ του πονηρού.

 

Θα φιλοξενήσουμε σήμερα στην στήλη ένα από τα υπερβολικά κείμενα που κυκλοφορούν τελευταία. Την αφετηρία του οποίου πρέπει να την αναζητήσουμε στην προηγούμενη πολιτική κατάσταση. Ο Κώστας Παπακοσμάς φανερά επηρεασμένος από το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, κρατά ψηλούς τόνους και γράφει: « Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που κατέκρινε ως ενέργεια , όταν ήταν Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ εξανεμίζει όλα τα αποθεματικά Δημοσίων Οργανισμών. Με αυτά τα τερτίπια “στεγνώνουν” κάθε μέρα την αγορά και όχι μόνο. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, βάζοντας σε κίνδυνο την λειτουργία των υπηρεσιών τους και ειδικά των κοινωνικών. Τους θυμίζουμε ότι στα χρόνια της κρίσης η Αυτοδιοίκηση κράτησε την κοινωνική συνοχή , έβαλε πλάτη και γλύτωσε τον τόπο από τα χειροτέρα . Σήμερα οι λαλίστατοι τα προηγούμενα χρόνια εκφραστές του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εξαφανιστεί, που είναι άραγε οι αγανακτισμένοι; που κρύβονται αυτοί που σε κάθε συνεδρίαση συλλογικού οργάνου μας κατηγορούσαν για προσκυνημένους; Σε όλα αυτά πρέπει να αντισταθούμε αποφασιστικά απέναντι στην λαίλαπα της Πρώτης φοράς Αριστερά».

 

Εδώ και μία περίπου εβδομάδα ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάϊ άλλαξε το μεσημβρινό του πρόγραμμα. Αντί των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών μεταδίδει από τις 2 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Η επιλογή μπορεί να είναι τυχαία, μπορεί να οφείλεται σε συγκυρίες εντός του τηλεοπτικού σταθμού κτλ. Είναι σαφώς προτιμότερο να γελάμε με τις ελληνικές ταινίες παρά να «κλαίμε» με τις ειδήσεις που δραματοποιούν μια όχι ευχάριστη κατάσταση. Είμαστε σε διαπραγμάτευση, ας μην το ξεχνάμε. Παρατεταμένη και δύσκολη. Βλέποντας ελληνικές ή ξένες ταινίες όσο αυτή διαρκεί, είναι καλύτερα από το να βλέπουμε τους «αστέρες» της tv που μας χρεοκοπούν κάθε μέρα. Άραγε ποιος επηρεάζει περισσότερο την αγορά;

 

Η Κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ή οι ειδήσεις που κάθε απόγευμα είναι συγκεκριμένες και μελαγχολικές; Αυτό το κλίμα των ειδήσεων ποιόν ευνοεί; Την Κυβέρνηση που διαπραγματεύεται ή τους ξένους που πιέζουν; Επιτέλους τα κανάλια ας μας πουν ποιόν υποστηρίζουν. Τους έλληνες ή τους ξένους;

 

Χρόνια πολλά στον Περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη που σήμερα γιορτάζει. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τον επισκεφθούμε στο γραφείο του στην Κομοτηνή όπου θα δέχεται ευχές, προκειμένου να του ευχηθούμε από κοντά. Με αυτή την εορταστική ευκαιρία έχουμε κάτι να του ζητήσουμε. Αν η Καβάλα διοργάνωνε και φέτος το αεροπορικό σόου τότε θα επιχορηγούνταν από την Περιφέρεια με ποσό περίπου 15.000 ευρώ. Του ζητούμε αυτά τα χρήματα να μην χαθούν για την πόλη και τις εκδηλώσεις της. Αφού αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν για το σόου ας δοθούν είτε για τα Ελευθερία, είτε για το Φεστιβάλ των Φιλίππων. Είναι κρίμα μαζί με την προσωρινή απώλεια των αεροπορικών εκδηλώσεων να χάσουμε την επιχορήγηση της Περιφέρειας ΑΜΘ.

 

Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να σοβαρευτεί. Να ασχοληθεί περισσότερο, σαφώς πιο υπεύθυνα, με το θέμα του κανονισμού λειτουργίας των πεζόδρομων. Πρέπει επίσης να βιαστεί. Να υπολογίσει πιο πολύ τη δουλειά του Εμπορικού Συλλόγου κι αυτή να αντιγράψει. Έχει στα χέρια του μια ειδική πρόταση για κάθε έναν πεζόδρομο της Καβάλας. Η αντιγραφή των δεδομένων του Βόλου δείχνει προχειρότητα κι ενασχόληση με το θέμα από υποχρέωση. Αν είναι βιαστικά να «κλείσουμε» την υπόθεση για να πούμε ότι κάναμε τότε ας μη γίνει απολύτως τίποτα. Ας αφήσουμε την κατάσταση όπως είναι.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης