• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με μια λιτή  δήλωση στο ίντερνετ ο Βασίλης Ξουλόγης ανακοίνωσε το βράδυ της περασμένης Κυριακής το τέλος της προεκλογικής του προσπάθειας που τέτοια εποχή πέρσι ήταν σε πλήρη εξέλιξη υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Για τον κ. Ξουλόγη η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος διήρκεσε περίπου έναν χρόνο. Δεν το επεδίωξε, το έφερε η ζωή και η δικαστική αμφισβήτηση του οριακού αποτελέσματος της δεύτερης Κυριακής στον Δήμο Παγγαίου. Το πραγματικό μήνυμα του κ. Ξουλόγη (μέσω της δήλωσης που ήδη αναφέραμε) είναι σαφές: Η ζωή συνεχίζεται στην αντιπολίτευση.

 

Όλοι όσοι έχασαν στις εκλογές του Μάη του 2014, αλλά συνεχίζουν να έχουν φιλοδοξίες, παραμένουν βαριά «φορτωμένοι». Έχουν στις πλάτες τους το «φορτίο» μιας θητείας που θα είναι 5ετής και όχι 4 ετών. Σε λίγο θα συμπληρώσουμε έναν χρόνο από τις εκλογές. Τον Σεπτέμβρη οι νικητές (ορισμένοι από τους οποίους ακόμη και τώρα δείχνουν να απολαμβάνουν την επιτυχία τους) θα συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο. Ακόμη κι ο Σεπτέμβρης του 2015 μοιάζει να είναι αρκετά μακριά!

 

Η δήλωση του κ. Ξουλόγη αναφέρει: «Αγαπητοί φίλοι και φίλες, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν έγινε δεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση αναιρέσεως που καταθέσαμε. Η απόφαση εκδόθηκε στις 23.04.2015. Σας υπενθυμίζω ότι η εκδίκαση πραγματοποιήθηκε στις 25.09.2014! Μετά και από αυτό το γεγονός εμείς συνεχίζουμε την προσφορά μας προς τον Δήμο Παγγαίου από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αδιαφορώντας για τα πικρόχολα, κακεντρεχή και φθηνά σχόλια κάποιων. Με έργα και όχι με λόγια πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν να υπηρετούν το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από την 01.09.2014 που ανέλαβαν τη διοίκηση του Δήμου μας, η απογοήτευση των πολιτών είναι διάχυτη! Εύχομαι το οικοδόμημα που εμείς δημιουργήσαμε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία…».

 

Στενά παρακολουθούμε τη νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Την Δήμαρχο και τους συνεργάτες της. Πέρσι τέτοια εποχή ελάχιστοι μπορούσαν να περιμένουν την μεγάλη εκλογική ανατροπή στον Δήμο Καβάλας. Κι όμως τα πράγματα έλαβαν και προεκλογικά μια άλλη πορεία. Ο κόσμος δεν ήθελε τον κ. Σιμιτσή. Είχε τους λόγους του. Τον καταψήφισε δύο φορές αλλάζοντας θεαματικά την καθημερινότητα της ιατρού Δήμητρας Τσανάκα. Των υποψηφίων της το ίδιο. Πέρασε το άχαρο και για όλους δύσκολο διάστημα του Θέρους (του 2014) κι έτσι τον περασμένο Σεπτέμβρη η κ. Τσανάκα ανέλαβε ορεξάτη τα καθήκοντα της. Σχέδια πολλά και διάφορα, όρεξη μπόλικη.

 

Είναι νωρίς να κριθεί. Πολύ νωρίς. Ωστόσο έχουμε κάποια πρώτα δείγματα γραφής. Το πρόγραμμα της δεν το υλοποιεί μιας και ένα σωρό άλλες αλλαγές κι ανατροπές την εμποδίζουν να πορευτεί όπως προεκλογικά πολλές φορές δεσμεύτηκε. Θέλει μα δεν μπορεί. Με αυτόν τον τρόπο μας θυμίζει όλους τους προηγούμενους. Όλοι ήθελαν. Δεν μπορούσαν. Η διαφορά είναι η εξής: Για τους άλλους η αδυναμία να υλοποιηθεί το αυτονόητο, το αναμενόμενο και υπεσχημένο εμφανίστηκε μετά το πρώτο έτος. Για την κ. Τσανάκα ήρθαν έτσι τα (πολιτικά και όχι μόνο) πράγματα που η προσγείωση στην δύσκολη καθημερινότητα παρουσιάστηκε σχεδόν αμέσως. Το χειρότερο είναι ότι όσο πορεύεται αυτοδιοικητικά, τόσο την σταματούν αυτά που δεν περίμενε. Εμπόδια που της εμφανίζονται από παντού!

 

Τι αλήθεια σημαίνει η υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου Καβάλας από το κράτος; Σημαίνει ότι ο Δήμος Καβάλας παύει να είναι οικονομικά ανεξάρτητος. Αυτοτελής. Ήταν; Υπό τις παρούσες συνθήκες είχε μια κάποια ανεξαρτησία. Τώρα τα μόνα χρήματα στα οποία μπορεί να υπολογίζει είναι των δημοτικών του επιχειρήσεων. Όπου υπάρχουν. Μέχρι κι αυτά να δεσμευτούν υποχρεωτικά. «Στραγγαλισμός» κανονικός. Περιορισμός δράσης. Είναι σα να δένουν τα χέρια όλων των Δήμων της χώρας. Κι όταν κάποτε τους επιστρέψουν τα χρήματα, πάλι τα πράγματα (φαίνεται ότι) δεν θα είναι όπως πρώτα.

 

Αυτό είναι ένα (ακόμη) πρόβλημα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Προκειμένου να σωθεί η χώρα, να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα , το αποδέχονται και το υπομένουν οι Δήμαρχοι. Μπορούν να κινηθούν διαφορετικά; Φυσικά και όχι. Θα λέγαμε λοιπόν ότι οι τυχεροί αυτής της ιστορίας (η οποία άρχισε πέρσι τέτοιο καιρό) ίσως και να μην είναι οι νικητές των εκλογών! Στο τέλος θα αποδειχθεί ότι νίκησαν οι ηττημένοι! Γλίτωσαν τα βάσανα…

 

Τουριστική Καβάλα σημαίνει οργανωμένη Καβάλα. Είναι απαράδεκτο σήμερα να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τον μεγάλο αριθμό των τουριστικών λεωφορείων, όταν αυτά φθάνουν το ένα πίσω από το άλλο στο λιμάνι. Είναι τραγικό να μην έχουμε σωστές πινακίδες που να δείχνουν το δρόμο από το κέντρο της πόλης προς το Φρούριο. Είναι απίστευτο να θέλουν να επισκεφθούν ξένοι την Παλιά Μουσική (αποδεχόμενοι ακόμη και την πληρωμή ενός μικρού εισιτηρίου) κι αυτή να είναι κλειστή τα Σαββατοκύριακα. Δεν είναι ένα, είναι πολλά αυτογκόλ μαζεμένα!

 

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι διαπιστώνουμε αυτά τα σημαντικά προβλήματα ενώ βρισκόμαστε στο τέλος Απριλίου. Άρα έχουμε χρόνο να διορθώσουμε τα λάθη μας. Αρκεί να το θέλουμε. Αρκεί να τα αναγνωρίσουμε ως προβλήματα. Υπάρχει κι αυτή η  διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων. Ενώ υπάρχουν σφάλματα κι αμέλειες, προσποιείσαι ότι δεν συμβαίνει τίποτα το ιδιαίτερο. Σφυρίζεις αδιάφορα προκειμένου να γλιτώσεις λίγη παραπάνω δουλειά σε τομείς δύσκολους. Εντάξει, είναι κι αυτή μια λύση. Αφήνεις τα πράγματα ως έχουν, συνεχίζεις τον βαθύ ύπνο…

 

Εκλογές έγιναν την Κυριακή για τη νέα διοίκηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Καβάλας. Τα μέλη του συλλόγου εμπιστεύτηκαν την απερχόμενη διοίκηση υπό τον Κώστα Καλαϊτζίδη. Τους ξαναέβγαλαν πανηγυρικά. Το νέο συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνή πραγματοποιεί σήμερα εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Αμέσως μετά θα σταθμεύσει για αναψυχή των μαθητών του στην περιοχή της Κάρυανης. Κοντά στην Αμφίπολη ωφελείται, όπως το είχαμε προβλέψει, η δυτική πλευρά του Νομού Καβάλας.

 

Τα νέα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ έχουν κι αυτή τη φορά ενδιαφέρον. Συγκροτήθηκε ομάδα επαγγελματοβιοτεχνών η οποία αύριο θα δώσει συνέντευξη τύπου. Σήμερα πολίτες προσκείμενοι στο κόμμα που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή οργανώνουν συνάντηση στη Νέα Πέραμο για να ματαιώσουν την ιδιωτικοποίηση των Λουτρών των Ελευθερών. Αφορμή της νέας αυτής συνάντησης (επί παλαιών, ήδη γνωστών απόψεων των ίδιων προσώπων) το ότι το σχέδιο της Περιφερειακής Ενότητας μέσω της ΑΕΝΑΚ δεν προχωρά. Σε αυτό το τελευταίο δεν έχουν άδικο.

 

Δεν ήταν και τόσο αρμονική η χθεσινή συνύπαρξη ,στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του ΔΗΠΕΘΕ, της κ. Καραβία και του κ. Γκόνη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τα είπε εμμέσως κι αυτή έκανε πως δεν άκουγε. Λίγα της είπε. Προ ημερών η κ. Πρόεδρος του αυξημένου μισθού, έβγαλε στη φόρα όλες τις αμοιβές του κ. Γκόνη σε μια απίστευτη πρόκληση- συνέντευξη σε τοπικό μέσο ενημέρωσης. Τέτοια συνέντευξη με αμοιβές του καλλιτεχνικού διευθυντή να αναφέρονται αναλυτικά δεν υπάρχει περίπτωση να έχει δώσει άλλος πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ. Το κατάφερε κι αυτό η κ. Καραβία.

 

Χθες λοιπόν ο κ. Γκόνης προσπάθησε και πήρε (κατά κάποιο τρόπο) τη ρεβάνς. Η παρούσα δήμαρχος άκουσε τα λόγια και κατάλαβε. Όλοι κατάλαβαν. Αυτή που συνεχίζει να μην καταλαβαίνει τίποτα είναι η κ. Καραβία. Κι όπου δεν έχει κάτι άλλο να πει, διαβάζει βιογραφικά! Το βιογραφικό του Δημήτρη Πιατά μνημόνευσε χθες στη συνέντευξη τύπου.  Ευτυχώς δεν διάλεξε το αναλυτικό γιατί η συνέντευξη τύπου θα συνεχίζονταν ακόμη …

 

Είχε πολύ κόσμο στο γήπεδο την Κυριακή, στο τέλος είχε ακόμη περισσότερη στεναχώρια για το άδικο αποτέλεσμα. Οι αιρετοί και πρώην αιρετοί ήταν κι αυτοί στο γήπεδο. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Η Δήμαρχος στην κερκίδα. Ο Γιώργος Φιλόσογλου στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Ο Βαγγέλης Παππάς εκεί που ακούγονταν τα συνθήματα υπέρ του ΑΟΚ. Ο Δημήτρης Παπουτσής έφθασε στο τέλος, με το ζόρι βρήκε θέση να καθίσει για να δει το παιχνίδι. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καζανίδης προσήλθε ντυμένος στα χρώματα του ΑΟΚ. Ο Λεωνίδας Παππάς είχε καιρό να δει ματς του ΑΟΚ ενώ ο Ντίνος Κλειτσιώτης πάλι ήταν παρέα με τον Γιάννη Λένα. Επέστρεψε στα ματς του ΑΟΚ ο Νίκος Χατζηχρήστου, όπως και ο Κώστας Παπακοσμάς αλλά και ο Γιάννης Παναγιωτίδης της Ομοσπονδίας και του Επιμελητηρίου. Ο Μάκης Παπαδόπουλος απουσίαζε. Επαγγελματικοί λόγοι τον κράτησαν την Κυριακή στη Θάσο.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης