• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Προβλήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η επιστολή του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την ανάγκη τήρησης της προεκλογικής υπόσχεσης, αλλαγής όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Δημοσιεύτηκε επίσης στον τύπο της Καβάλας η ερώτηση του Δημήτρη Εμμανουηλίδη σχετική με το πλωτό LNG. Το μήνυμα κατά βάση είναι το ίδιο. Όταν άλλος τρόπος δεν υπάρχει τότε στέλνεις επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό (αν είσαι σύλλογος), καταθέτεις ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό (αν είσαι βουλευτής). Με λίγα λόγια χάθηκε χρόνος, πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι και στο ένα και στο άλλο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει όσα υποστήριζε πριν τις εκλογές του περασμένου Γενάρη. Η έλλειψη εμπιστοσύνης μαζί με την καθυστέρηση σε αυτονόητες ενέργειες, είναι πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα.

 

Για να προλάβουν τα χειρότερα τόσο οι αγρότες όσο κι ο βουλευτής αποφασίζουν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί. Δημοσιοποιούν τα έγγραφα που στέλνουν στην Αθήνα προκειμένου να δείξουν ότι κάνουν ότι περνά από το χέρι τους. Συνεχίζουν να περιμένουν αλλά σε ένα διαφορετικό κλίμα. Σε μια άλλη βαριά ατμόσφαιρα.

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε για το πλωτό LNG και τα εξής: Η ερώτηση του κ. Εμμανουηλίδη (μόνο του κ. Εμμανουηλίδη) «ενόχλησε» τους άλλους δύο βουλευτές. Οι οποίοι ,ανεπίσημα φυσικά, ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για μια αδικαιολόγητη ενέργεια εντυπώσεων και μόνο. Λένε δηλαδή ότι η ερώτηση κατατέθηκε χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, καμιά αφορμή. Επιμένουν ότι το πλωτό LNG δεν είναι στα σχέδια της νέας ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

 

Δυστυχώς δεν τους πιστεύουμε. Αυτό που αναφέρουν μέσω του περιβάλλοντος τους είναι αυτό που εύχονται. Αν ο κ. Υπουργός έχει τέτοια διάθεση, γιατί δεν μας την λέει δημόσια; Γιατί ο κ. Λαφαζάνης αργεί τόσο πολύ με το θέμα της όδευσης του ΤΑΡ; Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα πρέπει να θυμηθεί περισσότερο τις απόψεις που διατύπωνε πρόσφατα, όσο ήταν κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οφείλει να στείλει μήνυμα στην Κυβέρνηση του σύμφωνα με το οποίο στην Καβάλα υπάρχουν εκκρεμότητες που κακώς τόσο καιρό δεν τακτοποιήθηκαν. Σαφώς κι οι Κυβερνητικές προτεραιότητες βρίσκονται κάπου αλλού. Το καταλαβαίνουμε. Παρόλα αυτά η Καβάλα περιμένει καιρό τώρα να γίνουν πράξη αυτά στα οποία τοπικά και κεντρικά το κόμμα επέμενε. Γιατί αργούν; Απάντηση δεν υπάρχει. Άρα μπορούμε να σκεφτόμαστε αντίθετα, αρνητικά, απαισιόδοξα.

 

Η επιστολή των αγροτών και η ερώτηση του Τάκη Εμμανουηλίδη είναι μια ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβει, να τονίσει τις παλαιές του απόψεις και με κατάλληλες αποφάσεις να τις επιβεβαιώσει. Τώρα δεν είναι κόμμα της αντιπολίτευσης. Είναι Κυβέρνηση. Αν θέλει αλλάζει την όδευση του αγωγού, αν θέλει ακυρώνει το πλωτό LNG.

 

Προ λίγου καιρού ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης ανακοίνωσε την πραγματοποίηση στην Καβάλα ειδικής συνεδρίασης αυτού. Το σενάριο άρχισε να υλοποιείται μα στο τέλος «πάγωσε». Αρκετά. Τώρα τέτοιο δεν υπάρχει, άγνωστο για ποιόν λόγο. Εμείς συνεχίζουμε να περιμένουμε, να παρακολουθούμε πως το Συμβούλιο αποφεύγει επιμελώς την πόλη και τον Νομό.

 

Μέσα στις υποχρεώσεις του αντιδημάρχου Μιχάλη Λυχούνα είναι κι αυτή. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη διαδικασία για την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Όπως ακούμε δέχθηκε 4 αιτήσεις. Ποιος θα τις αξιολογήσει; Με ποια κριτήρια; Πότε να περιμένουμε την απόφαση του αξιολογητή άρα απόφαση και του Δήμου Καβάλας για την επιμέλεια και το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ;

 

Συνωστισμός και εκνευρισμός και χθες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, στις υποθέσεις του ΙΚΑ που ζητά πίσω οικογενειακά επιδόματα από συνταξιούχους της Καβάλας. Πολλοί «κατηγορούμενοι» ήταν υπομονετικοί, έμειναν σιωπηλοί ως το τέλος. Κάποιοι δεν άντεξαν κι άρχισαν να φωνάζουν ακόμη και προς τους δικαστές! «Το ΙΚΑ μας βλέπει σαν ομόλογο. Μας ζητά πίσω τα χρήματα με  τόκους» υποστήριξαν. Στο τέλος συγκρατήθηκαν και σταμάτησαν. Αυθόρμητο ξέσπασμα που δυστυχώς δεν ήταν παρόντες να ακούσουν αυτοί που έπρεπε. Το άκουσαν μόνο οι δικαστές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης