• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο καλός καιρός, η Πρωτομαγιά κι η καλή φήμη της πόλης και του Νομού έπαιξαν το ρόλο τους. Υποδεχθήκαμε, φιλοξενήσαμε, εξυπηρετήσαμε το πρώτο μεγάλο τουριστικό ρεύμα της Θερινής περιόδου. Βούλγαροι, Τούρκοι αλλά και μαθητές σχολείων τόνωσαν αρκετά το ηθικό μας. Βοήθησαν πραγματικά την τοπική οικονομία. Οι αισιόδοξοι ισχυρίζονται ότι ίδια θα είναι η κατάσταση και στα επόμενα Σαββατοκύριακα του Μάη. Κι ας μην έχουν (τα επόμενα) Πρωτομαγιά. Πιθανόν οι αισιόδοξοι να έχουν δίκιο. Ωστόσο τα συγκεκριμένα ευχάριστα νέα είναι (μία ακόμη φορά) τα μοναδικά ευχάριστα νέα που «κυκλοφορούν» στην περιοχή. Όλα τα άλλα είναι στάσιμα, υποχωρούν, δεν δίνουν ούτε προοπτική μα ούτε κι ελπίδα.

 

Εντάξει, ήρθε το Σάββατο το πρώτο ελληνικό γεωτρύπανο. Θα προσπαθήσει να βρει και να βγάλει το πετρέλαιο που συνεχίζει να υπάρχει στον κόλπο της Καβάλας. Δεν μειώνουμε το γεγονός, που κι αυτό επηρεάζει (μελλοντικά πιο πολύ) θετικά την όλη κατάσταση. Αφού λοιπόν υπολογίσουμε και το γεωτρύπανο, αναζητούμε ακόμη περισσότερες καλές κι ευχάριστες ειδήσεις. Υπάρχουν;

 

Η απάντηση είναι αρνητική. Με αφορμή την γιορτή του Δήμου Καβάλας στο στρατόπεδο αναπτύχθηκε μια τζούφια αισιοδοξία ότι θα μας παραχωρηθεί. Όλο. Η εκδήλωση της Παρασκευής (ίδια με την εκδήλωση της Πρωτομαγιάς του 2010) φανερώνει την αδυναμία όλων μας να εξασφαλίσουμε ότι μας ανήκει. Γράφεται ότι η Καβάλα διεκδικεί το «Ασημακοπούλου». Δεν είναι αλήθεια. Η Καβάλα το θέλει, το δικαιούται αλλά έπαψε να το διεκδικεί εδώ και καιρό. Εκτός αν είναι διεκδίκηση να περιμένεις μάταια τον Καμμένο να σε φωνάξει στο ραντεβού που του ζήτησες….

 

Οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές είναι άπειροι, επηρεάζονται πολύ από τα θέματα της διαπραγμάτευσης, δεν είναι βουλευτές Καβάλας. Δεν έγιναν ακόμη. Ήταν και παραμένουν μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν μεγάλες ευθύνες και για τα τοπικά ζητήματα, με τα οποία οφείλουν να καταπιαστούν πιο συστηματικά. Είναι κουραστικό αλλά θα το επαναλάβουμε: Όσο ο Βαρουφάκης συζητά με τους ξένους για την ελληνική οικονομία είναι υποχρεωμένοι να «τρέξουν» τα λοιπά σημαντικά ζητήματα. Το στρατόπεδο είναι ένα από αυτά. Η αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ το ίδιο. Δυστυχώς φαίνεται να αναλώνονται σε συνεδριάσεις επιτροπών και της ολομέλειας της Βουλής ενώ για τον Ν. Καβάλας άλλα είναι τα επείγοντα.

 

Τα οποία «ανοιχτά» θέματα συνεχώς αυξάνονται. Τώρα πρέπει να μάθουν τι συμβαίνει με τον Αστυνομικό Σταθμό Κρηνίδων, κι αν αυτός κινδυνεύει να τον σώσουν. Δεν ζητάμε πολλά από τους 3 βουλευτές. Ζητάμε το αυτονόητο. Είναι και οι 3 βουλευτές του Νομού Καβάλας. Πρέπει να γίνουν πιο ουσιαστικοί για τα θέματα της Καβάλας, τα οποία καλώς ή κακώς κρίνονται στην Αθήνα.

 

Με την ευκαιρία. Η Αλεξάνδρα Τσανάκα ετοιμάζει τις αποσκευές της για το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό ως μέλος αντιπροσωπείας του ελληνικού κοινοβουλίου. Προορισμός της η Λισαβόνα όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Επιτροπής για την Συμφιλίωση των Λαών της Μεσογείου. Η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει συζήτηση και για τους μετανάστες που πνίγονται στα νερά της ίδιας θάλασσας.

 

Όσο για την αντικατάσταση της Μαρίνας Φιλιππίδου, δύο στους τρεις (βουλευτές) φέρονται να έχουν πάρει απόφαση να εισηγηθούν (αν και όταν ερωτηθούν) την αντικατάσταση της. Ο κ. Τάκης Εμμανουηλίδης φέρεται να έχει άλλη άποψη, ίσως εντελώς αντίθετη. Την οποία προσεκτικά ως τώρα αποφεύγει να διατυπώσει άμεσα. Προτιμά κάποια ελάχιστα υπονοούμενα ή και την σιωπή. Σιωπή με νόημα.

 

Στην υπόθεση της κ. Φιλιππίδου συνεχίζουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι βουλευτές της Δράμας. Αυτή τη φορά ακούγεται έντονα το όνομα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη. Ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Παιδόπολη που μας κάνει να τον μπερδεύουμε. Λέγεται Καραγιαννίδης ή Κυριαζίδης;

 

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιμένουν (στην Κομοτηνή) τον Αντώνη Σαμαρά. Υποστηρίζουν ότι λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Σαμαρά στην Κομοτηνή θα επισκεφθεί την Καβάλα ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ετοιμάζονται να τον υποδεχθούν στην πρώτη μεγάλη κομματική εκδήλωση μετά τις εκλογές του Γενάρη.

 

Την εξόρμηση κοπής των χόρτων την ονομάσαμε Let’s Do It. Την χαρήκαμε με δράση και φωτογραφίες που σπεύσαμε να προβάλλουμε (για να προβληθούμε). Το μήνυμα φυσικά και δεν ήταν σχετικό με την αγαπημένη μας διαδικασία. Την αυτοπροβολή. Το μήνυμα (που τώρα το αντιλαμβανόμαστε) είναι άλλο. Ότι δεν μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού το κάνουν οι πολίτες. Η εξόρμηση Let’s Do It ήταν το γυαλιστερό περιτύλιγμα.

 

Ποιος θα κόψει τα χόρτα που παραμεγάλωσαν στο Πάρκο Φαλήρου; Ποιος θα κόψει τα χόρτα στην περιοχή πλησίον της ακτής Καλαμίτσα; Ποιος θα κόψει τα χόρτα στο Παληό; Οι ερωτήσεις «έρχονται» από διάφορα σημεία της πόλης κι η απάντηση είναι πάντα ίδια. Let’s Do It again and again.

 

Έκανε αγωγή στον Θόδωρο Καλλιοντζή ζητώντας του 42.000 ευρώ για τις προεκλογικές καταχωρήσεις του 2010. Το δικαστήριο πρόσφατα εξέδωσε απόφαση. Απέρριψε την αγωγή, επιδίκασε στον πρώην Νομάρχη ποσό 1.200 ευρώ ως δικαστικά έξοδα. Με λίγα λόγια «πήγε για μαλλί»  και τώρα θα πληρώσει 1.200 ευρώ. Αν τα πληρώσει…

 

Με απόφαση της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας ενισχύεται οικονομικά με το ποσό των 1.000 ευρώ ο Εμπορικός Σύλλογος της Χρυσούπολης. Πρόσφατα το Επιμελητήριο επιχορήγησε και τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας. Ο σύλλογος της Καβάλας πιο εντατικά προετοιμάζει το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Λευκής Νύχτας. Η ημερομηνία του γεγονότος πλησίασε. Μπήκαμε στην τελική ευθεία.

 

Με γλέντι στο δάσος της Παναγούδας «έκλεισαν» τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς τα μέλη του ΠΑΜΕ Καβάλας. Πρώτη φορά πραγματοποίησαν αμέσως μετά την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία τέτοια εκδήλωση. Η οποία ήταν πετυχημένη. Γενικά ΠΑΜΕ, ΚΚΕ, ΠΑΣΕΒΕ κτλ είναι σε αυξημένη δραστηριότητα αυτό το διάστημα λες και έχουν κάποιον συγκεκριμένο άμεσο πολιτικό στόχο. Λες και κάτι περιμένουν. Κάνουν περισσότερα πράγματα, σαφώς πιο οργανωμένα.

 

 

 

Διαβάστε επίσης