μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου άρχισε με τα τυπικά. Ο πρόεδρος Κώστας Αντωνιάδης καλωσόρισε τους συναδέλφους του, ανακοίνωσε την παραίτηση και την αντικατάσταση περιφερειακού συμβούλου. Έκανε παρατηρήσεις στον Αρχέλαο Γρανά επειδή ήταν ζωηρός κι αμέσως μετά κάλεσε τον Περιφερειάρχη να μιλήσει. Ο κ. Παυλίδης έκανε μια σύντομη εισαγωγή, επηρεάζοντας αρνητικά την ατμόσφαιρα. Ήταν φανερό ότι κάτι δυσάρεστο είχε να ανακοινώσει.

 

Το ενταγμένο προ πολλού έργο προμήθειας ψηφιακών τηλεοπτικών αναμεταδοτών, απεντάχθηκε. Αυτές ήταν οι πρώτες του κουβέντες. Όσοι μιλούσαν στο διπλανό τους σταμάτησαν. Έστρεψαν τη προσοχή τους προς τον κ. Παυλίδη. Ο  Περιφερειάρχης συνέχισε να διηγείται την ίδια ιστορία. Όπως είπε αμέσως μετά το Πάσχα (πριν ένα μήνα δηλαδή) έλαβε σχετική ενημέρωση απένταξης του έργου επειδή κατά το Υπουργείο δεν θα προλάβαινε να γίνει η προμήθεια των αναμεταδοτών ως το τέλος του έτους. Όταν όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

 

Προσεκτικός κι απογοητευμένος «έριξε» τις μπηχτές του, εξήγησε ότι δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες του, προκύπτει ωστόσο από τα λόγια του ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες τα δεδομένα να αλλάξουν. Αμέσως μετά σχολίασε ότι θα συνεχίσουν να μην βλέπουν τα τηλεοπτικά κανάλια διάφορες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ. Αυτό ήταν εξ αρχής το πρόβλημα. Το σύστημα Digea (υφίσταται από τις 5 Σεπτέμβρη 2014) δεν καλύπτει γεωγραφικά το 100% της περιφέρειας μας. Το πρόβλημα προσπάθησε να λύσει η διοίκηση Παυλίδη. Αγοράζοντας μέσω του ΕΣΠΑ αναμεταδότες, που αμέσως μετά θα έδινε στην Digea για τους χρησιμοποιήσει. .

 

Η θητεία Παυλίδη άρχισε τον Σεπτέμβρη με αυτό το πρώτο κοινωνικό πρόβλημα. Αυτά τα παράπονα της ανέκυψαν πρώτα. Τότε υπήρξε η ιδέα του ΕΣΠΑ. Για την οποία ουδείς διαφώνησε, αμφέβαλλε, έθεσε θέμα χρόνου. Ίσα ίσα που η πρόταση ετοιμάστηκε, ελέγχθηκε, εγκρίθηκε κι ήταν έτοιμη να υλοποιηθεί.

 

Σε όλα αυτά τα τοπικά δεδομένα ας μη μας διαφεύγει η εκλογική αναμέτρηση του Γενάρη, η αλλαγή της Κυβέρνησης, τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι συνεχίζει να καταγγέλλει για τα μεγάλα κανάλια. Τα οποία είναι οι μέτοχοι της Digea. Σε ανύποπτο χρόνο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρίνει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ισχυριζόμενος ότι τα προβλήματα κάλυψης της ΑΜΘ από τους πομπούς της Digea πρέπει να τα λύσει η ίδια. Με δικά της χρήματα. Όχι με χρήματα του ΕΣΠΑ.

 

Είναι φως φανάρι ότι υπάρχει παρασκήνιο που δεν έχει σχέση με την ΑΜΘ αλλά με την Κυβέρνηση και την Digea. Την … νύφη θα την πληρώσουν οι τηλεθεατές της ΑΜΘ που θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται διαφορετικά. Η πρόταση της Περιφέρειας εντάχθηκε αλλά απεντάχθηκε, η Digea όσα ήταν να ξοδέψει για πομπούς τα ξόδεψε, ένα άλλο μαύρο θα συνεχίζει να εμφανίζεται σε ορισμένες τηλεοράσεις και των 5 Νομών της ΑΜΘ.

 

Σημειώνουμε ότι επί των ανακοινώσεων Παυλίδη δεν φάνηκε να ξαφνιάζονται, να αντιδρούν, να αντιπροτείνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Υποθέτουμε ότι δίστασαν ή δεν κατάλαβαν το «βάθος» της ιστορίας που άκουσαν. Συμπληρώνουμε ότι ενώ ο κ. Παυλίδης γνωρίζει εδώ και έναν μήνα την απένταξη του έργου, έκανε ανακοινώσεις προχθές. Μήπως περίμενε-πίστευε- ότι θα λύσει το πρόβλημα χωρίς να το δημοσιοποιήσει;

 

Μας είπε τέλος ότι ζήτησε τη βοήθεια και του Τέρενς Κουίκ. Ο οποίος έπαψε να είναι περιφερειακός σύμβουλος αφού μετέχει του κυβερνητικού σχήματος. Σωστή ιδέα. Πιθανόν και ο κ. Κουίκ να ψήφισε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της πρότασης για την αγορά πομπών. Τώρα (αφού πέρασε ένας μήνας από την απένταξη) θα πρέπει να αλλάξει τα δεδομένα, να σπρώξει την πρόταση στην χρηματοδότηση και στην ολοκλήρωση. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

 

Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση «κάνει» πόλεμο στους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Δεν συμπαθεί την Digea αφού θεωρεί ότι αντιμετωπίστηκε προνομιακά από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Δεκτά όλα αυτά αλλά τι σχέση μπορούν να έχουν με το δικαίωμα και του τελευταίου κατοίκου της ΑΜΘ να βλέπει τηλεόραση ενώ κάθεται στον καναπέ του σπιτιού του; Κι αν τα κανάλια είναι τόσο κακά, γιατί οι Υπουργοί της Κυβέρνησης είναι συνέχεια στις εκπομπές τους; Όταν κάτι το καταγγέλλεις, δεν το επιβραβεύεις με τη φυσική σου παρουσία. Έτσι δεν είναι;

 

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ ακούσαμε τον κ. Βασίλη Τραϊφόρο να υπερασπίζεται την διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους δανειστές, αρκεί όπως άφησε να εννοηθεί η χώρα να μείνει στο ευρώ. Μετά τη συνεδρίαση ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης εξέδωσε κάτι σαν δελτίο τύπου, που «ανέβασε» στο διαδίκτυο: Κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχα την ιδιαίτερη χαρά να εισηγηθώ την παράταση του ωραρίου λειτουργίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού από 1η Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου, στην πόλη της Καβάλας. Το Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την εισήγηση μου πλην ενός. Με αυτή την απόφαση έδειξε ότι αφουγκράζεται τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας της πόλης μας και πιο συγκεκριμένα του Εμπορικού Συλλόγου και των εμποροϋπαλλήλων. Ας ελπίσουμε να αυξηθεί η κίνηση και να τονωθεί η αγορά.

 

Συμπαριστάμεθα στον κ. Παυλίδη αφού του επαναλάβουμε ότι άργησε να μας πει τα νέα. Εκφράζουμε την απαισιοδοξία μας για την ύστατη προσπάθεια που κάνει μέσω του κ. Κουίκ. Απορούμε τέλος που η ανακοίνωση του για την εξέλιξη του πιο πάνω εγκεκριμένου έργου δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου την πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων. Είτε δεν βλέπουν καθόλου τηλεόραση (που είναι το καλύτερο), είτε δεν είχαν ποτέ μαύρο στις οθόνες τους. Εκτός αν ισχύει το τρίτο σενάριο. Τα περί περιοχών που δεν έχουν σήμα με την Digea να είναι μια θεωρία, η οποία στο μεταξύ έπαψε να ισχύει αφού στο μεταξύ το πρόβλημα αποκαταστάθηκε!

 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ήταν την προηγούμενη εβδομάδα καλεσμένος ο Παναγιώτης Αγαπητός, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Παιδόπολης. Αναφέρθηκε στην άδικη πολιτική πρωτοβουλία αντικατάστασης της Μαρίνας Φιλιππίδου. Στην ίδια εκπομπή υπήρξε εξίσου ισχυρός αντίλογος. Από τον «οικοδεσπότη» Γιάννη Τσεβρεμέ. Ο κ. Τσεβρεμές , που προσκάλεσε τον κ. Αγαπητό στην εκπομπή του, ισχυρίστηκε ότι η νέα κυβέρνηση δικαιούται να διορίσει τους ανθρώπους που θα επιλέξει σε θέσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

 

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ –καμιά φορά- ψάχνει τον μπελά του… Ενώ θα έπρεπε να αποφεύγει το θέμα της Παιδόπολης επειδή αυτό «καίει», το αναδεικνύει στις εκπομπές του ραδιοφωνικού του σταθμού. Άρα ενισχύει τις πολλές απορίες και διαμαρτυρίες της κοινωνίας. Τελικά σε αυτή την υπόθεση κάνει καλά όποιος λέει τα λιγότερα. Ή και τίποτα. Αυτό πράττει έως τώρα ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης κι έχει το κεφάλι του ήσυχο!

 

Οδεύουμε σε κατάθεση μήνυσης κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου; Αυτό ακούμε. Συμπολίτης νέος επαγγελματίας μηχανικός θεωρεί ότι αδικήθηκε με προκλητικό τρόπο από το Νοσοκομείο, σε διαγωνισμό για την εκπόνηση μελέτης ενεργειακής φύσεως. Η μελέτη αφορά τα κτίρια του Νοσοκομείου. Ενώ- όπως λέει- κατέθεσε μια πλήρη πρόταση, τον απέρριψαν για ασήμαντο λόγο. Αυτό φαίνεται να μην μπορεί να το δεχθεί, έτσι εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη!

 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι κι αυτός υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε αντίθεση με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που επισκέφθηκε την Καβάλα, ο κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε την πόλη της Δράμας όπου μίλησε. Ως την ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα έχουμε κι άλλες τέτοιες επισκέψεις.

 

Έτσι γινόταν πάντα, έτσι γίνεται και με τους πεζόδρομους που πρέπει να αποκτήσουν έναν νέο κανονισμό. Από εκεί που ο Δήμος Καβάλας αργούσε την διαβούλευση, την ολοκληρωμένη πρόταση κτλ τώρα τρέχει να κάνει όλα όσα δεν έκανε μέσα σε λίγες μέρες. Όσοι γκρίνιαζαν για την καθυστέρηση, απορρίπτουν την βιασύνη. Ζητούν μία ακόμη εβδομάδα συζήτησης. Δεν μπορεί, κάπου θα τα βρούμε… Σημαντικό φυσικά και δεν είναι το χρονοδιάγραμμα. Σημαντικό είναι το περιεχόμενο του κανονισμού κι αν αυτός θα τηρείται.

 

Από εφημερίδα των Τρικάλων αντιγράφουμε την είδηση της εκδρομής των συνταξιούχων της περιοχής στην ΑΜΘ:  Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Τρικάλων διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 18 και 19 Μαΐου 2015, ημέρες Δευτέρα και Τρίτη, στην ιστορική Ανατολική Θράκη και στις περιοχές: Αμφίπολη, Καβάλα, Ξάνθη, Πόρτο Λάγος, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα. Καλεί τα μέλη και τους φίλους να συμμετάσχουν σ’ αυτή την όμορφη εκδρομή και τους διαβεβαιώνει ότι θα τους μείνει αξέχαστη. Τιμή κατ’ άτομο 50 ευρώ. Περιλαμβάνει τη μεταφορά με λεωφορείο και την διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο στην Κομοτηνή με πρωινό.  Η επιστροφή στα Τρίκαλα θα γίνει την Τρίτη το βράδυ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης