μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το φώναξε δυνατά μέσα στην αίθουσα. Επεδίωξε- ήθελε- να τον ακούσουν όλοι. «Χώρισα μετά από 39 μέρες γάμου» είπε με πλατύ χαμόγελο. Σα να διασκεδάζει, σα να καταρρίπτει κάποιο ρεκόρ. Τα κατάφερε. Άπαντες σταμάτησαν τις μεταξύ τους συζητήσεις, γύρισαν και τον κοίταξαν με απορία. Συνέχισε να χαμογελά. Επιβεβαίωσε με κάποιες ακόμη λεπτομέρειες ότι είχε προηγηθεί, επηρέασε την ατμόσφαιρα. Πλέον δεν συζητούσαν για τον κανονισμό λειτουργίας πεζόδρομων. Αδιαφορούσαν για τα περίπτερα. Ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν, είναι δυνατόν να λέει αλήθεια; Είναι δυνατόν να χώρισε μετά από 39 μόνο μέρες γάμου;

 

Δεν είχε πρόβλημα να διηγηθεί όλη την ιστορία. Να την εμπλουτίσει. Δεν ήταν σαφές τις επεδίωκε. Ένα πράγμα φαίνονταν σίγουρο. Το κλίμα στην αίθουσα άλλαξε. Διότι όλα τα θέματα των συμβουλίων είναι σοβαρά. Μέχρι να ανακαλύψουμε κάποια που είναι σοβαρότερα! Χθες διαβάζοντας τα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Ωδείου «πέσαμε» πάνω σε ένα ίδιο περιστατικό. Ενώ ασχολούμαστε με το φεστιβάλ Παπαϊωάννου, τον Γιούλη και τον Μιχάλη Λυχούνα παραλείψαμε να αναφερθούμε στο θλιβερό γεγονός του θανάτου της συζύγου του Γιάννη Παπαϊωάννου. Η αγαπητή Ειρήνη μας άφησε χρόνους τον περασμένο Δεκέμβρη.

 

Όλοι το έμαθαν με μεγάλη καθυστέρηση. Κάποιοι το μάθαμε μόλις χθες. Μιλάμε συνεχώς για το φεστιβάλ Παπαϊωάννου αγνοώντας το σημαντικότερο. Τον θάνατο της Ειρήνης Παπαϊωάννου. Για μας μείζον είναι ποιος θα διοργανώσει. Ποιος θα αμειφθεί, ποιος θα κερδίσει την ουσία και ποιος τις εντυπώσεις. Αν όντως μας ένοιαζε τόσο πολύ το έργο του Γιάννη Παπαϊωάννου, αν ενδιαφερόμασταν πραγματικά για το φεστιβάλ του θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να πούμε δύο λόγια για την σύζυγο που πέθανε στην Αθήνα. Κάθε χρόνο παρακολουθούσε τις Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην Καβάλας. Τιμούσε έτσι τον σύζυγο της αλλά και το Δημοτικό Ωδείο που δεν τον ξέχασε.

 

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Του σημαντικού, το σημαντικότερο. Το πραγματικά σημαντικό. Αντίπαλος του κανονισμού λειτουργίας των πεζόδρομων δεν είναι οι χειρισμοί της Δημάρχου, η διαβούλευση που έγινε ή δεν έγινε σωστά. Μέγας αντίπαλος όσων προηγήθηκαν είναι αυτά που θα ακολουθήσουν. Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα συμφωνήσουμε και θα εγκρίνουμε κανονισμό και για τα περίπτερα και για τους πεζόδρομους. Πόσο σίγουρο είναι ότι θα τηρηθεί ότι θα γραφτεί αναλυτικά στα χαρτιά;

 

Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως άρχισαν όλα. Όλα ξεκίνησαν όταν προ μηνών μικρομεσαίοι επαγγελματίες της οδού Παύλου Μελά απείλησαν ότι θα προσφύγουν στον Εισαγγελέα αφού το πρόβλημα με τις χρηματαποστολές δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Μπροστά από τα μαγαζιά τους κυκλοφορούσαν συχνότερα περιπολικά κι οπλισμένοι αστυνομικοί παρά πελάτες. Τότε ο Εμπορικός Σύλλογος υιοθέτησε την αγωνία των μελών του, ζήτησε να μπει μια τάξη. Έκρινε ότι ένας επικαιροποιημένος κανονισμός θα βοηθήσει.

 

Ο Δήμος Καβάλας έκανε ότι του ζήτησε ο Εμπορικός Σύλλογος αλλά η … συνταγή χάλασε στη φάση της διαβούλευσης. Ενώ ο κανονισμός είναι έτοιμος, το ζήτημα των χρηματαποστολών θα ρυθμιστεί αργότερα. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Η αφορμή δηλαδή όλης αυτής της αναστάτωσης κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να εξεταστεί στο τέλος. Χωρίς φυσικά να γνωρίζουμε αν θα λυθεί το πρόβλημα, αν θα αλλάξουν τα δεδομένα που έχουν σχέση με το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

Μια κι αναφερθήκαμε σε τράπεζα, δηλαδή σε χρήματα, ας ανοίξουμε μια παρένθεση. Ποσό 90.000 ευρώ θα διαθέσει ο Δήμος Καβάλας σε ιδιώτη, που για λογαριασμό του θα αναλάβει και φέτος να κόψει χόρτα. Κάθε χρόνο οι ιδιώτες κόβουν χόρτα. Εθελοντικά ή με χρήματα. Σε λίγο καιρό  (κι αν στο μεταξύ συνεχιστεί η απαγόρευση των προσλήψεων) μόνο ιδιώτες θα κάνουν τις πιο απλές και παραδοσιακές δουλειές των δημοτικών υπαλλήλων. Για έναν απλό λόγο. Δημοτικοί υπάλληλοι δεν θα υπάρχουν πια. Θα υπάρχουν μόνο Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι. Υφιστάμενος κανένας!

 

Ο Βαγγέλης Μπλούκος επεκτάθηκε στο έργο καταπολέμησης των κουνουπιών (από το βασικό του αντικείμενο, την περιποίηση του πρασίνου) επί Ν.Α. Καβάλας. Πρώτη φορά τότε καταπολέμησε τα κουνούπια του Νομού Καβάλας. Εξειδικεύτηκε και τώρα «απλώθηκε» στην ευρύτερη περιοχή. Διαβάσαμε ότι ο Δήμος Λαγκαδά τον εμπιστεύτηκε και του ανέθεσε ίδιο έργο έως του ποσού των 20.000 ευρώ.

 

Ο Μαργαρίτης Τζήμας ήταν Υπουργός Μακεδονίας Θράκης όταν επισκέφθηκε την Καβάλα, ζήτησε να τον υπολογίζουμε (αν και εκλεγμένος στη Δράμα) ως τον 5ο βουλευτή του Νομού μας. Το ίδιο πράγμα μας λέει με τον τρόπο του και την δραστηριότητα του ο Κώστας Μορφίδης. Να τον υπολογίζουμε- μας καλεί- ως τον 4ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα επισκέφθηκε την Υπουργό Τουρισμού (που πριν τον Μορφίδη δεν συνάντησε κανείς βουλευτής μας) αλλά και τον νέο διοικητή (που επέλεξε η νέα Κυβέρνηση) της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης. Η δράση του κ. Μορφίδη είναι αξιοπρόσεκτη γιατί εκτός από πλούσια έχει κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα. Καλό θα είναι λοιπόν να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

 

Κλείνει η παρένθεση, η οποία τελικά ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι υπολογίζαμε. Όταν είσαι νέα Δήμαρχος και θέλεις να διορθώσεις τα στραβά της πόλης σου προσπαθείς σε αυτό να έχεις όσο το δυνατό περισσότερους συμμάχους. Οι μεγάλες και σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται μόνο με αυτόν τον όρο. Αλλιώς όσο απαραίτητες κι αν είναι, παραμένουν στόχος όσο ο τρόπος σου δεν είναι ο κατάλληλος.

 

Η κ. Τσανάκα δρα φιλότιμα. Έχει κοντά της την αξιόλογη Τιτίκα Λαζαρίδου. Αυτά αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετά. Για έναν απλό λόγο. Στην πορεία προς τον νέο κανονισμό (όποιο κι αν είναι το αντικείμενο του) αντί να εξασφαλίζονται οι συμμαχίες που λέγαμε, δημιουργούνται μέτωπα. Χθες λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την κάλεσαν να αναβάλει τη συζήτηση του θέματος τόσο η Ομοσπονδία όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος. Σημειώνουμε ότι ίδιων απόψεων είναι και το Επιμελητήριο. Το οποίο προς το παρόν επιλέγει να μην αναμιχθεί.

 

Θα λέγαμε λοιπόν στη Δήμαρχο μια απλή φράση, κατά κάποιο τρόπο μια συμβουλή. Παρ’ το αλλιώς. Ενίσχυσε κι εμβάθυνε την συζήτηση, κουράσου περισσότερο να επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια, επέμενε στη συζήτηση ώστε με αυτή να αποφύγεις τα προβλήματα που είναι φανερό ότι έρχονται. Σε ανάλογες περιπτώσεις δεν το πήραν αλλιώς οι προηγούμενοι. Έτσι δεν κατάφεραν παρά ελάχιστα πράγματα. Στο τέλος δεν έχασαν αυτοί (οι προηγούμενοι), έχασε η Καβάλα.

 

Δύο λεωφορεία γέμισαν χθες το απόγευμα οι Κουμουνιστές από την Καβάλα και ταξίδεψαν στη Δράμα, όπου μιλούσε ο γραμματέας του κόμματος κ. Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι Καβαλιώτες στην ίδια ομιλία ήταν σαφώς περισσότεροι από 100 αφού κάποιοι κινήθηκαν στη Δράμα με τα αυτοκίνητα τους.

 

Όσοι ετοιμάζονται για μία ακόμη «επανάσταση», προκειμένου να δημιουργηθεί πάλι ο Δήμος Φιλίππων, ας γνωρίζουν ότι κάτοικοι συγκεκριμένων δημοτικών διαμερισμάτων δεν συμφωνούν με την ιδέα. Αν χρειαστεί θα το πουν. Θα δηλώσουν ότι προτιμούν την Καβάλα κι όχι το παλιό Δήμο Φιλίππων. Αυτές οι απόψεις ακούγονται και είναι ισχυρές και από τον Αμυγδαλεώνα και από την Παλιά Καβάλα.

 

Χαρήκαμε που σχετικά σύντομα ο Πρωθυπουργός (δια του γραφείου του) απάντησε στην επιστολή Καλπακίδη σχετικά με την όδευση του ΤΑΡ. Αμέσως μετά «προσγειωθήκαμε». Η απάντηση του κ. Τσίπρα είναι η εντολή που δίνει στο αρμόδιο υπουργείο να ασχοληθεί με το θέμα. Μα έτσι κι αλλιώς το αρμόδιο Υπουργείο ήξερε την εκκρεμότητα. Λόγω του ότι δεν ασχολούνταν, ο σύλλογος των αγροτών ζήτησε τη βοήθεια του Πρωθυπουργού. Κι αυτός επέστρεψε το θέμα από εκεί που ξεκίνησε. Το έστειλε πίσω στο Υπουργείο!

 

Οι περισσότερο… διαβασμένοι μας λένε όλο και συχνότερα το ίδιο πράγμα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές να μην περιμένουμε εξελίξεις και στο θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ και στο θέμα του στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Λέτε να έχουν δίκιο;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης