μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Σε συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τους επικριτές της χθες ο πρωί στην οδό Κύπρου η Δήμαρχος, προσπάθησε να εξηγήσει τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Τις πρωτοβουλίες της που έγιναν αφορμή να δεχθεί μπόλικη (δικαιολογημένη) κριτική. Πρωτοβουλίες που προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στον Δήμο και στην πόλη της Καβάλας, αμφισβητώντας και ακυρώνοντας (προσωρινά ευχόμαστε) την πολυπολιτισμικότητα της. Προσόν και χαρακτηριστικό διαχρονικό. Πλεονέκτημα μοναδικό, το οποίο βοήθησε την Καβάλα να έχει αυτή την ιστορία. Αυτή την πορεία.

 

Η Δήμαρχος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την αλήθεια προκειμένου να πείσει. Επιχείρησε να διορθώσει την έως εκείνη την ώρα ενημέρωση για να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις. Έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια, στηριγμένη στην απαραίτητη «συγνώμη» και στην αυτονόητη υπόσχεση περί της εκδήλωσης και του μνημείου. Αυτό που δεν έγινε χθες θα γίνει σύντομα, είπε προσπαθώντας να «κλείσει» το όλο θέμα. Δυστυχώς το λάθος της δεν μπορεί να διορθωθεί εύκολα, μόνο με την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και την αποκάλυψη του μνημείου. Χρειάζεται να μας πει όλη την αλήθεια για να καταλάβουμε πως και γιατί υποχώρησε στις πιέσεις που όπως λέει δέχθηκε.

 

Μάθαμε χθες από την Δήμαρχο ότι πιέζονταν αρκετά πριν το απόγευμα της Τετάρτης συζητηθεί το θέμα του μνημείου στη δημοτική της ομάδα. Εκεί – μας είπε- ότι αντέδρασαν δύο σύμβουλοι της, σε σύνολο 25. Δηλαδή μια μειοψηφία. Εννοεί ότι αυτές οι διαφωνίες των δύο ανθρώπων έγιναν αφορμή να σκεφθεί από την αρχή όσα ο κ. Λυχούνας είχε δρομολογήσει. Η αιτία προϋπήρχε.  Σαφώς κι έπαιξε ρόλο η απειρία της. Μεγάλο. Πρέπει ωστόσο να μας πει τα ονόματα όλων αυτών που την πίεσαν. Τόσο στην δημοτική της ομάδα όσο και πιο νωρίτερα.

 

Καταλαβαίνουμε ότι οι πιέσεις εκτός δημοτικής ομάδας ήταν οι ισχυρότερες, είχαν διάρκεια και ένταση. Ήδη ο κόσμος λέει πολλά. Φρονούμε ότι πρέπει άμεσα να εκφραστεί και επί των φημών και επί των γεγονότων η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Η οποία φέρεται ενοχλημένη και για τη δραστηριότητα του ιδρύματος Μωχάμετ Άλη. Ρωτάμε ευθέως: Έχει η Ιερά Μητρόπολη οποιαδήποτε σχέση με τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην κ. Δήμαρχο; Το ρωτάμε γιατί στην πόλη μας πάντα οι καλοί λογαριασμοί βοηθούν προκειμένου να συνεννοούμαστε μεταξύ μας. Να συνυπάρχουμε.

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχουν έντονες φήμες που αναφέρονται στον ρόλο της Μητροπόλεως επί του θέματος του μνημείου των Εβραίων Καβαλιωτών. Ή οι φήμες αυτές είναι ανυπόστατες και την συκοφαντούν ή έχουν μια κάποια δόση αλήθειας. Αν είναι ανυπόστατες τότε ευθύνες άλλων κακώς μεταφέρονται στην εκκλησία. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, επιβάλλεται η Ιερά Μητρόπολη (που σίγουρα κάτι άκουσε από αυτές τις φήμες) να εκφραστεί. Να αντιδράσει. Να μιλήσει.

 

Ποιοι είναι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της Δημάρχου που διαφωνούν με την υποχρέωση της Καβάλας να τιμήσει τους Καβαλιώτες Εβραίους; Που αλήθεια στηρίζουν αυτή τους τη διαφωνία; Μήπως πρόκειται για «κρυφόφασιστες», όπως θα έλεγε αν ζούσε κι ο Αθανασιάδης; Γιατί η Δήμαρχος δίνει τόσο μεγάλη σημασία σε δύο συμβούλους της όταν οι υπόλοιποι 23 αποδέχονται την υποχρέωση προς τους Καβαλιώτες εβραίους;

 

Ευθύνη να «φωτίσει» κι άλλο την ιστορία έχει και ο Μιχάλης Λυχούνας. Μόλις έγινε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Πέμπτη το βράδυ, αποχώρησε από την συνεδρίαση κι από τότε χάθηκε… Καλά που υπήρξε το άρθρο του στην ηλεκτρονική σελίδα της Καθημερινής. Καταλάβαμε ότι ζει. Διαφορετικά θα ανησυχούσαμε για το παρατεταμένο της απουσίας του, για την στάση του να μην απαντά στα δεκάδες τηλεφωνήματα που του κάνουν πολλοί και διάφοροι.

 

Η σιωπή, η αυτολογοκρισία, η αποχώρηση, η εξαφάνιση δεν είναι λύση. Δεν είναι η σωστή στάση ενός ανθρώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητα τον πολιτισμό. Από τον κ. Λυχούνα περιμένουμε να μιλήσει. Να τα πει όλα, από την αρχή ως το τέλος. Όχι γενικά και αόριστα. Πλέον αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να είναι συγκεκριμένος. Με ονόματα, ημερομηνίες, γεγονότα.

 

Το ότι στην Καβάλα έχουμε φασίστες το ξέρουμε. Το είδαμε πολλές φορές στην τοπική τηλεόραση, το διαβάσαμε στις τοπικές εφημερίδες, το ακούσαμε στα τοπικά ραδιόφωνα. Κάποιοι εξ αυτών είναι και φασίστες και δειλοί. Πιέζουν μεθοδικά αλλά δεν φαίνονται. Τόσο η κ. Τσανάκα όσο και ο Μιχάλης Λυχούνας έχουν χρέος να τους αποκαλύψουν! Αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Όσο κινούνται ανώνυμα στο σκοτάδι, τόσο το καλύτερο για αυτούς. Αν όμως μάθουμε τα αναλυτικά τους στοιχεία τότε θα μπορούμε να τους τιμωρήσουμε όπως τους αξίζει.

 

Άσχημη η εικόνα της Δημάρχου να προσέρχεται τόσο μόνη στη συζήτηση με τους πολίτες, οι οποίοι την περίμεναν χθες το πρωί κάτω από το Δημαρχείο. Που ήταν οι συνεργάτες της; Που ήταν οι αντιδήμαρχοι της; Που ήταν οι δημοτικοί της σύμβουλοι; Όλοι μαζί έπρεπε να την ακολουθήσουν, μαζί της να ζητήσουν κι αυτοί συγνώμη. Να υποσχεθούν ότι θα διορθώσουν την κατάσταση που και αυτοί δημιούργησαν. Μόνη με το Βασίλη Λωλίδη στην συνάντηση «έβγαζε» την εικόνα ενός ανθρώπου που τελικά έδωσε μεγάλη σημασία στο «τίποτα». Ικανοποίησε το αίτημα δειλών και μετά την γενική κατακραυγή υποχρεώθηκε να πάρει πίσω εσφαλμένες της πρωτοβουλίες κι αποφάσεις.

 

Η αντιπολίτευση το εκμεταλλεύτηκε. Φθάσαμε ακόμη και σε κοινή δήλωση των παρατάξεων Σιμιτσή- Παπαδόπουλου- Βέρρου. Ήταν αναμενόμενο. Ας μην ασχολούνται οι της κ. Δημάρχου με την αντιπολίτευση. Τους είναι βολικό να αλλάζουν «γήπεδο» κι αντίπαλο αλλά στη προκειμένη περίπτωση μικρή σημασία έχει η αντιπολίτευση. Αυτή απλά κάνει τη δουλειά της. Καλά όπως φαίνεται. Το πρόβλημα που ανέκυψε δεν λύνεται με δικαιολογίες, διαδικασίες, με ευθύνες προς την αντιπολίτευση. Το πρόβλημα λύνεται με όλη την αλήθεια, με δήλωση συγνώμης και το μνημείο στη θέση του. Οτιδήποτε διαφορετικό γίνεται είναι για να θολώσει τα νερά. Οι τακτικισμοί δεν σώζουν την Δήμαρχο. Αυτοί της δημιούργησαν το πρόβλημα. Η αλήθεια ίσως βοηθήσει ώστε μετά από καιρό να ξεχάσουμε όσα πρόσφατα έγιναν.

 

Ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά (το μεσημέρι της Παρασκευής) οποιαδήποτε επικοινωνία του ή πρόσκληση του προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι υποψήφιοι του Γ.Α.Π. στην Καβάλα διέδιδαν ότι με την άφιξη του στο αεροδρόμιο θα κινούνταν στο Δημαρχείο της Χρυσούπολης όπου θα τον περίμενε ο Δήμαρχος. Αμ δε. «Έφαγε» πόρτα ο πρώην Πρωθυπουργός κι έτσι από το αεροδρόμιο κινήθηκε απευθείας στο ξενοδοχείο. Το βράδυ της Παρασκευής με λίγα άτομα στην παρέα του ήπιε ουζάκι κοντά στη θάλασσα, στο κατάστημα Όστρια της Καλαμίτσας.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε από την Καβάλα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου. Φέρεται να επισκέφθηκε το κτίριο στο λιμάνι που ετοιμάστηκε για να φιλοξενήσει τον Πυροσβεστικό Σταθμό Λιμένα Καβάλας. Αυτά που είδε του άρεσαν κι έτσι η διαδικασία για την λειτουργία του σταθμού συνεχίζεται. Με την απαραίτητη άφιξη πυροσβεστικού πλοίου.

 

Οι εκλογές στο σωματείο των εργαζομένων της ΒΦΛ θα γίνουν στο τέλος του μήνα με ένα ακόμη ψηφοδέλτιο, μία ακόμη παράταξη. Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχει το ψηφοδέλτιο Τσιμενίδη- Παπαντίδη κτλ. Το ΠΑΜΕ θα έχει δικό του ενώ το νέο ψηφοδέλτιο στηρίζεται κυρίως από εργαζόμενους που βλέπουν θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ακούμε σε αυτή τη παράταξη δείχνουν κι άλλοι εργαζόμενοι εμπιστοσύνη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης