μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στη Δήμαρχο ότι από την Κυριακή και μετά χειρίζεται σωστά τόσο την ουσία όσο και την διαδικασία στο μείζον θέμα του μνημείου, δείχνει να έμαθε από τα λάθη της. Προσπαθεί κάθε μέρα να επουλώσει την πληγή. Καλή προσπάθεια, για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει η προσπάθεια να είναι διαρκείας. Να έχει συγκεκριμένο στόχο, κατάλληλο τρόπο προκειμένου άμεσα να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν. Να αποδοθεί η επιβεβλημένη τιμή στους Καβαλιώτες Εβραίους, να γίνει η εκδήλωση με την αποκάλυψη του μνημείου. Αυτά ως προς τη Δήμαρχο.

 

Επειδή στο θέμα εμπλέκονται κι ένα σωρό άλλοι, η προσπάθεια που κάνει η Δήμαρχος κινδυνεύει. Π.χ. ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος μοιάζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Χθες το πρωί μιλώντας στο ράδιο Πρωινή απέπεμψε – σα να είναι αυτός ο Δήμαρχος- τον κ. Μιχάλη Λυχούνα. Ξέσπασε εναντίον του, ομολογώντας τις αντιρρήσεις του και για την εκδήλωση και για το μνημείο. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν το χειρότερο της χθεσινής ημέρας. Υπήρξε- το απόγευμα- κι άλλο.

 

Το Γραφείο Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Ιεράς Μητρόπολης ΦΝΘ (άγνωστο γραφείο κατά τα άλλα) εξέδωσε μια ανακοίνωση «ήξεις αφίξεις», η οποία αντί να ενώσει τους Καβαλιώτες τους διχάζει περισσότερο. Τώρα η μειοψηφία των ακραίων και διαφωνούντων βρήκε κι άλλο επιχείρημα. Τις απόψεις της Ιεράς Μητρόπολης. Άντε λοιπόν, φτου κι από την αρχή…

 

Πρώτα πρώτα ποιο είναι αυτό το Γραφείο Ορθοδόξου Μαρτυρίας της Ιεράς Μητρόπολης; Γιατί επί του θέματος δεν εκφράστηκε ευθέως ο ίδιος ο Μητροπολίτης Προκόπιος; Περίεργα πράγματα. Εκτιμούμε ότι δια της πλαγίας οδού η Ι. Μητρόπολη δοκιμάζει να γνωστοποιήσει τις απόψεις της. Αν θεωρήσει θετικές τις αντιδράσεις τότε πιθανόν να επανέλθει. Αυτή τη φορά με τον ίδιο τον Μητροπολίτη. Διότι όπως και να το κάνουμε είναι άλλο πράγμα το … Γραφείο κι άλλο πράγμα ο ίδιος ο Μητροπολίτης.

 

Το κείμενο του Γραφείου Ορθοδόξου Μαρτυρίας κτλ είναι άκρως διχαστικό. Κουτοπόνηρο. Τάχα προσπαθεί να κόψει στη μέση το …καρπούζι προκειμένου ουδείς να είναι παραπονούμενος. Αμ δε. Η προσέγγιση που επιχειρεί μοιάζει αστεία αφού αναζητά στηρίγματα στο …πουθενά. Γεγονότα –γράφει το κείμενο- που δεν συνέβησαν στην Καβάλα! Η μνήμη της ναζιστικής θηριωδίας- συνεχίζει- διατηρείται ζωντανή και χωρίς αναθηματικές στήλες σε κεντρικά σημεία. Καταλήγει στο γνωστό: Η οφειλόμενη τιμή δεν περιορίζεται μόνο στους εβραίους, δίκαια ανήκει και σε άλλες το ίδιο ειδεχθείς γενοκτονίες!

 

Ρηχά επιχειρήματα, αδικούν την ιστορία και τα πρόσφατα γεγονότα στην Καβάλα. Σα να προσπαθούν να μας μπερδέψουν. Απλουστεύουν καταστάσεις. Μέσω της συγκεκριμένης απλούστευσης υποτίθεται ότι θα κατανοήσουμε, θα υπολογίσουμε, θα αποδεχθούμε την άλλη πλευρά. Λάθος. Στην ανακοίνωση υπάρχει προκατάληψη. Η  οποία δεν κρύβεται. Κι ας ισχυρίζονται το αντίθετο.

 

Δεν είναι καιρός για μεταξύ μας εντάσεις. Ότι έγινε ως την Κυριακή, έγινε. Η Δήμαρχος γύρισε σελίδα. Η συγνώμη της έγινε αποδεκτή. Όλοι έχουμε χρέος να κοιτάξουμε μπροστά. Η ίδια η κ. Τσανάκα μας περιέγραψε τα επόμενα γεγονότα. Η εκδήλωση θα γίνει, η αποκάλυψη του μνημείου επίσης. Ας μη χάνουμε χρόνο με αναλύσεις που περισσότερο εκθέτουν τους αναλυτές, παρά πείθουν τους πολίτες.

 

Με ρεαλισμό από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και να παραδεχθούμε ότι: Στην παράταξη της δημάρχου υπάρχουν σύμβουλοι με ακροδεξιές απόψεις. Δεν φαίνεται να είναι πολλοί αλλά υπάρχουν (και δεν είναι μόνο 2). Επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι δυνατόν τα επόμενα 4 χρόνια να σιωπούν ή να αυτολογοκρίνονται, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κι άλλα τέτοια περιστατικά. Αυτό με το μνημείο των Εβραίων η Δήμαρχος δεν το πρόλαβε. Ας προλάβει τα επόμενα. Αργά ή γρήγορα θα τα βρούμε μπροστά μας. Θα τα φέρει η ίδια η ζωή. Η καθημερινότητα.

 

Εξελίξεις στην αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνεργάζονται στο θέμα του μνημείου και της εκδήλωσης για τους Καβαλιώτες Εβραίους δημοτικές παρατάξεις που έως πρόσφατα είχαν μεταξύ τους μεγάλες αποστάσεις. Πρόκειται για ιδέα μάλλον του Μάκη Παπαδόπουλου. Εύστοχη πρωτοβουλία, αναμενόμενη λόγω του θέματος που ανέκυψε. Κατάφεραν μάλιστα στο αίτημα τους για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο να έχουν και τη συναίνεση του Χρήστου Ποτόλια! Το γεγονός δεν περνά απαρατήρητο. Συνήθως το ΚΚΕ επιλέγει δρόμο μοναχικό. Τώρα που η υπόθεση σοβάρεψε, τώρα και το ΚΚΕ συντάσσεται με τις λοιπές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

 

Στους Αγανικόλα και Παππά απευθύνθηκαν. Αυτό έγινε χθες, με μικρή καθυστέρηση. Δεν υπήρξε ανταπόκριση. Ο κ. Παππάς άλλωστε που εξέδωσε νωρίτερα χθες ανακοίνωση, περισσότερο σχολιάζει κι επικρίνει τον κ. Σιμιτσή παρά την κ. Τσανάκα. Δηλαδή να ετοιμάζεται να δεχθεί κριτική κι ο Εριφυλλίδης;  Θα έρθει κι η σειρά του Αθανασιάδη;

 

Τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ακούγεται σωστό. Αρκεί να μην γίνει η έκτακτη συνεδρίαση αφορμή για νέους καυγάδες. Αν είναι αυτή η συνεδρίαση να γίνει «εργαλείο» επίλυσης ιδεολογικών λογαριασμών , τότε να μην γίνει ποτέ. Κοιτώντας μπροστά- όπως γράψαμε και πιο πάνω- οφείλουμε να γυρίσουμε σελίδα. Ο καυγάς υποχωρεί κι η συνεννόηση έρχεται. Κι αν δεν έρχεται, πρέπει να έρθει. Για το καλό της Καβάλας.

 

Εβδομάδα γεμάτη γεγονότα η εβδομάδα που ξεκίνησε χθες. Βαριά η ατμόσφαιρα μα πρέπει να την αλλάξουμε. Να φτιάξουμε το κατάλληλο κλίμα γιατί κάθε εκδήλωση στην Καβάλα θέλουμε να είναι μια γιορτή. Έχουμε και λέμε: Λευκή Νύχτα την Παρασκευή. Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας, συνέδριο για την επιστημολογία, εκδηλώσεις από τους Παραμυθάδες, άφιξη κρουαζιερόπλοιου και πολλά άλλα. Κάθε μια εκδήλωση μια ευκαιρία για την πόλη μας. Μια προοπτική. Με την βοήθεια του καλού καιρού η εβδομάδα μπορεί να είναι από τις καλύτερες της Θερινής περιόδου. Με μία προϋπόθεση. Να μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά όλα τα πιο πάνω. Γιατί αν από τη μια οργανώνεις όλα όσα οργανώνεις κι από την άλλη «ανοίγεις» μέτωπα με όλο τον κόσμο, τότε δεν υπάρχει λόγος να προσκαλείς στην πόλη τόσους ανθρώπους.

 

Διαβάστε επίσης