μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κι η πρόεδρος των εργαζόμενων στο ΠΕΔΥ είπαν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Ότι έλεγαν στις προηγούμενες απεργιακές συγκεντρώσεις, στην ίδια πλατεία της Καβάλας, την πλατεία Καπνεργάτη. Μίλησαν για δύσκολη κατάσταση στην κοινωνία, για αδικίες που παραμένουν, για ταλαιπωρία που δεν αντιμετωπίζεται. Δηλώσεις ακριβώς ίδιες με αυτές που τα ίδια πρόσωπα έκαναν όταν στη Κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Από την χθεσινή συγκέντρωση απουσίαζαν οι πολλοί. Οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ολοφάνερο ότι με τις νέες πολιτικές συνθήκες δεν απεργούν. Δεν διαμαρτύρονται. Δεν κάνουν πορείες. Αντίθετα περιμένουν για να εκφραστούν αμέσως μετά την συμφωνία. Μόλις γνωστοποιηθεί αναλυτικά το οριστικό της περιεχόμενο.

Υπάρχει λοιπόν μια αλλαγή δεδομένων στην οποία πρέπει να συνηθίσουμε. Πρόσωπα γνωστά που ήταν μόνιμοι στην πλατεία (σε κάθε μικρή ή μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση) βρίσκουν τώρα δικαιολογία κι απουσιάζουν. Αν τους πολυπιέσεις σπεύδουν να εξηγήσουν την απουσία τους πολιτικά. Είναι φανερό ότι όλος αυτός ο κόσμος δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός δεν μας εκπλήσσει. Ήταν αναμενόμενο. Με μία διαφορά. Θα πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο μας χρόνο ώστε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Οι καθηγητές είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Γέμιζαν μόνοι τους την πλατεία. Κάποιο Καλοκαίρι επέμεναν σε απεργία παρά τις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν τους ένοιαζε αν αυτές κινδυνεύσουν! Τότε ήταν που τους επιστράτευσαν κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Χθες στην πλατεία δεν ήταν ούτε ένας (ναι, ούτε ένας) καθηγητής. Κι όταν ρωτήσαμε τον λόγο λάβαμε φοβερή απάντηση. «Είμαστε σκορπισμένοι σε διάφορες θέσεις λόγω εξετάσεων» μας είπαν. Εντάξει, το πιάσαμε το υπονοούμενο!

Υπό αυτές τις συνθήκες έγινε χθες σε όλη την Ελλάδα στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, συνεπικουρούμενη από απεργία στο Ε.Σ.Υ και διαμαρτυρία συνταξιούχων. Η πρώτη απεργία με τη νέα Κυβέρνηση. Δεν γνωρίζουμε τι έγινε σε άλλες πόλεις. Στην Αθήνα κτλ. Στην Καβάλα ο ΣΥΡΙΖΑ έλαμψε με την απουσία του. Κατόπιν τούτου τα … ηνία ανέλαβαν οι σύντροφοι της άλλης πλευράς.

Στον απόηχο της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου για την κατάθεση αγωγών από τις επιχειρήσεις ώστε το κράτος να μην αποφύγει να πληρώσει την επιδότηση εργασίας προηγούμενων ετών, μάθαμε τα εξής ωραία. Επιδότηση εργασίας το δημόσιο πληρώνει (λέμε τώρα) σε όλη την Ελλάδα εκτός από την Κρήτη και την Θεσσαλία. Στη Θράκη το ποσοστό της επιδότησης ήταν, είναι και θα είναι στο 12%. Στην Ανατολική Μακεδονία το ποσοστό έχει ποικιλία. Ήταν 12%, πήγε στο 6%, σήμερα είναι στο 4%. Για την υπόλοιπη Ελλάδα η επιδότηση εργασίας υπολογίζεται στο 1%.

Τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα. Στις Σέρρες έμαθαν για την Λευκή Νύχτα στην αγορά της Καβάλας και μελαγχόλησαν. Τον Μάρτιο η πόλη των Σερρών ήθελε να οργανώσει Λευκή Νύχτα μα σταμάτησε επειδή ο θεσμός επρόκειτο να απαγορευθεί –έμαθαν τότε- από τη νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείο. Έτσι έχασαν την ευκαιρία, λένε με τα όσα μαθαίνουν ότι θα γίνουν στην Καβάλα! Οι Σερραίοι φίλοι μας έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης.

Η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα το είπε ξεκάθαρα την περασμένη Κυριακή. Δέχθηκε πιέσεις για το μνημείο των Εβραίων Καβαλιωτών πριν το θέμα απασχολήσει τη δημοτική της ομάδα. Η απορία μας για το ποιοι την πίεζαν παραμένει. Ενισχύεται φυσικά το σενάριο σύμφωνα με το οποίο πιέζονταν και από τον Μητροπολίτη. Αυτό προκύπτει εύκολα πια από την ανακοίνωση που η Ι. Μητρόπολη εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα.

Αν αποδεχθούμε κι υιοθετήσουμε το σκεπτικό του προέδρου της ΠΕΔ που ζητά αντισταθμιστικά οφέλη για την διέλευση του ΤΑΡ από την ΑΜΘ, τότε όλα είναι λεφτά. Με τα λεφτά μπορούν να περάσουν όπως θέλουν, απ’ όπου θέλουν αγωγοί και αγωγοί. Μόνο που στην Καβάλα δεν το βλέπουμε έτσι. Συνεχίζουμε να ζητάμε αλλαγή της όδευσης χωρίς να συνδέουμε το θέμα με τα αντισταθμιστικά οφέλη. Κάποιες φορές η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που δεν πληρώνεται και δεν πρέπει οι αντιρρήσεις να καμφθούν αφού πρώτα μετατραπούν σε ευρώ. Υπάρχει μια άλλη φιλοσοφία στην Καβάλα την οποία η ΠΕΔ δεν θα καταλάβει ποτέ.

Καταλαβαίνουμε κι άλλα πράγματα από την διοίκηση της ΠΕΔ. Οργανώνει την μία εκδήλωση μετά την άλλη, την μία ημερίδα μετά την άλλη και πάντα Ξάνθη- Κομοτηνή- Αλεξάνδρουπολη. Πάντα η διοίκηση της συνεδριάζει στην Κομοτηνή και πολλά ακόμη παρόμοια, απόδειξη μιας περίεργης …ισότητας μεταξύ των δήμων της ίδιας περιφέρειας. Κύριε Λαμπάκη, υπάρχει και η Ανατολική Μακεδονία. Οι δήμαρχοι της οποίας δικαιούνται κάποια στιγμή να σας υποδεχθούν. Μέχρι τώρα- κάθε φορά που για κάποιον λόγο τους προσκαλείται- μπαίνουν στο αυτοκίνητο και ταξιδεύουν στη Θράκη.

 

 

Διαβάστε επίσης