μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Για μας ήταν και παραμένουν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας τα δικά μας προβλήματα. Τα δικά μας νέα, οι δικές μας αγωνίες και διεκδικήσεις. Δεν αδιαφορούμε π.χ. για τη διαπραγμάτευση, την «παντρεύουμε» όταν πρέπει (κι όταν δεν γίνεται αλλιώς) με την δική μας επικαιρότητα. Για τους Καβαλιώτες σημασία έχει να λύνονται τα προβλήματα του τόπου. Όσο η επίλυση αργεί ή δεν γίνεται καθόλου, τότε ναι. Γκρινιάζουμε. Ασκούμε κριτική στην εξουσία- την εκάστοτε εξουσία- με φανερή την ετοιμότητα και την διάθεση να την επιβραβεύσουμε τις επιτυχίες που ανακύπτουν. Τούτη η εξήγηση είναι απαραίτητη τώρα που θα ιεραρχήσουμε διαφορετικά αυτά που αμέσως μετά σχολιάσουμε.

 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε υποστηρικτής του δημόσιου πλωτού LNG κάπου (άγνωστο που ακριβώς) στη Βόρεια Ελλάδα. Έτσι, στα καλά καθούμενα. Μετά αρχίσαμε να τρέχουμε… Το μόνο δημόσιο σχέδιο πλωτού LNG στη Βόρεια Ελλάδα είναι αυτό που επί προηγούμενων κυβερνήσεων σχεδίασε, μελέτησε η ΔΕΠΑ για τον κόλπο της Καβάλας. Δηλαδή υποστηρίζει ότι (όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση) κατήγγειλε; Διαβάζοντας την ομιλία του Υπουργού στην σύνοδο της Ε.Ε. αυτό εμμέσως πλην σαφώς προκύπτει.

 

Απευθυνόμαστε – για να τσεκάρουμε τα πράγματα- στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Τους βρίσκουμε στα…χαμένα. Προσπαθούν οι άμοιροι και αιφνιδιασμένοι να καταλάβουν τι συμβαίνει. Από τη μια υποβαθμίζουν, από την άλλη επεξηγούν, στο τέλος διαψεύδουν. Είναι ολοφάνερο, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι έτσι- στα καλά καθούμενα- έκανε αυτές τις δηλώσεις ο σύντροφος Υπουργός. Στο τέλος- κι αφού ο Η. Ιωαννίδης μίλησε μαζί του στο τηλέφωνο- πανηγυρίζουν αφού βρήκαν τι ήθελε να πει ο… ποιητής. Ήθελε να πει ότι: Ποτέ πλωτό LNG στον κόλπο της Καβάλας. Αναζητείται άλλος κόλπος να το φιλοξενήσει!

 

Αν δεχθούμε αυτή την βολική εξήγηση τότε ψάχνουμε να βρούμε το νέο γήπεδο (θαλάσσιο μάλιστα) όπου θα γίνει η … ναυμαχία του LNG. Το σχέδιο πρέπει να υλοποιηθεί κάπου ανάμεσα στη Χαλκιδική και την Αλεξανδρούπολη. Απορούμε που υπάρχει αυτή η κατάλληλη περιοχή, την οποία η ΔΕΠΑ δεν επέλεξε αρχικά και θα επιλέξει τώρα. Περιμένουμε την νέα τους πρόταση. Την περιμένουμε- ας είμαστε ειλικρινείς- όχι για να την πιστέψουμε αλλά έτσι, για να διασκεδάσουμε… Να γελάσουμε βρε αδελφέ. Η ΔΕΠΑ επί προηγούμενων Κυβερνήσεων είχε μία και μοναδική πρόταση, τον κόλπο της Καβάλας. Ξόδεψε χρήματα για τις πρώτες μελέτες, έδωσε όνομα στο πλωτό LNG της Καβάλας. Το ονόμασε Aegean. Τώρα όλα αυτά θα αλλάξουν…

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Στρατούλης απαντά σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για την γνωστή ιστορία των οικογενειακών επιδομάτων που το ΙΚΑ διεκδικεί από 1.000 ασφαλισμένους του στην πόλη μας. Η απάντηση δόθηκε προ μηνός μα οι βουλευτές μας- επειδή μάλλον το περιεχόμενο της δεν ήταν το αναμενόμενο- δεν την γνωστοποίησαν ευρύτερα. Καλώς ή κακώς το περιεχόμενο της απάντησης δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα μας. Άνθρακες ο θησαυρός της ερώτησης στον Υπουργό. Το πολύ πολύ οι συνταξιούχοι σήμερα να γλιτώσουν τους τόκους! Ποιος ακούει τώρα το ΚΚΕ, τον Πέτρο Ταχματζίδη και φυσικά τους ασφαλισμένους που πρέπει να γυρίσουν στο ΙΚΑ αρκετά σημαντικά ποσά…

 

Κι όμως είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες μιας άλλης απάντησης, μιας άλλης κυβερνητικής παρέμβασης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός γράφει στην απάντηση του ότι καλύπτει πλήρως το ΙΚΑ, που ορθά πλήρωσε τα επιδόματα μα στη συνέχεια προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να δικαιωθεί. Τώρα ο κόσμος (που εκείνο το διάστημα καθοδηγήθηκε λάθος, από ποιόν άραγε;) πρέπει να επιστρέψει τα παρανόμως εισπραχθέντα. Το λέει φανερά κι η «πρώτη φορά Αριστερά».

 

Επειδή μαζεύτηκαν πολλά δυσάρεστα νέα, λέμε να το αλλάξουμε λίγο το κλίμα. Έστω προσωρινά. Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προσκλήθηκε στην Καβάλα για τις εκδηλώσεις του 4ου Αντιφασιστικού Φεστιβάλ. Αποδέχθηκε την πρόσκληση κι έτσι οι διοργανωτές την περιμένουν να μιλήσει για τις διεκδικούμενες Γερμανικές αποζημιώσεις. Η επίσκεψη της στην Καβάλα θα είναι 3 ή 4 Ιουλίου. Καλώς να ορίσει.

 

Παρά τις δηλώσεις που έγιναν χθες, η συνάντηση της Δημάρχου με τους εκπροσώπους της αγοράς με θέμα τους πεζόδρομους δεν έγινε και στο καλύτερο κλίμα. Μάλωσαν για πολλούς πεζόδρομους. Η Δήμαρχος θύμωσε με τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν μα δεν έδωσε και δεν θα δώσει συνέχεια. Οι της αγοράς επίσης. Θαρρείς και συμφώνησαν μόνο σε αυτό. Να … κουκουλώσουν τον καυγά τους ώστε προς τα έξω να δώσουν την εντύπωση μιας συμφωνίας που έρχεται! Αμ δε. Οι της αγοράς δεν συμφωνούν με τα σχέδια της Τιτίκας Λαζαρίδου, αν και αυτά έχουν στενή σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα υπόλοιπα επεισόδια του ίδιου σήριαλ θα τα δούμε και θα ζήσουμε λίαν συντόμως.

 

Όπως μαθαίνουμε δεν είναι μόνο οι στενοί πεζόδρομοι. Σε αυτούς τα τραπεζοκαθίσματα αναπόφευκτα θα είναι σαφώς λιγότερα σε σχέση με την σημερινή κατάσταση. Βασικά είναι το πρόβλημα των κατασκευών για τον Χειμώνα, γνωστές και ως παραπετάσματα.  Οι προδιαγραφές του νέου κανονισμού είναι τέτοιες που πολλά πρέπει να διορθωθούν ως προς το ύψος. Άλλα παραπετάσματα πρέπει να αποσυρθούν και στη θέση τους να γίνουν νέα!

 

Για την μονοδρόμηση της Βενιζέλου τα όργανα αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα. Η αγορά δια των εκπροσώπων της ζήτησε αστυνόμευση όσο θα γίνεται η δοκιμή. Συμφώνησε η Δήμαρχος. Η Τροχαία μπορεί αλήθεια να την υποσχεθεί και να την εξασφαλίσει; Ιδού η μεγάλη απορία.

 

Η Δήμαρχος Καβάλας ανακοίνωσε χθες το πρωί την απόφαση της για τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Πρόκειται για την Κορίνα Βουγιούκα. Την δεύτερη Κορίνα του Δήμου Καβάλας. Η πρώτη έχει δουλειές με φούριες αυτό το διάστημα. Στη δεύτερη παρουσιάζεται μια δεύτερη ευκαιρία σε σχέση με το δημοτικό ωδείο. Κατ’ αρχήν καλή της επιτυχία.

 

Η απόφαση είναι της δημάρχου, η εισήγηση και η δουλειά που προηγήθηκε είναι βασικά του Μιχάλη Λυχούνα. Ο κ. Λυχούνας άφησε την κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας στη Δήμαρχο. Αυτή ανακοίνωσε την απόφαση που και αυτή έλαβε. Απόφαση σαφώς πολιτική με λίγο από αξιοκρατία. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Πρόβλημα ήταν και παραμένει ένα. Το Δημοτικό Ωδείο απώλεσε το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου χωρίς να υπάρχει κανένας μα κανένας ιδιαίτερος λόγος. Μόνο και μόνο επειδή η νέα διοίκηση του Δήμου ήθελε να αλλάξει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του. Δεν μπορούσε να το κάνει αλλιώς, το επεδίωξε δια του χωρισμού. Ο δε Γιούλης Παπαδόπουλος αποχωρεί πρόωρα και άδικα από το Φεστιβάλ το οποίο στήριξε στη πράξη όσο κανείς άλλος.

 

Στην ημερίδα της Δευτέρας της σύμπραξης «Πανεμπόριο» τα άτομα με ειδικές ανάγκες διευκολύνθηκαν ώστε να παρακολουθήσουν όλες τις εισηγήσεις. Οι διοργανωτές φρόντισαν να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο της αίθουσας μεταφραστής νοηματικής. Είναι η πρώτη εκδήλωση στην Καβάλα που έγινε και με αυτόν τον τρόπο.

 

Η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου απαγόρευσε την διοργάνωση της Λευκής Νύχτας στην περιοχή Ίλιον! Παρουσίασε μια πλούσια γκάμα επιχειρημάτων τα οποία θα τα ζήλευε ακόμη και το ΠΑΜΕ. Για την ΑΜΘ τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Η διοίκηση της Περιφέρειας στηρίζει σχετικά αιτήματα εμπορικών συλλόγων. Πρόσφατα Λευκή Νύχτα διοργάνωσε και η πόλη της Δράμας.

 

Πρώτη η ΚΕΔΕ ζητά –από χθες- τα έργα του ΕΣΠΑ να πάρουν παράταση και περιθώριο ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2016. Η είδηση αναφέρει: Την παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας/ολοκλήρωσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 μέχρι το τέλος του 2016, ζητά το δ.σ. της ΚΕΔΕ.Το αίτημα απευθύνεται τόσο προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας, όσο και προς την αρμόδια επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου.

Το δ.σ. της ΚΕΔΕ σε σχετική σημερινή του απόφαση τονίζει ότι η προώθηση αυτής της ρύθμισης είναι αναγκαία διότι, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης/ έλλειψης πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει διακοπεί η υλοποίηση πολύ μεγάλου αριθμού έργων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ιδίως του συνόλου σχεδόν των έργων που υλοποιούν οι δήμοι. Συγκεκριμένα, ενώ γίνεται η πιστοποίηση της εκτελεσθείσας εργασίας για κάθε έργο, οι αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές δεν δύνανται να προχωρήσουν σε εντολή πληρωμής τους ή οι εκδοθείσες εντολές δεν υλοποιούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ+0,11% ελλείψει πόρων, με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να αδυνατούν να συνεχίσουν την υλοποίηση των έργων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης