μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο Υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε κι αυτό το χατίρι των Καβαλιωτών συντρόφων του. Εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση (μέσω του Υπουργείου) με την οποία διέψευσε μία ακόμη φορά τα σενάρια περί πλωτού LNG στον κόλπο της Καβάλας. Η δήλωση του κ. Λαφαζάνη καταλήγει «…η κατασκευή σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα θα γίνει όχι ερήμην αλλά με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών». Οι εκπρόσωποι και τα μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν αμέσως, διάβασαν κι ικανοποιήθηκαν από την πρωτοβουλία του Υπουργού. Το θέμα έκλεισε.

 

Έκλεισε; Πολύ αμφιβάλλουμε. Κι αν έκλεισε για την Καβάλα, για κάποιον άλλον… τυχερό μόλις τώρα ανοίγει. Αλλά για μια στιγμή. Εφόσον η άποψη των τοπικών κοινωνιών είναι βασικός παράγοντας για την απόφαση και το πλωτό LNG, γιατί κι αυτός ο Υπουργός αρχίζει από το τέλος κι όχι από την λογική αρχή; Αντί να απευθυνθεί με ερώτημα στη τοπική κοινωνία, προπαγανδίζει το έργο (που το έχει σίγουρο) στη σύνοδο της Ε.Ε. Η διαδικασία πάσχει και δεν είναι η πρώτη φορά. Υπάρχουν και χειρότερα. Τα έκανε επί προηγούμενων κυβερνήσεων η ΔΕΠΑ. Μελέτησε το πλωτό LNG για τον κόλπο της Καβάλας κι όταν… θυμήθηκε, τότε μας ενημέρωσε. Φυσικά και δεν μας ρώτησε. Βολιδοσκόπησε την κατάσταση, εισέπραξε άρνηση και συλλαλητήριο, πήρε το καπελάκι της κι έφυγε προκειμένου κάποτε να επανέλθει.

 

Αυτό μας φάνηκε ότι επιχείρησε να κάνει ο κ. Λαφαζάνης. Προσπάθησε δειλά δειλά να επαναφέρει το θέμα. Κράτησε την σωστή άμυνα (είπε ότι το LNG θα γίνει κάπου στη Βόρεια Ελλάδα) έτσι ώστε στη χειρότερη αντίδραση να υπάρχει οδός διαφυγής. Έτσι κι έγινε. Η Καβάλα ξεσηκώθηκε, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ τρόμαξε κι ο Υπουργός (που έπεσε σε παγίδα) τα μάζεψε. Άρον άρον. Με μεγάλη απορία κι αγωνία συνεχίζουμε να περιμένουμε την επόμενη του κίνηση. Που θα προτείνει να γίνει το πλωτό LNG;

 

Στο Πόρτο Λάγος; Στην Αμφίπολη; Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Εκτός αν «παίξει» το σενάριο νούμερο 3. Απομακρύνουμε το πλωτό LNG από την ακτή, το πάμε λίγο πιο ανατολικά κι έτσι το προτείνουμε εκτός των ορίων του κόλπου της Καβάλας. Πολλά είδαν τα μάτια μας, άκουσαν τα αφτιά μας. Κι όπως φαίνεται οι εκπλήξεις επί του θέματος δεν τελείωσαν. Η νέα Κυβέρνηση υποστηρίζει το πλωτό LNG στη Βόρεια Ελλάδα. Μένει να αποφασίσει που θα το προτείνει. Περιμένουμε.

 

Όταν κάποιος σέβεται κι εκτιμά έναν άνθρωπο καλό είναι να τον προστατεύει λέγοντας του και κανένα «όχι». Αρκεί αυτό να είναι τεκμηριωμένο. Δίκαιη αντίδραση σε μια πρόταση αρκετά υπερβολική. Εννοούμε την πρόταση που εμμέσως πλην σαφώς προωθεί ο Μητροπολίτης έτσι ώστε η οδός Ομονοίας να ονομαστεί οδός «Αποστόλου Παύλου». Κάποιοι επειδή η πρόταση προέρχεται από τον Μητροπολίτη, την αποδέχονται χωρίς καν να την εξετάσουν. Λένε «ναι» από κεκτημένη ταχύτητα. Αυτοί κάνουν ακόμη μεγαλύτερο λάθος. Διστάζουν, δειλιάζουν, καταφεύγουν στο να δεχθούν κάτι με το οποίο κατά βάθος δεν συμφωνούν.

 

Η πόλη μας τίμησε και τιμά τον Απόστολο Παύλο. Όπως του αξίζει. Η μετονομασία της οδού Ομονοίας είναι περιττή διότι στερείται επιχειρημάτων. Αυτά που συνοδεύουν την πρόταση είναι θεωρίες που τις ακούμε συχνά. Θεωρίες που δεν αποτελούν λόγο μετονομασίας μιας οδού. Αντίθετα αυτές τις θεωρίες πρέπει να έχει υπόψη της η τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να δράσει οργανωμένα. Με πράξεις πολύ πιο ουσιαστικές από το να αλλάξει το όνομα ενός δρόμου.

 

Ο Σεβασμιότατος οφείλει να ακούσει τις αντιδράσεις που ήδη διατυπώνουν απλοί πολίτες και να αποσύρει το θέμα. Αυτή η εξέλιξη θα είναι η καλύτερη απ’ όλες. Καμιά φορά είναι προτιμότερο να αποφεύγεις τους κόλακες προτιμώντας τους αντικειμενικούς και ψύχραιμους.

 

Στο πρόσφατο συνέδριο του το ΠΑΣΟΚ απέκτησε νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Σε αυτήν μεταξύ των άλλων συμμετέχουν ο Μανώλης Επιτροπάκης (διατηρεί στενές σχέσεις με την Καβάλα, στην οποία μεγάλωσε), ο Σταύρος Βαβίας (πρώην αντιπεριφερειάρχης ΑΜΘ με καταγωγή από τη Θάσο), η Χαρά Κεφαλίδου (πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δράμας). Ο Νομός Καβάλας δεν είχε υποψήφιο στις εκλογές κι έτσι δεν έχει εκπρόσωπο στην νέα ΚΠΕ του κόμματος.

 

Μετά τη συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ Wood Water Wild η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα αναχώρησε για την Ραιδεστό όπου όπως είπε θα παρακολουθήσει το καθιερωμένο φεστιβάλ κερασιού. Σε αυτό έχουν βρεθεί κι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι της Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης, Κωστής Σιμιτσής.

 

Ιδιαίτερα σύντομη ήταν χθες το πρωί η παρουσία της ΠΑΣΕΒΕ έξω από την εφορία, στον 1ο όροφο του Διοικητηρίου. Έμειναν περίπου 30 λεπτά, ενημέρωσαν τους πολίτες, συνάντησαν την έφορο και στη συνέχεια αποχώρησαν. Σήμερα το απόγευμα το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ οργανώνουν συγκέντρωση κατά της κυβέρνησης στην πλατεία του Καπνεργάτη.

 

Παλιά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου οι δημοσιογράφοι- εκπρόσωποι των τοπικών μέσων ενημέρωσης- στριμώχνονταν για να καταφέρουν να καθίσουν όλοι. Να παρακολουθήσουν για ώρες τη συνεδρίαση. Προχθές στη συνεδρίαση ήταν μόνο δύο. Κι αυτοί για λίγο. Όλοι οι άλλοι άκουγαν και έβλεπαν τη συνεδρίαση από το διαδίκτυο. Από το γραφείο ή και από το σπίτι τους!

 

Ένα από τα προβλήματα που ακόμη και χθες προσπαθούσε να λύσει το προσωπικό της ΕΡΑ Καβάλας ήταν αυτό της σύνδεσης με τον ΟΤΕ. Τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρχε, καταβάλλονταν προσπάθεια να εξασφαλιστεί προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία του σταθμού και οι εκπομπές του φυσικά. Κάθε νέα αρχή και δύσκολη.

Διαβάστε επίσης