• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα …μουστάκια του γραμματέα της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας Ιορδάνη Χοροζίδη γελούσαν. Το ίδιο κι ο συμπαθής Ιορδάνης. Η χαρά ήταν φανερή από την ευχάριστη έκπληξη. Χθες στην πόλη της Καβάλας προσήλθαν ένα σωρό πολίτες και ψήφισαν νέο πρόεδρο του κόμματος. Διπλάσιοι σε σχέση με την προηγούμενη, εσωκομματική, ψηφοφορία. Η οποία εκτός από προηγούμενη είναι και πολύ πρόσφατη. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει ΠΑΣΟΚ ακόμη κι όταν βρίσκεται (όχι άδικα) στα πολύ χαμηλά του.

 

Τα στελέχη που απέμειναν στην Καβάλα εκτιμούν ότι με αυτή την αφορμή το κόμμα μπορεί με νέο πρόεδρο να επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα. Άνθρωποι που χθες ψήφισαν στην Καβάλα νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Γενάρη (στις βουλευτικές εκλογές) ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.  Ωστόσο έχουν ακόμη και σήμερα κάποια σχέση με το πρώην κόμμα τους. Στα εσωτερικά του οποίου εμπλέκονται ελπίζοντας στο πολιτικό θαύμα! Λένε -με την στάση τους αυτή- ότι «υποχρεωτικά» ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αυτός μόνο υπόσχονταν κάτι κοινωνικά δίκαιο, κάτι άλλο σε σχέση με τα μνημόνια.

 

Τελικά, το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ή θα αλλάξει πρόεδρο. Πολιτική θα αλλάξει; Όπως φάνηκε στη σύντομη προεκλογική περίοδο και οι τρεις υποψήφιοι Πρόεδροι θεωρούσαν και θεωρούν αντίπαλο τους τον ΣΥΡΙΖΑ! Κατά του οποίου είναι έτοιμοι να δράσουν. Κι όμως ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ συμπαθεί τις προτάσεις της σημερινής Κυβερνητικής παράταξης. Προτάσεις που έως και χθες οι τρεις υποψήφιοι Πρόεδροι θεωρούσαν εξωπραγματικές. Με λίγα λόγια οι επικεφαλείς του ΠΑΣΟΚ δεν πήραν το μήνυμα που τους έστειλε και τους στέλνει ο κόσμος. Στηρίζουν τα μνημόνια, έστω τα λάϊτ, με το επιχείρημα ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Πιέζουν μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει το δικό του μνημόνιο προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να δικαιωθεί στον προαναφερθέντα βασικό του ισχυρισμό.

 

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ Τάσος Πετρόπουλος ήταν στην Καβάλα το Σάββατο. Όχι απλά άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «σκληρός» ΣΥΡΙΖΑ. Είπε το σωστό: «Μας πιέζει ο κόσμος να συμφωνήσουμε με τους δανειστές αλλά αν συμφωνήσουμε θα έχουμε φέρει μια απ’ τα ίδια». Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε ο κόσμος που σήμερα διαμαρτύρεται να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στη ρήξη! Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις αυτό είναι κομματάκι δύσκολο. Οι Έλληνες θέλουν πολιτική ΣΥΡΙΖΑ αλλά εντός του ευρώ. Γίνεται; Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα μας το δείξει.

 

Την Παρασκευή το μεσημέρι η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα κάλεσε στο γραφείο της τους δύο προέδρους. Της Ομοσπονδίας και του Εμπορικού Συλλόγου. Σε αυτούς ανακοίνωσε ότι λόγω των γενικότερων αντιδράσεων και διαφωνειών υποχωρεί. Η οδός Ομονοίας μένει με αυτό το όνομα. Οι δύο πρόεδροι (αλλά και η Δήμαρχος) έσπευσαν να διαρρεύσουν την εξέλιξη και την αλλαγή. Ως το βράδυ όλοι είχαν μάθει τα νέα. Το όνομα του κεντρικού δρόμου μένει ως έχει.

 

Πρώτα πρώτα μας αρέσει ο Δήμαρχος που έστω κι αργά ακούει την κοινωνία, δεν επιμένει στο λάθος, διορθώνεται. Κι ας φαίνεται ότι υποχωρεί. Δεν ήταν όλοι οι Δήμαρχοι έτσι. Κάποιοι όταν υπήρχε σοβαρός λόγος υποχωρούσαν. Άλλοι «πλήρωσαν» το πείσμα τους μακροπρόθεσμα. Η κ. Τσανάκα υποχωρεί συχνά επειδή είναι του χαρακτήρα της. Κάνει συχνά λάθη επειδή δεν δίνει την σημασία που πρέπει στα μηνύματα που με ποικίλους τρόπους της στέλνει ο κόσμος. Οι δε συνεργάτες της, αντί να την προστατεύουν αποδεικνύεται ότι κι αυτοί έχουν το ίδιο κουσούρι. Ίσως να είναι και θέμα απειρίας.

 

Ας δούμε τώρα τους πραγματικά «ηττημένους» αυτού του σύντομου τοπικού σήριαλ που είχε «χάπι εντ». Η Μητρόπολη πρώτη και καλύτερη. Αφήνουμε στην άκρη τους δύο ιερείς. Είχαν άλλα στο μυαλό τους όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια τους. Αναφερόμαστε στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη που έσπευσε και γραπτώς υποστήριξε το αίτημα των ιερέων. Εκτέθηκε δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες. Δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο το γεγονός. Δεν είναι φυσικά τυχαίο. Απορούμε γιατί ένας άνθρωπος που τυγχάνει της μεγάλης εμπιστοσύνης των Καβαλιωτών (και του σεβασμού των) «πέφτει» σε λάθη και μάλιστα μεγάλα. Θεωρούμε ότι είναι κάτι προσωρινό, κάτι που όλοι έχουμε τη διάθεση να ξεχάσουμε γρήγορα.

 

«Ηττημένοι» είναι κι αυτοί που τις μέρες και τις ώρες τις κρίσιμες σιώπησαν. Τόσο μέσα όσο κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Θυμόμαστε τον Άρη Βέρρο να κλείνει πονηρά το μάτι στον ιερέα, σα να του υπόσχεται υποστήριξη αλλά την κατάλληλη στιγμή. Όχι τότε, που το θέμα συζητούνταν πρώτη φορά στο συμβούλιο. Γιατί ο Άρης Βέρρος δεν εκφράστηκε επί της πρότασης αλλαγής ονόματος της οδού Ομονοίας; Γιατί συστηματικά το απέφυγε; Ο πρώην δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής το ίδιο. Φάνηκε να δελεάζεται από την πρόταση, φλερτάρισε μαζί της. Στο τέλος (όταν όλα φάνηκαν να έχουν κριθεί) έγραψε κάποια μισόλογα στο διαδίκτυο. Ο δε Μάκης Παπαδόπουλος επέμενε για την τήρηση της διαδικασίας, με έμμεσο τρόπο έδειξε να είναι αρνητικός. Κάτι που ευθέως δε το ακούσαμε από το στόμα του, ούτε το διαβάσαμε στα δελτία τύπου του.

 

Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στον Βασίλη Λεμονίδη. Πρώτος και με διαφορά από τους άλλους ανέλαβε να μεταφέρει στον δημόσιο διάλογο τις απόψεις του. Τη διαφωνία του. Στη συνέχεια και τις απόψεις των μελών του. Όταν κάποιοι σιωπούσαν και κρύβονταν, άλλοι (με μικρότερης σημασίας θεσμικό ρόλο) έμπαιναν μπροστά. Κι έσωζαν όπως αποδείχθηκε την ιστορία της Καβάλας. Την οδό Ομονοίας.

 

Επειδή η ζωή συνεχίζεται, συνεχίζουμε την συζήτηση περί θρησκευτικού τουρισμού και Αποστόλου Παύλου. Πρώτον: Ο Δήμος Καβάλας θα βοηθήσει τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου να φτιάξει την στέγη του; Διαφορετικά εκεί που στέκονται και κοιτούν το μνημείο οι τουρίστες, εκεί θα κινδυνεύουν να εμπλακούν σε ατύχημα. Θα τους έρθει από τον ουρανό κάποιο αντικείμενο, όχι όμως από τον Θεό. Θα είναι η στέγη του ιερού ναού, από την οποία ξεκολλούν σοβάδες! Δεύτερον: Υπάρχει μια διαδρομή που ακολούθησε όταν έφθασε στην Καβάλα ο Απόστολος Παύλος. Θα την αναδείξουμε; Τρίτον, υπάρχει η αρχαία Εγνατία οδός. Θα την αφήσουμε να ρημάζει; Το ότι διεσώθη η ονομασία της οδού σημαίνει ότι όλα τα άλλα θα τα ξεχάσουμε; Είμαστε ικανοί και για αυτό.

 

Πολλές ευχές στον Νίκο Πρασσά (διευθυντή της ΕΒΙΣΑΚ) για την περιπέτεια που είχε με την υγεία του την προηγούμενη εβδομάδα. Στο πλευρό του είναι συνεχώς η κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά, αντιδήμαρχος. Ο Νίκος ξέρουμε καλά ότι θα επιστρέψει στην… ενεργό δράση πολύ σύντομα. Στο μεταξύ θα έχει κόψει το κάπνισμα αλλά αυτό είναι καλό. Περαστικά και πάλι.

 

Περί καπνίσματος η παρατήρηση. Πήγαιναν οι μεγάλοι στο Wood Water Wild, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, αλλά επέμεναν να καπνίζουν. Αυτό θεωρείται ιεροσυλία πλην όμως πώς να του κόψεις το κάπνισμα του Έλληνα; Έβλεπες τα παιδιά να παίζουν στη φύση, τους μεγάλους να καπνίζουν λες και ήταν στους πεζόδρομους! Ευχόμαστε στους διοργανωτές στο επόμενο φεστιβάλ να το απαγορεύσουν. Δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία του εγχειρήματος. Άλλοι το καταλαβαίνουν, άλλοι όχι. Αυτοί αξίζουν την τιμωρία της απαγόρευσης.

 

Ήταν από τους πιο τακτικούς θαμώνες του εκλογικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Καπνεργάτη. Όταν επισκέφθηκε την Καβάλα ο Τσίπρας, έσπευσε να τον αγκαλιάσει. Διευκολύνθηκε για αυτό που τους υποψήφιους (τότε) βουλευτές. Χθες ανέβηκε στον πρώτο όροφο του Ωκεανίς. Γράφτηκε μέλος του ΠΑΣΟΚ και ψήφισε για πρόεδρο! Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Πουθενά αλλού.

 

Στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ μάθαμε την ηλικία του προέδρου του τοπικού σωματείου Στέργιου Μαούνατζη. Προκληθείς από τους συνέδρους δήλωσε ότι είναι 83 ετών! Καταχειροκροτήθηκε. Νωρίτερα είχε παινέψει το παράλληλο πρόγραμμα του συνεδρίου όπου εκτός των άλλων το σωματείο της Καβάλας ετοίμασε και λαϊκό γλέντι. «Προσπαθούμε να συνδυάσουμε τους αγώνες με τη ψυχαγωγία. Δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο» είπε ο κ. Μαούνατζης.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης