μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι μαθητές τέλειωσαν χθες το πρωί τις εξετάσεις τους και το σχολείο μαζί. «Απελευθερωμένοι» από τις εκπαιδευτικές σκοτούρες κι υποχρεώσεις κίνησαν όλοι μαζί για την παραλία. Οι τυχεροί περπάτησαν ως τη Ραψάνη, την Καλαμίτσα. Οι πιο «μακρινοί» χρησιμοποίησαν το Αστικό λεωφορείο. Κατά το μεσημέρι τα παιδιά της Καβάλας ήταν όλα στην ίδια κατάσταση. Έκαναν μπάνιο στη θάλασσα. Στην καθαρή, δροσερή θάλασσα πλησίον ή εντός της πόλης. Υπό αυτές τις συνθήκες αρχίζει το Καλοκαίρι για τους μαθητές. Το Καλοκαίρι για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων.

 

Τα ελαφρώς μεγαλύτερα παιδιά έχουν κάποιες ακόμη υποχρεώσεις. Εννοούμε την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχουν να δώσουν εξετάσεις (περίπου ως το τέλος του μήνα). Μετά οι φοιτητές του ΤΕΙ Καβάλας θα αποχωρίσουν για τις ιδιαίτερες τους πατρίδες. Οι φοιτητές από την Καβάλα θα επιστρέψουν στον μπαμπά και την μαμά προκειμένου να ξεκουραστούν.

 

Έτσι συνέβαινε πάντα, έτσι θα γίνει και αυτή τη φορά. Τα παιδιά απολαμβάνουν το Καλοκαίρι, σε αντίθεση με τους μεγάλους. Για αυτούς ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Μόνο μια δύσκολη καθημερινή πάλη. Άλλοτε συμφωνούμε με τους δανειστές, άλλοτε οι διαπραγμάτευσης διακόπτονται. Ο Τσίπρας θυμώνει, ο Σαμαράς διακόπτει την περιοδεία του κι ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος παραδίδει τα …κλειδιά του κόμματος στην Φώφη. Η οποία εσχάτως «έβαλε» κάποια κιλά. Έτσι, για να διαδεχθεί ομαλά τον κ. Βενιζέλο.

 

Κλειστή ήταν χθες το πρωί η οδός Κύπρου προκειμένου να εκτελεστούν ειδικές εργασίες στο κτίριο της Μεγάλης Λέσχης. Αυτή η κυκλοφοριακή αλλαγή- μια προσωρινή κατάσταση- επηρέασε αρνητικά την κίνηση στο κέντρο. Μπλοκάρισε για ώρες η περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη. Με λίγα λόγια την ώρα που τα παιδιά έκαναν το μπάνιο τους στη Καλαμίτσα ή στην Ραψάνη, οι οδηγοί έκαναν το δικό τους (ζεστό) μπάνιο περιμένοντας στην Κασσάνδρου. Στην Δαμιανού, στην πλατεία Καπνεργάτη γενικότερα. Που να μονοδρομηθεί η Βενιζέλου…

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις μικρών αλλά σημαντικών κυκλοφοριακών αλλαγών πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Να γνωστοποιείται το κλείσιμο ενός δρόμου από τις προηγούμενες ημέρες. Να ειδοποιείται και η Τροχαία προκειμένου να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. Δεν έγινε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Έγινε ότι συνήθως. Ο εργάτης έκλεισε το δρόμο, ο οδηγός που ήθελε να στρίψει προς την Κύπρου ξαφνιάζονταν, κινούνταν υποχρεωτικά στην Αβέρωφ. Εκεί δημιουργήθηκαν μεγάλες ουρές που δεν λυπήθηκε ο ήλιος. Έκαιγε πάνω από το κεφάλι όσων περίμεναν να ανάψει το πράσινο φανάρι για να κινηθούν εμπρός. Να βγουν Βενιζέλου και να γλιτώσουν το μαρτύριο της αναμονής!

 

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα των αλλαγών των ορίων των 4 Δήμων του Νομού Καβάλας «έκλεισε» πριν καν ανοίξει. Η Κυριακάτικη ημερίδα στη Ξάνθη απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καβάλας δεν ενοχλείται και δεν αλλάζει τους 4 Δήμους που δημιουργήθηκαν επί εποχής αξέχαστου Ραγκούση. Ενώ λοιπόν θα αρχίσει το συγκεκριμένο σήριαλ ανά την Ελλάδα, ο Νομός Καβάλας δεν θα επηρεαστεί. 4 Δήμους είχε, 4 θα έχει. Ούτε έναν παραπάνω. Όσοι διαφωνούν και ήδη κινούνται προς άλλη κατεύθυνση, θα πρέπει να λάβουν και να υπολογίσουν το μήνυμα. Η Κυβερνητική παράταξη συμφωνεί με την υφιστάμενη κατάσταση. Τελεία και παύλα.

 

Μάλλον του… ξέφυγε χθες του Ιορδάνη Παπαντίδη. Αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό. Καταργείται ο φόρος για τη χρήση φυσικού αερίου στη ΒΦΛ. Η είδηση επιβεβαιώθηκε αμέσως μετά από τους 3 «δράστες». Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον κ. Παπαντίδη η επιτυχία δεν είναι δα και τόσο μεγάλη αφού η συγκεκριμένη κατάργηση είχε ωριμάσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση, τους προηγούμενους βουλευτές. Διαφωνούμε. Και με τον κ. Παπαντίδη και με τους 3 βουλευτές που προσπάθησαν ακόμη και χθες να κρατήσουν μυστικό αυτό που αλλάζει.

 

Πρόκειται για μια επιτυχία τους, μια επιτυχία –σωστότερα- της Καβάλας. Ένα θέμα που μπορούσε να λύσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, όμως ο Χαρδούβελης είχε επιφυλάξεις. Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα, δεν υπέγραφε για την κατάργηση. Τώρα η επιτυχία είναι διπλή. Καταργείται ο φόρος, τα χρήματα που θα πληρώνονταν για αυτόν «δεσμεύονται» ώστε να διατεθούν είτε στη ΔΕΠΑ, είτε στους εργαζόμενους, είτε στους συνταξιούχους της ΒΦΛ.

 

Ακούγεται και είναι δίκαιο. Μας λείπει ωστόσο κάτι βασικό. Ο τρόπος που θα γίνει. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι θα ακολουθηθεί ειδική διαδικασία. Αυτό που η ΒΦΛ θα πλήρωνε για τον ειδικό φόρο, θα πληρώνεται πάλι. Θα το κρατά το κράτος προκειμένου να πληρώνει κάποιους άλλους. Αυτούς που πάντα πληρώνονταν τελευταίοι. Μακάρι να γίνει αλλά τέτοιες προϋποθέσεις τον καιρό της παγκοσμιοποίησης τους βλέπουμε δύσκολους να τηρηθούν.

 

Αμ το άλλο; Φωνάζει η Αθήνα (με πρώτο και καλύτερο χθεσινό δημοσίευμα στα Νέα) ότι καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αλλά μόνο στη ΒΦΛ. Καταγγελίες και παράπονα πολλά. Ήθελαν- είναι ολοφάνερο- την κατάργηση αυτή να την δουν να εφαρμόζεται και σε άλλα εργοστάσια αλλά και παραγωγικές μονάδες. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δικαιότερο. Πάντως ορθά η Κυβέρνηση αρχίζει από τη ΒΦΛ, νομοθετώντας μόνο για αυτή. Στη Νέα Καρβάλη υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη.

 

Πολύ προσεκτικό το χθεσινό δελτίο τύπου της Δημάρχου για τη συνάντηση της (χθες το μεσημέρι) με τους ιχθυοπώλες του υπογείου της Δημοτικής Αγοράς. Απόδειξη ότι η υπόθεση του υπογείου χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς. Οι οποίοι θα συμφωνούν με τις ανάγκες όσων διαχρονικά το στηρίζουν (με τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους εκεί). Ακούμε ταυτόχρονα ότι η διοίκηση δεν είναι έτοιμη για αυτή τη συζήτηση. Μάλλον όλα άρχισαν νωρίς. Ίσως με λάθος τρόπο.  Τώρα θα «παγώσουν» μέχρι να ετοιμαστεί καλύτερα η Δήμαρχος αλλά και η Δημωφέλεια. Να γίνουν βρε αδελφέ συγκεκριμένες οι προθέσεις τους. Οι ιδέες να φθάσουν στο επίπεδο των προτάσεων.

 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας υποστηρίζει ότι είδηση της εβδομάδας για το κεντρικό λιμάνι θα είναι η άφιξη σε αυτό των πρώτων πλωτών εξεδρών. Καμία διαφωνία. Συμπληρώνουμε την δεύτερη ευχάριστη είδηση αυτής της εβδομάδας. Την Τετάρτη το πρωί (αύριο) θα έρθει πρώτη φορά στο λιμάνι το πλοίο Blue Star 1. Σε προγραμματισμένο δρομολόγιο. Όπως ακούμε και η πόλη δια του Δήμου Καβάλας θέλει να υποδεχθεί όπως αξίζει το πλοίο και η πλοιοκτήτρια εταιρία επιθυμεί (ίσως και με συνέντευξη τύπου) να προβάλει τη σχέση που δημιουργεί με το λιμάνι της Καβάλας. Σήμερα το μεσημέρι έρχεται πρώτη φορά στο λιμάνι της Καβάλας το πλοίο της Hellenic Seaways «Νήσος Ρόδος».

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην ΑΜΘ δημοσιογράφων από την Αυστρία, ήρθε στην περιοχή μας και εκπρόσωπος των αερογραμμών της ίδιας χώρας. Επιθυμία της εταιρίας είναι να σταθεροποιήσει τα δρομολόγια της από τη Βιέννη προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας. Δρομολόγια που άρχισαν προ λίγων ημερών. Έως τον Σεπτέμβρη που έχουν προγραμματιστεί, υπάρχει κάλυψη σε ποσοστό 85% των θέσεων. Η εταιρία πιστεύει ότι του χρόνου τα δρομολόγια της θα είναι περισσότερα με ακόμη καλύτερη πληρότητα. Γνωρίζοντας ότι αυτό συμφέρει και την Καβάλα και τη Θάσο, εργάζεται προς την ίδια κατεύθυνση ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης.

 

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής με εκδήλωση για την αστροφυσική στο Φρούριο οι εκδηλώσεις με τίτλο «Πανεπιστήμιο Παιδιών». Ήταν όλες πετυχημένες. Η δε τελευταία «ταλαιπωρήθηκε» αφού αρχικά επρόκειτο να γίνει στις 20 Μάη. Τότε δεν βοήθησε ο καιρός. Την περασμένη Παρασκευή ο ουρανός ήταν καθαρός κι έτσι οι τυχεροί μαθητές τον παρατήρησαν με τη βοήθεια του προέδρου του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας Δράμας κ. Μιχάλη Δογραματζίδη. Στο πρόγραμμα συμμετείχε και η Δημωφέλεια.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης