μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου στην παραλία οι εκδηλώσεις των φετινών Ελευθερίων. Πρώτη εκδήλωση αυτή του Ωδείου «Νεάπολις». Ο κόσμος –πολύς-  προσήλθε στην ώρα του. Δυστυχώς η εκδήλωση άρχισε με 50 λεπτά καθυστέρηση λόγω προβλημάτων που αφορούσαν τον ήχο. Από αυτήν απουσίαζε εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας, γεγονός που και δεν άρεσε και δεν είναι σωστό. Οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων είναι δημοτικές. Ειδικά στην πρώτη φετινή ο Δήμος Καβάλας όφειλε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Να μιλήσει δια εκπροσώπου του στο κοινό για τα Ελευθέρια, να μοιραστεί το πλήρες πρόγραμμα κτλ. Αντί αυτού έγινε μια μικρή μόνο εισαγωγή από την υπεύθυνη του Ωδείου «Νεάπολις».

 

Λίγες μέρες νωρίτερα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας, στη καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, μίλησε για τις εκδηλώσεις. Μίλησε και για τις προσπάθειες που έκανε ο θεσμός να αλλάξει, να ανανεωθεί, να γίνει καλύτερος. Προσπάθειες που όπως καταλάβαμε δεν είχαν αποτέλεσμα εξ αιτίας γραφειοκρατικών και οικονομικών λόγων. Κατόπιν τούτου τα πρώτα Ελευθέρια που οργανώνει η διοίκηση της κ. Δήμητρας Τσανάκα (ουσιαστικά με το θέμα ασχολήθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού) είναι σαν όλα τα προηγούμενα. Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές «πινελιές», κάποιες διαφορετικές εκδηλώσεις. Είναι τόσο λίγες που «χάνονται» μέσα στις επαναλήψεις.

 

Δεχόμαστε ότι ο Αντιδήμαρχος προσπάθησε, έψαξε, πρότεινε αλλά έλαβε αρνητικές απαντήσεις. Τον πιστεύουμε για το πόσο δύσκολο είναι να έρθει στην Καβάλα κάτι ξεχωριστό, είτε από την Αθήνα είτε από την Θεσσαλονίκη. Με αυτές ωστόσο τις δικαιολογίες και τις εξηγήσεις μάλλον δικαιώνεται η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου παρά επιβεβαιώνονται οι προεκλογικές εξαγγελίες (αλλά και μετεκλογικές υποσχέσεις) της νέας διοίκησης. Κακά τα ψέματα, είναι αλλιώς να τα περιγράφεις ως στόχο κι αλλιώς όταν έχεις μπροστά σου μια άλλη –δύσκολη- πραγματικότητα. Στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων δεν έγινε κριτική επειδή δεν είχαν χρόνο στη διάθεση τους. Στην αναβολή του αεροπορικού σόου ίσως να έλαβαν μια απόφαση «μονόδρομο» λόγω αυτών που δεν έγιναν το δεύτερο 6μηνο του προηγούμενου έτους. Στα Ελευθέρια όμως; Ενώ ανέβασαν τον πήχη, παρουσίασαν κατά κάποιο τρόπο συνηθισμένο πρόγραμμα.

 

Δεν είναι λίγες, ούτε ασήμαντες οι εκδηλώσεις. Έχουν την ποιότητα τους, έχουν την ποικιλία και τα τοπικά τους χαρακτηριστικά. Αν ωστόσο γυρίσουμε το χρόνο 12 ή 16 μήνες πίσω θα θυμηθούμε άλλες υποσχέσεις και άλλα οράματα. Αυτά της προεκλογικής περιόδου. Τελικά, ότι λέγεται προεκλογικά είναι σίγουρο ότι δεν θα γίνει πράξη. Ειδικά από όσους χωρίς να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του συστήματος, κάνουν και μεταδίδουν στους πολίτες διάφορα όνειρα. Για πράγματα που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ.

 

Ας μη στεναχωριέται ο κ. Λυχούνας. Δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος. Πολλοί βρέθηκαν στη θέση του και (όταν ανέλαβαν καθήκοντα) προσγειώθηκαν ανώμαλα. Πολύ περισσότερο τώρα, στην εποχή της κρίσης και των σεναρίων ακόμη και εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Δεν υποτιμούμε το ντόπιο δυναμικό που πάλι θα πραγματοποιήσει τις τοπικές εκδηλώσεις των Ελευθερίων. Ίσα ίσα που χαιρόμαστε επειδή οι τοπικοί σύλλογοι αντέχουν σε περίοδο πολύ δύσκολη. Αυτοί πάλι θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους. Άλλωστε τα Ελευθέρια τι είναι; Μια τοπική γιορτή είναι. Θα την γιορτάσουμε μεταξύ μας, αφήνοντας τα διαφορετικά και ακριβά για αργότερα.

 

Δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η περίπτωση του παραλιακού μπαρ Παραλία στην Κεραμωτή. Μια επιχείρηση τουριστική με ιστορία ενδιαφέρουσα. Μια επιχείρηση που βοηθά τον τουρισμό, δημιουργεί θέσεις εργασίας αλλά και έσοδα στο κράτος. Αυτό το μεγάλο κι άριστα οργανωμένο παραλιακό κατάστημα δεν θα λειτουργήσει φέτος επειδή κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση «συνεργάστηκαν» προκειμένου να το εξοντώσουν! Τα κατάφεραν. Όσοι ξέρουν λένε με σιγουριά ότι το μπαρ Παραλία είναι αδύνατο να λειτουργήσει φέτος το Καλοκαίρι. Ήδη ο Ιούνης «χάθηκε».

 

Ο επιχειρηματίας κι οι εργαζόμενοι του απευθύνθηκαν και στους κυβερνητικούς βουλευτές. Οι οποίοι ασχολήθηκαν με την επιχείρηση Παραλία της Κεραμωτής. Ρωτήσαμε τους βουλευτές για τις δυσκολίες ως προς την επίλυση των προβλημάτων. Μας απάντησαν ότι τους προηγούμενους μήνες (ίσως και τα προηγούμενα χρόνια) έγιναν τόσα λάθη που είναι αδύνατο αυτά να διορθωθούν μέσα σε λίγες μέρες ή και εβδομάδες. Με λίγα λόγια οι βουλευτές δηλώνουν αδυναμία παρέμβασης. Ο Δήμος Νέστου το ίδιο. «Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε» λένε και οι μεν και ο δε.

 

Αυτά τα λάθη «βουλιάζουν» την ταλαιπωρημένη Ελλάδα περισσότερο βαθιά στα προβλήματα της. Η Κεραμωτή χάνει ένα κατάστημα στολίδι, πολλοί άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους κι οι εκπρόσωποι μας δηλώνουν πλήρη αδυναμία να παρέμβουν. Παρόλα αυτά εμείς πάλι σε αυτούς θα απευθυνθούμε. Θα τους ζητήσουμε να ασχοληθούν εκ νέου με το θέμα προκειμένου έστω τώρα να το λύσουν. Κάπως έτσι- στα δύσκολα με λίγα λόγια- θα έχουν και την ευκαιρία να δικαιώσουν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε ο κόσμος ψηφίζοντας τους. Ο βίος των αιρετών δεν είναι μόνο ρουσφέτια, έργα του ΕΣΠΑ κι εκδηλώσεις. Συχνά πρέπει να τα βάλλουν με το… θηρίο. Τότε θα δούμε πόσο μετρά η μπογιά τους.

 

Δέκα επαγγελματίες των Αμμολόφων ήταν πάλι κατηγορούμενοι στο Μονομελές τη προηγούμενη εβδομάδα. Έκαναν κατασκευές σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ανέφερε το κατηγορητήριο. Αθωώθηκαν όλοι και μάλιστα πανηγυρικά. Δεν ήταν η πρώτη δίκη με αυτό το περιεχόμενο. Πάντα οι κατηγορούμενοι αθωώνονται πλην όμως οι μηνύσεις είναι πολλές κι όλες παραπέμπονται στο ακροατήριο. Έτσι, για να έχουν δουλειά κι οι δικηγόροι!

 

Ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης δείχνει να κλείνει το μάτι στην νέα Κυβέρνηση. Στην συνέντευξη τύπου την περασμένη Πέμπτη είπε (μεταξύ πολλών άλλων) για την συμφωνία με τους δανειστές: «Πρέπει να γίνει μια συμφωνία η οποία θα δίνει το δικαίωμα στη χώρα να αναπνεύσει». Δεν έχει καθόλου άδικο. Αυτό ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση, με κορυφαία στιγμή τη σημερινή,  στην έκτακτη σύνοδο των Βρυξελών.

 

Ακριβώς τα αντίθετα έλεγαν την Παρασκευή και το Σάββατο που ήταν στην Καβάλα οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της χώρας. Έλεγαν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ. Αναλαμβάνοντας το τίμημα αυτής της παραμονής. Μετά τη συμφωνία (που σαφώς θα περιλαμβάνει νέα μέτρα) οι ίδιοι Πρόεδροι θα διαμαρτύρονται επειδή θα ξαναπληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ κτλ

 

Στο μεταξύ η κυβερνητική παρουσία στην έκτακτη γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων ήταν εντελώς υποβαθμισμένη. Ήρθε η κ. Κόλλια Τσαρουχά μόνο. Η ομιλία της ήταν μια γενικότητα που καμία σχέση δεν είχε με το σήμερα. Ο δε Ηλίας Ιωαννίδης θυμήθηκε να αναφέρει την επιστροφή στην υποχρεωτικότητα. Όταν μετά τους χαιρετισμούς έλαβαν τον λόγο οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, τότε ακούστηκαν εντελώς διαφορετικά πράγματα. Όλα είχαν σχέση με την κρίση και την παρατεταμένη διαπραγμάτευση.

 

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Καβάλας έστειλαν επιστολή στον Υπουργό κ. Στρατούλη. Του γράφουν ότι για τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγήθηκαν σε 1.000 περίπου ασφαλισμένους του Νομού Καβάλας προ δεκαετίας, αλλού πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Εννοούν την τοπική επιτροπή του ΙΚΑ που τότε συμφωνούσε για τη χορήγηση των επιδομάτων. «Άνοιγε» το δρόμο για την πληρωμή αυτών  των επιδομάτων. Αλήθεια, ποιοι ήταν τότε μέλη της επιτροπής;

 

Σημαντική για τα θέματα των Κτηνοτρόφων και της Καβάλας η σημερινή επίσκεψη στη Δράμα του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Στην Δράμα για να τον συναντήσουν θα βρίσκονται σήμερα και Καβαλιώτες. Κτηνοτρόφοι. «Ο Υπουργός λέει ότι θα λύσει το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια, αλλά θα το λύσει λάθος» είπε πρόσφατα ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος. Το ίδιο απογοητευμένος φαίνεται και ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παπαδόπουλος.

 

Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι ικανοποιημένο από τα νέα δεδομένα στην ακτοπλοία, αυτά που ισχύουν σε όλο το Αιγαίο φέτος το Καλοκαίρι. Στόχος του είναι- διαβάζουμε στην Αυγή- ίδια να είναι η κατάσταση και το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα: «Όπως τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, “κλειδί” για το νέο τοπίο στην ακτοπλοΐα είναι ο δημόσιος φορέας, τον οποίο έχει εξαγγείλει ο αν. υπουργός Ναυτιλίας και που, κυρίως, θα αφορά τα επιδοτούμενα δρομολόγια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο Κοινοβούλιο, ο Θ. Δρίτσας σημείωσε αναφορικά με τον δημόσιο φορέα: “Είναι προεκλογική μας εξαγγελία και προγραμματική μας δέσμευση και έχουμε μιλήσει ήδη γι’ αυτό. Οι προεργασίες γίνονται” για να ανακοινώσει ότι ο διάλογος θα ανοίξει “όταν το καλοκαίρι θα φτάνει στο τέλος του, με όλα τα δεδομένα” και να τονίσει “επί τη βάσει συγκεκριμένων προτάσεων”.  Ο Θ. Δρίτσας δεν αποκάλυψε περισσότερα στοιχεία των προτάσεων που θα παρουσιάσει στον διάλογο σε σχέση με τον δημόσιο φορέα, αλλά νωρίτερα είχε κάνει εμμέσως πλην σαφώς μια αναφορά στα “πειράματα των εταιρειών λαϊκής βάσης ή των δημοτικών επιχειρήσεων (που) δυστυχώς κατέρρευσαν μέσα από αυτή την υπονόμευση του ανταγωνισμού”.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης