μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Πιστέψαμε ότι μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά η τρέχουσα εβδομάδα. Ελπίζαμε σε μια εσπευσμένη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να μην φθάσουμε σε δημοψήφισμα. Να προηγηθεί η συμφωνία. Κάναμε λάθος. Μας το είπαν εμμέσως πλην σαφώς χθες το μεσημέρι οι δανειστές. Μας κούνησαν το μαντίλι και μας αποχαιρέτησαν. Μαζί σας θα τα πούμε πάλι, είπαν με τον τρόπο τους, μετά το δημοψήφισμα. Μας άφησαν να περάσουμε μια προεκλογική εβδομάδα όπου τίποτα άλλο δεν θα υπάρχει. Θα κινούνται παντού μόνο οι ίδιοι. Αλλού οι υποστηρικτές του «ναι», αλλού οι υποστηρικτές του «όχι».

 

Αυτό δεν είναι δίκαιο όσο σημαντικό κι αν βρίσκει κάποιος το Κυριακάτικο δημοψήφισμα. Μέχρι την Κυριακή δεν θα καταγραφεί καμιά άλλη δραστηριότητα. Κίνηση στην αγορά, συναλλαγές, συμφωνίες, η γνωστή μας καθημερινότητα. Για την Καβάλα (και την υπόλοιπη Ελλάδα φυσικά) όλες οι μέρες έως την Κυριακή θα είναι όπως η χθεσινή. Άχρωμες και άοσμες. Αρκετοί θα επηρεαστούν από την προεκλογική περίοδο. Πολλοί – μάλλον οι περισσότεροι- αφού αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν, αμέσως μετά θα προσπαθήσουν να κοιτάξουν την εργασία τους. Ποια εργασία τους; Μέχρι την Κυριακή δεν θα κουνιέται φύλο!

 

Και οι δύο πλευρές έβαλαν το χεράκι τους προκειμένου να υπάρξει μια αναστάτωση η οποία δεν θα ξεπεραστεί τόσο εύκολα όσο μας λένε. Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος- όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα- δεν θα είναι εύκολη μέρα. Η Ελλάδα ,συμφωνούμε, κινδυνεύει από την μανία εκμετάλλευσης που είχαν έχουν και θα έχουν οι δανειστές. Ταυτόχρονα κινδυνεύει από το κλίμα αποσταθεροποίησης. Το οποίο θα το παρακολουθούμε να βρίσκεται δίπλα μας τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Για να συνέλθει η αγορά από την περιπέτεια που βιώνει θα περάσει καιρός. Κι όταν μιλούμε για αγορά εννοούμε τις δικές αγορές. Αυτές που διαθέτους πόλεις όπως η Καβάλα. Για τις άλλες αγορές (τις χρηματιστηριακές) ποσώς μας ενδιαφέρει.

 

Στις χθεσινές και προχθεσινές εκδηλώσεις στην πόλη μας, για την επέτειο της απελευθέρωσης και τη γιορτή του Αποστόλου Παύλου,  η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπήθηκε. Απουσίαζε. Το γεγονός φυσικά και έχει την εξήγηση του. Η οποία «ακουμπά» στα όσα γίνονται αυτό το διάστημα στην Αθήνα, τα οποία δεν αφορούν γιορτές. Έχουν να κάνουν με σοβαρά καθημερινά προβλήματα, οικονομικής φύσεως. Απ’ την άλλη θα μπορούσαν να έρθουν έστω για λίγο στην πόλη μας που γιόρταζε οι… συνήθεις ύποπτοι. Η κ. Κόλλια Τσαρουχά ή ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Ο οποίος σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο «ανεβαίνει» στην εκλογική του περιφέρεια δηλαδή την Ξάνθη.

 

Εντύπωση επίσης προκάλεσε το ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίδης και Εμμανουηλίδης απουσίαζαν επίσης από τις χθεσινές εκδηλώσεις (αν κι όπως ακούμε βρίσκονται στην Καβάλα). Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβερνητική παράταξη εκπροσωπήθηκε χθες το πρωί στον Δημοτικό Κήπο από την κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα και (λιγότερο) τον Άρη Βέρρο. Κοντά τους γυρόφερνε ο Γιώργος Τσιρονίδης. Περισσότερο για να τους κάνει παρέα μέχρι να αρχίσει το πρόγραμμα της επιμνημόσυνης δέησης και της κατάθεσης στεφάνων.

 

Εν τω μεταξύ το επίσημο γεύμα μετά το πέρας των εκδηλώσεων δόθηκε σε εστιατόριο των Κρηνίδων με ευθύνη του Δήμου Καβάλας. Η  Δήμαρχος χθες το πρωί στον Δημοτικό Κήπο στέκονταν πλησίον των 3 Μητροπολιτών όταν ξαφνικά απευθύνθηκε σε αυτούς και με φανερή την αγωνία τους ρώτησε: «Νηστεύετε; Αν νηστεύετε να κανονίσω στο γεύμα να υπάρχει κοτόπουλο». Οι 3 Μητροπολίτες σάστισαν από την ερώτηση κι αμέσως της απάντησαν: «Η νηστεία τέλειωσε».

 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου- στη νέα πτέρυγα του κτιρίου- έγινε την Παρασκευή η εκδήλωση για τον Μιχάλη Αγγελόπουλο. Στον ίδιο χώρο θα γίνουν αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις προβολής ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών. Όσοι βρέθηκαν την Παρασκευή στην εκδήλωση για τον Μιχάλη Αγγελόπουλο κατάλαβαν ότι η αίθουσα δεν διαθέτει κλιματισμό. Διαθέτει μπόλικη ζέστη… Υπάρχει κάποια βλάβη στο σύστημα της ψύξης που ως συνήθως δεν υπάρχουν χρήματα να διορθωθεί.

 

Τα ίδια ισχύουν- τα γράφαμε τις προάλλες- στο μεγάλο ακροατήριο στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου. Κι εκεί μια βλάβη στο σύστημα χρονίζει κι οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου (συνήθως του Τριμελούς) μεταφέρθηκαν σε άλλη. Η οποία ευτυχώς κλιματίζεται.

 

Οι οδηγοί των Αστικών λεωφορείων βλέπουν με χαρά τους τροχονόμους να επιστρέφουν στο κέντρο της πόλης, ελπίζουν σε αυτούς προκειμένου να κινηθούν άνετα και με ασφάλεια τόσο στη διάρκεια της πορείας τους προς τις συνοικίες όσο κι όταν πρόκειται να σταματήσουν στις κεντρικές στάσεις. Οι οποίες συχνά είναι «πιασμένες» από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οδηγός μας διηγούνταν ότι πρόβλημα με τις στάσεις δεν υπάρχει μόνο στην Ερυθρού Σταυρού. Υπάρχει- επέμενε- και μπροστά στο πρώην περίπτερο του ΕΟΤ (σήμερα της Δημωφέλειας). «Δεν έχουμε χώρο να κινηθούμε στην άκρη και να σταματήσουμε. Σταματάμε αναγκαστικά στη μέση του δρόμου» μας έλεγε.

 

Οι διοργανωτές του αντιφασιστικού φεστιβάλ της Καβάλας ανακοίνωσαν χθες την αναβολή του για προφανείς πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Το φεστιβάλ επρόκειτο να γίνει στην παραλία στο τέλος της εβδομάδας. Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας είχε συμφωνήσει με την πρόεδρο της Βουλής να μας επισκεφθεί και να μιλήσει σε εκδήλωση του φεστιβάλ για το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Φυσικά μαζί με το φεστιβάλ αναβάλλεται και η επίσκεψη της Ζωής. Η οποία από το 2013 είναι να έρθει στην Καβάλα για να μιλήσει σε εκδήλωση αλλά όλο κάτι συμβαίνει και δεν έρχεται.

 

Εκτός αν οι ενέργειες που άρχισε από χθες ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αποδώσουν. «Ήταν που ήταν να έρθεις για το φεστιβάλ, έλα να μας μιλήσεις για το δημοψήφισμα» είναι το μήνυμα που μέσω των βουλευτών στάλθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής. Η οποία δεν απάντησε. Θα απαντήσει μάλλον σήμερα. Αλλά ακόμη κι αν δεν μας επισκεφθεί η Ζωή, θα έρθει κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος να μιλήσει (στην πλατεία Καπνεργάτη;) υπέρ του «Όχι».

 

Υπάρχουν κι ορισμένες αρκετά αστείες στιγμές έξω από τις τράπεζες. Ειδικά χθες που η πόλη είχε την γιορτή της και την αργία της, βρέθηκαν πολίτες να περιμένουν στην ουρά με το μαγιό! Προερχόμενοι από κάποια κοντινή παραλία. Υπό νορμάλ συνθήκες θα πήγαιναν κατευθείαν σπίτι. Τώρα έκαναν μια στάση στη κοντινή τράπεζα για να πάρουν το… εξωφρενικό ποσό των 60 ευρώ. Πάλι καλά, θα μπορούσαν όση ώρα περίμεναν να έβγαζαν απ’ το αμάξι και τα παιδιά. Να παίξουν στο πεζοδρόμιο με τα κουβαδάκια της αμμουδιάς!

 

Μέσα στον γενικό χαμό από την νέα φάση της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και οι Έλληνες υπάρχει και το πρόβλημα της βίζας προς τους Τούρκους, στο Προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στο ελληνικό προξενείο στην Ουκρανία. Τα σχόλια στο διαδίκτυο περιγράφουν την ζημιά για την περίπτωση της Ουκρανίας ως ακολούθως (ίδιες είναι πάνω κάτω οι συνέπειες και για τους επισκέπτες από την Τουρκία): «Από τις 23 Ιουνίου στην Ουκρανία, όλες οι θεωρήσεις VISA, εκδίδονται  μέσω του συστήματος VIS . Με βάση αυτό το σύστημα ο αιτών πολίτης, πρέπει να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως στο Κέντρο Θεωρήσεων VISA, να παρθούν τα βιομετρικά του χαρακτηριστικά, κ.λπ. Μέχρι τώρα η διαδικασία χορήγησης visa για τους Ουκρανούς που είχαν κλείσει διακοπές στην Ελλάδα, κρατούσε 5 εργάσιμες ημέρες. Τώρα  το ελληνικό προξενείο ανακοίνωσε ότι το διάστημα αυτό γίνεται 10 ημέρες, και εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τις συνέπειες.

Και θα μου πείτε μπορεί να φταίει το νέο σύστημα. Αμ δε. Με τη νέα αυτή προσθεσμία, οι πωλήσεις για κάθε πτήση που έρχεται στην Ελλάδα, πρέπει να σταματάνε 15 ημέρες πριν από την πτήση, αλλά ποιος καρεκλοκένταυρος να συγκινηθεί… Μάλιστα ήδη οι πωλήσεις προς Ελλάδα, σημειώνουν κάθετη πτώση. Αν όλα αυτά σας έχουν εξοργίσει, “ακούστε” και το τελευταίο για να βγείτε απο τα ρούχα σας: Σήμερα το ελληνικό προξενείο ενημέρωσε τους tour operators, ότι πλέον τα παιδιά που είναι “περασμένα” νόμιμα σε οικογενειακό διαβατήριο, δεν θα μπορούν να έχουν visa και ότι θα πρέπει να εκδώσουν ατομικά διαβατήρια για να μπορέσουν να πάρουν visa και να πετάξουν στην Ελλάδα με τους γονείς τους! Θεωρώ περιττό να σας πω ότι καμιά άλλη δυτική πρεσβεία, εφάρμοσε κάτι ανάλογο. Για να εκδοθεί δε διαβατήριο, απαιτούνται τουλάχιστον 20-30 ημέρες, οπότε … Πολλές δε οικογένειες που έχουν κλείσει τις διακοπές τους αυτή τη στιγμή έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να ταξιδέψουν!!!  Επίτηδες το κάνουν;

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης