μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν υποτιμούμε τα σημαντικά γεγονότα από το δημοψήφισμα και μετά. Δεν αδικούμε την προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Απλώς δίνουμε προτεραιότητα σε ένα δικό μας πρόβλημα, παράξενο και μη αναμενόμενο. Ο ανάδοχος ετοιμάστηκε να ρίξει κάποιες από τις πλωτές εξέδρες στη θάλασσα, στο κεντρικό λιμάνι. Είδαμε και πάθαμε μέχρι να τις δούμε να έρχονται (όχι όλες) από τη Ξάνθη στην Καβάλα. Κι όταν ετοιμαστήκαμε να χαρούμε κι άλλο, βλέποντας τις εξέδρες στη θέση τους, τότε ο εργολάβος χάθηκε. Με δικαιολογία την διακοπή λειτουργίας των τραπεζών!

 

Συγνώμη αλλά αυτό δε θα το καταλάβουμε ποτέ. Ένα έργο του ΕΣΠΑ είναι έτοιμο να μπει σε φάση υλοποίησης και λόγω των τραπεζικών γεγονότων το έργο σταματά. Λες και οι πλωτές εξέδρες κατασκευάζονται ή φυλάσσονται μέσα στις τράπεζες, άρα εγκλωβίστηκαν εκεί. Απίθανα πράγματα που όπως φαίνεται δεν ενοχλούν αυτούς που θα έπρεπε. Μέχρι και χθες δίπλα στις πλωτές εξέδρες ήταν σταθμευμένος ένας γερανός. Δίνοντας την εντύπωση ότι άμεσα θα τις σηκώσει και θα τις μετακινήσει προς τη θάλασσα. Από χθες χάσαμε τον γερανό… Φαίνεται βαρέθηκε να περιμένει την εντολή να αναλάβει δράση.

 

Το έργο των πλωτών εξεδρών δεν έχει μόνο ανάδοχο. Εργολάβο. Έχει επιβλέποντες, έχει υπηρεσίες με ενδιαφέρον κι αρμοδιότητες. Τι κάνουν όλοι αυτοί μπροστά στην αδικαιολόγητη στασιμότητα; Που είναι οι υπόλοιπες πλωτές εξέδρες; Γιατί δεν μεταφέρονται κι αυτές πλησίον του κεντρικού λιμανιού; Ποιος θα μας πει τι ακριβώς συμβαίνει, πόσο ακόμη (και για ποιόν λόγο) θα περιμένουμε;

 

Λίγα μόνο 24ωρα πριν το δημοψήφισμα οι βουλευτές Ιωαννίδης και Εμμανουηλίδης έδωσαν συνέντευξη τύπου. Εκεί παρακολουθήσαμε τον κ. Εμμανουηλίδη να αρχίζει τις δηλώσεις του ζητώντας συγνώμη από τους συνταξιούχους για την ταλαιπωρία που υφίστανται στις τράπεζες. Αμέσως μετά ο ίδιος βουλευτής προχώρησε κι άλλο στην αυτοκριτική αναγνωρίζοντας ότι ευθύνες για την κατάσταση υπάρχουν και στην Κυβέρνηση. Ξαφνιαστήκαμε.

 

Ο κ. Εμμανουηλίδης δεν ασχολήθηκε μόνο με τους άλλους που ως συνήθως αυτοί φταίνε για όλα τα προβλήματα. Πρώτα ασχολήθηκε με την Κυβέρνηση, στην οποία δεν χαρίστηκε, μετά με τους άλλους. Έτσι επιχείρησε να αλλάξει συνήθειες δεκαετιών. Και για αυτό ο λόγος του έχει σταθερό ενδιαφέρον. Καμιά φορά είναι «βαρύς», επηρεάζει αρνητικά την ατμόσφαιρα. Είναι όμως δίκαιος. Ισοφαρίζοντας τις εντυπώσεις. Τόσο δίκαιος που καμιά φορά μπορεί και να παρεξηγηθεί. Ποιος άλλος δύο μέρες πριν από ένα τόσο κρίσιμο δημοψήφισμα θα έκανε πρώτα αυτοκριτική κι αμέσως μετά κριτική; Μάλλον κανείς.

 

Η ιστορία έχει ως εξής. Το βράδυ της Παρασκευής χαρούμενοι εκπρόσωποι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ καλούν (τηλεφωνικά) συμπολίτες να κοιτάξουν προς το Φρούριο όπου η παράτολμη νεολαία του κόμματος κρέμασε πανό υπέρ του «όχι». Η χαρά για την πετυχημένη ενέργεια των νεολαίων κρατά λίγη μόνο ώρα. Ξαφνικά τα φώτα σβήνουν, το πανό μαζί με το Φρούριο «εξαφανίζονται». Εκείνη την ώρα η Δήμαρχος είναι στο αρχαίο θέατρο για την παράσταση Εκκλησιάζουσες. Δεν βλέπει το περιστατικό και δεν ενημερώνεται.

 

Χθες η πρόεδρος της Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου (στην αρμοδιότητα της δημοτικής επιχείρησης είναι το Φρούριο) «δείχνει» προς τον Δήμο Καβάλας που επίσης μπορεί και χειρίζεται τα φώτα του Φρουρίου. Ποιος εκπρόσωπος της διοίκησης του Δήμου Καβάλας … αγαπούσε τόσο πολύ το «ναι», για χάρη του αποφάσισε κι έδωσε εντολή να σβήσουν τα φώτα το βράδυ της Παρασκευής;  Κάπου πάει το μυαλό μας, εκεί που άλλωστε μας οδηγούν πληροφορίες προερχόμενες από το Δημαρχείο.

 

Στο μεταξύ το σενάριο για το ποιος έβαλε το πανό αλλάζει. Οι ίδιοι που την Παρασκευή αναφέρονταν στη νεολαία το ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή (δύο ημέρες μετά) μνημονεύουν και συγχαίρουν αόριστα νέους ακτιβιστές που καμία σχέση δεν έχουν με τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το πανό, το απομάκρυνε και το έχει στην αποθήκη της η Δημωφέλεια. Όποιος το… έχασε μπορεί να πάει από αυτή να το παραλάβει!

 

Μέσα στην αναμπουμπούλα του δημοψηφίσματος (και του κλεισίματος των τραπεζών) ξέχασαν να υποστείλουν και να  απομακρύνουν τις ελληνικές σημαίες που συνεχίζουν και κυματίζουν στα κοντάρια του Δημοτικού Κήπου. Είναι εκεί από την τοπική γιορτή, ταυτόχρονα γιορτή του Αποστόλου Παύλου. Εκτός αν οι σημαίες θα μείνουν στους ιστούς μόνιμα. 365 μέρες το χρόνο.

 

Μνημόσυνο για τις 40 μέρες από το πρόωρο χαμό του Θόδωρου Παυλίδη τελέστηκε την Κυριακή το πρωί στην Ξάνθη. Η οικογένεια του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη είδε πολλούς ανθρώπους απ’ όλη τη Περιφέρεια ΑΜΘ να παρίσταται στο μνημόσυνο, να συμπαραστέκονται στο πένθος της.

 

Στα κάγκελα του Πάρκου Φαλήρου (κόμβος Φαλήρου) παρουσιάζεται τελευταία πλουραλισμός μηνυμάτων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Μάλιστα το σημείο είναι τόσο προνομιακό όπου εκεί βλέπουμε και διαβάζουμε πανό εκδηλώσεων που γίνονται στη Λεκάνη ακόμη και στα Κύργια της Δράμας!

 

Το Καλοκαίρι του 2016 θα είναι διαφορετικό για τον Δήμο Καβάλας. Όπως προκύπτει από πρόσφατα ή σχετικά πρόσφατα ρεπορτάζ το επόμενο Καλοκαίρι ο Δήμος Καβάλας αναλαμβάνει να οργανώσει αυτός το φεστιβάλ Wood Water Wild όπως επίσης το φεστιβάλ του Ακοντίσματος. Ταυτόχρονα τον Ιούνιο του 2016 θα οργανωθεί το αεροπορικό σόου που δεν έγινε φέτος ενώ τον Ιούλιο του 2016 θα γίνει το Cosmopolis που η νέα διοίκηση υποσχέθηκε αλλά δεν πρόλαβε να οργανώσει φέτος. Με λίγα λόγια ο Δήμος Καβάλας μπορεί φέτος να την … έβγαλε φθηνά, του χρόνου για όλα αυτά τα επιπλέον θα χρειαστεί μια ολόκληρη περιουσία! Θα την έχει;

 

Δευτέρα πρωί- χθες το πρωί- δύσκολο το ξεκίνημα για όλους. Η μέρα μας «έφτιαξε» με την ωραία εικόνα των τουριστών που από νωρίς κυκλοφορούσαν στην περιοχή του κεντρικού λιμανιού και όχι μόνο. Αν η εβδομάδα ξεκινά με τουρίστες όλοι καταλαβαίνουν πόσο περισσότεροι θα είναι στη διάρκεια της, ειδικά στο τέλος της. Αυτή τη φορά ο καιρός θα είναι σύμμαχος.

 

Τα λαϊκά γλέντια στις γειτονιές της Καβάλας επανέρχονται δριμύτερα μιας και το δημοψήφισμα τέλειωσε, ότι ήταν να αναβληθεί αναβλήθηκε. Αύριο βράδυ στο πάρκο στον Άγιο Κωνσταντίνο οργανώνει εκδήλωση ο σύλλογος κατοίκων της περιοχής. Θα υπάρχει ορχήστρα με τους Θόδωρο Κατάκαλο, Γιάννη Μάρα, Αλεξία Χαραλάμπους, Σάκη Μιχαλάτο, Χρήστο Ζήκο. Ο σύλλογος κατοίκων Αγίου Κωνσταντίνου «Δρόμος του νερού» έχει (από τις αρχές Ιουνίου) νέο διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από τους Πρόεδρος: Τσαλίκογλου Νικόλαος, Αντιπρόεδρος: Σιδηρόπουλος Σταύρος
Γ.Γραμματεας: Κανάρης Γεώργιος, Ταμίας: Κανάρης Στυλιανος, Βοηθός Γραμματέα: Καμπουρακης Δημήτριος και μέλη: Αρβανιτιδης Δημήτριος, Παγκρατιδου Μαριάνθη

 

 

===========================================================================================

Έγραψαν…

*Ο Βαγγέλης Παππάς συνδυάζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την κοινή συνέντευξη τύπου δημάρχων- πρώην δημάρχων- εκπροσώπων τοπικών φορέων. Γράφει λοιπόν: «Εφόσον όλοι οι θεσμοί ήταν με το «ναι» κι είχαμε τόσο μεγάλη διαφορά από το «όχι», θα πρέπει να τους απασχολήσει πόσο γνήσια εκπροσωπούν τη λαϊκή θέληση».

*Αμέσως μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος – βράδυ Κυριακής- ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης καταλήγει σε οριστικά συμπεράσματα: « Το αποτέλεσμα είναι σαφές και τα μηνύματα είναι δύο: 1. Τσίπρα η μπάλα ξανά σε εσένα. πήγαινε στις Βρυξέλλες και φέρε λύση. 2. Σαμαρά πήγαινε επιτέλους σπίτι σου. Το μέλλον όμως φίλοι δεν είναι ακόμα σαφές. Ο Τσίπρας πάει για συμφωνία Ευρώπης (ελπίζω) , αλλά οι υπουργοί του μιλάνε για ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής. Ο πρωθυπουργός πρέπει να στηριχθεί από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις αλλιώς οι Λαφαζάνηδες καραδοκούν…».

*Στον χθεσινό Ριζοσπάστη διαβάζουμε σχόλιο κατά του βουλευτή Ηλία Ιωαννίδη: «Στην Καβάλα, μπροστάρης στην επιχείρηση φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ μπήκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Η. Ιωαννίδης, που απειλούσε τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ με αυτόφωρο».

*Τέλος τα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης πανηγυρίζουν για τις διαδοχικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ανάμεσα σε αυτά πλοίο με Κύπριους επιβάτες. Το οποίο προηγούμενα Καλοκαίρια είχε επισκεφθεί και την Καβάλα: «Συγκεκριμένα, το Σάββατο 4 Ιουλίου, στις 07:00 το πρωί, θα καταπλεύσει το Salamis Filoxenia, προερχόμενο από τη Σκιάθο. Το πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 559 επιβάτες, στην πλειονότητά τους από την Κύπρο, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για 13 ώρες και θα αναχωρήσει στις 20:00 με προορισμό το Άγιον Όρος, με τους καταστηματάρχες να ελπίζουν να πάρουν μια ανάσα από τους επισκέπτες που θα κυκλοφορήσουν στην πόλη. Την Κυριακή 5 Ιουλίου, την ημέρα που στη χώρα μας θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, στις 7:00 το πρωί θα καταπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη το Rhapsody of the Seas, με 2.300 επιβάτες από την Ευρώπη και την Αμερική. Το κρουαζιερόπλοιο θα παραμείνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για 10 ώρες και στη συνέχεια, στις 17:00, θα αναχωρήσει για Μύκονο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης