• 21 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης προσήλθε χθες στις 10 το πρωί στην συνάντηση των σταφυλοπαραγωγών. Η συνάντηση έγινε σε περιοχή πλησίον του Ελαιοχωρίου.  Συνοδεύονταν από τον Κώστα Μορφίδη, τον Παντελή Λασκαρίδη και τον Βασίλη Θωμαϊδη. Αν έβλεπε κάποιος το πρόσωπο του καταλάβαινε τη δύσκολη πολιτική θέση στην οποία βρίσκονταν. Αισθάνονταν ότι είχε απόλυτο δίκιο ο Νίκος Μουρτασάγας (μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας), ο οποίος μία μέρα νωρίτερα είπε για τους 3 βουλευτές ότι πρέπει να στηριχθούν επειδή δέχθηκαν και δέχονται μεγάλη ψυχολογική πίεση. Έτσι ήταν χθες το πρωί ο κ. Εμμανουηλίδης. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

 

Οι άνθρωποι που τον συνάντησαν- όλοι αγρότες της περιοχής- απέφυγαν να του μιλήσουν για μέτρα, συμφωνία, μνημόνια. Τον προέτρεψαν με τον τρόπο τους να μην αλλάξει την ευρισκόμενη σε εξέλιξη συζήτηση. Του διαμήνυσαν να συνεχίσει αυτή που οι ίδιοι είχαν αρχίσει. Οι ζημιές από το χαλάζι της Παρασκευής, τα «κανονάκια» που ενώ έπρεπε δεν δούλεψαν . Δεν διέλυσαν τα σύννεφα, δεν έδιωξαν τη βροχή. Ο κ. Εμμανουηλίδης περίπου 20 λεπτά άκουγε. Στη συνέχεια ζήτησε να συμμετάσχει. Η πρώτη φράση ήταν σχετική με τα επικείμενα μέτρα. Είπε ειδικότερα : «Αδέλφια, ζούμε σε μια χώρα που δεν έχει κανονικότητα. Σε μια κοινωνία που δεν έχει κανονικότητα. Σήμερα αν πέσει μια υπογραφή – η οποία θα είναι ο ενταφιασμός της κοινωνίας- θα είναι σε συνέπεια όλων αυτών των ετών που δεν είχαμε κανονικότητα. Αυτοί που είμαστε, στις θέσεις που είμαστε πρέπει να κάνουμε καλά τη δουλειά μας».

 

Η τελευταία φράση του κ. Εμμανουηλίδη «πάντρευε» τα προβλήματα των σταφυλοπαραγωγών με τις δικές του αγωνίες. Τις αυξημένες του υποχρεώσεις. Ο βουλευτής εξωτερίκευσε όσα σκέπτεται και ξανασκέπτεται αυτό το διάστημα. Με αφορμή ζημιές στον αγροτικό τομέα. Ένα  έργο που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε συχνά. Οι άλλοι δύο βουλευτές χαράματα χθες μπήκαν στο αεροπλάνο, ταξίδεψαν από την Καβάλα στην Αθήνα. Κι αυτοί βρίσκονται στα ίδια ζόρια!

Από το 2009 έως σήμερα όλοι οι βουλευτές του Νομού Καβάλας (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) ψήφισαν τα μνημόνια. Μέσα από μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που παρακολουθούμε. Προβληματίστηκαν, έλαβαν και «ζύγισαν» τα μηνύματα της κοινωνίας αλλά στο τέλος ψήφισαν. Με το επιχείρημα ότι αν δεν υπήρχαν αυτά τα άδικα μνημόνια όλα θα ήταν χειρότερα. Σύντομα θα ξέρουμε τι θα πράξουν οι 3. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν ειδικά αυτή τη στιγμή. Και οι 3 το σκέπτονται. Δύο εξ αυτών ψήφισαν υπέρ της Κυβέρνησης τα ξημερώματα του Σαββάτου ενώ παράλληλα προειδοποίησαν. Στο μεταξύ τα πολιτικά δεδομένα άλλαξαν. Το προτεινόμενο μνημόνιο όχι. Είναι ίδιο με τα προηγούμενα.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ της Καβάλας αναπτύχθηκε τις τελευταίες ώρες η άποψη σύμφωνα με την οποία ήταν προτιμότερο να μέναμε εκτός ευρώ και ευρωζώνης. Αρκετά μέλη της οργάνωσης σκέπτονται, μιλούν, δρουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Η πλειοψηφία ωστόσο δεν λέει το παραμικρό. Περιμένει να ενημερωθεί και να εκφραστεί το αργότερο σήμερα. Όπως είναι ολοφάνερο και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζεται. Όπως δοκιμάστηκε το τοπικό ΠΑΣΟΚ, η τοπική ΝΔ. Ο λαός το λέει με την φράση «εκεί που είσαι ήμουνα, εδώ που είμαι θα έρθεις».

 

Το 2009 ενώ η Ελλάδα χρωστούσε ο Γιώργος Παπανδρέου είπε το …ιστορικό «λεφτά υπάρχουν». Έπεισε τον κόσμο, κέρδισε τις εκλογές, έγινε κυβέρνηση. Ψήφισε μνημόνια. Το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Παρουσίασε τις προτάσεις του στις εκδηλώσεις του Ζαππείου. Έπεισε τον κόσμο, κέρδισε τις εκλογές. Ψήφισε μνημόνια. Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κόσμο ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα άρθρο. Έπεισε τον κόσμο, κέρδισε τις εκλογές. Ετοιμάζεται να ψηφίσει μνημόνια. Τρεις διαφορετικοί αρχηγοί κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησαν να οδηγήσουν την Ελλάδα κάπου αλλού. Στο τέλος και οι τρεις είχαν τον ίδιο προορισμό. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δηλώνει σαφή προτίμηση στην συνεννόηση των Ελλήνων,  με ανάρτηση του στο διαδίκτυο προχθές: «Δεν χαίρομαι γιατί ο Αλέξης Τσίπρας  “συνθηκολόγησε”. Είναι ο πρωθυπουργός, και η ήττα του είναι ήττα της Ελλάδας και θα στοιχήσει ακριβά. Χαίρομαι όμως γιατί τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να αφήσουμε στην άκρη συνθήματα και κραυγές , να μετρήσουμε τους πραγματικούς φίλους μας στην Ευρώπη και στον κόσμο και να συνεννοηθούμε για να πάει μπροστά αυτή η χώρα». Ο Βαγγέλης Παππάς ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook έναν χάρτη της Ελλάδας πάνω στον οποίο είναι γραμμένο το σύνθημα «Όχι, δεν πωλείται». Ο Δημήτρης Παπουτσής δεν έκανε καμία ανάρτηση στο διαδίκτυο σε σχέση με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Φέρεται να είπε σε φίλο του που τον ρώτησε σχετικά ότι «… εμείς δε θα κάνουμε ότι αυτοί. Εμείς θα στηρίξουμε».

 

Ευτυχώς πραγματοποιήθηκαν ομαλά για τρεις μάλιστα ημέρες οι αγώνες μπιτς ράγκμπι στην κεντρική πλατεία κι έτσι εκτονωθήκαμε βλέποντας κάτι διαφορετικό. Αποδείχθηκε ότι ήταν σχετικά απλό να μεταφέρεις και να στρώσεις άμμο στο κεντρικότερο σημείο της πόλης. Η ενέργεια πρωτοποριακή άρεσε και στους μη φιλάθλους. Υπήρξαν βοήθειες ακόμη και από το δημοτικό μηχάνημα που στρώνει την άμμο στις παραλίες. Ακόμη κι αυτό δούλεψε στην κεντρική πλατεία. Υπήρξε πρόβλημα μετά την βροχή της Παρασκευής. Με εθελοντική δουλειά των αθλητών του μπιτς ράγκμπι το πρόβλημα λύθηκε το ίδιο βράδυ.

 

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καζανίδης κόντεψε να πάθει σοκ όταν συμπτωματικά είδε τους διοργανωτές να ετοιμάζονται –για να διώξουν τα νερά της βροχής- να χρησιμοποιήσουν την σχάρα των ομβρίων που υπάρχει στο κέντρο της πλατείας. «Τους σταμάτησα τελευταία στιγμή, ενώ ήταν έτοιμοι να ανοίξουν τρύπες με τα φτυάρια για να φύγει το νερό. Αν το έκαναν τότε μαζί με το νερό θα έφθανε στο δίκτυο- προκαλώντας βλάβη- και η άμμος» έλεγε χθες στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας.

 

«Κρύωσαν» προσωρινά οι σχέσεις της Δημάρχου με τον Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο. Αιτία η πρωτοβουλία της κ. Τσανάκα να προτείνει ως εναλλακτική λύση για τη στέγαση των δύο νηπιαγωγείων κτίριο που εξυπηρετεί το ΚΕΚ της Π.Ε. Καβάλας. Χωρίς νωρίτερα να συζητήσει την πρόταση με τον κ. Μαρκόπουλο. Ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος, συμφωνούμε. Εξ αυτού του λόγου να της είναι θυμωμένος ο κ. Μαρκόπουλος με τη Δήμαρχο, το θεωρούμε υπερβολή. Ας πούμε λοιπόν ότι είναι κάτι που σύντομα άπαντες θα ξεχάσουμε.

 

Η Αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη Πρασσά ανέλαβε μόνη της (μαζί της ήταν μόνο οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι) να τοποθετήσει στην Καλαμίτσα και το Περιγιάλι τις Γαλάζιες Σημαίες, αυτές που οι δύο ακτές εξασφάλισαν τον περασμένο Μάη. Ούτε εκδήλωση, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε κάμερες. Είναι είδηση που οι δύο σημαίες ανέβηκαν στους ιστούς χωρίς το γεγονός να γίνει είδηση. Δεν μπορεί, κάποιος ειδικός λόγος θα υπήρχε εκείνο το διάστημα που η αντιδήμαρχος έδρασε τόσο αθόρυβα. Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται.

 

Διαβάζουμε σε ιστοσελίδα της Αλεξανδρούπολης (alexpolisonline.gr) ότι το Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (αυτό που αργεί την υπόθεση των Λουτρών των Ελευθερών) ασχολήθηκε με τους σταθμούς του ΟΣΕ στη Δράμα, τους χαρακτήρισε όλους μνημεία: Οι επιβατικοί σταθμοί σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς του νομού Δράμας, που αποτυπώνουν την εξέλιξη του σιδηρόδρομου στη Βόρεια Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, χαρακτηρίστηκαν ομόφωνα μνημεία από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Πρόκειται για τα κτίρια υποδοχής επιβατών και συνοδευτικά αυτών κτίσματα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς «Δράμα», «Φωτολίβος», «Νικηφόρος», «Πλατανιά» και «Παρανέστι». Όλοι οι σταθμοί παρουσιάζουν μορφολογική και τυπολογική ομοιομορφία με μικρές ιδιαιτερότητες, καθώς στηρίχτηκαν σε τυποποιημένα σχέδια κεντροευρωπαϊκών επιρροών, και δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Αλεξανδρούπολη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης