μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

3,5 μήνες ολοκαίνουργια κι απαραίτητα για τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα «περίμεναν» στη Νέα Πέραμο την ολοκλήρωση της διαδικασίας προκειμένου να αποκτήσουν πινακίδες και να κυκλοφορήσουν. Να χρησιμοποιηθούν για τον λόγο για τον οποίο αγοράστηκαν. Δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την παράδοση τους στο δημόσιο έως την διάθεση τους στην υπηρεσία; Φυσικά και είναι. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δια του Θόδωρου Μαρκόπουλου έσπευσε να προσλάβει τα σχόλια. Όπως ξεκαθάρισε η δική της δουλειά έγινε πολύ γρήγορα. Το πρόβλημα της καθυστέρησης ήταν αλλού.

 

Η περιγραφή της κατάστασης από πλευράς του κ. Μαρκόπουλου είναι απόλυτα δίκαιη. Σωστή 100%. Τα οχήματα άργησαν λόγω των Αθηνών… Λόγω της διοίκησης του ΕΚΑΒ. Η οποία πιθανόν να ξέχασε για τουλάχιστον ένα μήνα το όλο θέμα, αμέσως μετά (που επιτέλους ασχολήθηκε) το «προχώρησε» όχι όπως έπρεπε. Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές. Πρώτη και καλύτερη η έλλειψη προσωπικού. Δεν τους πιστεύουμε. Αν τα ασθενοφόρα αφορούσαν το Λεκανοπέδιο όλα θα ήταν διαφορετικά. Για την Ανατολική Μακεδονία Θράκη ποιος Αθηναίος νοιάζεται;

 

Τα ίδια και με το οικιακό φυσικό αέριο. Τα γράφαμε και χθες. Όταν άλλοι το έχουν και το χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια, η ΑΜΘ προσπαθεί να βρει χρήματα για να γίνουν οι πρώτες μελέτες! Διαβάζαμε χθες ότι σύντομα το δίκτυο φυσικού αερίου θα επεκταθεί και στα Φάρσαλα. Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια στην εταιρία που διανέμει το φυσικό αέριο στη Θεσσαλία. Άλλος κόσμος η Θεσσαλία, άλλη Ελλάδα η ΑΜΘ.

 

Τελικά έχει απόλυτο δίκιο ο βουλευτής Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Χθες δήλωσε ότι τώρα πρέπει και οι τρεις (κυβερνητικοί βουλευτές του Ν. Καβάλας)να επανέλθουν δριμύτεροι στα προβλήματα του τόπου. Να τα προωθήσουν, να τα παρακολουθήσουν όπως ταλαιπωρούνται στην πρωτεύουσα. Να τα σπρώξουν και τα περισσότερα να τα λύσουν. Χάνεται πολύτιμος χρόνος. Κάποτε οι Δήμαρχοι ταξίδευαν στην Αθήνα κι έκαναν αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Άλλοτε είχαν παρόμοια δράση Νομάρχες- Αντιπεριφερειάρχες. Τώρα κι αυτό άλλαξε. Οι βουλευτές δεν έχουν χρόνο κι οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν την δυνατότητα.

 

Η Κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει. Δεν είναι όλος ο κόσμος το μνημόνιο, τα προαπετούμενα, ο Σόϊμπλε. Υπάρχουν κι ένα σωρό άλλο ζητήματα που «περιμένουν» μήνες. Το τοπίο στα βασικά δείχνει να ξεκαθαρίζει. Ως εκ τούτου τώρα υπάρχει χρόνος για όλα τα άλλα. Η Κυβέρνηση στο πόστο της, οι βουλευτές το ίδιο. Η ζωή πρέπει να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς. Τα δε προβλήματα δεν πρέπει απλώς να καταγράφονται. Κάποια πρέπει να λύνονται. Διαφορετικά όλη μας η ζωή θα «κινείται» γύρω από το μνημόνιο, θα βουλιάζει σε καθημερινές καταστάσεις που θα μοιάζουν με ανίατη ασθένεια.

 

Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με την δημοτική λαχαναγορά. Αφορμή είναι το θέμα με τα ενοίκια των καταστημάτων της. Πιστεύουμε αυτό που είπε τις προάλλες στη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου ο επαγγελματίας της λαχαναγοράς κ. Γιάννης Ιωαννίδης: «Με αυτήν όλοι ασχολούνταν μόνο ένα μήνα πριν τις εκλογές». Αυτή η λογική πρέπει να αλλάξει αφού και στην λαχαναγορά δραστηριοποιούνται δημότες της πόλης.

 

Πρώτος ψήφισε στην ψηφοφορία τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Βουλή ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Κλήθηκε ειδικά και ξεχωριστά από τον αντιπρόεδρο κ. Μητρόπουλο, στον οποίο νωρίτερα είχε απευθυνθεί. Ποιος ήταν ο έκτακτος λόγος για αυτήν την αλλαγή; Ο βουλευτής Καβάλας έπρεπε να φύγει αμέσως από το Κοινοβούλιο, να προλάβει το αεροπλάνο για να γυρίσει νωρίς χθες το πρωί στην Καβάλα.

 

Οι συμπολίτες Κοσμάς Χαρπαντίδης, Διαμαντής Αξιώτης, Νίκος Καραγιαννακίδης κλήθηκαν χθες να παραστούν και να μιλήσουν στη συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση της Δευτέρας, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί το βιβλίο με τα κείμενα προηγούμενων Φεστιβάλ (των Φιλίππων). Η Δήμαρχος ενώ αναμένονταν δεν φάνηκε, δίπλα στους προαναφερθέντες κάθισε μόνο ο Θοδωρής Γκόνης. Οι Χαρπαντίδης και Καραγιαννακίδης μίλησαν υπέρ του κ. Γκόνη και της προσφοράς του στον θεσμό. Όλα όσα είπαν ήταν σωστά. Τα είπαν με τρόπο ολίγον υπερβολικό, σε μια στιγμή που το θέμα ήταν άλλο. Ευτυχώς από τη συνέντευξη απουσίαζε η κ. Καραβία. Η οποία για τον κ. Γκόνη έχει (όπως φαίνεται) άλλη άποψη.

 

«Τώρα μπορούμε να κάνουμε διακοπές»

Με ελάχιστες ή και καθόλου απώλειες μεταξύ των μελών και των στελεχών του «προχωρά» ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στην μετά το τρίτο μνημόνιο εποχή. Προχθές Τετάρτη έγινε η δεύτερη συγκέντρωση όσων (προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας) δηλώνουν αντίθετοι στην πρόσφατη συμφωνία. Τα πρόσωπα λίγα, γνωστά. Όχι όμως από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε Νίκος Μουρτασάγας, παραβρέθηκε στην πρώτη συγκέντρωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην παραλία, εξήγησε χθες ότι «…πήγα για περιφρούρηση της Νεολαίας που την διοργάνωνε». Τονίζει μάλιστα ότι στηρίζει την Κυβέρνηση.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ της Καβάλας είναι τρία. Οι δύο βουλευτές που καταψηφίζουν, ο ΣΥΡΙΖΑ Νέστου που με απόφαση συνέλευσης είναι επίσης αντίθετος. Αυτά τα προβλήματα δεν εμπόδιζαν χθες τον Κώστα Μορφίδη να δηλώνει (μεταξύ σοβαρού κι αστείου) στους δημοσιογράφους: «Τώρα- που η Βουλή ψήφισε και το δεύτερο μέρος της συμφωνίας- μπορούμε να κάνουμε και λίγες διακοπές». Όπως φάνηκε ο κ. Μορφίδης εκτός από ΣΥΡΙΖΑ «ψηφίζει» -για τα μπάνια του- Αμμολόφους!

Νωρίτερα χθες το πρωί ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης προσπάθησε να είναι (και) αισιόδοξος. Υπαινίχθηκε αλλαγή προς το καλύτερο της συμφωνίας, ουσιαστικά μια νέα διαπραγμάτευση στην οποία η κυβέρνηση δεν θα είναι με το μαχαίρι στο λαιμό. Σα να έλεγε ότι στο τέλος ακόμη κι αυτοί που διαφωνούν και καταψηφίζουν, θα πεισθούν (με τις εξελίξεις που στο μεταξύ θα υπάρξουν) να στηρίξουν.

 

Εορτή αξίας 6.000 ευρώ

Τρέχει και δεν φθάνει ο Δήμος Καβάλας προκειμένου να ετοιμάσει τις υποδομές πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονος (στο περιαστικό δάσος της Καβάλας), λόγω της εορτής τη Δευτέρα. Χθες μάθαμε ότι το κόστος των παρεμβάσεων θα ξεπεράσει τις 6.000 ευρώ. Πρέπει να διορθωθούν τα λεηλατημένα ηλεκτρολογικά του δρόμου προς την εκκλησία, να αποκατασταθεί και η βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης ώστε στην εκκλησία να επανέλθει το νερό. Για όλα αυτά φταίει ο Χειμώνας που προηγήθηκε και οι γνωστοί- άγνωστοι που από πέρσι έως φέτος δεν άφησαν στην περιοχή τίποτα όρθιο! Τα έκλεψαν και τα κατέστρεψαν όλα.

Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας ενέκριναν το κονδύλιο, το θέμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Φίλιππος Φιλιππίδης. Τους έδωσε την αφορμή να μιλήσουν για άλλους συχνούς βανδαλισμούς. Αυτή τη φορά στα σχολεία. «Τα βάφουμε εξωτερικά και την επόμενη μέρα έχουν συνθήματα» παραπονέθηκε η Μαρία Φρατζεσκάκη. «Να κάνουμε γκράφιτι ώστε να γλιτώσουμε από το πρόβλημα» πρότεινε ο Νίκος Μουρτασάγας. Προς ενίσχυση της πρότασης μίλησε ο Ηλίας Καλανταρίδης. «Με ένα γκράφιτι γλιτώσαμε από τα συνθήματα το σχολείο των Κρηνίδων» είπε.

 

Αντωνιάδης Vs Γερομάρκος

Όλα άρχισαν (στο διαδίκτυο φυσικά) με την ανάρτηση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστα Αντωνιάδη: «Με αφορμή τη κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε στο νησί της Σαμοθράκης, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να συγχαρούμε τις δυνάμεις κατάσβεσης, την πυροσβεστική, τις υπηρεσίες της Πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου, το στρατό, και κυρίως τους πολίτες που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στην πύρινη λαίλαπα για την ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών και του νησιού. Τέλος αξίζουν συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Γιώργο Παυλίδη, στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και στο Δήμαρχο Σαμαθράκης που από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πύρινες εστίες και συνέδραμαν στην καταπολέμηση τους. Αυτή είναι μια άλλη πλευρά της Ελλάδος».

Στο πιο πάνω κείμενο απάντησε ο προηγούμενος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιώργος Γερομάρκος: «Έλεος Κώστα μου με αυτά τα “συγχαρητήρια” στους πολιτικούς σου προισταμένους.Το ότι δηλώνουμε την παρουσία μας σε εστίες φωτιάς δε σημαίνει τίποτα.Τα συγχαρητήρια σε αυτούς που πραγματικά υπερβάλλουν εαυτούς και μάχονται με τις φλόγες. Και εμείς με τον Άρη Γιαννακίδη και τον Αρχέλαο Γρανά ήμασταν παρόντες σε όλες τις φωτιές, στη δική μας θητεία, αλλά δεν δίναμε “συγχαρητήρια” ο ένας στον άλλο. Αυτή είναι η άλλη πλευρά της… αυτοδιοίκησης».

 

 

 

Διαβάστε επίσης