μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Περίπου την Άνοιξη. Τότε «άνοιξε» από μηδενικής βάσης η συζήτηση για τη λειτουργία των πεζόδρομων στο κέντρο της Καβάλας. Θυμάστε; Ο Εμπορικός Σύλλογος υιοθέτησε (όπως ήταν αναμενόμενο) τις καταγγελίες μελών του. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα πλησίον του καταστήματος της Τραπέζης της Ελλάδας. Πεζόδρομοι Παύλου Μελά και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Δήμος Καβάλας αρχικά δεν αντέδρασε. Παρακολουθούσε. Στην συνέχεια επαγγελματίες υπαινίχθηκαν καταγγελία στον Εισαγγελέα. Τότε ο Δήμος Καβάλας αφυπνίστηκε. Πιέστηκε από τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, υποσχέθηκε αλλαγές. Μέτρα.

 

Η συζήτηση συνεχίστηκε όπως όλα στην Καβάλα. Αργά μα σταθερά. Στο τέλος το πράγμα έγινε συγκεκριμένο. Θα αλλάξει ο κανονισμός, θα γίνει πιο αυστηρός. Θα μπει τάξη στους πεζόδρομους. Αυτά τα υπόσχονταν ο Δήμος Καβάλας, συμφωνούσαν οι έμποροι. Αρχή θα έκαναν από τους πεζόδρομους πλησίον και έμπροσθεν της ΤτΕ. Οι υποσχέσεις πολλές και οι δράσεις δεν άργησαν. Έγινε αποτύπωση του κέντρου, άρχισαν οι προτάσεις για κάθε δρόμο χωριστά.

 

Το θέμα έφθασε στο δημοτικό συμβούλιο, στις δημοτικές επιτροπές. Όσο η συζήτηση «άνοιγε» τόσο οι υποσχέσεις για διορθώσεις μεγάλωναν. Κυριαρχούσαν. Προχθές βράδυ- στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- οριστικοποιήθηκε ο νέος κανονισμός. Με μια πρώτη ματιά δεν αλλάζει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Αυτό- για να λέμε την αλήθεια- έγινε επειδή οι αντιστάσεις ήταν ισχυρές. Πρώτα πρώτα από τα καταστήματα, αμέσως μετά από την ΤτΕ. Αυτή  (ως προς τις συχνές χρηματαποστολές) θα συνεχίσει να κάνει αυτό που είναι εύκολο. Αυτό που τη βολεύει.

 

Ο πήχης χαμήλωσε απότομα. Τώρα είναι ίσα με το έδαφος. Έγινε φασαρία, πολύ φασαρία. Στο τέλος καταλάβαμε ότι έγινε φασαρία για το τίποτα. Μακάρι να κάνουμε λάθος αλλά οι αποφάσεις στα συλλογικά όργανα αυτό δείχνουν. Δεν θα επιμείνουμε στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων. Αποδεικνύεται ότι αν υπάρχει βούληση, αυτό το πρόβλημα λύνεται εύκολα. Δύσκολο είναι το αρχικό. Με την τράπεζα.

 

Η ΤτΕ ισχυρίζεται ότι η λειτουργία της είναι σωστή, δεν αλλάζει τίποτα αφού κάθε αλλαγή προϋποθέτει εσωτερικές τεχνικές εργασίες. Οι οποίες αποφασίζονται από την Αθήνα. Κοστίζουν κι έτσι… δεν αποφασίζονται. Κατά τα άλλα η ΤτΕ μεταφέρει τις ευθύνες στις εταιρίες των χρηματαποστολών.

 

Όποιος σταθεί το πρωί στην διασταύρωση των οδών Ομονοίας και Παύλου Μελά θα δει ένα σωρό οχήματα να μπαίνουν συνεχώς μέσα στον πεζόδρομο. Αρκετά από αυτά είναι χρηματαποστολών. Κάποια είναι επαγγελματιών, άλλα είναι περαστικών. Κανόνας δεν υπάρχει. Αστυνόμευση καμία. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν αλλάζουν αυτή την απογοητευτική εικόνα. Ως εκ τούτου προτείνουμε στους επαγγελματίες που θίγονται (τα καταστήματα τους βρίσκονται στην ίδια περιοχή) να κάνουν αυτό που εξ αρχής σκέφθηκαν. Να ζητήσουν την παρέμβαση του εισαγγελέα. Η φιλότιμη προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης –προβλέπουμε- δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

 

Χαρούμενος χθες στην συνέντευξη τύπου ο Παύλος Λεμοτζής. Μία ακόμη χρονιά δική του δουλειά δικαιώνεται στο Φεστιβάλ των Φιλίππων. Αναγνωρίζεται. Δεν είναι μικρό ή ασήμαντο γεγονός. Χαιρόμαστε μαζί του. Χαιρόμαστε που τόσοι άνθρωποι από την Καβάλα δικαιώνονται επίσης. Αγαπούν το θέατρο, μελετούν, προοδεύουν. Αξίζουν το Φεστιβάλ Φιλίππων. Και ο Παύλος Λεμοντζής και αρκετοί άλλοι. Θα πάμε το βράδυ στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλή. Για χάρη του Π. Λεμοντζή και των λοιπών συμπολιτών, συντελεστών της μουσικής παράστασης «Έλα απόψε στου Θωμά».

 

Χαρούμενος και ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης. «Ανέβασε» στην σελίδα του φωτογραφίες από απαραίτητο έργο που άρχισε ήδη. Στο Τελωνείο των Κήπων κατασκευάζεται δεύτερη λωρίδα εισόδου προκειμένου να εξυπηρετεί καλύτερα αυτούς που μπαίνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Επειδή η υπόσχεση είναι πρόσφατη, είναι σημαντικό ότι υλοποιείται άμεσα.

 

Όλο το Καλοκαίρι παρακολουθήσαμε τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στις δημοτικές επιτροπές να εξελίσσεται η πρωτοβουλία για την αγορά και εγκατάσταση σε μία ακτή της πόλης μιας ειδικής- ακριβής αλλά εξυπηρετικής- ράμπας που θα διευκολύνει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να κάνουν το μπάνιο τους. Σωστή ιδέα αλλά αργεί. Το Καλοκαίρι τελειώνει. Μέχρι να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν την ράμπα θα έχει έρθει ο Σεπτέμβρης για να την απομακρύνουν. Ξέρουμε ότι βιάζονται αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένα πράγματα τους είναι αξεπέραστα εμπόδια. Στη Λήμνο ωστόσο είναι αρκετά πιο μπροστά από την Καβάλα. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα LimnosFM100.gr: «Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Λήμνου με την οποία ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τα σημεία, από τα οποία μπορούν να παραλαμβάνουν τα τηλεχειριστήρια για τις ράμπες αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, που επανατοποθετήθηκαν στις παραλίες του Εβγάτη και του Ρωμέικου Γιαλού. Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους ότι, για την παραλαβή των τηλεχειριστηρίων της ράμπας αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα και για μόνιμη χρήση από άτομα με κινητικά προβλήματα, μπορούν να απευθύνονται στον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου και στο τηλέφωνο 22543 50021. Για την περιστασιακή χρήση τηλεχειριστηρίου με υποχρέωση επιστροφής του, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο περίπτερο που βρίσκεται στη γέφυρα του Ρωμέικου Γιαλού.

 

======================================================================================

Χρησιμοποιούνται τα νέα ασθενοφόρα;

Ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, έχοντας προηγούμενη εμπειρία, έγραψε ένα σύντομο κείμενο για την διαδικασία μέσω της οποίας νέα ασθενοφόρα πρέπει να παραδοθούν στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο κ. Πασχαλίδης περιέγραψε την μεγάλη καθυστέρηση, την σχολίασε μα δε τη «νίκησε». Ούτε ως βουλευτής, ούτε ως πρώην βουλευτής. Που να ήξερε τα νεότερα…

Δύο από τα καινούργια ασθενοφόρα παραδόθηκαν στο ΕΚΑΒ αλλά… δεν παραδόθηκαν κατά το τυπικό. Παραμένουν παρκαρισμένα στο ΕΚΑΒ Καβάλας αφού τυπικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πρέπει να αποφασίσει η 4η ΥΠΕ, να τα δώσει στο ΕΚΑΒ κι αυτό να τα διαθέσει στο προσωπικό του. Ζήσε Μάη μου… Όσο για τα άλλα νέα ασθενοφόρα, έφθασαν στα Κέντρα Υγείας. Χρησιμοποιούνται; Δεν είμαστε σίγουροι. Τα Κέντρα Υγείας του Νομού δεν έχουν οδηγούς. Οι λίγοι που υπάρχουν,  αυτό το διάστημα βρίσκονται σε άδεια!

Με λίγα λόγια αγοράστηκαν νέα ασθενοφόρα μα δεν επωφελείται η τοπική κοινωνία. Το κράτος δεν είναι έτοιμο, δεν έχει προσωπικό. Διαθέτει μπόλικη γραφειοκρατία που εμποδίζει το αυτονόητο.

Το κείμενο του κ. Πασχαλίδη αναφέρει τα ακόλουθα: «Τις τελευταίες μέρες παραδόθηκαν στην κυκλοφορία 23 ασθενοφόρα για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκ των οποίων τα 5 αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Το προαναφερθέν γεγονός είναι απόληξη μιας χρονοβόρας και κοστοβόρας διαδικασίας. Καταρχήν ο διαγωνισμός της αγοράς τους κινδύνεψε να κηρυχτεί άγονος, ενώ προκειμένου να δοθούν σε κυκλοφορία τα ασθενοφόρα αναγκάστηκαν να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις 2 εταιρειών, που ενδιαφέρθηκαν για αυτά. Τα χρήματα, που δαπανήθηκαν για όλη αυτή τη διαδικασία αντλήθηκαν από κοινοτικά και ελληνικά κονδύλια, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι τα ασθενοφόρα αυτά βρισκόταν επί 5 μήνες εκτεθειμένα στον ήλιο και στις φθορές. Κάποιοι όμως συνέχιζαν να καλύπτουν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, ενώ το θέμα των ασθενοφόρων έμενε στάσιμο.

Ενθυμούμενος την περίπτωση της δωρεάς ασθενοφόρου από τον Ερυθρό Σταυρό του Μπάρι, η οποία έγινε κατόπιν ενεργειών μου, αισθάνομαι ενοχλημένος για τη στάση αυτών των λίγων, που με κατηγόρησαν ως αναποτελεσματικό, ενώ ήταν οι ίδιοι κάλυπταν την υπόθεση των 23 ασθενοφόρων. Το ασθενοφόρο- δωρεά του Ερυθρού Σταυρού είχε διαφορετικές προδιαγραφές, καθώς ήταν πετρελαιοκίνητο και γι’ αυτό έπρεπε να εγκριθεί από σωρεία φορέων, όπως ΕΚΑΒ, Υπηρεσία Νοσοκομείων, ΚΤΕΟ και άλλα. Έχοντας ανάγει την υπόθεση του ασθενοφόρου σε προσωπική επιβαρύνθηκα με κάθε κόστος, προκειμένου αυτό να τεθεί σε κυκλοφορία και να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Στον αντίποδα τα 23 ασθενοφόρα, που κάλυπταν πλήρως τις προδιαγραφές του ελληνικού δημοσίου και δεν απαιτούσαν έγκριση, έμεναν ανεκμετάλλευτα επί μήνες. Ενώ κυκλοφόρησαν κατόπιν ενεργειών μιας ομάδας υπευθύνων, αγανακτισμένων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και εμού.

Δηλώνω τα ανωτέρω ως απάντηση στη μομφή περί αναποτελεσματικότητας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης