μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ήταν Σαββατοκύριακο των πυρκαγιών. Τρεις στο σύνολο τους, όλες δύσκολες κι επικίνδυνες. Παντού (Ποδοχώρι, Κορυφές, Νέα Καρβάλη) υπήρξε πολύ μεγάλη κινητοποίηση υπηρεσιών. Το γεγονός έπαιξε ρόλο ώστε οι ζημιές να περιοριστούν, οι φωτιές να σβήσουν ή να ελεγχθούν. Βλέπαμε κοντά στην Π.Υ. και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η οποία σπεύδει να βοηθήσει, να συμπαρασταθεί, να διευκολύνει. Ταυτόχρονα διεκδικεί μερίδιο από την επιτυχή ή την ανεπιτυχή έκβαση του κάθε περιστατικού. Μια παράδοση που άρχισε χωρίς κάποιος να το καταλάβει, συνεχίζεται κι ισχυροποιείται. Όλα τα έχει η Τ.Α. οι φωτιές της έλειπαν.

 

Οι δασικές πυρκαγιές είναι αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Του κράτους. Ας μη μπερδευόμαστε λοιπόν. Ο κάθε δήμαρχος, αντιδήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης βοηθά. Η μεγάλη και βασική ευθύνη ανήκει αλλού. Αυτό καλόν είναι να μην το ξεχνάμε, να το έχουμε πάντα «φρέσκο» στο μυαλό μας.

 

Τώρα που η κίνηση στο λιμάνι αυξάνεται, τώρα πρέπει να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα που ανακύπτουν. Τα πιο δύσκολα έχουν σχέση με τα αυτοκίνητα. Αυτά που προσεγγίζουν το λιμάνι, αυτά που βγαίνουν από τα πλοία κι από την περιοχή του λιμανιού. Πρέπει επίσης να γίνει μια καλύτερη τακτοποίηση όσων αυτοκινήτων αναμένουν μέσα στο λιμάνι. Χθες γίναμε μάρτυρες μιας κατάστασης που λόγω πολλών οχημάτων (επιβατικά, φορτηγά, δίκυκλα, τροχόσπιτα κτλ) ήταν αδύνατο να μπει σε σωστούς κανόνες.

 

Η ευθύνη ανήκει στον ΟΛΚ, στο Λιμεναρχείο και (λιγότερο) στην Τροχαία Καβάλας. Πρέπει να αποφασιστεί που θα περιμένουν όσοι θα ταξιδέψουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πρέπει να βρεθεί χώρος αναμονής για 30 και άνω αυτοκίνητα Ταξί που στην άφιξη κάθε δρομολογίου περιμένουν πελάτες. Πρέπει επίσης να υπάρξει χώρος αναμονής όσων περιμένουν επιβάτες (συγγενείς και φίλους) ενώ αυτές οι ουρές και οι σταθμεύσεις πρέπει να ξεχωρίσουν από τις άλλες, που έχουν σχέση με την κίνηση προς την Θάσο.

 

Αν είναι δυνατόν θα πρέπει να αποφεύγεται ταυτόχρονη άφιξη μεγάλων πλοίων και φέρι μποτ. Πρέπει επίσης να γίνει μια συνολική μελέτη της περιοχής εντός του λιμανιού. Κυκλοφοριακής φύσεως. Χώρος υπάρχει μπόλικος. Αν μελετηθεί σωστά η στάση, η στάθμευση και η ταυτόχρονη κίνηση από το λιμάνι προς την Ερυθρού Σταυρού και την Κουντουριώτου όλα μπορούν να είναι καλύτερα. Με απαραίτητη παρουσία λιμενικών και τροχονόμων την ώρα που πρέπει, στα σημεία που πρέπει. Χθες το πρωί μία ακόμη φορά το προσωπικό του Λιμεναρχείου ήταν αρκετό αλλά μόνο μέσα στο λιμάνι. Δεν θα έπρεπε η τροχαία του Λιμεναρχείου να βρίσκεται την ώρα της μαζικής εξόδου από το λιμάνι,  στο τμήμα της Ερυθρού Σταυρού από παλιά ψαράδικα έως Μυροβόλο Άνοιξη;

 

Κουτσομπολίστικες ιστοσελίδες (τόσο των Αθηνών όσο και της Θεσσαλονίκης) έγραφαν όλη τη προηγούμενη εβδομάδα για την όμορφη σύζυγο του Θοδωρή Ζαγοράκη που (με την οικογένεια της) έκανε μπάνιο στους Αμμόλοφους. Η είδηση είναι αλλού. Την περασμένη Τετάρτη ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ήταν στο αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Εκεί συνάντησε τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του ΑΟΚ. Στην συνέχεια είδε στην τηλεόραση το ματς του Παναθηναϊκού με την Μπριζ. Το ποδόσφαιρο για τον Θ. Ζαγοράκη έχει πάντα προβάδισμα έναντι όλων των άλλων.

 

Ο Δήμος Καβάλας θα βάλει κάγκελα στο πεζοδρόμιο από το Πάρκο Φαλήρου ως την Καλαμίτσα. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσει τους πεζούς, θα ακυρώσει την κακή συνήθεια των οδηγών να παρκάρουν όπου βολεύονται. Κολωνάκια μπήκαν σε ένα άλλο ταλαιπωρημένο πεζοδρόμιο. Από τον Πυθαγόρα προς τον κόμβο Φαλήρου. Κι εκεί τα αυτοκίνητα έκαναν «πάρτι» παρκάροντας παράνομα.

 

Ξαφνιάζει ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας. «Ανεβάζει» πολύ συχνά κείμενα στην σελίδα του στο facebook με υπερβολική και σε προσωπικό επίπεδο κριτική και για τους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Τα κείμενα του ξεπερνούν τον σχολιασμό της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης. Είναι κάτι άλλο, χειρότερο. Κάτι που δεν αρέσει. Του θυμίζουμε ότι την εποχή του μνημείου των εβραίων της Καβάλας υποστήριζε, πολύ σωστά, ότι το όλο θέμα δεν είναι προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο απέφευγε να αναφέρεται προσωπικά στους συμπρωταγωνιστές εκείνης της ιστορίας. Τώρα όμως κάνει ότι επιχείρησαν να κάνουν σε αυτόν οι τότε επικριτές του. Λάθος κύριε Αντιδήμαρχε.

 

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης πέρασε αρκετές ώρες το Σάββατο στην φωτιά πλησίον των Κορυφών. Όταν το περιστατικό τέθηκε υπό έλεγχο έκανε τον απολογισμό του με το ακόλουθο κείμενο: «Ένα Μεγάλο Ευχαριστώ και ένα Μεγάλο Μπράβο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος γι’ αυτούς τους ανθρώπους, είτε στα εποχούμενα ή πεζοπόρα τμήματα της Π.Υ., είτε στα εναέρια μέσα της Π.Α., οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές, δίνουν τον αγώνα για να αποσοβήσουν τις καταστροφές που προκαλούν οι πυρκαγιές στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω τους εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση ανιδιοτελούς προσφοράς αλλά και το προσωπικό του Δήμου Καβάλας και της Περιφέρειας το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα για παροχή υποστήριξης προς την Π.Υ.».

 

Ρωτήθηκε ο Ηλίας Ιωαννίδης αν επίκειται εκδήλωση στην Καβάλα της Αριστερής Πλατφόρμας. Αρνήθηκε να μιλήσει συγκεκριμένα, δεν είπε το παραμικρό. Σε άλλες πόλεις της επαρχίας η Αριστερή Πλατφόρμα εξορμά, με εκδηλώσεις που θα τις χαρακτήριζε κάποιος προεκλογικές. Όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν αργεί να έρθει η σειρά της Καβάλας. Οι φίλοι της Πλατφόρμας εδώ είναι αρκετοί.

 

Στην Θάσο ήταν τις προηγούμενες ημέρες ο Τάκης Εμμανουηλίδης. Χθες το απόγευμα ο βουλευτής μαζί με τον Κώστα Μορφίδη έκαναν ενημερωτικού περιεχομένου εξόρμηση στον πρώην Δήμο Ορφανού. Στον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας «έρχονται» πληροφορίες από την Αθήνα σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα ψηφιστεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές θα αφήσουν στην άκρη τα μπάνια αφού θα πρέπει να επανέλθουν στην Αθήνα. Κι όμως, η Ζωή αποφάσισε αυτή την εβδομάδα η Βουλή να είναι κλειστή….

 

 

 

 

=====================================================================================

Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Δεχθήκαμε χθες επιστολή συμπολίτη σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, στη συνοικία της ΔΕΠΟΣ. Παρατηρεί- δεν κάνει λάθος- ότι απαραίτητα δημοτικά έργα μέσα στο πάρκο είναι σε εξέλιξη, ουσιαστικά σταμάτησαν στη μέση ή δεν εξελίσσονται γρήγορα ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα. Δεν είναι ο μόνος. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά παρόμοια (αρνητικά) σχόλια επισκεπτών του ίδιου πάρκου. Στο οποίο παρά τα συγκεκριμένα προβλήματα λειτουργεί κανονικά επιχείρηση αναψυκτηρίου.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου που έγινε κι αυτός δέκτης παραπόνων έγραψε πρόσφατα στον «λογαριασμό» του στο διαδίκτυο ότι ο χώρος είχε εγκαταλειφτεί από τη διοίκηση Σιμιτσή κι ότι τώρα γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα και το Πάρκο να λειτουργεί όπως πρέπει. Για τη συζήτηση, τη διευκόλυνση της δηλαδή, θα παραδεχθούμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Η διοίκηση της κ. Τσανάκα ανέλαβε να διορθώσει κάτι που η διοίκηση του κ. Σιμιτσή δεν είχε στις προτεραιότητες της.

Από την άλλη πλευρά όταν αναλαμβάνεις να διορθώσεις ένα πρόβλημα αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα και σωστά. Ειδικά όταν στον ίδιο χώρο συχνάζουν μικρά παιδιά. Ας κοιτάξουν να επισπεύσουν τις εργασίες για να πάψουν οι διαμαρτυρίες των πολιτών. Αυτά τα Πάρκα έγιναν παντού στην Ελλάδα όχι μόνο για να φιλοξενούν επιχειρήσεις που στην ουσία είναι παιδότοποι. Έγιναν –όπως λέει και το όνομα τους- για να προσφέρουν κυκλοφοριακή αγωγή στους μαθητές. Αλήθεια, αυτό το τελευταίο πόσο καιρό έχει να συμβεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Καβάλας; Μήπως σταμάτησε από την εποχή Εριφυλλίδη;

*«Ζωηρεύει» η σελίδα του Δήμου Καβάλας στο facebook. Δεν είναι κακό, είναι πολύ καλό. Αρκεί να προσφέρει ενημέρωση ολοκληρωμένη. Την Παρασκευή αντί να γίνει έστω μια αναφορά στο πότε θα επαναλειτουργήσει το δημοτικό σχολείο του Αγίου Λουκά (ο κόσμος της συνοικίας ανησυχεί) υπήρξε ένα ουδέτερο κι αόριστο κείμενο: «Συνεχίζονται οι απαραίτητες εργασίες για την ενίσχυση της στατικής επάρκειας του 21ου δημοτικού σχολείου του Αγίου Λουκά, μετά την ολιγοήμεροι διακοπή τους, μια και δεν μπορούσε να γίνει η απαραίτητη προμήθεια υλικών λόγω των capital control που έχει επιβληθεί στις τράπεζες. Όμως από προχθές έγιναν οι απαραίτητες προμήθειες και οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, με τελικό στόχο την όσο το δυνατόν γρηγορότερη παράδοσή του».

 

 

 

Διαβάστε επίσης