μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Κυβέρνηση γνωστοποίησε χθες την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και αυτό της Χρυσούπολης. Έσπευσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν τη διαφωνία τους καταθέτοντας σχετική ερώτηση. Η οποία – ως μία ακόμη αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής- προβλήθηκε δεόντως από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

 

Δεν είναι έκπληξη ότι η άμεση ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφεται –και για λόγους αρχής φανταζόμαστε- και από την Αλεξάνδρα Τσανάκα και από τον Ηλία Ιωαννίδη. Αυτό ακριβώς μας ενοχλεί, αυτό ζητούμε να αλλάξει. Σε θέματα Αριστερής πολιτικής οι βουλευτές μας είναι απόλυτα έτοιμοι. Αντιδρούν άμεσα, ρωτούν και «παρενοχλούν» την Κυβέρνηση. Όταν αντίθετα το θέμα είναι τοπικό, τα αντανακλαστικά χαλαρώνουν.

 

Ρωτάμε λοιπόν και την κ. Τσανάκα και τον κ. Ιωαννίδη, χθες που έμαθαν ότι το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» κινδυνεύει με κλείσιμο έδειξαν το ίδιο ενδιαφέρον; Μάλλον όχι. Τα τοπικά προβλήματα τα … φόρτωσαν στον Αντιπεριφερειάρχη και στους Δημάρχους. Αυτοί (οι κυβερνητικοί βουλευτές) συνήθως ασχολούνται μόνο με την κεντρική πολιτική σκηνή. Όπως επίσης τους νοιάζει πολύ το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Το μέλλον του Νομού μας μπορεί να περιμένει.

 

Μία ημέρα νωρίτερα ο Υπουργός (αρμόδιος για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων) κ. Σταθάκης άφηνε να εννοηθεί ότι το θέμα ναι μεν έληξε αλλά θα το ξαναδεί. Καθυστερώντας τη διαδικασία, μεταθέτει την ώρα των αποφάσεων για τον Μάρτιο του 2016. Μέχρι τότε η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση θα μπει στο… ψυγείο. Καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος ποιο είναι το επείγον και το σημαντικό. Όχι τα αεροδρόμια, σίγουρα το ίδρυμα Αγία Μαρίνα.

 

Η Τροχαία Καβάλας κινήθηκε το Σάββατο στη Νέα Πέραμο βοηθώντας στα μέτρα κυκλοφοριακής φύσεως πλησίον της εκκλησίας που γιόρταζε. Την Κυριακή την είδαμε και στον Αμυγδαλεώνα. Εξυπηρέτησε τους Δραμινούς που επέστρεφαν από τη θάλασσα στο σπίτι τους. Καιρό έχουμε να την δούμε στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Φαίνεται την προσπάθεια τήρησης της τάξης στην κεντρική περιοχή της πόλης την εγκατέλειψε νωρίς νωρίς.

 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας άλλαξε τον φωτισμό στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης (πεζόδρομο των απογευματινών ωρών). Στη θέση των παραδοσιακών φώτων έβαλε λάμπες τύπου led. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Ίδιου τύπου λάμπες εξετάζεται να μπουν σε όλη την ζώνη του λιμανιού. Έργο απαραίτητο μα και ακριβό. Το ωραίο κοστίζει.

 

Σωστή παρατήρηση συμπολίτη. Το Τουριστικό Περίπτερο της πλατείας Κονσουλίδη δεν λειτουργεί τις Κυριακές. Ως εκ τούτου οι επισκέπτες της Καβάλας την Κυριακή αναζητούν αλλού βοήθεια κι ενημέρωση. Συνήθως σταματούν τους περαστικούς, ελπίζοντας ότι θα ξέρουν και θα τους που αυτό που θέλουν να μάθουν. Η Δημωφέλεια έστω του χρόνου, πρέπει να φροντίσει ώστε να υπάρχει προσωπικό στο Τουριστικό Περίπτερο και τις Κυριακές.

 

Ο Γιώργος Γραμμένος είπε χθες ότι αυτή την εβδομάδα οι περισσότεροι δημοτικοί υπάλληλοι απουσιάζουν με άδεια. Τα ίδια και στο Διοικητήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σε ώρα αιχμής βρίσκεις να παρκάρεις εκεί που συνήθως υπάρχει συνωστισμός. Στον δρόμο ανάμεσα στο Διοικητήριο και το ανοιχτό κολυμβητήριο.

 

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (Α.Π.Ε.) ασχολείται -με χθεσινό τηλεγράφημα του- με το φετινό Φεστιβάλ Παπαϊωάννου. Διάφορες εφημερίδες και ιστοσελίδες προβάλουν το φεστιβάλ «φιλοξενώντας» το κείμενο του Α.Π.Ε. Σε αυτό μιλούν για τον θεσμό τόσο η Κορίνα Βουγιούκα όσο και η Δήμητρα Τσανάκα. Η κ. Δήμαρχος μεταξύ των άλλων αναφέρει: «”Στην Καβάλα έχουμε μεγάλη παράδοση στη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων που έγιναν θεσμός και εξελίχθηκαν σε πόλο έλξης επισκεπτών από ολόκληρη την Ελλάδα. Και βέβαια αυτή η προσέλευση επισκεπτών συνεισφέρει πολλά στην ανάπτυξη της Καβάλας. Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε τον πολιτισμό, να συμβάλουμε στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, το Δ.Ω.Κ., με την όλη δράση του παίζει σημαντικό ρόλο. Μία από τις δράσεις του είναι και το Φεστιβάλ Γ. Α. Παπαϊωάννου που από μικρό και εσωστρεφές έγινε μεγάλο, με έντονο τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα και τη δημιουργική πνοή”

 

Εν τω μεταξύ παρελθόν για το ΚΘΒΕ είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βούρος: «Παρελθόν από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος αποτελεί ο Γιάννης Βούρος, καθώς έγινε δεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη η παραίτηση που είχε υποβάλει προ καιρού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο Ν.Ξυδάκης ευχαρίστησε τον Γ.Βούρο για τις προσπάθειες που κατέβαλε να στηρίξει το έργο του ΚΘΒΕ και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μελλοντικά του σχέδια. Σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού».

 

Ο Λιμενάρχης της Χίου έκανε δηλώσεις την Δευτέρα σχετικές με το πρόβλημα στο νησί από τους παράτυπους μετανάστες. Όπως είπε η κατάσταση στη Χίο είναι σχετικά ευκολότερη σε σχέση με τη Μυτιλήνη και την Κω. Για τους 400 μετανάστες που εκείνη την ημέρα ήταν στη Χίο είπε ότι περίμεναν το πλοίο για Καβάλα προκειμένου να ταξιδέψουν. Δυστυχώς είμαστε σε φουλ σεζόν κι έτσι εισιτήρια διαθέσιμα δεν υπάρχουν, ούτε πλοία μπορεί να βρει η Κυβέρνηση για να γίνουν έκτακτα δρομολόγια μόνο για μετανάστες. Οι οποίοι έχουν λεφτά να πληρώσουν το πλοίο αλλά δεν βρίσκουν κενή θέση σε αυτό.

 

Αντιγράφουμε είδηση από την ιστοσελίδα Xanthipress. Gr : Με απειλές και ύβρεις, όπως κατήγγειλαν θαμώνες, προσπάθησε να αποτρέψει τον έλεγχο ελεγκτικού κλιμακίου του Υπουργείου Οικονομικών, επιχείρηση στην πλαζ του Φαναρίου. Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι του Δεκαπενταύγουστου όταν, στο πλαίσιο των διαρκών ελέγχων σε τουριστικές περιοχές, κλιμάκιο αποτελούμενο από άνδρες και γυναίκα έφτασε για έλεγχο στο beach bar και γνωστοποίησε την ταυτότητά του. Οι υπεύθυνοι του καταστήματος κινήθηκαν αρκετά επιθετικά απέναντι στους υπαλλήλους, με φωνές, απειλές ακόμη και ύβρεις και εκφοβισμούς! Οι υπάλληλοι δεν πτοήθηκαν ενώ χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας, ώστε να σταματήσει η επίθεση εναντίον τους και ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε κανονικά από τους υπαλλήλους που επέδειξαν ψυχραιμία.
============================================================================

Ο ΤΑΡ και τα λοιπά ενεργειακά

Η εφημερίδα Παρατηρητής των Σερρών δημοσίευσε χθες κείμενο για τον αγωγό ΤΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι εκπρόσωποι του αγωγού δηλώνουν στη Κυβέρνηση (τόσο στον κ. Λαφαζάνη όσο και στον κ. Σκουρλέτη) ότι η διαπραγμάτευση τέλειωσε. Θεωρούν ότι το ζήτημα της όδευσης έληξε επίσης. Κατά το ίδιο δημοσίευμα η Κυβέρνηση διαφωνεί, απαντά ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι ο Δήμος Νέας Ζίχνης και η Π.Ε. Σερρών συνεχίζουν να θέτουν θέμα χωροθέτησης του προβλεπόμενου υποσταθμού συμπίεσης. Απειλούν μάλιστα με κινητοποιήσεις!

Για τα ενεργειακά της χώρας (συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού ΤΑΡ) υπήρξε χθες το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του Σκάϊ η ακόλουθη είδηση: Η ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης με τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή για τις Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις των ΗΠΑ, Αμος Χόχσταϊν ο οποίος αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα. Ο υπουργός συναντήθηκε σήμερα Τρίτη με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι προϋποθέσεις προσέλκυσης ξένων επενδύσεων για ενεργειακά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και για τα ενεργειακά σχέδια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα, μεταξύ των οποίων αυτό του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG) και του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετηρίου αγωγού (IGB).
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην ενεργειακή ασφάλεια και στην εξασφάλιση πολλαπλών και εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας. Ιδιαίτερα στάθηκε στην επιδίωξη ενδυνάμωσης του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, με σημαντικά προσδοκώμενα οφέλη, αλλά και θετική συμβολή στην γεωπολιτική και οικονομική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

 

 

 

Διαβάστε επίσης