• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάθε καινούργια δημοσκόπηση είναι κι ένα νέο βήμα. Προς τα εμπρός για τα ποσοστά της ΝΔ. Προς τα πίσω για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον δεν είναι ούτε καν ισοπαλία. Η ΝΔ έχει προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις πιο πρόσφατες. Πάμε στοίχημα; Στις επόμενες (των Κυριακάτικων εφημερίδων κατά πάσα πιθανότητα) η ΝΔ θα ξεφύγει με διαφορά. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι απορίας άξιο το ποιος πιστεύει τις συγκεκριμένες έρευνες. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν την ΝΔ όχι μόνο στη νίκη αλλά και στην αυτοδυναμία!

 

Έξω στην αγορά, στις συνοικίες, στην κοινωνία γενικότερα ο κόσμος παραμένει απρόθυμος σε ότι έχει σχέση με τα προεκλογικά και τα εκλογικά. Παρά ταύτα οι εταιρίες δημοσκοπήσεων ισχυρίζονται συνεχώς το αντίθετο. Μας μεταφέρουν μια άλλη εικόνα και κατάσταση. Είναι δυνατόν ότι βλέπουμε, ότι ακούμε να είναι λάθος; Είναι πιθανό το σωστό να είναι αυτό που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, ελάχιστους αναποφάσιστους; Ας κάνουμε υπομονή. Στις 20 Σεπτέμβρη θα μάθουμε το αποτέλεσμα των εκλογών κι όλα θα αρχίσουν από μηδενικής βάσης.

 

Αυτό το διάστημα παρακολουθούμε την διάλυση του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ). Ήταν ένα μικρό κόμμα, το οποίο ξεχώριζε για τον Πρόεδρο του. Τον Φώτη Κουβέλη. Ήρθαν τα δύσκολα, έπεσαν τα ποσοστά, έφυγε από την ηγεσία ο Κουβέλης. Αποφασίστηκε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα κόπηκε στα δύο. Άλλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι στο ΠΑΣΟΚ. Κάποτε θα ξανασυναντηθούν. Θα είναι η εποχή που το ΠΑΣΟΚ θα ενωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αργά ή γρήγορα θα γίνει κι αυτό.

 

Αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο πρώην βουλευτής Έβρου Μαρίνος Ουζουνίδης. Στην Αλεξανδρούπολη λένε ότι θα συνεργαστεί με τη ΝΔ. Ο Αθανάσιος Μπέλτσος- διευθυντής του γραφείου του Πάνου Καμμένου- έγραψε μεταξύ άλλων για την αποχώρηση Ουζουνίδη: «Πέστε όμως κύριε πρώην βουλευτά ότι απαιτούσατε εξαρχής κυβερνητική θέση, ότι απαιτούσατε θέση γενικού γραμματέα, την προεδρία στο Πράσινο Ταμείο, μετά ζητούσατε επιμόνως προεδρία και δ/νων σύμβουλος στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδούπολης και στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης – Διδυμοτείχου. Και για να τα λέμε όλα απαιτούσατε παρανόμως να μεταθέσουμε την συμβία σας σε μονάδα της αρεσκείας της, πράγμα που αρνηθήκαμε».

 

Σε συνέχεια σχολιασμού από την στήλη των δημοτικών έργων του ΕΣΠΑ (και οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού προγράμματος) ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής γράφει: Με αφορμή τα σχόλιά σας στα “Μικρά Πρωινά” για την καθυστέρηση των έργων,  επιτρέψτε μου τις παρακάτω επισημάνσεις: 1) Η χρηματοδοτική αναξιοπιστία του κράτους μας είναι ο βασικός υπαίτιος. 2) Τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι πράγματι εξασφαλισμένα. Αλλά μόνο το ποσοστό που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (95%). Το 5% που είναι η ελληνική συμμετοχή χάθηκε στο βωμό της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία οδήγησε σε πιστωτική ασφυξία όλον τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας μας, στον αφανισμό εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ανεργία χιλιάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους. Είναι προς τιμήν των εργολάβων της πόλης μας που προχώρησαν τόσο πολύ τα έργα, έστω και απλήρωτοι! 3) Χωρίς αμφιβολία ένας τομέας όπου χρειάζεται να γίνουν βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές είναι τα δημόσια έργα. Όμως οι μεταρρυθμίσεις είναι το σημαντικότερο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών (συνεπώς ξεπερνά τα όρια του παρόντος σημειώματος).

 

Για τουλάχιστον 5 λεπτά ο Βαγγέλης Αποστόλου (πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) εξηγούσε στους δημοσιογράφους (χθες στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Στέκι της Νέας Πόλης) το εξής:  Η αύξηση του ΦΠΑ και στους αγρότες θα τους βοηθήσει, δεν είναι σίγουρο ότι με την αύξηση που αποφασίστηκε θα πληρώνουν περισσότερα! Φιλότιμη προσπάθεια ενός συμπαθέστατου πολιτικού να κάνει (όπως τόσοι άλλοι στο παρελθόν) το μαύρο άσπρο!

 

Εξέταζε μάρτυρα κατηγορίας χθες στο Τριμελές Καβάλας ο δικηγόρος Δημήτρης Παπουτσής. Τον πλησίασε αρκετά υποβάλλοντας του ερωτήσεις σε έντονο ύφος. Διαδικασία μαχητική για τον δικηγόρο, η οποία μάλλον παρεξηγήθηκε. Ο κ. Παπουτσής δέχθηκε την παρατήρηση του Προέδρου του δικαστηρίου:« Κύριε συνήγορε, ρωτάτε από το έδρανο. Θα φοβηθεί ο μάρτυρας». Αμέσως ο κ. Παπουτσής επέστρεψε στη θέση του απ’ όπου ολοκλήρωσε την εξέταση. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο πελάτης του πρώην βουλευτή αθωώθηκε πανηγυρικά.

 

Αφού δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος να αναλάβει τη λειτουργία κυλικείων σε σχολεία του Δήμου Παγγαίου, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί άλλος δρόμος. Της χρησιμοποίησης αυτόματων πωλητών. Πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο υπήρξε πριν από λίγες μέρες. Δικαιώνεται έτσι η λαϊκή παροιμία που μνημονεύει το καλό το παλικάρι. Το οποίο γνωρίζει κι άλλο μονοπάτι.

 

Από την Ιταλία όπου βρίσκεται (θα είναι εκεί ως το τέλος του μήνα) ο Νίκος Κούτρας δηλώνει τη διαφωνία του για τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ. Προτιμότερο είναι, μας λέει, να στηρίξουμε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

============================================================================

Πρώτος χρόνος στη διοίκηση

Ο Γιώργος Παυλίδης τίμησε την πρώτη του επέτειο στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ. Έδωσε εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου. Όλοι οι άλλοι προσπέρασαν το γεγονός (τα πρώτα τους γενέθλια) λόγω των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Θεώρησαν τον χρόνο όχι κατάλληλο για απολογισμό. Τον αφήνουν για μετά τις 20 Σεπτέμβρη.

Στο διαδίκτυο ο κ. Παυλίδης έγραψε σύντομα και ουσιαστικά λόγια: «Με την συμπλήρωση ενός έτους αγώνα και δουλειάς, υπό αντίξοες γνωστές σ όλους συνθήκες σε εθνικό επίπεδο, από την ανάληψη της Διοίκησης στην Περιφέρεια μας, υλοποιήσαμε την ηθική μας υποχρέωση να ενημερώνουμε, εφ όλης της ύλης, τους συμπολίτες μας. Ενημερώσαμε και δεχθήκαμε κάθε ερώτηση. Στο χρόνο αυτό πετύχαμε πολλά».

Κινούμενος παράλληλα με τον Γιώργο Παυλίδη, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος έκανε τη δική του ανάρτηση: «  Συμπληρώσαμε ένα χρόνο στην διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Το έργο έχει αρχίσει να έχει ορατά και αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα. Η προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζεται εντατικά. Στόχος η ανάπτυξη της ΑΜΘ».

 

Άριστος πρακτικογράφος

Άριστος ο πρακτικογράφος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας. Αναφέρει ακριβώς τι έγινε και τι ειπώθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε η διαδικασία της πρόσληψης καθαριστριών. Όπως διαβάζουμε ο Χρήστος Ποτόλιας και η Νίκη Θεοδοσίου «βγήκαν» από τα Αριστερά και τα συνδικαλιστικά. Το πρακτικό αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα στις διαφωνίες δύο μόνο μελών της Επιτροπής. Όλοι οι υπόλοιποι συμφώνησαν με την εισήγηση: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κύριος Ποτόλιας Χρήστος είπε ότι εξεδόθη ερμηνευτική εγκύκλιος για τη Νομοθετική Πράξη του 2015, οπότε θα πρέπει να βρεθεί αυτή η εγκύκλιος και να συζητηθεί το θέμα σε επόμενο διοικητικό Συμβούλιο. Ο κύριος Ποτόλιας Χρήστος πρόσθεσε ότι γίνεται ανακύκλωση της φτώχειας και της μιζέριας. Οι καθαρίστριες θα έπρεπε να έχουν μονιμότητα γι αυτό δε μπορεί να συναινέσει και αντιστέκεται στις συμβάσεις. Ο πρόεδρος απάντησε ότι η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να λειτουργήσουμε σύμφωνα με το νόμο για να μη μείνουν τα σχολεία χωρίς την αναγκαία καθαριότητα. Ωστόσο εάν είχε τη δυνατότητα να παρέμβει νομοθετικά, θα το έκανε διότι συμφωνεί με την

άποψη του κυρίου Ποτόλια. Η κυρία Θεοδοσίου Στρατονίκη είπε ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε νέο νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι καθαρίστριες να είναι μόνιμες. Επίσης ανέφερε εγκύκλιο που συντάχθηκε στις 06-09-2012 που ανέφερε ότι δέον ήταν να μη ξαναπροκηρυχθούν οι θέσεις των καθαριστών/τριών που ήταν καλοί στη δουλειά τους. Τέλος θεώρησε σωστό να

αναφέρονται και οι αίθουσες των σχολείων ώστε να ξέρει πόσες αίθουσες και πόσα χρήματα θα παίρνει η κάθε καθαρίστρια.

Ο Πρόεδρος απάντησε ότι δεν έχει ακριβή ενημέρωση για τον αριθμό των αιθουσών. Η κυρία Θεοδοσίου Στρατονίκη ρώτησε πόσες αίθουσες αντιστοιχούν σε κάθε θέση και αν μέσα στις θέσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και η καθαριότητα των ολοήμερων σχολείων. Ο κύριος Ποτόλιας Χρήστος πρότεινε την ανανέωση των υπαρχουσών συμβάσεων και προκήρυξη νέων μόνο για τα κενά. Για τους λόγους αυτούς ψήφησε λευκό. Η κυρία Θεοδοσίου Στρατονίκη ψήφησε λευκό αναφέροντας ότι ο χρόνος της προκήρυξης για την ενημέρωση των υποψηφίων είναι μικρός και θα έπρεπε να αναφέρονται στην εισήγηση τα δικαιολογητικά και ο τρόπος της επιλογής των υποψηφίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης