• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Είναι απορίας άξιο πως η συζήτηση για το Χωροταξικό της ΑΜΘ συνεχίζεται ενώ η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. Προκαλεί εντύπωση το ότι οι προθεσμίες για αυτό ισχύουν κανονικά ενώ το πολιτικό κοντέρ έχει μηδενίσει. Ακούγεται περιττή η συζήτηση για το Χωροταξικό στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας όταν σε 10 περίπου μέρες εκλέγεται μια νέα κυβέρνηση. Η οποία, όποια κι αν είναι, έχει τη δυνατότητα να τα αλλάξει όλα. Και το Χωροταξικό.

 

Στον Δήμο Καβάλας έλαβαν απόφαση συνεργασιών με όμορους δήμου. Επιθετικών συνεργασιών αφού η καλύτερη άμυνα είναι πάντα η επίθεση. Μεθοδεύεται κοινή συνεδρίαση δύο ή και τριών δημοτικών συμβουλίων. Πάντα το ερώτημα είναι το ίδιο. Αξίζει τον κόπο; Ναι, μας απαντούν όσοι διάβασαν το Χωροταξικό. Όσοι μελέτησαν το θέμα. Δεχόμαστε τη συμβουλή τους, παρακολουθούμε τη διαδικασία όπως αυτή εξελίσσεται.

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα συζητούσαν μέχρι αργά. Ήταν αναμενόμενο. Οι συνεδριάσεις δεν είναι συχνές, τα θέματα μαζεύονται πολλά. Με αυτή την ημερήσια διάταξη, με αυτές τις ερωτήσεις και τις απορίες πριν την ημερήσια διάταξη ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ο θεσμός πλήττεται. Ο κ. Γραμμένος πρέπει να επανέλθει σε συχνότερες συνεδριάσεις ώστε να υπάρχει ουσία. Αποτέλεσμα, το οποίο θα βοηθά το έργο της διοίκησης.

 

Είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα ο Κωστής Σιμιτσής: «Ο Άρης Γιαννακίδης έδωσε στην Καβάλα τα περισσότερα χρήματα για τα έργα του ΕΣΠΑ. Περισσότερα κι από την Κομοτηνή». Ο πρώην Δήμαρχος έδωσε αυτή την «απάντηση» στην προηγούμενη δήλωση της κ. Τσανάκα για τον Γιώργο Παυλίδη. «Έχει περιφερειακή συνείδηση» είπε η Δήμαρχος για τον Περιφερειάρχη.

 

Διαφωνούμε και με τη μία και με την άλλη άποψη. Ο κ. Γιαννακίδης που δοκιμάστηκε 3,5 χρόνια μπορεί να μας έδωσε χρήματα για έργα του ΕΣΠΑ αλλά σε όλα τα υπόλοιπα ήταν Θρακιώτης. Άλλοτε φανερά, άλλοτε με την απαραίτητη κάλυψη. Διαφορετική είναι η περίπτωση του Γιώργου Παυλίδη. Σαφώς είναι πιο προσεκτικός και πιο δίκαιος. Ωστόσο δεν θα κριθεί τώρα. Θα κριθεί λίγο αργότερα. Στα δύσκολα.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ εξέδωσε δελτίο τύπου και μας ενημερώνει: Την Παρασκευή αρχίζει στην Κομοτηνή το Διεθνές Φόρουμ του Καπνού. Θυμάστε; Θυμάστε που όταν είχε ανακοινωθεί η πραγματοποίηση του Φόρουμ στην Κομοτηνή είχαμε διαμαρτυρηθεί; Τότε μας υποσχέθηκαν μέρος του φόρουμ να γίνει και στην Καβάλα. Θα κρατήσουν άραγε τον λόγο τους; Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν προκύπτει.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα η δημοτική σύμβουλος Αναστασία Ιωσηφίδου επανήλθε στα θέματα τουριστικής προβολής από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Προσπάθησε να διορθώσει τον εαυτό της κι όσα είχε πει στη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής πριν λίγες μέρες. Κατά την κ. Ιωσηφίδου τόσο ο Γιώργος Παυλίδης όσο και ο Μιχάλης Αμοιρίδης βοηθούν τουριστικά την Καβάλα. Δεν ξέρουμε αν εννοούσε αυτό που είπε. Καταλάβαμε ότι το είπε κατόπιν των εντυπώσεων που δημιούργησαν και στους δύο άνδρες τα λόγια της στην συνεδρίαση της επιτροπής τουρισμού.

 

Ο Χρήστος Ποτόλιας έχει τον δικό του στόχο. Πάντα ίδιος. Η ενίσχυση του ΚΚΕ. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας προσήλθε με μπλοκάκι εισιτηρίων του φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Φάληρο την Παρασκευή. Ως καλός πωλητής διάθεσε τα εισιτήρια στους συναδέλφους του. Οι πιο πολλοί αγόρασαν. Κάθε ένα κόστιζε 5 ευρώ.

 

Περίπου 30 αστυνομικοί εργάστηκαν χθες από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ δια την φύλαξη και την προστασία της κ. Μπακογιάννη. Περικύκλωσαν το Διοικητήριο (αρχικά), το Δημαρχείο, το Επιμελητήριο, το ξενοδοχείο Λούσυ, το ξενοδοχείο Γαλαξίας. Προσπάθησαν και κατάφεραν το ….έθιμο της Πατριωτικής Κίνησης να μην τηρηθεί. Υπάρχει βέβαια κόστος αλλά ας μη στεναχωριόμαστε. Όλα αυτά τα έξοδα θα τα πληρώσει η καλή πατρίδα. Το ελληνικό κράτος. Αν και κανονικά ο λογαριασμός των χθεσινών μέτρων ασφαλείας πρέπει να σταλθεί στους ανόητους που με το μυαλό τους επιμένουν να κάνουν μπαϊράμια! Αυτά είναι τα χάλια μας. Ένα αβγό κι ένα γιαούρτι θα το πληρώνουμε για αρκετό καιρό ακόμη.

 

Τώρα που Φθινοπώριασε, τώρα είναι η ώρα να αρχίσουν να ετοιμάζονται οι παραδοσιακές εκδηλώσεις αυτής της περιόδου. Χθες ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης αποφάσισε να διατεθεί ποσό 4.000 ευρώ για την γιορτή του κάστανου. Ο Δήμος Παγγαίου το Φθινόπωρο οργανώνει τη συγκεκριμένη εορτή στο Παλαιοχώρι αλλά και τη γιορτή του τσίπουρου στη Νέα Πέραμο.

 

Είναι είδηση. Το πλοίο Εξπρές Πήγασος κατέπλευσε στο λιμάνι της Καβάλας προχθές Δευτέρα χωρίς μετανάστες από την Συρία. Όσο για το Νήσος Ρόδος, αντί για χθες το απόγευμα έρχεται –σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα δρομολογίων- σήμερα το μεσημέρι. Το κρουαζιερόπλοιο Ριβιέρα που ήρθε χθες έφερε 1.200 τουρίστες και όχι Σύρους μετανάστες.

 

Δεν θα υπάρξουν συνέπειες στον οδηγό του τουριστικού λεωφορείου που το Σάββατο μετέφερε στο Κιλκίς 50 μετανάστες από την Συρία. Οι άνθρωποι αυτοί επιβιβάστηκαν στο τουριστικό λεωφορείο στην οδό Ερυθρού Σταυρού. Το προηγούμενο βράδυ είχαν διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο της πόλης. Πριν το λεωφορείο βγει από την Καβάλα σταμάτησε για να γίνει έλεγχος από την Τροχαία. Ο έλεγχος δεν έδειξε κάτι το μεμπτό. Είχε προηγηθεί καταγγελία (κατά πάσα πιθανότητα) του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η ΝΟΔΕ Καβάλας συνεδρίασε στα γραφεία της, παρουσία των βουλευτών Κικίλια και Κέλλα. Μέλη της ΝΟΔΕ ζήτησαν να μεταφερθεί στην κεντρική διοίκηση του κόμματος το μήνυμα τους. Ζήτησαν στα τηλεοπτικά πάνελ να εμφανίζονται νέοι άνθρωποι κι όχι τα ίδια και τα ίδια παλαιά στελέχη. Λίγη ώρα αργότερα ορισμένα μέλη της ΝΟΔΕ άσκησαν κριτική στον κ. Τάτση και στις δηλώσεις που έκανε κατά των παλαιών υποψήφιων στο ψηφοδέλτιο της Καβάλας. Ονόματα δεν ειπώθηκαν (ούτε καν του Κώστα Τάτση) αλλά όλοι «έπιασαν» τα υπονοούμενα.

 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κώστας Ευθυμιάδης ζήτησε και από τους 6 υποψήφιους βουλευτές να έχουν συνεννόηση με το κόμμα πριν την προεκλογική τους δράση. Ειδικά όταν πρόκειται για ομιλία τους. Ουσιαστικά ο κ. Ευθυμιάδης φέρεται να προτιμά και να προωθεί ομαδικές επισκέψεις, περιοδείες, ομιλίες. Είναι δύσκολο αυτό που ζήτησε να τηρηθεί. Την ερχόμενη εβδομάδα, τελευταία προ των εκλογών, θα δούμε και θα ακούσουμε υποψήφιους βουλευτές σε χωριστές εκδηλώσεις.

 

Ακόμη πιο γνωστή, αυτή τη φορά σε όλη την Ελλάδα, γίνεται η κατασκήνωση Τσαφ Τσουφ που εδρεύει στον πρώην Δήμο Ορφανού. Η είδηση που χθες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο αναφέρει: Η κατασκήνωση ”Τσαφ Τσουφ” δηλώνει με επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο έτοιμη να φιλοξενήσει πρόσφυες στις εγκαταστάσεις της στο Οφρύνιο Καβάλας. Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία, οι ιθύνοντες θέλουν από τους αρμόδιους φορείς να παραταθεί η άδεια λειτουργίας του καθώς και να υπάρξει κάποια οικονομική ενίσχυση για τη στελέχωση και οργάνωση του ιατρείου.

 

Το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη ο τηλεοπτικός σταθμός 4Ε θα βρίσκεται στα Δωμάτια. Θα βιντεοσκοπήσει αφιέρωμα στο χωριό των Δωματίων στο πλαίσιο της εκπομπής του «Στον τόπο που γεννήθηκα». Η εκπομπή θα προβάλλει οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό των Δωματίων.

 

 

 

Διαβάστε επίσης