μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε στην Καβάλα, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Ρωτήθηκε (σε συνέντευξη τύπου) για την αλλαγή όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, αλλαγή που το ίδιο κόμμα είχε υποσχεθεί τον Γενάρη του 2015. Απάντησε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προστατευτεί η αγροτική γη. Μόνο αυτό.

 

Την Παρασκευή στην ομιλία του στην Καβάλα ο κ. Τσίπρας δεν είπε τίποτα για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ. Είτε ξέχασε, είτε προσποιήθηκε ότι ξέχασε… Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε άποψη για την όδευση του αγωγού. Δεύτερον, η προσπάθεια να αγροτών του Δήμου Καβάλας να προστατεύσουν τη γη τους από τον ΤΑΡ θα συνεχιστεί και μετά τις 20 Σεπτέμβρη. Με όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί.

 

Αντίθετα ο κ. Τσίπρας μας είπε την Παρασκευή (στην ομιλία του στην πλατεία Ελευθερίας) ότι υποστηρίζει και την ένταξη των παλαιών μεταλλείων των Λιμεναρίων στα μνημεία που προστατεύει η Ουνέσκο! Πάει καιρός από τότε που τελευταία φορά ακούσαμε τον συγκεκριμένο στόχο. Σχεδόν είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχει. Ο κ. Τσίπρας ωστόσο το θυμήθηκε. Ίσως γιατί μια μέρα μετά (το περασμένο Σαββατοκύριακο) μεγάλη ομάδα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ περιόδευσε στη Θάσο, με έμφαση το νότιο τμήμα του νησιού.

 

Δημοσιεύτηκε χθες στον τοπικό τύπο μία ακόμη ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Ο Τόπος της Ζωής μας» σχετικά με την συζήτηση για τις αλλαγές στο Χωροταξικό της ΑΜΘ. Τόσες μέρες προέκυπτε εμμέσως, με το συγκεκριμένο κείμενο το καταλάβαμε ευθέως. Η δημοτική παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου διαφωνεί με το παράπονο της Καβάλας, των φορέων, των ανθρώπων της σε σχέση με το πώς η Αθήνα αντιμετωπίζει την Θράκη. Σταθερά προνομιακά. Η ίδια ανακοίνωση αυτό το σκεπτικό (και το Καβαλιώτικο παράπονο) το θεωρεί λαϊκίστικο, κρατά σαφείς αποστάσεις. Αντιπροτείνει συνεργασία με την Θράκη, ένα κοινό μέτωπο. Θεωρεί ότι έτσι η ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας θα εξασφαλιστεί ευκολότερα.

 

Διαφωνούμε. Άλλο πράγμα τι έγινε ως τώρα στην Ανατολική Μακεδονία σε σχέση με τη Θράκη. Άλλο πράγμα να τα αφήσουμε πίσω όλα τα προηγούμενα και μαζί με τη Θράκη να κάνουμε μια νέα αρχή. Για αυτό είμαστε πρόθυμοι πλην όμως η Θράκη (όσοι και σήμερα την εκπροσωπούν) έχουν διαφορετική άποψη. Μέχρι και την διάλυση της Βουλής ο κ. Στυλιανίδης προσπαθούσε να δημιουργήσει διακομματική επιτροπή –μόνιμη μάλιστα- μόνο για τη Θράκη. Δεν πέρασε δα και πολύς καιρός από τότε που οι βουλευτές της Θράκης ταξίδευαν στην Αθήνα μόνο με τα επιμελητήρια των τριών Νομών για να πληρωθούν την επιδότηση εργασίας. Την οποία το κράτος οφείλει και στην Ανατολική Μακεδονία.

 

Η δημοτική παράταξη του κ. Μάκη Παπαδόπουλου σφάλει. Ελπίζουμε ότι επιλέγει το λάθος από κακή εκτίμηση της κατάστασης κι όχι επειδή με αυτό το λάθος καταλήγει να εκφράζει κάτι διαφορετικό απ’ όλους τους υπόλοιπους. Η Καβάλα δεν είναι σταθερά αδικημένη; Την αδίκησε το αθηναϊκό κράτος που προτίμησε τη Θράκη για τους γνωστούς εθνικούς λόγους. Η Θράκη άλλο που δεν ήθελε. «Καλλιέργησε» αυτή την αδικία, την στερέωσε και σταθερά την εκμεταλλεύεται. Οι γείτονες μας δεν είναι ούτε αθώοι, ούτε λευκά περιστέρια που ούτε είδαν αλλά κι ούτε άκουσαν το παραμικρό.

 

Οι παράγοντες της Θράκης έπαιξαν και παίζουν ρόλο προκειμένου η αδικία να συνεχίζεται, να «δουλεύει» σταθερά. Με την πάροδο των χρόνων κάποιοι από αυτούς μας είπαν ότι έβαλαν μυαλό. Αυτό μόνο οι πράξεις, όχι τα λόγια τους, θα μας το δείξουν. Πως αλήθεια να δημιουργήσεις κοινό μέτωπο με τις πόλεις της Θράκης όταν υποψιάζεσαι, όταν βλέπεις ότι αυτές και δεν σε σέβονται και δεν σε υπολογίζουν; Σαφώς και οι Καβαλιώτες κάναμε λάθη όλα αυτά τα χρόνια. Δεν λαϊκίζαμε όταν με διάφορες προσπάθειες επιχειρήσαμε να δείξουμε παντού την αδικία που υφιστάμεθα. Λέγαμε και λέμε την αλήθεια. Κι αν στο τέλος υπάρχουν για όλα αυτά ευθύνες και στην Καβάλα (που δεν το αποκλείουμε), το γεγονός δεν είναι το μείζον.

 

Σαφώς και πρέπει να είμαστε δίκαιοι με τα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Είναι σταθερή μας υποχρέωση πριν αρχίσουμε την κριτική να έχει προηγηθεί η αυτοκριτική. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο κείμενο παραείναι ρεαλιστικό και διαφορετικό. Αδικεί την πόλη, την παρουσία της στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τους αγώνες που έγιναν. Σε αυτό το θέμα δεν είναι η Καβάλα η αφετηρία του κακού, του στραβού, του προβλήματος. Η Καβάλα (όπως και η Δράμα) ελέγχεται για έναν λόγο. Επί σειρά ετών δεν μπόρεσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Πάντα έπεται της Θράκης.

 

Στην Ελευθερούπολη ήταν χθες το απόγευμα οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το πρόγραμμα έχει συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Λυδία, στην Λυδία. Αν προλάβει θα παραστεί και θα μιλήσει στη συγκέντρωση στη Λυδία και ο Μιχάλης Κατρίνης που το πρωί θα βρίσκεται στην πόλη μας και θα δώσει συνέντευξη τύπου.

 

Χθες άρχισε ουσιαστικά τη λειτουργία του το εκλογικό περίπτερο του κόμματος το Ποτάμι, στο γνωστό σημείο της πλατείας Κρίτωνος Κονσουλίδη. Για την ηλεκτροδότηση του περιπτέρου χρειάστηκε η συνδρομή του Δήμου Καβάλας. Ως χθες το απόγευμα δεν είχε ανακοινωθεί η εκδήλωση παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του Νομού, η οποία όπως λέγεται προετοιμάζεται. Η ευθύνη της καθυστέρησης οφείλεται στην κεντρική διοίκηση του κόμματος.

 

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το αεροπορικό σόου. Αυτό που διοργανώνεται τα τελευταία 2-3 χρόνια, ιδιωτική πρωτοβουλία με εισιτήριο. Με την ευκαιρία θυμηθήκαμε το δικό μας. Το οποίο αναβλήθηκε για να γίνει του χρόνου το Καλοκαίρι. Καλά προετοιμασμένο, μας είπαν οι φορείς όταν ανακοίνωσαν την αναβολή. Επειδή ο Ιούνης του 2016 δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται, πότε θα αρχίσουν οι προετοιμασίες;

 

Στο πρόσωπο του καλού του φίλου Κώστα Κουνάκου, ο Απόστολος Αγελαράκης (ξανα)βρήκε έναν θερμό υποστηρικτή. Έναν θερμό υποστηρικτή της υποψηφιότητας του. Ο κ. Κουνάκος γνωρίζοντας άριστα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε την προπαγάνδα και τη διαφήμιση. Χωρίς να υπάρχει κίνδυνος παρεξήγησης μιας και οι εκλογές της Κυριακής γίνονται με λίστα.

 

Λόγω της Εθνικής μπάσκετ και του ενδεχόμενου αγώνα της την Πέμπτη το απόγευμα (το ίδιο απόγευμα υπάρχει στην τηλεόραση και ποδόσφαιρο) υπάρχει πιθανότητα η εκδήλωση της ΝΔ Καβάλας να μεταφερθεί για την Παρασκευή. Χθες το πρωί ο Κώστας Ευθυμιάδης ήταν επικεφαλής κλιμακίου που επισκέφθηκε τα συσκευαστήρια του πρώην Δήμου Ελευθερών. Μαζί του οι υποψήφιοι βουλευτές Τσαταλμπασίδης, Παπουτσή, Πασχαλίδης. Χθες το απόγευμα το πρόγραμμα είχε πλησιέστερες στην πόλη περιοχές του Δήμου Παγγαίου.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης