• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το ντέρμπι έγινε την Δευτέρα το βράδυ. Εννοούν την τηλεμαχία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Άλλοι επιμένουν ότι ντέρμπι διεξήχθη χθες το απόγευμα. Μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας στο μπάσκετ. Υπάρχουν κι αντίθετες απόψεις. Σήμερα – μας λένε- είναι το ντέρμπι. Ολυμπιακός- Μπάγερν για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Όλα αυτά δεκτά.

 

Κατά τη δική μας άποψη σήμερα όντως έχει ντέρμπι. Σήμερα το βράδυ στο λιμάνι. Το πλοίο Νήσος Ρόδος φέρνει από τα νησιά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες, τους οποίους θα περιμένουν για να μετακινήσουν στα σύνορα με τα Σκόπια: α) Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ β) αυτοκίνητα Ταξί γ) τουριστικά λεωφορεία. Ποιος από τους τρεις θα βάλει γκολ; Λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων ενδέχεται γκολ να πετύχουν και οι τρεις. Κάθε ένας με το μερίδιο που θα εξασφαλίσει, κάθε ένας με τον τρόπο του, με το έργο που θα προσφέρει. Ας είναι ήρεμη, χωρίς καυγάδες η άφιξη του πλοίου κι η αποβίβαση των επιβατών. Πελάτες υπάρχουν για όλους.

 

Παρακολουθούμε ταυτόχρονα την φιλότιμη προσπάθεια, υπό αντίξοες συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, των μικρομεσαίων βιβλιοπωλείων της τοπικής αγοράς. Οι ντόπιοι επαγγελματίες «παλεύουν» με τα θηρία. Δηλαδή τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Η σχολική περίοδος άρχισε, οι καταναλωτές «βομβαρδίζονται» με διάφορα μηνύματα προκειμένου να πεισθούν να αγοράσουν τετράδια από εκεί που π.χ. αγοράζουν απορρυπαντικά και τρόφιμα. Τιμές ελκυστικές, ποιότητα αμφίβολη. Ποιος στις μέρες μας υπολογίζει την ποιότητα; Το φθηνό επικράτησε να θεωρείται και καλό. Έστω ικανοποιητικό.

 

Θυμόμαστε προηγούμενες δεκαετίες. Τότε που η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθούσε να παρέμβει και αυτή την εποχή στην αγορά διαφημίζοντας τους «μικρούς». Τους συμπολίτες βιβλιοπώλες. Σήμερα κι αυτή η άμυνα της τοπικής κοινωνίας έχει εξουδετερωθεί. Οι «μεγάλοι» προσπαθούν να επικρατήσουν χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα. Οι «μικροί» πασχίζουν να μείνουν ζωντανοί με ένα σαφώς μικρότερο μερίδιο της κίνησης. Αυτή είναι η παγκοσμιοποιημένη αγορά. Αυτοί είναι οι κανόνες του σκληρού καπιταλισμού. Προ ετών κάποιοι επιχείρησαν να τους αλλάξουν. Έσπευσαν να προσφέρουν υποστήριξη στους παραδοσιακούς επαγγελματίες. Τώρα κι αυτοί αποσύρθηκαν.

 

Υπάρχουν ένα σωρό λόγοι που για τις αγορές των σχολικών ειδών επιβάλλεται να προτιμήσουμε τα μικρά παραδοσιακά καταστήματα της αγοράς και των συνοικιών (όπου υπάρχουν). Αγοράζοντας τετράδια, μολύβια και άλλα χαρτικά από εκεί που τα αγοράζαμε μια ζωή αντιστεκόμαστε στους κανόνες –στους άδικους κανόνες- που προσπαθεί να μας επιβάλλει η μόδα. Ο νόμος του ισχυρού, που τα διαθέτει όλα. Τα πουλά όλα σε τιμή τάχα ευκαιρίας. Κι όμως, η πραγματική ευκαιρία δεν βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το καλό ντοσιέ, το στυλό και το σπιράλ το βρίσκεις εκεί που το έβρισκες πάντα κι όχι δίπλα στο λάδι και το τυρί.

 

Η μοναδική εργαζόμενη στο Βιοτεχνικό Πάρκο κατήγγειλε την διοίκηση αυτού ότι για καιρό δεν την πληρώνει. Οδήγησε την υπόθεση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ο κ. Παυλίδης και ο κ. Μαρκόπουλος κάτι πρέπει να κάνουν διότι υπάρχει κίνδυνος μηνύσεων και άλλων επιπλοκών με την εφορία. Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά απ’ ότι φαίνονται.

 

Μαζί ταξίδεψαν την Δευτέρα στην Κομοτηνή για τη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ η Δήμητρα Τσανάκα και ο Κωστής Σιμιτσής. Για το θέμα των αλλαγών του Χωροταξικού συνεργάστηκαν άριστα με αποτέλεσμα Κομοτηνή κι Αλεξανδρούπολη να αποδεχθούν την πρόταση του τρίπολου. Αυτή η στάση των Λαμπάκη- Πετρίδη ήταν μια μικρή κι ευχάριστη έκπληξη. Δεν είναι λίγο πράγμα δίπλα στο δίπολο τους να υπάρξει το τρίπολο που η Καβάλα σκέφθηκε και πρότεινε. Αυτή η στάση των δύο πόλεων της Θράκης πιθανόν να δείχνει και τις ενοχές που υπάρχουν σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ.

 

Από την άλλη πλευρά είναι απίστευτη η πρωτοβουλία Σιμιτσή που προσπαθεί να σώσει την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Η κ. Καραβία μέσα σε 12 μήνες απλώς έδειξε ότι δεν είναι κατάλληλη για τη θέση. Μπορεί για πολλά άλλα να είναι καλή, στο συγκεκριμένο πόστο δημιουργεί και δεν λύνει προβλήματα. Την υπερασπίζεται ο Σιμιτσής δια του κ. Ανέστη Δημητριάδη. Γκάφα ολκής. Το σωστό βέβαια ήταν εξ αρχής γνωστό μα πάλι δεν έγινε. Εφόσον αυτή που την πρότεινε της ζήτησε να παραιτηθεί, έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί. Η κ. Καραβία δεν το έκανε. Το … σωσίβιο που έψαχνε το βρήκε στον πρώην Δήμαρχο. Δίχως να γνωρίζει ότι κάτι τέτοια σωσίβια σε βουλιάζουν ευκολότερα παρά σε βοηθούν να πετύχεις τον στόχο σου.

 

Καμιά φορά ορισμένες καταστάσεις- διαδικασίες είναι κι ένα τεστ. Να «μετρήσεις» το μπόι των ανθρώπων. Να τους «ζυγίσεις» σε μια διαφορετική ζυγαριά, η οποία δυστυχώς είναι ζυγαριά ακριβείας. Η αντίδραση σε κάτι αυτονόητο είναι μια επιπλέον απόδειξη. Ικανοτήτων, προθέσεων, χαρακτήρα.

 

Επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο έκαναν χθες το πρωί οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Μόλις μπήκαν στο κτίριο είδαν παντού τα έντυπα των προηγούμενων. Του ΚΚΕ. Προσποιήθηκαν ότι δεν συμβαίνει τίποτα το διαφορετικό, έκαναν με προσοχή τη δουλειά τους. Γύρισαν όλα τα γραφεία, μίλησαν με όλους τους υπαλλήλους. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας –λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας- ήταν ο Γιώργος Παπαφιλίππου.

 

Πολύ καλά κάνει ο Δήμος Καβάλας και διατηρεί ακόμη στις ακτές τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι λουόμενοι. Ο καιρός βοηθά, οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες ορθά μένουν στη θέση τους. Οι παραλίες της πόλης δεν έχουν τον κόσμο του Αυγούστου, ωστόσο η κίνηση σε αυτές συνεχίζεται.

 

Από το facebook του Δήμου Καβάλας αντιγράφουμε ένα μικρό συμπαθητικό κειμενάκι για την εκδήλωση της Κυριακής, την τελευταία εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ Παπαϊωάννου: Το 16ο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, έκλεισε το βράδυ της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου τη φετινή επιτυχημένη πορεία του με μια συναυλία για όλη την οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα, οι θεατές που γέμισαν το θεατράκι του Μεχμέτ Αλή στην Παναγία, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ορχήστρα δωματίου Contra Tempo, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Λίγο πριν την έναρξη η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που και φέτος παρουσίασαν ένα ακόμη εξαίρετο φεστιβάλ και υποσχέθηκε την συνέχιση και την αναβάθμισή του. Η Contra Tempo παρουσίασαν το μουσικό παραμύθι «Το Νερολούλουδο», σε αφήγηση Μανώλη Μαυροματάκη (μουσική Τάσος Ρωσόπουλος και κείμενο Γιώργος Κοροπούλης). Στη συναυλία ακουστήκαν επίσης το δημοφιλές έργο του Μάνου Χατζιδάκι, «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», καθώς και η «1η Δωδεκανησιακή Σουίτα» του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

 

Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Λυχούνας γράφει στο διαδίκτυο τις ευχές του, για αυτούς που θα οργανώσουν το επόμενο. Τα ίδια συμπληρώνει και ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Χάρης Τριανταφυλλίδης. Φαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο εμμέσως μας λένε ότι αποχωρούν από το πόστο που είχαν επί 12 μήνες. Εκτός αν προλάβει και τους «σώσει» ο κ. Σιμιτσής. Γιατί μόνο την Καραβία κύριε πρώην Δήμαρχε;

 

 

Διαβάστε επίσης