μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μετά το τέλος της τηλεοπτικής μετάδοσης του αγώνα καλαθοσφαίρισης της Εθνικής ομάδας με την Ισπανία, βγήκε στους κεντρικούς δρόμους μια μεγάλη παρέα νεαρών κυρίως ατόμων. Όλοι κάτι κρατούσαν στα χέρια τους. Αφίσες, κουβάδες (γεμάτους κόλλα), βούρτσες. Βγήκαν για αφισοκόλληση. Την παραδοσιακή αφισοκόλληση που με τον προαναφερθέν εντατικό τρόπο κάνει σήμερα μόνο ένα κόμμα. Το ΚΚΕ. Αφίσες στο κέντρο της πόλης υπάρχουν κι άλλες. Κομμάτων της Αριστεράς, καταστημάτων που διαφημίζουν εκδηλώσεις που αυτά οργανώνουν. Μόνο το ΚΚΕ επιμένει στην αφισοκόλληση με δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών. Ειδικότερα καταφέρνει και μας γυρίζει πίσω, στην αξέχαστη δεκαετία του 80.

 

Μπροστά βάδιζαν οι δύο επικεφαλείς. Το μάτι τους «έκοβε». Η εμπειρία τους ήταν ολοφάνερη. Έψαχναν να βρουν κατάλληλες για τις αφίσες επιφάνειες. Ταυτόχρονα κοιτούσαν πίσω τους συνεχώς. Έπρεπε αφού εντοπίσουν τον στόχο να μεταφέρουν τις οδηγίες στους πιο νέους. Αυτοί ορμούσαν κι έκαναν «ταπετσαρία». Η ομάδα προχωρούσε χαμογελαστή, ακούραστη. Τα παιδιά το διασκέδαζαν και δεν το έκρυβαν. Το σφυροδρέπανο ξεχώριζε στις αφίσες που έμπαιναν παντού. Δεν λυπήθηκαν ούτε τράπεζες, ούτε στάσεις λεωφορείων. Εκεί όμως που του έδωσαν και κατάλαβε ήταν οι κολώνες φωτισμού. Κάθε μια είχε το… παράσημο της. Την αφίσα του κόμματος. Μην ρωτάτε ποιού, ένα ήταν και είναι το κόμμα.

 

Χθες το πρωί η δυτική και η παραλιακή πλευρά του κέντρου της Καβάλας είχε χρώμα κόκκινο. Τα χρώματα, τα σήματα του ΚΚΕ. Παλιά θα μιλούσαμε για μια πρώτης τάξεως προεκλογική επιτυχία. Σήμερα που όλα άλλαξαν, οι αφίσες του ΚΚΕ δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη ρύπανση. Μια άσχημη εικόνα –γνήσια ελληνική- σε μια πόλη που θέλει να λέγεται τουριστική. Δεν κατηγορούμε και δεν καταγγέλλουμε κανέναν. Απορούμε μόνο: Πότε επιτέλους θα βάλουμε μυαλό ώστε η προεκλογική μας καμπάνια να συμβαδίζει με την εποχή στην οποία βρισκόμαστε; Μάλλον ποτέ.

 

Μετά είναι και το άλλο… μεγάλο πρόβλημα της Καβάλας. Τα νέα κάγκελα που πρόσφατα μπήκαν στους πεζόδρομους. Όχι σε όλους. Μόνο εκεί που υπήρχε ο απαραίτητος χώρος επειδή δεν είχαν αναπτυχθεί τραπεζοκαθίσματα. Είναι σα να ακούμε τους αρμοδίους να μας λένε ότι αυτά τα κάγκελα μπήκαν για καλό σκοπό. Πρώτον, δεν υπάρχουν καλά και κακά κάγκελα. Όλα είναι ίδια. Δεύτερον, ο γνωστός μας καλός σκοπός (να μην μπαίνουν τα αυτοκίνητα στους πεζόδρομους) μπορούσε να εξυπηρετηθεί με άλλους τρόπους. Όμορφους και κυρίως σύγχρονους. Το ότι προτιμήθηκαν τα κάγκελα (που από πλευράς αριθμού «απειλούν» τα πορτοκαλί κολωνάκια) δεν είναι γεγονός τυχαίο. Θα γελάσουμε όταν σε λίγες μέρες- λόγω των αντιδράσεων- τα κάγκελα ξηλωθούν. Είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνουν. Όταν είναι έτοιμοι. Βρουν δηλαδή κάτι το ίδιο άσχημο να τα αντικαταστήσουν.

 

Απλά θέματα καθημερινότητας. Ζητήματα που με άμεση δική μας συνεννόηση έπρεπε (στο 2015 που βρισκόμαστε) να τακτοποιούνται αυτόματα. Χωρίς πολλά λόγια. Δυστυχώς όσο οι Έλληνες δεν αλλάζουν, η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα διαφορετικό από αυτό που βιώνει. Την Κυριακή έχουμε εκλογές, την επόμενη μέρα μνημόνιο. Αλήθεια, οι φίλοι και οπαδοί του πρώτου κόμματος (όποιο κι αν είναι αυτό) θα βγουν στους δρόμους να γιορτάσουν την επιτυχία τους την Κυριακή το βράδυ; Αυτό είναι σίγουρο. Χαρές, πανηγύρια, γλέντια, καθισιό και πολλά άλλα παρόμοια είναι τα κουσούρια μας. Θα τα δείξουμε και την Κυριακή, στην ώρα των αποτελεσμάτων. Αν τη Δευτέρα δεν γίνει κυβέρνηση, αυτό είναι άλλο θέμα. Θα το εξετάσουμε στην ώρα του….

 

Γιορτάζει σήμερα ο Φυσιολατρικός Όμιλος Καβάλας, γιορτάζει το εκκλησάκι που έχτισε δίπλα στο εντευκτήριο του. Ο Δήμος Καβάλας φρόντισε να κάνει την περιοχή πιο όμορφη με εργασίες που ολοκληρώθηκαν χθες το πρωί. Πριν την έναρξη των εκδηλώσεων. Καθαρισμός, κόψιμο χόρτων και πολλά άλλα. Με την ευκαιρία επαναφέρουμε το δίκαιο αίτημα του ΦΟΚ. Ο δρόμος προς το εντευκτήριο να ασφαλτοστρωθεί, ταυτόχρονα με μια μικρή και απαραίτητη διάνοιξη.

 

Κριτική στην διοίκηση Αναστασιάδη- μάλιστα εφ’ όλης της ύλης- έκανε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου τη Δευτέρα ο κ. Θόδωρος Μπόνος. Μίλησε για πολλά και διάφορα, λαμβάνοντας τις σχετικές απαντήσεις από τον Δήμαρχο Παγγαίου. Η ατάκα του κ. Μπόνου που ακούστηκε δυνατότερα από κάθε άλλη ήταν αυτή για το εποχιακό προσωπικό. «Τους κάνατε σκλαβάκια» σημείωσε ο κ. Μπόνος. Τέτοιες απόψεις- αν αυτό έχει σημασία- συχνά διατυπώνει για τους εποχιακούς σε όλους τους ΟΤΑ της χώρας η ΠΟΕ ΟΤΑ και ο πρόεδρος της Θέμης Μπαλασόπουλος.

 

Τέλος Αυγούστου η Καβάλα απέκτησε έναν ακόμη σύλλογο, αυτόν που έφτιαξαν οι φίλοι της βέσπας. Πρόσφατα ιδρύθηκε ένας ακόμη πολιτικός σύλλογος. Με το όνομα «Τερψιχόρη». Όση κρίση κι αν υπάρχει γύρω μας, οι σύλλογοι αυξάνονται συνεχώς. Αυξάνονται, πληθαίνουν με κοινό πάντα στόχο. Τη πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

 

Ρωτήθηκε η πρώην βουλευτής Αλεξάνδρα Τσανάκα για την αποτυχημένη πρωτοβουλία των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας σχετικά με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη ΒΦΛ. Όπως είπε η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν πρωτοβουλία του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Παππά. «Αυτός την εισήγαγε στο νομοσχέδιο, αυτός την απέσυρε» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσανάκα. Αναγνώρισε ότι εκείνη την εποχή η τροπολογία ήταν ώριμη και λόγω της δουλειάς που είχαν κάνει οι 4 βουλευτές Καβάλας της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά.

 

Γνωστοποιήθηκαν πρόσφατα από τον ΣΕΤΕ τα στοιχεία αφίξεων επιβατών πτήσεων εξωτερικού στα μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Ναι, σε αυτά που θα ιδιωτικοποιηθούν. Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας για το διάστημα Γενάρης- Αύγουστος 2015 παρουσιάζει αξιοπρόσεκτη αύξηση πάνω από 12%. Την ίδια ώρα άλλα αεροδρόμια, περισσότερο τουριστικών περιοχών, δείχνουν να μην άντεξαν στην πίεση και στην κρίση. Παρουσιάζουν – για το ίδιο φυσικά χρονικό διάστημα- πτώση.

 

Δημοσιεύσαμε χθες στην Πρωινή τον απολογισμό που έκαναν για το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου η κ. Κορίνα Βουγιούκα και ο κ. Χάρης Τριανταφυλλίδης. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο δεν έκλεισε. Μένει να μάθουμε τον απολογισμό του κ. Μιχάλη Λυχούνα. Ο οποίος αφοσιώθηκε στο φεστιβάλ κατά τρόπο εντυπωσιακό.

 

Προεκλογική περιοδεία στη Θράκη πραγματοποιεί ο Τέρενς Κουϊκ για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η Ανατολική Μακεδονία δεν είναι στο πρόγραμμα του. Τη Δράμα και την Καβάλα την άφησε να την χειριστεί προεκλογικά ο Παναγιώτης Σγουρίδης.

 

Προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του και ως προς την ενεργειακή πολιτική. Ξεχωρίσαμε την σύντομη και αρκετά αόριστη αναφορά που υπάρχει σε αυτό ως προς τον αγωγό ΤΑΡ: «Ολοκληρώνεται η διευθέτηση των ανοικτών θεμάτων σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ προκειμένου να διασφαλισθούν σε νέα βάση τα κατά το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη τόσο δημοσιονομικά όσο και για τις τοπικές κοινωνίες».

 

Ο γεωπόνος Σταύρος Βαβίας είναι τελικά υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στον Έβρο. Κατέλαβε την 6η θέση του ψηφοδελτίου. Η καταγωγή του είναι από τη Θάσο, τον γνωρίσαμε ως αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς τομέα όταν την Περιφέρεια διοικούσε ο Άρης Γιαννακίδης. Ο πατέρας του Γιάννης Βαβίας ακούστηκε ότι μπορεί να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα. Τελικά υποχώρησε για να είναι ο Σταύρος υποψήφιος βουλευτής στον Έβρο.

 

Η Μυτιλήνη σημειώνει απώλειες σχετικά με τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Ορισμένα αλλάζουν προορισμό για την Καβάλα, άλλα επιλέγουν τη Λήμνο. Προς γενική έκπληξη οι φορείς και οι παράγοντες της Μυτιλήνης δεν αντιδρούν. Ούτε διαμαρτύρονται για το γεγονός. Ασχολούνται κάθε μέρα με το βασικό πρόβλημα του νησιού που πρέπει να λυθεί. Πως θα χωρέσουν, θα εξυπηρετηθούν, θα προωθηθούν στα σύνορα με τα Σκόπια οι πρόσφυγες που το νησί φιλοξενεί. Όταν έχεις τόσο μεγάλο μπελά δεν σου περισσεύει χρόνος να ασχοληθείς με τα κρουαζιερόπλοια.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης