• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στις λίγες μέρες της προεκλογικής περιόδου. Ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν με δύο βασικά προβλήματα. Έπαψαν να έχουν αντιμνημονιακά συνθήματα και πολιτικές, υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο. Δεύτερον, από το κόμμα αποχώρησαν βουλευτές και στελέχη που στα όργανα είχαν εκπροσώπηση που έφθανε στο 30%. Τα δύο αυτά γεγονότα έδωσαν θάρρος στους αντιπάλους. Περισσότερο στη ΝΔ, η οποία πίστεψε ακόμη και σε πρωτιά. Στη χειρότερη περίπτωση ήττα οριακή.

 

Έτσι άρχισε η προεκλογική περίοδος. Στη διάρκεια της ειπώθηκαν πολλά. Κι όπως φαίνεται άλλαξαν πολλά. Ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε πιο πολύ απ’ όλους. Ο κόσμος τον εμπιστεύτηκε αν και αυτό που πρεσβεύει είναι ίδιο με αυτό που ο ίδιος κόσμος έχει σε προηγούμενες εκλογές (πρόσφατες μάλιστα) απορρίψει. Όπως όλα δείχνουν έχει μεγάλη διαφορά ποιος μιλά για το μνημόνιο. Αλλιώς πείθει ο Τσίπρας, αλλιώς ο Μεϊμαράκης, λίγο η Φώφη Γεννηματά, καθόλου όλοι οι άλλοι (προηγούμενοι επικεφαλείς των δύο κομμάτων).

 

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβουμε πως σκέφθηκαν όσοι (ξανα)ψήφισαν Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του κ. Λεβέντη. Το οποίο μπαίνει πανηγυρικά στη Βουλή ενώ η Λαϊκή Ενότητα όχι. Σημεία των καιρών. Εκτός Βουλής Λαφαζάνης και Ζωή, μέσα στη Βουλή ο Λεβέντης. Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας;

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας άμεσα υποστήριξε το αίτημα μελών του, ζήτησε να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην εισέρχονται εύκολα και συχνά στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά πάσης φύσεως οχήματα. Η αρχική ιδέα που προωθήθηκε στον Δήμο Καβάλας αφορούσε την τοποθέτηση «εμποδίων» προκειμένου να αποτραπεί μια συνήθεια που έγινε μαρτύριο για τα καταστήματα της περιοχής. «Εμείς ζητήσαμε να μπουν γλάστρες. Ποτέ δεν ζητήσαμε να μπουν κάγκελα» λένε οι εκπρόσωποι του συλλόγου. Τα κάγκελα- αφήνουν να εννοηθεί- ήταν ιδέα του Δήμου Καβάλας. Η οποία για ποικίλους λόγους πρέπει να εξεταστεί από μηδενικής βάσης.

 

Δειλά δειλά οι εργασίες στο δημοτικό έργο της Μεγάλης Λέσχης δείχνουν να ξαναρχίζουν. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε κινητικότητα στο κτίριο, κάποιες παρεμβάσεις στα μπαλκόνια και στα κουφώματα. Το συγκεκριμένο έργο είχε πολύ καλή πορεία, ήταν βέβαιο ότι θα ολοκληρώνονταν εντός του 2015. Ως που ήρθαν τα capital controls. Το έργο σταμάτησε, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Οι εργασίες ξαναρχίζουν οριστικά ή το γεγονός που αναφέρουμε είναι συμπτωματικό; Ο χρόνος θα δείξει.

 

Στο δικαστήριο ήταν την περασμένη Παρασκευή- τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου- ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ Μανώλης Δημητριάδης. Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις είχαν προτεραιότητα σε σχέση με την προεκλογική δράση. Άλλωστε από σήμερα το πρωί θα είναι μόνο δικηγόρος. Τα περί υποψηφιότητας υποχωρούν κι εξαφανίζονται. Θα εξεταστούν πάλι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι οποίες ελπίζουμε (κι ευχόμαστε) να μην γίνουν σύντομα.

 

Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας εξέδωσε ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα με την οποία άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα. Το γεγονός προκάλεσε εσωτερικά προβλήματα αφού στην Πρωτοβουλία συνυπάρχουν υποστηρικτές του Λαφαζάνη και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Νίκος Μουρτασάγας αμφισβήτησε το ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε εξέφραζε το σύνολο της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας. Εξ αυτού του λόγου «τα έβαλε» με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν την ανακοίνωση χωρίς νωρίτερα να διασταυρώσουν ποιους ακριβώς εκφράζει.

 

Δύο τουλάχιστον ημέρες, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης επέμεναν να παρουσιάζουν την Καβάλα ως περιοχή αγροτικών κινητοποιήσεων! Το ίδιο διάστημα στο Νομό Καβάλας δεν προετοιμάστηκε και δεν έγινε καμιά κινητοποίηση αγροτών. Κι όμως κανάλια και ιστοσελίδες είχαν την περιοχή της Καβάλας σε αυτές που οι αγρότες έκλεισαν ακόμη και δρόμους! Σημειώνουμε ότι για τις κινητοποιήσεις ρωτήθηκαν εκπρόσωποι των αγροτών Καβάλας- Παγγαίου- Νέστου αλλά και κτηνοτρόφοι. Άπαντες δήλωσαν πλήρη άγνοια.

 

Περίπου 20 λεπτά άργησε να αρχίσει την Παρασκευή το μεσημέρι στο Δημαρχείο η συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Τα μέλη της επιτροπής περίμεναν την πρόεδρο αλλά αυτή ήταν στο γραφείο της Δημάρχου σε συνάντηση που δεν έλεγε να τελειώσει. Θυμωμένος αποχώρησε από τη συνεδρίαση, αφού δεν μπορούσε να περιμένει άλλο,  ο Θόδωρος Μουριάδης. Ο Σωτήρης Σωτηριάδης σχολίαζε «20 λεπτά καθυστέρηση δεν είναι τίποτα, προχθές στο δημοτικό ωδείο η έναρξη της συνεδρίασης της διοίκησης άργησε 45 λεπτά». Με λίγα λόγια υπάρχουν και χειρότερα.

 

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Αυτό έγινε γνωστό την Παρασκευή στο Δημαρχείο. Λόγω του ότι η μία συνεδρίαση απέχει πολλές μέρες από την επόμενη αναμένεται κι αυτή τη φορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να είναι αρκετά.

 

Ένας γιατρός της πόλης συχνάζει στο λιμάνι τα βράδια που σε αυτό φθάνει πλοίο με πρόσφυγες από την Συρία. Ερωτηθείς για την παρουσία του απάντησε ότι βρίσκεται εκεί για να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους επιβάτες του πλοίου. Μάλλον δεν είπε την αλήθεια αφού τον είδαμε άμεσα εμπλεκόμενο στον ανταγωνισμό Ταξί- ΚΤΕΛ- τουριστικών λεωφορείων. Λίγη προσοχή, λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφώντας Κροκίδης παρακολουθεί την προεκλογική περίοδο από την ιατρική της πλευράς. Παρατηρεί ότι σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές δεν υπήρχαν καθόλου υποψήφιοι βουλευτές γιατροί. Θεωρεί την εξέλιξη όχι τυχαία. Λέει δηλαδή ότι οι γιατροί σε περίοδο κρίσης (που κι αυτούς τους επηρεάζει) δίνουν αλλού την προσοχή τους. «Πλέον έχουμε κι εμείς τα δικά μας προβλήματα. Γινόμαστε εσωστρεφείς» λέει ο κ. Κροκίδης. Τον Γενάρη του 2015 οι υποψήφιοι βουλευτές- γιατροί στον Ν. Καβάλας ήταν δύο. Ο κ. Παυλίδης (με τους ΑΝΕΛ) κι ο κ. Τραϊφόρος (με την ΔΗΜΑΡ). Και οι δύο δεν ήταν υποψήφιοι στις χθεσινές εκλογές.

 

===============================================================================

Πανελλήνια προβολή

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με τηλεγράφημα του την Παρασκευή μας έκανε … διάσημους σε όλη την Ελλάδα. Εννοούμε τον τοπικό καυγά ποιος θα μεταφέρει τους περισσότερους πρόσφυγες. Το τηλεγράφημα πρόβαλε την είδηση της δικαστικής απόφασης με την οποία απαγορεύονταν η μεταφορά προσφύγων με Αστικά λεωφορεία. Στο ίδιο κείμενο είχαν ενδιαφέρον οι δηλώσεις των προέδρων των δύο ΚΤΕΛ: «Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Στράτος Μακρογιαννίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι η απόφαση της μεταφοράς των προσφύγων στηρίζονταν στη διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ με το μικρότερο δυνατό κόμιστρο που ήταν στο ένα ευρώ. Υποστήριξε επίσης ότι το αστικό ΚΤΕΛ διαθέτει αφετηρία μέσα στην παραλιακή ζώνη του λιμανιού και ότι η αποβίβαση των προσφύγων έγινε στην πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ και σε καμία περίπτωση στους χώρους του σταθμαρχείου. Επίσης, τόνισε ότι σήμερα το βράδυ που αναμένεται νέα άφιξη προσφύγων τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ δεν θα προβούν σε καμία μετακίνηση προσφύγων, αφήνοντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το επόμενο διάστημα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης, υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα έγιναν νόμιμα και ότι οι πρόσφυγες δεν αποβιβάστηκαν στον σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ, όπως ακούστηκε, αλλά σε κανονική στάση αστικών λεωφορείων, η οποία απέχει 150 μέτρα από τον σταθμό. «Δεν ήρθε αστικό μέσα στο ΚΤΕΛ. Ρωτήστε όποιον θέλετε. Το θέμα δημιουργήθηκε επειδή οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε αστικά μέσα στο λιμάνι” σημείωσε ο κ. Τσεντεμεΐδης και πρόσθεσε ότι τη συγκεκριμένη ημέρα υπήρξαν ως επιβατικό κοινό 1550 πρόσφυγες και 150 άλλοι ταξιδιώτες και «τα ΚΤΕΛ έκοψαν 1118 εισιτήρια. Οι άλλοι έφυγαν με τουριστικά λεωφορεία”. Όπως είπε, η μοναδική συνεργασία που είχε το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας ήταν αυτή με τα ΚΤΕΛ Κιλκίς, η οποία είναι απολύτως νόμιμη, αφού προβλέπεται από τον νόμο και καλύπτεται από ιδιωτικό συμφωνητικό. “Πήγαν εκεί πέντε λεωφορεία [από το ΚΤΕΛ Καβάλας], τα οποία μετέφεραν μόνο πρόσφυγες, επειδή το ΚΤΕΛ Κιλκίς δεν είχε διαθέσιμα οχήματα” σημείωσε ο κ. Τσεντεμεΐδης

 

 

Διαβάστε επίσης