• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυτοί που στεναχωρήθηκαν περισσότερο απ’ όλους με το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν οι εναπομείναντες φανατικοί υποστηρικτές της ΝΔ. Πίστεψαν ότι την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη τα πράγματα θα αλλάξουν. Προέβλεψαν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, την αποχώρηση του Τσίπρα. Οι δημοσκοπήσεις περιέγραφαν ισοπαλία ή και προβάδισμα του κόμματος τους. Δημιούργησαν κι αυτές κλίμα ανατροπής των δεδομένων. Ενίσχυσαν την αρχικά μικρή τους ελπίδα. Έκαναν την μικρή φλόγα, μεγάλη φωτιά.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες οι πιο πιστοί φίλοι της ΝΔ έκατσαν την Κυριακή το μπροστά στη τηλεόραση, περίμεναν τα exit poll. Η ώρα δεν περνούσε. Ανυπομονούσαν. Έκαναν όνειρα, είχαν σχέδια. Ίσως είχαν έτοιμες και τις σαμπάνιες. Στις 7 το απόγευμα ακούστηκε το πρώτο «μπαμ». Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, είπαν οι δημοσκόποι. Με μικρή διαφορά, πρόλαβαν να ακουστούν οι δημοσιογράφοι- σχολιαστές του συστήματος. Οι Νεοδημοκράτες μούδιασαν. Είπαν να περιμένουν κι άλλο. Λες και τα επόμενα γεγονότα ήταν δυνατό να διορθώσουν τα αρχικά.

 

Στις 8 το απόγευμα οι προβλέψεις δεν ήταν προβλέψεις. Ήταν συγκεκριμένα στοιχεία. Ακούστηκε η φωνή του Ηλία Νικολακόπουλου. Η διαφορά- είπε- θα είναι στις 7 και πλέον μονάδες. Τότε οι τηλεοράσεις έκλεισαν. Η ήττα ήταν γεγονός. Κι ήταν δύσκολη. Άλλο να την περιμένεις και να προετοιμάζεσαι καιρό για αυτήν κι άλλο ενώ περιμένεις νίκη να σου προκύπτει ήττα με διαφορά.

 

Δεν φταίνε οι συμπαθείς Νεοδημοκράτες. Αυτοί ως συνεπείς φίλοι του κόμματος, το στήριξαν μία ακόμη φορά. Φταίνε όσοι ερεύνησαν τις προθέσεις του εκλογικού σώματος κι έβγαλαν λάθος συμπεράσματα. Λάθος νούμερα. Για τα οποία λάθη τους πληρώνονταν κιόλας! Κανονικά οι εταιρίες δημοσκοπήσεων της χώρας πρέπει όλες να παραδώσουν τις άδειες τους, να αλλάξουν επάγγελμα. Τρίτη ή τέταρτη συνεχόμενη φορά έπεσαν έξω. Από εδώ και πέρα η αξία των δημοσκοπήσεων θα είναι ίδια με την αξία μιας τσιγγάνας που λέει ότι διαβάζει το μέλλον στο φλιτζάνι του καφέ!

 

Δεν είναι καιρός για φανατισμούς και τυφλή αφοσίωση στα κόμματα. Ευτυχώς οι φανατικοί που απέμειναν σε όλα τα κόμματα είναι ελάχιστοι. Για αυτόν τον λόγο η προχθεσινή νύχτα δεν ήταν νύχτα εκλογών και αποτελεσμάτων. Ήταν όπως όλες οι άλλες. Ούτε κόρνες ακούστηκαν, ούτε πορείες έγιναν, ούτε οι κλασικοί ελληνικοί πανηγυρισμοί υπήρξαν. «Μα έγιναν στην Αθήνα, τους έδειξε η τηλεόραση» θα πει κάποιος. Θα έχει δίκιο. Έγιναν μόνο στην Αθήνα ενώ παραδοσιακά γίνονταν σε όλη την Ελλάδα.

 

Ανοίγουμε παρένθεση. Σε περιοχές όπως η Ελευθερούπολη και η Χρυσούπολη δεν λειτούργησε στις εκλογές που τέλειωσαν την Κυριακή ούτε ένα εκλογικό περίπτερο! Τα κόμματα απουσίαζαν όλα. Είναι δυνατόν σε μια Ελευθερούπολη πρωτεύουσα του Δήμου Παγγαίου να υπάρχει προεκλογική δραστηριότητα μόνο μία Παρασκευή, στη λαϊκή αγορά; Κι όμως έτσι έγινε εκεί όπου τα προηγούμενα χρόνια τα κόμματα είχαν σκληρό ανταγωνισμό για το ποιο θα εξασφαλίσει το καλύτερο κατάστημα, θα το μετατρέψει σε εκλογικό κέντρο.

 

Δεν αξίζει σήμερα να υποστηρίζεις φανατικά κανένα κόμμα. Αντίθετα είναι προτιμότερη η  σταθερή μετριοπάθεια «παντρεμένη» με την μέγιστη δυνατή αντικειμενικότητα. Κάθε άνθρωπος έχει την ιδεολογία του, τάσσεται υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Μέχρι εδώ. Τίποτα περισσότερο. Στο κάτω κάτω της γραφής αυτά τα χρόνια η πολιτική είναι κοινή. Μνημόνιο. Παίζει ρόλο τι χρώμα θα είναι το πιάτο στο οποίο θα σερβιριστεί το φαγητό, όταν αυτό σε κάθε περίπτωση θα είναι το ίδιο;

 

Στεναχωρήθηκαν ακούμε και οι υποστηρικτές της Λαϊκής Ενότητας. Έπεσαν κι αυτοί θύματα των δημοσκοπήσεων. Πικράθηκαν τόσο πολύ που κάποιοι ακόμη να τηλεφωνήσουν στους πρώην φίλους και συντρόφους τους για να τους πουν συγχαρητήρια για την εκλογή τους στην Βουλή! Βρε πως αλλάζουν τα πράγματα…

 

Διαβάζοντας στο διαδίκτυο κείμενα πριν ή αμέσως μετά τις εκλογές παρακολουθείς τις μεταπτώσεις των ανθρώπων. Από την ελπίδα και την αισιοδοξία στο ακριβώς αντίθετο. Στην απογοήτευση. Η Βάσω Παπουτσή Μήττα έγραψε το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη στο facebook: « Στο νομό Καβάλας η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ κρατά και πάλι τη ΠΡΩΤΙΑ! Πάμε δυνατά . Τη κρατάμε και πάλι ΜΠΛΕ όπως άλλωστε το ορίζει και η παράδοση μας».

 

Αργά το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, γράφει κι αυτός: «Σήμερα ο λαός ψήφισε κυβέρνηση, κρίνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Σεβαστό. Εξάλλου ,δεν έχουν έρθει ακόμα τα ραβασάκια της εφορίας. Ψήφισε όμως και αξιωματική αντιπολίτευση, κρίνοντας ότι είναι καλύτερο να έχει εκεί τη “λογική” ΝΔ παρά έναν εκ νέου αντιμνημονιακό (στο δικό του μάλιστα μνημόνιο) ΣΥΡΙΖΑ.

Ας κάτσει λοιπόν ο καθένας στο ρόλο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, και να εφαρμόσει το μνημόνιό του. Και εμείς, αντιπολίτευση. Δηλαδή, λέμε ΟΧΙ σε μέτρα του συριζομνημονίου που δεν μας εκφράζουν, όπως λ.χ. τα φορολογικά των αγροτών, για τα οποία έχουμε ήδη τοποθετηθεί με προτάσεις ισοδυνάμων και αντιστοίχως στηρίζουμε μεταρρυθμίσεις , όπου είμαστε σύμφωνοι. Αλλά όχι πιά ως δεδομένοι. Νισάφι. Κυβέρνηση που αντιπολιτεύεται το μνημόνιό της και αντιπολίτευση που στηρίζει, τέλος».

 

Κάπου ανάμεσα στην προσμονή των καλών αποτελεσμάτων και στην απογοήτευση του αρνητικού αποτελέσματος ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής προτιμά να αλλάξει τη συζήτηση. Γράφει λοιπόν: « Σήμερα, μέρα εκλογών που όλα δείχνουν πως θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του τόπου μας (αλλά και πότε δεν ήταν;), επιλέγω να παρουσιάσω το ήθος μιας άλλης Ελλάδας που υπάρχει δίπλα μας, δημιουργεί, ξεχωρίζει. Και δίνει σε όλους μας ένα παράδειγμα. Στο ΤΕΙ μια ομάδα σπουδαστών αποφάσισε να απαλλάξει τους τοίχους από τις βρωμιές, τα ξεπερασμένα συνθήματα, τα ανόητα γκραφίτι. Εθελοντική δουλειά κάτω από τον ζεστό ήλιο με τη συμβολική συμπαράσταση όσων τους πρόσφεραν κεράσματα, καθώς και της διοίκησης που έδωσε τις μπογιές.Για την ιστορία, τα ονόματα των σπουδαστών: Πασχάλης Παπατριανταφύλλου, Βαγγέλης Νιέρης, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Μηνάς Καρακολακίδης, Γιώργος Κουβαράκης. Από τους καθηγητές, βασικός εμψυχωτής ο Λυκούργος Μαγκαφάς».

 

Όπως διαβάζουμε στα πρακτικά παλαιότερης συνεδρίασης της ΠΕΔ ΑΜΘ, ο κ. Σιμιτσής ετοιμάζει τις αποσκευές του για τις Βρυξέλες. Μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Προσοτσάνης κ. Θόδωρο Αθανασιάδη θα εκπροσωπήσουν την ΠΕΔ ΑΜΘ στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλες με τίτλο Open Days 2015. Οι δύο εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι στις Βρυξέλες από 12 έως 15 Οκτώβρη.

 

Το Λιμεναρχείο Καβάλας προσκαλεί μαθητές και τοπική αυτοδιοίκηση σε εκδηλώσεις καθαρισμού των ακτών για το χρονικό διάστημα 19 Σεπτέμβρη με 19 Οκτώβρη. Πρόκειται για τον μήνα καθαρισμού παραλιών επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Καθαρισμού Ακτών στις 19 Σεπτέμβρη. Μπροστάρης στην προσπάθεια η γνωστή μας οργάνωση Helmepa. Επί του παρόντος οι τοπικοί φορείς δεν έχουν απαντήσει αν θα κάνουν κάτι και τι θα είναι αυτό.

 

Με τον τίτλο «Κόντρες για το ποιος θα αρμέξει οικονομικά τους πρόσφυγες» ο Ριζοσπάστης χθες έγραφε για τα γνωστά τοπικά γεγονότα στο λιμάνι. Το κείμενο μεταξύ των άλλων ανέφερε τα ακόλουθα: «Το Πταισματοδικείο Καβάλας, με απόφαση που εξέδωσε, απαγορεύει στα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ να μεταφέρουν τους Σύρους πρόσφυγες από το λιμάνι της Καβάλας, προς την πλησιέστερη στάση στο σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ. Οπως αναφέρεται, το αστικό ΚΤΕΛ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη μετακίνηση των προσφύγων καθώς τόσο η αποβίβαση όσο και επιβίβαση γινόταν από χώρο που δεν υπήρχε αφετηρία, ενώ δεν υπήρχε καθορισμένη – εγκεκριμένη γραμμή από το λιμάνι προς το σταθμαρχείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ».

 

Τι κοινό έχουν οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας; (εκτός του ότι και οι 3 προέρχονται από το ίδιο κόμμα). Είναι και οι τρεις μανιώδεις καπνιστές. Σε ένα ενδεχόμενο αλλαγών ή και κατάργησης του αντικαπνιστικού νόμου και οι τρεις είναι σίγουρο ότι θα επιδιώξουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των καπνιστών. Όσο για τις διαδικασίες στις οποίες θα κληθούν να συμμετέχουν, απαραίτητο θα είναι το ολιγόλεπτο διάλλειμα. Για ένα τσιγάρο…

================================

Ο Βαγγέλης Παππάς ευχαριστεί και σχολιάζει

Χθες το μεσημέρι ο υποψήφιος βουλευτής με τους ΑΝΕΛ Βαγγέλης Παππάς έκανε την ακόλουθη ανάρτηση, σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής: « Είμαστε αγωνιστές. Για αυτό το λόγο μία ακόμη φορά επιβιώσαμε. Απέναντι στο σάπιο κατεστημένο που έπαιξε τα ρέστα του. Από καρδιάς σας ευχαριστώ όλους. Ιδιαίτερα τους μαχητές που πραγματικά δώσαμε έναν σκληρό αγώνα. Εμείς γνωρίζουμε καλά ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται. Ραντεβού στον επόμενο κοινωνικό αγώνα. Σας ευχαριστώ και πάλι όλους από καρδιάς».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης