μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Το μήνυμα το έστειλαν οι έλληνες πολίτες, μαζί με την ψήφο τους. Ζήτησαν από την νέα Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ένα απλό πράγμα. Να κυβερνήσει. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα, θα πράξει –υποσχέθηκε- ότι του ζήτησε ο κόσμος. Γνωρίζει κι αυτός πόσο αναγκαίο είναι να κυβερνήσει, να λύσει προβλήματα αντί να ασχολείται με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αφήσει στην άκρη ότι του ζάλιζε το μυαλό τους προηγούμενους 7 μήνες, μνημόνιο άλλωστε υπάρχει κι είναι φρέσκο, θα προσπαθήσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Το οποίο δεν είναι δα και ιδιαίτερα μεγάλο ώστε να διαφωνήσει, να διαμαρτυρηθεί (για το ύψος) ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

 

Αφού λοιπόν η Κυβέρνηση σκοπεύει να κυβερνήσει, λέμε κι εμείς να διεκδικήσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε τους 4 βουλευτές μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε τους πιο εφικτούς στόχους. Τους πιο εύκολους και ώριμους. Για να συμβεί τούτο πρέπει να υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη και βασικότερη αφορά τους κυρίους Εμμανουηλίδη- Μορφίδη- Παπαφιλίππου. Πρώτα πρέπει να είναι βουλευτές Καβάλας, μετά ας είναι και του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρει για αυτό το ζήτημα καλά ο κ. Εμμανουηλίδης, επιβάλλεται να μιλήσει σχετικά στους δύο καινούργιους.

 

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα (τότε που στην παρέα του Τσίπρα ήταν Βαρουφάκης, Λαφαζάνης, Ζωή) οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πάσχιζαν να γίνουν και βουλευτές Καβάλας. Δεν το κατάφεραν ποτέ. Τους απορρόφησε ο… διαγωνισμός για το ποιος είναι ο πιο καλός και συνεπής Αριστερός. Ξέχασαν τα προβλήματα της εκλογικής τους περιφέρειας, δεν έκαναν παρά ελάχιστα πράγματα για τον τόπο τους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αφορμή πρώτη: η κυβέρνηση μας υπόσχεται ότι θα κυβερνήσει. Αφορμή δεύτερη: οι τρεις βουλευτές δεν θέλουν να επαναλάβουν την πρόσφατη και προαναφερθείσα αποτυχία.

 

Από πού αρχίζει ένας βουλευτής προκειμένου να βοηθήσει την Καβάλα; Τα πράγματα είναι απλά. Πρώτα πρώτα βεβαιώνει το έργο της Σιδηροδρομικής Σύνδεσης του νέου λιμανιού. Είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του ή κάνουμε όνειρα που δεν έχουν καμία  βάση; Δεύτερον, ασχολούνται με την επικαιρότητα. Η επικαιρότητα αναφέρει το Στρατόπεδο, την αλλαγή της όδευσης του αγωγού, ακόμη και το πλωτό LNG. Θυμίζουμε στους αναγνώστες της στήλης ότι δύο μέρες πριν τις εκλογές ο κ. Εμμανουηλίδης έριξε τον πήχη αρκετά. Ερωτηθείς για την αλλαγή όδευσης του ΤΑΡ απάντησε ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό. Δηλώσεις όπως αυτή- δύο μέρες προ των εκλογών- δείχνουν ότι μπορεί και να οδεύουν σε κολοτούμπα. Αυτή τη κολοτούμπα δε θέλουμε ούτε καν να τη σκεφτόμαστε!

 

Στην πόλη της Καβάλας υπάρχουν άδεια κι αναξιοποίητα δύο κτίρια. Το παλιό Νοσοκομείο και το παλιό Δικαστήριο. Και τα δύο τα διεκδικεί ο Δήμος Καβάλας. Σκέφτονται να δράσουν επ’ αυτών οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές; Μεταξύ τους συνεργασία θα έχουν, θα συνεργαστούν όπου πρέπει και με τον βουλευτή (εμπειρότερο και των τριών) Νίκο Παναγιωτόπουλο; Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί «μέτωπο» Καβαλιώτικο, που αν ενισχυθεί και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

 

Πέρσι τον Χειμώνα οι βουλευτές έτρεχαν πίσω από την τότε Κυβέρνηση επειδή οι συχνές βροχές πλημμύρισαν τα Τενάγη των Φιλίππων. Θα δούμε το ίδιο έργο και φέτος; Δεν πρέπει κάτι προληπτικό να συμβεί ώστε να μην βρεθούμε στην άχαρη θέση, να είμαστε στο ίδιο έργο θεατές; Τελικά, έχουμε απαιτήσεις μπόλικες από τους βουλευτές και δη τους Κυβερνητικούς. Να το γνωρίζουν από τώρα, δεν θα τους δοθεί περιθώριο προσαρμογής. Θα πρέπει να ζουν στην Αθήνα, αλλά να σκέφτονται την Καβάλα. Θα πρέπει να είναι αποτελεσματικοί στα Υπουργεία κι όχι απλά να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις είτε της ολομέλειας, είτε των επιτροπών του κοινοβουλίου.

 

Ο Κώστας Μορφίδης ως νέος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου γνωρίζει ότι πρέπει να παραιτηθεί από περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ. Την θέση του θα λάβει ο υποψήφιος του Έβρου κ. Μενέλαος Μαλτέζος. Ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται. Ο κ. Μορφίδης ήταν ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτή τη θέση σε ποιόν θα την δώσει;

 

Ξαναρωτήθηκε χθες ο Συντονιστής Καβάλας των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Γιώργος Χαρπαντίδης. Απάντησε πάλι αρνητικά. Στα 267 εκλογικά τμήματα του Νομού δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Όλα είχαν τα 6 ονόματα των υποψήφιων βουλευτών της Καβάλας. Κατόπιν τούτου δεν μπορεί να δώσει εξήγηση για το πώς βρέθηκαν ψηφοδέλτια της Καβάλας σε ένα τουλάχιστον εκλογικό τμήμα του Νομού Ηλείας.

 

Μία ακόμη επίσκεψη στην Εισαγγελία Καβάλας έκαναν χθες οι εκπρόσωποι του Φιλοζωικού Συλλόγου «Αίσωπος». Αποδεικνύεται ότι τα σοβαρά περιστατικά που αφορούν τα αδέσποτα ζώα στην περιοχή της Καβάλας είναι πολύ συχνά. Ο σύλλογος «Αίσωπος» προσπαθεί πέραν της συνεργασίας του με την Ελληνική Αστυνομία, να ενημερώνει και την δικαιοσύνη. Πολύ καλά κάνει.

 

=====================================================================================

 

Δηλώσεις Ευριπίδη Στυλιανίδη- Αλεξάνδρας Τσανάκα

Τόσο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης όσο και η Αλεξάνδρα Τσανάκα δεν εξελέγησαν στις εκλογές της Κυριακής. Για την Αλεξάνδρα Τσανάκα ήταν αναμενόμενο. Για τον πρώην Υπουργό όχι. Η γραπτή δήλωση του κ. Στυλιανίδη αναφέρει τα ακόλουθα: ««Ευχαριστώ θερμά τους συμπολίτες μου που για ακόμη μια φορά μου έδειξαν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους, αυξάνοντας την εκλογική δύναμη του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο ήμουν επικεφαλής. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, όπως το 1996 ο εκλογικός νόμος στέρησε την έδρα από την Ροδόπη, ακυρώνοντας την δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση χριστιανών και μουσουλμάνων που επί χρόνια με επίμονους αγώνες κατοχύρωνα. Η πολυδιάσπαση της εκλογικής δύναμης και η χαλαρή ψήφος δεν επέτρεψαν τόσο στην Νέα Δημοκρατία όσο και στο χριστιανικό στοιχείο να διασφαλίσει εκπροσώπηση για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία που κατά καιρούς είχα εκφράσει. Σέβομαι το εκλογικό αποτέλεσμα, συγχαίρω τους συναδέλφους που εξελέγησαν και εύχομαι η τοπική κοινωνία και η πατρίδα να μην πληρώσουν ακριβότερα το τίμημα εσφαλμένων επιλογών και κακών εκλογικών συστημάτων».
Η κ. Αλεξάνδρα Τσανάκα σε διαφορετικό κλίμα γράφει: «Θέλω να ευχαριστώ μέσα από την καρδια μου όλους και όλες που έκαναν ότι μπορούσαν για να στηρίξουν την ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στην Καβάλα. Και επειδή από εχθές το σκέφτομαι, μοιράζομαι τους παρακάτω στίχους του Καβάφη
“Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
…….
” Κι αν φτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε
Έτσι σοφός που έγινες με τόση πείρα είδες, θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.” Η αρχή και το τέλος του ποιήματος.

 

Νέα αναφορά στο πετρέλαιο της Θάσου

Δημοσιεύτηκε χθες στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος μελέτη σχετικά με την κατανάλωση του πετρελαίου στην Ελλάδα, σε σχέση και με την παραγωγή (η οποία μέχρι τώρα γίνεται μόνο στη Θάσο). Το κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Η ελληνική συνεισφορά στην παγκόσμια παραγωγή είναι μικρή. Επί της παρούσης, βρίσκεται στα 2.000 βαρέλια ημερησίως, από το κοίτασμα του Πρίνου στον κόλπο της Καβάλας, το οποίο εκμεταλλεύεται η Energean Oil & Gas.

Aναλυτικότερα, όσον αφορά στο κομμάτι της ελληνικής παραγωγής, υπάρχουν τρεις offshore εξέδρες στον Πρίνο (2 παραγωγής και μία επεξεργασίας) και άλλη μία, φυσικού αερίου, στη νότια Καβάλα- κοίτασμα ωστόσο το οποίο είναι σχεδόν εξαντλημένο. Επίσης, σημειώνεται ότι onshore υπάρχει και το εργοστάσιο Sigma στη Νέα Καρβάλη, όπου γίνεται επεξεργασία και διαχωρισμός, ενώ έχει σχεδιαστεί η τοποθέτηση άλλης μιας εξέδρας στον Πρίνο μέχρι το 2016. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη γεωτρητικό πρόγραμμα με συνολικά 15 γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του 2017 στον Πρίνο και σε δορυφορικά κοιτάσματα, με στόχο αύξηση παραγωγής μεταξύ 5.000 και 10.000 βαρελιών. Πρόσθετη παραγωγή μέσα στα επόμενα χρόνια μπορεί να υπάρξει εντός του 2017 από το Κατάκολο (επίσης από την Energean Oil&Gas), όπου αναμένεται γεώτρηση κατά τα τέλη του 2016 με τις αρχές του 2017, που μπορεί να προσθέσει άλλα 1.500 με 2.000 βαρέλια ημερησίως.

Σημειώνεται ότι κατά το διάστημα 2012-2014 πραγματοποιήθηκε σειρά σεισμικών ερευνών από την νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS). Γενικότερα, άλλα πιθανά αποθέματα εκτιμάται ότι υπάρχουν στα Γιάννενα και τον Πατραϊκό Κόλπο, ωστόσο επί της παρούσης η κύρια παραγωγή προέρχεται από τον Πρίνο (Energean Oil&Gas), όπου το αποδεδειγμένο απόθεμα (2Ρ- proven/probable) ανέρχεται στα 30 εκατ. βαρέλια. Όσον αφορά στο Κατάκoλο, το κοίτασμα είναι απλά αποδεδειγμένο, και γίνονται μελέτες για να διαπιστωθεί η έκτασή του.

Διαβάστε επίσης