μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η … βόμβα φαίνεται ότι έσκασε το Καλοκαίρι. Εμείς μάθαμε για αυτήν τώρα κι από σύμπτωση. Το δημόσιο δέχεται την εισήγηση επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, διεκδικεί από τον Δήμο Καβάλας το παλιό Νοσοκομείο. Ωραίος λόγος στα δύο άδεια κτίρια να μην γίνει τίποτα απολύτως για τα επόμενα δέκα χρόνια. Η υπόθεση θα εκκρεμεί στη δικαιοσύνη. Ο Δήμος Καβάλας θα περιμένει, το δημόσιο επίσης. Κάπως έτσι μια ακόμη ευκαιρία θα χαθεί. Ποιος ξέρει, κατά το 2030 ίσως ωριμάσουν οι συνθήκες να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη δημοτική περιουσία. Ως τότε υπομονή.

 

Γιατί δεν μάθαμε στην ώρα του το νέο; Γιατί ουδείς μας ενημέρωσε. Γιατί μόνοι μας δεν έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε αυτά που γίνονται στην Αθήνα και μας αφορούν. Μας ενδιαφέρουν. Ως που … έσπασε ο διάολος το ποδάρι του και κάτι ακούσαμε. Ρωτήσαμε αν είναι αλήθεια. Δεν μας απάντησαν ευθέως. Από τα «μασημένα» λόγια μιας θολής απάντησης καταλάβαμε ότι «το χάσαμε το κτίριο πατριώτη»…

 

Το παλιό Νοσοκομείο είναι δημοτικό ακίνητο. Ο Δήμος Καβάλας έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία να το αποδείξει. Μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα δικαιωθεί δικαστικά. Ποιος όμως ξέρει να μας προσδιορίσει πότε θα έρθει αυτή η δικαίωση; Η ελληνική δικαιοσύνη δεν βιάζεται. Ο νομικός και δικαστικός κόσμος επίσης. Μια αντιδικία που αρχίζει τώρα, με αυτά τα χαρακτηριστικά, θα κρατήσει ένας Θεός ξέρει πόσο. Στο τέλος της κούρσας όλοι θα είναι χαμένοι. Δεν θα έχει πια καμιά σημασία ποιος δικαιώθηκε και ποιος όχι.

 

Γνωρίζοντας την διαδικασία ο κ. Σιμιτσής προτείνει κάτι ενδιάμεσο. Ρεαλιστικό. Μας λέει ότι αντί να πάμε στα δικαστήρια με το δημόσιο, προτιμότερο είναι να τα βρούμε με αυτό. Να το… κόψουμε στη μέση το ακίνητο και να το λειτουργήσουμε από κοινού. Σωστό αλλά δυστυχώς ούτε αυτό το επιτρέπουν οι κανόνες του δημοσίου. Πάλι η γραφειοκρατία θα ανάψει απαγορευτικό κόκκινου χρώματος φως. Ζούμε στην Ελλάδα, κατά πως φαίνεται η αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου της Καβάλας παραπέμπεται στις καλένδες.

 

Έβρεξε πολύ το πρωί της Δευτέρας. Πάρα πολύ. Είναι αυτός λόγος να πέσουν τόσα λύματα στη θάλασσα ώστε οι τρεις ακτές της πόλης να βγουν νοκ άουτ; Θα συμβαίνει το ίδιο σε κάθε επόμενη δυνατή βροχή; Γιατί η ΔΕΥΑΚ ενημέρωσε (χθες το πρωί) μόνο την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Καβάλας και όχι και τους πολίτες μέσω των ΜΜΕ; Ευτυχώς αυτή η μεγάλη ζημιά μας βρήκε τέλος Σεπτέμβρη, εκτός τουριστικής και Καλοκαιρινής περιόδου. Τι θα συνέβαινε ωστόσο αν η δυνατή βροχή έπεφτε μια νύχτα του Ιουλίου και του Αυγούστου; Θα γέμιζαν λύματα οι παραλίες της Καβάλας;

 

Η χθεσινή ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη φυσικά και δεν μας καλύπτει. Αναφέρονται τα ελάχιστα, όσα από την πλευρά της είναι υποχρεωμένη να γνωστοποιήσει η αρμόδια υπηρεσία. Ζητούμε περισσότερες και πειστικές εξηγήσεις από την ΔΕΥΑΚ. Είναι δυνατόν για όλα αυτά να φταίει μόνο μια δυνατή και παρατεταμένη καταιγίδα; Τελικά δεν ανησυχεί ότι ήδη έγινε. Μας τρομάζει ότι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα.

 

Το αργότερο την Πέμπτη 1η Οκτώβρη η Δήμαρχος θα ανακοινώσει τις πρώτες της αποφάσεις σχετικά με τις αλλαγές στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Από τις δικές της δηλώσεις (αλλά και το παράλληλο ρεπορτάζ) προκύπτει ότι οι αλλαγές θα γίνουν και θα ανακοινωθούν σε δύο φάσεις. Η πρώτη εντός της εβδομάδας. Η δεύτερη λίγο (;) μετά. Χθες το μεσημέρι η κ. Τσανάκα μαζί με τον Γιούλη Παπαδόπουλο έκαναν δηλώσεις για την έναρξη μαθημάτων στο Δημοτικό Ωδείο. Αυτά αρχίζουν την Πέμπτη, ως συνήθως με εθελοντική δουλειά των καθηγητών. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Ωδείου απουσιάζει στο εξωτερικό. Η Δήμαρχος κάλυψε την απουσία του, δείχνοντας πόσο ενδιαφέρεται για το Δημοτικό Ωδείο.

 

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στα πολιτιστικά θα έχουμε αντικαταστάσεις προσώπων. Φέρονται να «κινδυνεύουν» ο κ. Μιχάλης Λυχούνας, ο κ. Χάρης Τριανταφυλλίδης και φυσικά η κ. Μαρία Καραβία. Η τελευταία είναι το ισχυρό στάνταρ στο ζήτημα των αλλαγών. Επειδή άλλοι κατάλληλοι και γνώστες του αντικειμένου είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν βρέθηκαν ακόμη φημολογείται ότι η Δήμαρχος θα είναι προσωρινά και πρόεδρος. Σημειώστε μια σημαντική λεπτομέρεια. Το Σαββατοκύριακο η κ. Τσανάκα αναζητούσε τον κ. Μιχάλη Λυχούνα αλλά αυτός ήταν άφαντος! Δεν προσήλθε ούτε την Κυριακή το απόγευμα στην συνάντηση της δημοτικής ομάδας.

 

Μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με την αντιδήμαρχο της καθαριότητας Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Όλες οι διαρροές επιμένουν ότι θα αντικατασταθεί. Δεν το πιστεύουμε. Είναι ωστόσο αρκετά πιθανό. Εν τω μεταξύ ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης φαίνεται να αφήνει το δημαρχείο για χάρη ενός νέου επιχειρηματικού του βήματος. Ανέλαβε να λειτουργήσει στο κέντρο της πόλης κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κατά πάσα πιθανότητα ταβέρνα. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Πολύς κόσμος χθες το πρωί στο δικαστήριο. Η συνεδρίαση του Μονομελούς (η πρώτη συνεδρίαση δικαστηρίου για το νέο δικαστικό έτος) έγινε με γεμάτη την αίθουσα του μικρού ακροατηρίου. Κάπου εκεί κυκλοφορούσαν οι πρώην Δήμαρχοι Ξουλόγης και Σιμούδης. Κατηγορούμενος ο ένας, μάρτυρας κατηγορίας ο άλλος. Το νερό και το αρσενικό (της Νικήσιανης και της Γεωργιανής) ήταν η αιτία. Συνολικά 73 υποθέσεις επρόκειτο να δικαστούν χθες στο Μονομελές. Φυσικά το δικαστήριο δεν τις πρόλαβε όλες. Αρκετές αναβλήθηκαν.

 

Άτυχος χθες ο Κωστής Σιμιτσής. Η πρωινή πτήση της Ολυμπιακής για την Αθήνα δεν έγινε, ο κ. Σιμιτσής προτίμησε να μην ταξιδέψει καθόλου στην πρωτεύουσα. Άλλωστε την επόμενη πτήση από Αθήνα για τις Βρυξέλες την έχασε. Ενώ ήθελε τελικά δεν θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις της Επιτροπής των Περιφερειών με τίτλο Open Days 2015.

 

Ένα από τα θέματα που κάποτε μας απασχολούσε σοβαρά αλλά τελευταία το ξεχάσαμε (όπως συμβαίνει πάντα) είναι αυτό των Λουτρών των Ελευθερών. Αφού πάρθηκε η απόφαση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο υποψήφιος επενδυτής οφείλει να επανέλθει παρουσιάζοντας συγκεκριμένα τα οριστικά σχέδια του. Ας ευχηθούμε το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί. Σύμφωνα με αυτό εντός του Οκτώβρη θα πρέπει η πρόταση του να κατατεθεί και στην Π. Ε. Καβάλας και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

 

Ουρά μέχρι και έξω από το κατάστημα του Γερμανού χθες το πρωί, στην οδό Βενιζέλου. Τι να έγινε άραγε κι υπήρχε τόση κίνηση; Η απάντηση δόθηκε άμεσα. Το κατάστημα διέθετε χθες σε φιλάθλους του ΠΑΟΚ εισιτήρια για τα εντός έδρας παιχνίδια τόσο με την Ντόρτμουντ (την Πέμπτη), όσο και με τον Ολυμπιακό (την Κυριακή). Φίλοι του ΠΑΟΚ στην Καβάλα μπόλικοι, άραγε πρόλαβαν όλοι να πάρουν τα εισιτήρια που ήθελαν; Πολύ αμφιβάλλουμε.

 

Ο γιατρός Γιάννης Παπαδόπουλος που εργάστηκε και στο Νοσοκομείο Καβάλας «άφησε» στην ηλεκτρονική σελίδα της Πρωινής ένα συγκινητικό κι αληθινό μήνυμα για τον αδικοχαμένο συνάδελφο του Δημήτρη Έλληνα. Γράφει: «Η θλιβερή είδηση της απώλειας του αγαπητού φίλου και συναδέλφου Δημήτρη Έλληνα είναι αδιανόητη, συγκλονιστική και συνταρακτική. Η προσφορά του στον τόπο της καταγωγής του, στο ΕΣΥ, στη μάχιμη Ιατρική, στην Γενική Ιατρική πανελλαδικά υπήρξε τεράστια. Μας στήριξε, μας βοήθησε, μας καθοδήγησε και υπήρξε το στήριγμά μας στα πρώτα μας βήματα ως αγροτικοί ιατροί στο νησί, αρχές της δεκαετίας του 1990. Αποτελούσε το στήριγμα όλου του νησιού στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, το οποίο προσπάθησε να οργανώσει, να διευθύνει και να υπηρετήσει με κάθε τρόπο. Και όποιος γνωρίζει τι σημαίνει να υπηρετείς σε νησί καταλαβαίνει. Άνθρωπος ήπιος, σεμνός, καλοσυνάτος. Θα λείψει αφάνταστα απο όλους μας, απο τη Θάσο, απο την υγεία, το ΕΣΥ. Μίμη, καλό σου ταξίδι. Μας αφήνεις πρόωρα, απότομα. Κρίμα και άδικο να φεύγουν πρώτοι οι καλύτεροι, οι άξιοι, οι ανιδιοτελείς, οι χρήσιμοι».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης