μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος έθιξε τη Δευτέρα ,κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, δύο σημαντικά για την πόλη και τον Δήμο Καβάλας θέματα. Το ένα έχει σχέση με το άλλο. Και τα δύο αφορούν το κοινωνικό παντοπωλείο και την λειτουργία του. Κατά τον κ. Βέρρο το κοινωνικό παντοπωλείο αδυνατεί σήμερα να εξυπηρετήσει τους δικαιούχους του ( δια του προγράμματος Στηρίζω), μοιράζει όσα τρόφιμα έχει. Συνήθως λίγα. Τα οποία φυσικά και δεν επαρκούν.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας δύο φορές, προβλέπει ότι στο τέλος του προγράμματος (σε έναν μήνα από σήμερα) τα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου θα είναι εντελώς άδεια από τρόφιμα. Ως εκ τούτου στο τέλος Οκτώβρη το κοινωνικό παντοπωλείο δεν θα μοιράσει καθόλου τρόφιμα!

 

Οι παρατηρήσεις του είναι απολύτως σωστές. Η Δήμαρχος απλώς του απάντησε ότι στο τέλος Οκτώβρη το κοινωνικό παντοπωλείο θα ξαναγίνει δημοτικό. Θα λειτουργεί με χρήματα του δήμου και με δωρεές. Όποιες και όσες υπάρχουν. Το πρόγραμμα Στηρίζω θα το διαδεχθεί το πρόγραμμα της Επισιτιστικής Βοήθειας. Τα δύο προγράμματα μοιάζουν αρκετά. Το Στηρίζω αν στηρίζονταν και συνεχίζονταν θα ήταν σαφώς καλύτερο από το νέο πρόγραμμα που ουσιαστικά διανέμει τρόφιμα. Μόνο αυτό.

 

Η στήλη έχει πολλές φορές κριτικάρει το πρόγραμμα Στηρίζω. Θα το κάνει μία ακόμη. Ήταν ένα πρόγραμμα πολυδιαφημισμένο αλλά με συγκεκριμένες και τελικά μικρές δυνατότητες. Τα προβλήματα του στην Καβάλα φάνηκαν και τους τελευταίους (του) μήνες. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο αυτοεξουδετερώθηκε. Μοίραζε λίγα τρόφιμα κι όχι σε όλους. Ο Δήμος Καβάλας προσπάθησε να συμπληρώσει τις διανομές με τρόφιμα που αυτός αγόραζε. Σπάνια τα τρόφιμα έφταναν για όλους. Θα έπρεπε το πρόγραμμα να προβλέπει λιγότερα χρήματα για απασχόληση προσωπικού, περισσότερα για να αγοράζονται όσα αμέσως μετά θα διανέμει το κοινωνικό παντοπωλείο στους δικαιούχους του. Ή (το καλύτερο) να είχε γενικότερα μεγαλύτερες οικονομικές αντοχές. Και για πρόσληψη προσωπικού και για μια σωστή λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου.

 

Ο κ. Βέρρος ρώτησε επίσης για την οικονομική ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου μέσω των εσόδων τριήμερου φεστιβάλ που έγινε στην Καβάλα αρχές Αυγούστου.Η διοργάνωση στηρίχθηκε οικονομικά από την Δημωφέλεια. Διαφημίστηκε τότε ότι τα έσοδα της θα χρησιμοποιούνταν για την αγορά τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο. Ενώ το φεστιβάλ έγινε αρχές Αυγούστου, τα χρήματα δεν έφθασαν ακόμη στο κοινωνικό παντοπωλείο. Πρόκειται για πρώτου μεγέθους γκάφα. Η οποία κατά πως φαίνεται αφορά την Δημωφέλεια ή όποιον διαχειρίστηκε την όλη υπόθεση.

 

Προκύπτει μία ακόμη φορά ότι μόνο στα λόγια ενδιαφερόμαστε για το κοινωνικό παντοπωλείο. Στην πράξη το ξεχνάμε εύκολα. Κοντεύει να διακόψει τη λειτουργία του αλλά ποσό 2.000 ευρώ (τόσο αναφέρεται ότι συγκεντρώθηκε στο φεστιβάλ) είναι μπλεγμένο στη γραφειοκρατία. Η πρόεδρος της Δημωφέλειας κ. Αναστασία Ιωσηφίδου πρέπει αμέσως να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην ερώτηση του κ. Βέρρου το βράδυ της Δευτέρας η Δήμαρχος, απευθυνόμενη στην κ. Ιωσηφίδου, αναγνώρισε ότι τα χρήματα του φεστιβάλ δεν έφθασαν από λάθος και αμέλεια στο κοινωνικό παντοπωλείο. Είναι- είπε η Δήμαρχος- στον λογιστή!

 

Κι ο Βαγγέλης Παππάς έχει δίκιο. Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο την Δευτέρα επανέλαβε ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν πρέπει να ξεχνά το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού. Το μήνυμα στέλνεται προς πάσα κατεύθυνση κι όχι μόνο προς τη Δήμαρχο. Παραλήπτες του είναι και οι βουλευτές του Νομού. Πρωτίστως αυτοί θα πρέπει να ενδιαφερθούν, να ερευνήσουν άμεσα την υπόθεση στο αρμόδιο Υπουργείο.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος έχει κι αυτός νέα. Παραιτήθηκε ο κ. Δημήτρης Βαρβέρης, νέα δημοτική σύμβουλος θα ορκιστεί σύντομα η δραστήρια και ορεξάτη Κατερίνα Ιωαννίδου. Σημειώνουμε ότι ο ίδιος συνδυασμός έχει κι άλλο παρόμοιο πρόβλημα. Ο έτερος δημοτικός σύμβουλος του Τόπου της Ζωής μας κ. Νίκος Κιοσές συχνά απουσιάζει από τα συλλογικά όργανα. Δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο συχνές απουσίες. Στην προηγούμενη του θητεία ήταν σαφώς πιο συνεπής.

 

Δυστυχώς οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (ειδικά όταν βρίσκονται σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης) αδυνατούν να παρακολουθούν στενά και τις διάφορες συνεδριάσεις και την γενικότερη δημοτική δραστηριότητα. Θύμα αυτής της κατάστασης είναι ο κ. Βαρβέρης. Η κ. Ιωαννίδου φαίνεται ότι θα τα καταφέρνει καλύτερα με τον ελεύθερο της χρόνο (όσο διαθέτει), έτσι θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

 

Αυτή η αδικία σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις ιδιωτικές είναι κάτι που ενοχλεί. Μα δεν αλλάζει. Ας το έχουν υπόψη τους όσοι αύριο μεθαύριο θα δεχθούν πρόταση προκειμένου να συμμετάσχουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Να ξέρουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εύκολο σπορ για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Δύσκολη υπόθεση για όλους τους άλλους.

 

Απουσίαζε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα ο κ. Μιχάλης Λυχούνας. Όπως φαίνεται οι αποστάσεις του από την διοίκηση του Δήμου Καβάλας μεγαλώνουν. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουμε καταλάβει τον λόγο. Το πιθανότερο είναι να αντιλήφθηκε ότι θα αντικατασταθεί και με την γενικότερη απουσία του από το Δημαρχείο δείχνει την δυσφορία του. Εκτός αν του ανθρώπου του έτυχε κάτι άλλο, στο οποίο δίνει προτεραιότητα.

 

(Πληροφορία της τελευταίας ώρας. Χθες το απόγευμα επί της οδού Ομονοίας ο κ. Λυχούνας είχε έντονη συζήτηση με την συνάδελφο του Βαρβάρα Μπαλτζίδου. Η κ. Βαρβάρα μιλούσε, ο κ. Μιχάλης άκουγε)

 

Ο Δημήτρης Πογαρίδης προετοιμάζει το φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής κι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος. Πρώτον, η φετινή διοργάνωση θα γίνει ταυτόχρονα με την έκθεση του Επιμελητηρίου. Αυτό για τον κ. Πογαρίδη είναι μια δικαίωση. Δεύτερον, τα σχολεία που φέτος επιθυμούν να επισκεφθούν το φεστιβάλ είναι πολύ περισσότερα. «Πλέον δεν μπορούμε να δεχθούμε όλους τους μαθητές που ενδιαφέρονται» μας είπε με πλατύ χαμόγελο.

 

Ο Αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης διαψεύδει ότι η νέα του επαγγελματική δραστηριότητα (όπως γράφαμε χθες) συνδυάζεται με τις αλλαγές στους αντιδημάρχους. Δεν επηρεάζει- μας είπε- την παραμονή του στη θέση του Αντιδημάρχου επί των Οικονομικών.

 

Στις 10 το βράδυ έρχεται στο λιμάνι της Καβάλας το πλοίο Νήσος Ρόδος κι όπως πάντα φέρνει μπόλικους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από την Συρία. Στο λιμάνι αναμένεται να δημιουργηθούν οι εικόνες και οι καταστάσεις που πλέον συνηθίσαμε. Ευτυχώς σε αυτές προσαρμόστηκαν άπαντες.

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης της «Συμφωνίας Συνεργασίας» του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και επιμορφωτικά προγράμματα των στελεχών και των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλων διακρίσεων. Τα επιμορφωτικά προγράμματα «Ευαισθητοποίησης στελεχών και εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα διακρίσεων και ισότητας των φύλων» θα διεξαχθούν στην Καβάλα στις 5/10-2/11/2015, στην Καλαμάτα στις 12/10-12/11/2015, στον Βόλο στις 22/10-23/11/2015, στα Χανιά στις 2/11-3/12/2015 και στην Αθήνα στις 9/11-10/12/2015. Απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα επιμορφωτικά προγράμματα είναι συνολικής διάρκειας είκοσι μίας (21) ωρών, θα πραγματοποιηθούν κατά τις απογευματινές ώρες ή/και εντός Σαββατοκύριακου έτσι, ώστε να μην διαταράσσεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων και να έχουν οι εκπαιδευτικοί τη δυνατότητα συμμετοχής. Θα προτιμηθεί ένας/μια εκπαιδευτικός από κάθε σχολική μονάδα.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης