• 16 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Λόγω της πραγματοποίησης χθες αθλητικών εκδηλώσεων η πόλη γέμισε πάσης φύσεως αστυνομικούς. Το κέντρο της Καβάλας, οι δυτικές και οι ανατολικές συνοικίες. Αστυνομικοί υπήρχαν έως το Χαλκερό, ρυθμίζοντας όλοι την κυκλοφορία για χάρη δρομέων και ποδηλατών. Η εικόνα μπορεί να ήταν υπερβολική. Παρόλα αυτά πρέπει να σχολιαστεί. Οι πολίτες που τα είδαν όλα αυτά αναρωτήθηκαν: Το ¼ των αστυνομικών να βρίσκεται κάθε πρωί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης αρκεί. Η Καβάλα θα έχει πολύ μικρότερο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

 

Η παρατήρηση είναι σωστή, επαναλαμβάνεται κάθε φορά που η Αστυνομία δείχνει ότι όταν θέλει μπορεί. Γιατί λοιπόν να μην θέλει επί καθημερινής βάσης; Είναι τόσο δύσκολο 4-5 τροχονόμοι να είναι κάθε πρωί (πεζοί ή εποχούμενοι δεν έχει σημασία) στην Ομόνοια, την Βενιζέλου, στην πλατεία και στους πεζόδρομους; Νομίζουμε ότι η Α.Δ. Καβάλας έδειξε χθες με την κινητοποίηση που είχε λόγω των αθλητικών γεγονότων, ότι αν πιεστεί θα εμφανιστεί πιο οργανωμένα στο κέντρο της πόλης. Εκεί όπου κακά τα ψέματα χρειάζεται.

 

Σήμερα ωστόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο σκοπεύουν να συζητήσουν την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Την επιστροφή της στη δράση. Προχθές αποφάσισαν να διαθέσουν 14.000 ευρώ για να της αγοράσουν τρία καινούργια δίκυκλα. Περιμένουν τις στολές και μετά οι δημοτικοί αστυνομικοί επανέρχονται. Ελπίζουμε δριμύτεροι. Να λοιπόν που η Αστυνομία δεν χρειάζεται να διαθέσει τόσο πολύ προσωπικό. Θα χρειαστεί μόνο το απαραίτητο ώστε να συμπληρώνει την Δημοτική Αστυνομία. Κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να ελπίζουμε ότι η νέα δοκιμή, η νέα προσπάθεια ίσως έχει αποτελέσματα. Που; Μα πρώτα πρώτα στους πεζόδρομους. Εκεί που όσα κάγκελα κι αν βάλουμε, πάλι θα μπουν και θα κυκλοφορήσουν οχήματα. Όλων των ειδών.

 

Αρχίζει σήμερα στην Κομοτηνή διήμερο Χωροταξικού σχεδίου. Στην Καβάλα το θέμα του Χωροταξικού «υποχώρησε» αρκετά, ο θόρυβος δεν υπάρχει πια. Ησυχάσαμε. Νόσος ήταν και την περάσαμε. Ξαναγίναμε καλά, πλέον το Χωροταξικό δεν μας λέει τίποτα. Κι όμως προ λίγων μόνο εβδομάδων θα … έπεφτε η Καβάλα για χάρη του. Μεσολάβησαν ενέργειες που είχαν αποτέλεσμα. Τα βάζουμε όλα στις προωθούμενες αλλαγές και ξεμπερδεύουμε. Υπό αυτές τις συνθήκες ο διάλογος, η διαβούλευση που αρχίζει σήμερα στην Κομοτηνή δεν μας συγκινεί… Τώρα έχουμε άλλα.

 

Το ντέρμπι στο λιμάνι έβγαλε νικητή τον κ. Σαλπιγγίδη. Ήταν η έκπληξη της βραδιάς. Εκεί που όλοι κοιτούσαν άλλοτε προς τα Ταξί, άλλοτε προς τα Αστικά λεωφορεία οι πρόσφυγες έψαχναν τον Σαλπιγγίδη. Τα λεωφορεία του αφού δεν μπόρεσαν να παρκάρουν εντός του πάρκινκ, στάθμευσαν έξω από αυτό. Ε και; Συντεταγμένα οι πρόσφυγες κινούνταν προς αυτά. Τα ΚΤΕΛ έμειναν με ανοιχτό το στόμα. Οι οδηγοί Ταξί το ίδιο. «Σε κάθε άφιξη πλοίου υπάρχει μια έκπληξη. Σήμερα ήταν ο Σαλπιγγίδης» έλεγαν όσοι παρακολουθούν το θέμα από κοντά.

 

Μοιραία οι πρόσφυγες έφυγαν με τα λεωφορεία απευθείας από το λιμάνι για τα σύνορα με τα Σκόπια. Οι εθελοντές με τα τρόφιμα περίμεναν μάταια στο πρακτορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Έδιναν τρόφιμα στα ίδια και στα ίδια άτομα. Ως που αυτά δήλωναν ότι δεν θέλουν άλλα. Κάποιες ομάδες προσφύγων μπερδεύτηκαν με τον χαμό στο λιμάνι. Πρώτα περπάτησαν ως το ΚΤΕΛ. Εκεί κατάλαβαν ότι ψάχνουν τα λεωφορεία του Σαλπιγγίδη. Ξαναγύρισαν πίσω στο λιμάνι.

 

Ζητούμε συγνώμη από τους πρόσφυγες. Αυτοί έχουν το πρόβλημα τους κι εμείς τους παρακολουθούμε για να δούμε ποιος θα τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, στα Σκόπια. Κάθε άνθρωπος το ζόρι του, το ενδιαφέρον του. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Αυτοί οι άνθρωποι κι η κρίση τους, ίσως είναι ένα μικρό φάρμακο για να ξεπεραστεί η δική μας. Μακάρι εκεί που θα παν να βρουν ότι ψάχνουν. Να λυθεί και το δικό τους πρόβλημα.

 

«Δεν είστε όπως στη τηλεόραση» είπε η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη μόλις τον συνάντησε χθες το μεσημέρι στο Ακόντισμα. «Η τηλεόραση με σαμποτάρει» της απάντησε. Λίγο νωρίτερα ο κ. Λαφαζάνης είχε δεχθεί τις παρατηρήσεις της γυναίκας του. «Άντε Παναγιώτη, μας περιμένουν» του φώναζε προκειμένου να κλείσει το τηλέφωνο και να βαδίσει πιο γρήγορα στο σημείο όπου πρώτος τον περίμενε ο Ηλίας Ιωαννίδης. «Εσύ εδώ;» σχολίασε ο κ. Λαφαζάνης προς τον ηθοποιό Απόστολο Σοφιανό. Ο τελευταίος του εξήγησε ότι από καιρό έχει μόνιμα εγκατασταθεί στην Καβάλα.

 

Στην τηλεόραση «έπαιξε» ο Γιώργος Παπαφιλίππου με το εγγονάκι του. Μια όμορφη στιγμή της πολιτικής, από αυτές που σπανίζουν. Τα παιδιά του ήρθαν από το εξωτερικό και του έκαναν έκπληξη αφού τον περίμεναν στη Βουλή ενώ αυτός προσέρχονταν για να ορκιστεί. Οι κάμερες «έπιασαν» το στιγμιότυπο κι όπως αναμενόμενο το πρόβαλαν.

 

Που είναι η Φιλαρμονική του Δήμου; Αυτή την απορία είχαν οι επίσημοι στη χθεσινή εκδήλωση για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Απλά ουδείς την ενημέρωσε. Κάπως έτσι οι εκδηλώσεις έγιναν χωρίς Φιλαρμονική. Τον εθνικό ύμνο τραγούδησαν (άριστα) οι στρατιώτες του αγήματος. Τι την θέλουμε την Φιλαρμονική όταν έχουμε τόσο καλλίφωνους στρατιώτες;

 

Ο Γιώργος Τσαλουχίδης παρέστη την Παρασκευή το απόγευμα στον Αγιασμό που έκανε για τα μέλη της η Λέσχη Ποντίων Καβάλας. Η παρουσία του παλιού Αντινομάρχη στην εκδήλωση την επηρέασε. Προκάλεσε το λάθος στην προσφώνηση του περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Γάκη! Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Λέσχης δικηγόρος Κοσμάς Χαρπαντίδης ανακοίνωσε έναν έναν τους αιρετούς που ήταν παρόντες. Επηρεασμένος από τον Γιώργο Τσαλουχίδη, που φέρνει στο μυαλό άλλες εποχές- της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ανέφερε τον … αντινομάρχη Χρήστο Γάκη! Πολλοί χαμογέλασαν, ουδείς διόρθωσε τον κ. Χαρπαντίδη. Άσε με να κάνω λάθος, που λέει και το τραγούδι.

 

Σε γενικές γραμμές οι αιρετοί δεν έκρυψαν τη συμπάθεια τους στη Λέσχη Ποντίων. Και ποιος δεν ήταν! Η Δήμαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι (η Κατερίνα Ιωαννίδου εκπροσώπησε την αντιπολίτευση) , ο πρώην βουλευτής Σάββας Εμινίδης κτλ. Με δεδομένη τη μικρή προσέλευση μελών της Λέσχης, οι αιρετοί λίγο ακόμη και θα ήταν η πλειοψηφία στην αίθουσα!

 

Συμπολίτης διάβασε την είδηση για την τοποθέτηση νέων προέδρων στο ΔΗΠΕΘΕ και στο Δημοτικό Ωδείο. Διάβασε τα ονόματα του Μπάμπη Κουφατζή και του Πέτρου Πετρόπουλου. Αμέσως μετά σχολίασε στο facebook: «Ήρθε η Πρωταπριλιά;».

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει Μεϊμαράκη αλλά και το δικαίωμα του Άδωνι να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ο Κώστας Ευθυμιάδης υπογράφει –με το ίδιο σκεπτικό- την υποψηφιότητα Άδωνι ενώ ψηφίζει Μεϊμαράκη. Η δήλωση Παναγιωτόπουλου είναι η ακόλουθη: «Ο Άδωνις δικαιούται να είναι υποψήφιος, έστω κι αν άργησε μερικά λεπτά.
Τυπολατρίες τύπου Κωνσταντοπούλου δεν έχουν θέση εδώ, ούτε βέβαια γραφειοκρατικές αντιλήψεις. Αυτό που αντιλαμβάνονται οι συνυποψήφιοί του και δέχονται την υποψηφιότητα του είναι το σωστό. Αν οι σχολαστικοί κύριοι της εφορευτικής βλέπουν τη ΝΔ ως σύγχρονο ανοιχτό κόμμα και όχι ως σχολαρχείο, ας του επιτρέψουν να διεκδικήσει, και ας κριθεί από τον κόσμο της ΝΔ. Για κάντε μας τη χάρη εκεί στη Συγγρού».

 

 

 

Διαβάστε επίσης