• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κατώτερη του αναμενομένου, σε σχέση με τα θέματα του Ν. Καβάλας, η τριήμερη συζήτηση στην Βουλή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη. Για τον ΤΑΡ είπε ελάχιστα πράγματα, ότι ακούστηκε από τον Υπουργό ήταν ήδη γνωστό. Ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να αναφερθεί στα Πετρέλαια του Πρίνου όπως επίσης στην Ενεργειακή Αιγαίου. Την ελληνική εταιρία που βγάζει το πετρέλαιο, την εταιρία που με στήριγμα τους εργαζόμενους υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων σε εποχή capital control.

 

Ο Υπουργός μίλησε για την κυβερνητική πρωτοβουλία η οποία θα δημιουργήσει μια ακόμη κρατική εταιρία εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Τέτοιες φυσικά και υπάρχουν, με ελάχιστα (αν όχι ανύπαρκτα) αποτελέσματα. Αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τον δημόσιο τομέα με υπαλλήλους που χρειάζονται, εκεί που χρειάζονται, σκέφτεται νέους φορείς. Στους οποίους θα δουλεύουν ποιοι αλήθεια;

 

Χθες η συζήτηση στη Βουλή τέλειωσε. Από σήμερα οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές οφείλουν να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση για τα τοπικά προβλήματα. Ζητούμε επισκέψεις στα Υπουργεία, πιέσεις εκεί που πρέπει και φυσικά άμεση ενημέρωση μας για τα όποια αποτελέσματα.

 

Ενδιαφέρουσα εκδρομή αποφασίστηκε, σχεδιάστηκε, από σήμερα υλοποιείται. Ταξιδεύουν 3 μέρες στο Άγιο Όρος οι Αντιπεριφερειάρχες Θόδωρος Μαρκόπουλος- Σωτήρης Παπαδόπουλος παρέα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Γραμμένο. Εκτός από την νηστεία και την περισυλλογή, το ταξίδι προσφέρεται για κάτι ακόμη. Για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων του κ. Μαρκόπουλου με την κ. Δήμαρχο. Είναι καλές, πρέπει να γίνουν καλύτερες. Με ενδιάμεσο τον Γιώργο Γραμμένο.

 

Τις προάλλες ο κ. Μαρκόπουλος έβαλε (όπως ακούμε) το χεράκι του προκειμένου να αργήσει λίγο ο έλεγχος υπηρεσίας του στον ΧΥΤΑ του Δήμου Καβάλας. Χρόνος αρκετός ώστε να προετοιμαστεί η περιοχή για να υποδεχθεί τους ελεγκτές. Ήταν μια έμμεση και διακριτική διευκόλυνση της Π.Ε. Καβάλας προς τον Δήμο Καβάλας. Η Δήμαρχος όλο και κάτι θα κατάλαβε. Με την πρώτη ευκαιρία καλείται να ανταποδώσει. Δυστυχώς αν και ίσως ήθελε, δεν μπορεί να ακολουθήσει τους άνδρες στο Άγιο Όρος. Μπορεί ωστόσο να εκπροσωπηθεί επάξια στην παρέα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας δεν θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα. Υπήρξε ένα τέτοιο πλάνο, μια ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης. Τελικά συνεδρίαση την Δευτέρα 12 Οκτώβρη δεν θα πραγματοποιηθεί.

 

Στις 30 Σεπτέμβρη έληξε για μία ακόμη Θερινή περίοδο το πετυχημένο μέτρο πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού Εθνικής Αντίστασης κατά τις απογευματινές ώρες. Από την 1η Οκτώβρη ο δρόμος είναι ανοιχτός και το απόγευμα αλλά και το βράδυ. Ραντεβού του χρόνου το Καλοκαίρι που το ίδιο μέτρο θα επανέλθει.

 

8 χρόνια φυλακή ήταν η ποινή του Μονομελές Εφετείου Θράκης στην δημοσιογράφο Σοφία Μπουδακίδου. Κατηγορούνταν για έκδοση εικονικών τιμολογίων. Στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ακούστηκε και από τους μάρτυρες και από τους δικαστές ότι τα επίδικα τιμολόγια αφορούσαν εκδηλώσεις της Νομαρχίας Καβάλας οι οποίες δεν έγιναν ποτέ. Με λίγα λόγια η αρχική και βασική υπόθεση (με κατηγορούμενη την κ. Μπουδακίδου και άλλους) που θα δικαστεί τον Απρίλιο είναι ήδη γνωστή στην Κομοτηνή… Η απόφαση της Τρίτης είναι απόφαση προπομπός για την δημοσιογράφο από τη Δράμα.

 

Εδώ και μήνες καταργήθηκε η στάση των Αστικών λεωφορείων επί της Βενιζέλου, απέναντι από το πάρκινγκ της Ροδόπης. Η στάση μεταφέρθηκε (στον ίδιο δρόμο) απέναντι από την Λέσχη Αξιωματικών. Κι όμως, ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν το Αστικό λεωφορείο στην στάση που καταργήθηκε. Περιμένουν για ώρα άδικα, κάποιος τους ειδοποιεί και μετακινούνται στο νέο σημείο. Ή το αντιλαμβάνονται από μόνοι τους.

 

Για την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων που συνεχίζουν ότι επί πολλά χρόνια συνήθισαν, το Αστικό ΚΤΕΛ πρέπει να (ξανα)βάλει ενημερωτικές πινακίδες στη παλαιά στάση. Η ίδια η καθημερινότητα δείχνει ότι αυτές χρειάζονται. Στην παλαιά στάση εκτός από το κουβούκλιο παραμένει και το μηχάνημα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων. Ίσως και αυτά να μπερδεύουν τους επιβάτες.

 

Από μέρα σε μέρα η Δήμαρχος σκοπεύει να ανακοινώσει επίσημα τις αποφάσεις της για νέους αντιδημάρχους και νέους προέδρους. Πετρόπουλος και Κουφατζής διορίστηκαν νωρίς πρόεδροι στο ΔΗΠΕΘΕ και το Δημοτικό Ωδείο, έως τώρα δεν είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλες θέσεις. Από την δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας δεν διορίστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα ως τώρα και οι Μαρία Κλωνάρη, Νίκος Μαυρίδης, Ζήσης Μπόνιας, Ιορδάνης Παπαντίδης, Άκης Τελίδης, Φίλιππος Τσανακτσής.

 

Όπως ακούμε κάθε πρωί η κ. Τσανάκα σχεδιάζει να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της και το μεσημέρι να τις ανακοινώσει. Είναι όμως τόση η καθημερινή της δουλειά που έρχεται το μεσημέρι και δεν έχει γίνει τίποτα. Κάπως έτσι αφήνει το θέμα για την επόμενη μέρα. Οι μέρες που πέρασαν είναι αρκετές κι η απόφαση της δεν έγινε δελτίο τύπου. Τουλάχιστον ως χθες το απόγευμα.  Αυτή η καθυστέρηση (έστω δικαιολογημένη) τροφοδοτεί σενάρια κι ονοματολογία. Κάθε μέρα ακούγονται πολλά και διάφορα. Τα οποία την επόμενη μέρα αλλάζουν…

 

Συναντήθηκαν και δε συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στην εκδήλωση της Ένωσης Γυναικών Επιστημόνων Καβάλας ο Μιχάλης Λυχούνας με τη Δήμαρχο. Ήταν κοντά αλλά και μακριά ταυτόχρονα. «Μια δήλωση για την αποχώρηση σας από την θέση του Αντιδημάρχου» προκαλέσαμε τον κ. Λυχούνα. Αυτός απάντησε με την φράση «αυτές οι δηλώσεις στην ώρα τους». Στην εκδήλωση η κ. Δήμαρχος παρίστατο (μέχρι να αναχωρήσει για την επόμενη), ο κ. Λυχούνας ήταν εκ των ομιλητών.

 

Στην Ζάκυνθο συνεδριάζει σήμερα η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση ο Άγγελος Τσατσούλης. Αύριο στη Ζάκυνθο θα γίνει γενική συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών. Η Καβάλα (δηλαδή η Θάσος) θα εκπροσωπηθεί από τον Γιάννη Παναγιωτίδη.

 

Θλιβερή και όχι τουριστική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η οδός Κουντουριώτου, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οι πορτοκαλί πλαστικοί ορειοδείκτες έχουν όλοι καταστραφεί. Στο οδόστρωμα απέμειναν κάτι υπόλοιπα τους. Ίδια είναι η κατάσταση και στην Ερυθρού Σταυρού, δίπλα στο Ταχυδρομείο. Κάποιος να τους ξηλώσει και στη θέση τους να βάλει νέους.

 

============================================================================

Αντί για στρατόπεδα, ταξίδι!

Περιμέναμε, εδώ στην Καβάλα, με ενδιαφέρον την ομιλία Καμμένου στη Βουλή.  Την ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Πιστεύαμε ότι κάτι συγκεκριμένο θα πει για τα άδεια στρατόπεδα. Κάτι ελπιδοφόρο και δίκαιο ως προς τις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών.

«Πέσαμε» -δυστυχώς- πάνω στο ταξίδι του. Για να προλάβει το αεροπλάνο «σκότωσε» την ομιλία του. Είπε λόγια μπερδεμένα, έκανε μεγάλες περικοπές. Χρειάζεται προσπάθεια για να καταλάβει κάποιος τι ήθελε να πει ο Υπουργός. Από τα πρακτικά της Βουλής αντιγράφουμε, πρώτα πρώτα την εισαγωγή του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη. Αμέσως σημειώνει την βιασύνη του κ. Καμμένου επειδή πρέπει να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Λέει ο πρόεδρος καλώντας τον κ. Καμμένο: «Όπως έχω τη συναίνεσή σας, δίνω τον λόγο, λόγω του ταξιδιού του στο εξωτερικό, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο».

Κι όταν ο Υπουργός καθυστερεί να τελειώσει, ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός: ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Θα χάσετε το αεροπλάνο, κύριε Υπουργέ! ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας–Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων): Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώντας σας για τον χρόνο τον οποίο μου δώσατε, λέγοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Εγώ αναχωρώ για τις Βρυξέλλες, όπου έχουμε το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας.

 

Διαβάστε επίσης